»

Intel lansiral namizniške procesorje Rocket Lake

vir: Intel
Intel - Intel je v trgovine poslal namizniške procesorje Core enajste generacije, s kodnim imenom Rocket Lake-S. Večjih presenečenj glede na pretekle napovedi ni - ker gre vnovič za čipe, napravljene s 14-nanometrsko proizvodnjo, so vroči in ne dosegajo najnovejše AMDjeve serije Ryzen 5000, toda videti je, da vsaj z dobavo zaenkrat ni težav.

Tudi o najnovejših Intelovih namizniških CPUjih Core enajste generacije smo marsikaj vedeli že mnogo pred izidom. Njihov razvoj je bil namreč močno obremenjen z nenehnimi Intelovimi težavami z 10-nanometrsko proizvodno linijo, ki enostavno ne uspe doseči dovolj velike prepustnosti, da bi skoznjo lahko proizvedli vse svoje čipe. Zato so se morali za desktop segment domisliti drugačnega prijema: dizajn aktualnih prenosniških procesorjev Tiger Lake so prevedli nazaj na 14 nanometrov in dobili smo Rocket Lake-S. Posledice niso niti malo presenetljive; sodeč po prvih testih gre za moderno zasnovane CPUje z zmogljivim naborom funkcij, ki pa jih zastarela...

34 komentarjev

Odpravil hrošča, ki sta zavirala GTA Online, in zaslužil 10.000 dolarjev

Prvi problem

Slo-Tech - Rockstarjeva igra Grand Theft Auto Online je znana po dolgih nalagalnih časih, ki brez težav presežejo 10 minut, kar jezi številne igralce. Težava se vleče že leta, a Rockstar doslej ni reagiral. Zato se je razhroščevanja igre lotil T0st, ki ni le ugotovil razloga, temveč je izdelal svoj popravek in odkritje sporočil Rockstarju. Ta je danes izdal uradni popravek, ki skrajša čas nalaganja za več kot polovico, hkrati pa odkritelju izplačal 10.000 dolarjev nagrade v okviru programa za prijavo odkritih lukenj (bug bounty).

Tovrstni programi običajno predvidevajo le nagrajevanje odkritih varnostnih ranljivosti, a je Rockstar v tem primeru naredil izjemo, kar priča o pomembnosti tega hrošča. Še več, Rockstar je pripravil lasten popravek, ki takisto skrajša nalaganje igre za vsaj polovico, nad čemer so igralci navdušeni. Rockstar je potrdil, da gre za isto nevšečnost, ki jo je odkril t0st.

Da je tako dolgo čakanje očitno hrošč, je t0st posumil ob analizi dogajanja. Ves ta čas je bil...

39 komentarjev

Fundacija Wikimedia pripravlja plačljive storitve

Slo-Tech - Pri iskanju različnih informacij Google pogosto v okvirju izpiše osnovne informacije, ki jih velikokrat vzame iz Wikipedije (svoj čas so sicer poizkušali z lastnim projektom Knol, ki pa je klavrno propadel). S tem načeloma ni nič narobe, saj Google Wikipedijo šteje kot zaupanja vreden vir informacij. Težava pa je, da Wikipedija od tega nima nič, čemur želijo sedaj narediti konec. Zgodba v resnici spominja na bitko založnikov z Googlom, kjer je prvim takisto prekipelo, da je Google brezplačno uporabljal njihova dela, ko je v Google News prikazoval naslove in kratke izvlečke novic. Treba bo plačati.

Wikipedija in Google se medsebojno podpirata že 20 let. Medtem ko Google Wikipedijo šteje kot točno referenco, Wikipedija Googlu dovoli uporabo svojih vsebin. Ko sta začela svoji poti, je bila takšna simbioza logična. A razvoj je šel svojo pot in Google je danes bilijonski gigant, Wikipedija pa srednje velika neprofitna organizacija. Wikipedijina mati Fundacija Wikimedia še vedno vsako...

8 komentarjev