»

Novi podatki o Hammerjih

Ace's Hardware - Izgleda, da nam AMD pripravlja zares slastne procesorje Hammer, ki bodo med nas udarili od sredine, pa do konca letošnjega leta. Na Ace's Hardware so objavili analizo ClawHammerja, ki so jo naredili na podlagi članka na Golem.de in ugotovili, da naj bi bil ClawHammer v 32 bitnih aplikacijah pri isti frekvenci 20 do 25 % hitrejši od Athlona XP. Ugotovili so tudi, da naj bi ClawHammer pridobil še dodatnih 15 % na hitrosti, če bi kodo 64 bitnega programa posebej prevedli za ukaze x86-64 (hehe, Linux je kot nalašč za take stvari :)). Seveda pa ima ClawHammer nekaj prednosti pred Athlonom XP, saj bo narejen v 0.13 mikronski tehnologiji in tehnološko močneje izpopolnjen.
Kot manjši privesek naj dodam še to, da naj bi SledgeHammer vseboval 1 MB L2 predpomnilnika in 128 bitni DDR SDRAM pomnilniški vmesnik. AMD med drugimi tudi zanika, da bi razvijal večjedrne različice SledgeHammerja.
Za več informacij si preberite ta članek, ki je v nemščini. Če pa nemščine ne obvladate, pa se ne...

4 komentarji

VIA predstavlja mobilni C3

X-Bit Labs - Čeprav Viini procesorji C3 niso ravno zmogljivi, pa so idealni za vgradnjo v lahke prenosnike, kjer zmogljivost ne šteje toliko. Tam je bolj pomembna majhna poraba, za kar je C3 kot nalašč. Tako je VIA na CeBitu naznanila, da bo izdelala 933 MHz C3, ki bo narejen v 0.13 mikronski tehnologiji, vseboval bo 128 KB prvostopenjskega predpomnilnika, 64 KB drugostopenjskega predpomnilnika, deloval bo lahko na 100/133 MHz vodilu, vseboval podporo MMX in 3DNow! ukazom ter tudi tehnologijo LongHaul, ki bo skrbela za optimalno porabo energije.
Razen podatkov, niso znane nit začetne cene, niti datum začetka proizvodnje tega procesorja.

2 komentarja

Zanimanje za SIS na CeBitu

The inquirer - Kar zanimivo je tole podjetje SIS, kajne. Potem, ko so ga po vrsti zavoženih projektov nekateri uvrstili že kar na smetišče računalniške zgodovine, se je podjetje vrnilo v velikem loku in postalo skorajda gonilna sila razvoja procesorskih naborov, oz. že kar gonilna sila, če pogledamo nabor SIS648, ki so ga predstavili na CeBitu. Največje presenečenje je, da nabor že v času najave podpira pomnilnik DDR400 in novo vodilo AGP 8x, ki bo skrbelo za grafične kartice prihodnjih rodov. Vendar pa nabori niso edina stvar, s katero se lahko podjetje pohvali. Če gre verjeti spletnim virom, je odličen tudi nov grafični procesor SIS 330, ki je močno napredoval od cenenega SIS 315. Z zelo zgodnjim silicijem serije A0 je čip dosegel v 3D Marku 2001 SE, kjer je čip ob izdatni podpori procesorje Intel Pentium4 1800 dosegel dobrih 5000 točk. To ga uvršča na raven GeForca 4 MX440 in Radeona 7500. Pred slednjima pa ima tudi to prednost, da vsebuje pixel shader, ki zadostuje specifikacijam 1.3, ne...

1 komentar

DDR400 ni več tako oddaljen

The inquirer - Da, prav ste prebrali. Čeprav pomnilnik DDR333, ki je pravi magnet za navijalce, sploh še ni tako dolgo na tržišču, je Samsung napovedal, da se nam obeta že DDR400 pomnilnik. Ta naj bi deloval pri frekvenci 200 MHz, ker pa lahko DDR SDRAM prenese dva podatka na cikel, pa naj bi efektivno deloval pri 400 MHz. Samsung zaenkrat pošilja samo primerke tega pomnilnika, in sicer Nvidii, SiS-u in Vii, hkrati pa poudarja, da tega pomnilnika ni za pričakovati pred tretjo četrtino letošnjega leta. Za podporo se nam vsekakor ni treba bati, saj izgleda, da bo pomnilnik spet prvi podprl SIS. Več tukaj.

1 komentar