»

Odprtokodna skupnost krši 235 Microsoftovih patentov?

Slashdot - Microsoft trdi, da prosto programje, kot je Linux, krši vsaj 235 njihovih patentov. Zato želijo avtorske honorarje od distributerjev in programerjev, morda celo uporabnikov kot smo mi sami.

Odprtokodno programje se zadnje čase na določenih področjih predvsem zaradi svoje kakovosti precej širi, ampak Microsoft trdi drugače, saj pravijo, da je razlog za uspeh OSS njihova obsežna kršitev patentov.

Steve Ballmer trdi, da pri Microsoftu častijo in podpirajo spoštovanje intelektualne lastnine. FOSS (Free and Open-Source Software) patroni pa bodo po njegovo morali igrati po istih pravilih kot ostali.

Eben Molgen, zagovornik in pravni zastopnik FOSS-a, meni, da je programska oprema kot matematični algoritem in je tako ni možno patentirati. Dodaja, da ni vse v številu patentov, od katerih jih je v zadnjih letih ogromno nastalo pri Microsoftu. Ravno to dejstvo dviga njegovo samozavest, saj sodišče meni, da je večina novih Microsoftovih patentov nepravilnih.

Med drugim imajo fantje iz...

58 komentarjev

AMD obljublja odprtokodne grafične gonilnike

Slashdot - Henri Richard, podpredsednik AMD-ja, obljublja odprtokodne gonilnike za grafične kartice podjetja ATI, ki je nedavno postalo del AMD-ja. To je izjemno dobra novica za zagovornike odprto kodnih gonilnikov, tudi Intel, vodilni proizvajalec integriranih grafičnih poganjalnikov je pred časom odprl svoje gonilnike. Ampak ATI in nVidia, ki sta praktično edina proizvajalca bolj zmogljivih grafičnih kartic, sta do zdaj izdala le zaprte driverje, kar je povzročilo nemalo težav s kompatibilnostjo, stabilnostjo in performansami v Linuxu in ostalih odprtokodnih operacijskih sistemih. Upajmo, da bo AMD-jevo dejanje vplivalo tudi na nVidiio.

Izvorna novica.

14 komentarjev