»

Samouničljiv SMS

Slo-Tech - Podjetje Staellium, ponudnik mobilnih telekomunikacijskih storitev, je začelo tržiti zanimivo inovacijo, povezano s kratkimi sporočili, imenovano samodejno uničljivi SMS. Namesto pravega sporočila tako na naš telefon prejmemo zgolj povezavo do njega, po tem, ko jo odpremo, pa imamo na voljo 40 sekund časa, da ga preberemo, preden se izbriše. Uporabniki zgoraj omenjenega podjetja lahko funkcijo vključijo tako, da pošljejo sms z besedo STEALTH na številko 80880. Pri Staelliumu so precej optimistični, saj nameravajo v kratkem s podobnim varnostnim sistemom opremiti še MMS, elektronska in glasovna sporočila.

As always, should you or any of your IM force be caught or killed, the Secretary will disavow any knowledge of your actions. This SMS will self-destruct in forty seconds. Good luck, Jim.

23 komentarjev

Novi Honda Asimo

TweakNews.net - Z znanstvenofantastičnimi zgodbami sem obseden že od malih nog, tako sem prišel tudi do zgodb Issaca Asimova, ki ga morda poznate kot pisca zbirke novel pod naslovom I, Robot (na teh temelji tudi holivudska uspešnica I, Robot).

Sedaj so roboti naredili majhen korak naprej proti resničnemu svetu in vsakodnevni uporabi, Honda je namreč predvčerajšnjim predstavila Asima druge generacije, prvi je ugledal luč sveta pred 5 leti. Zelo verjetno so ga poimenovali po samem Issacu, pardon, Asimovu. Seveda se je robotek v novi inkarnaciji naučil marsičesa novega, na njegovi domači strani si lahko ogledate propagandne posnetke in tehnične podatke, še več informacij pa vam ponujajo na dodatni informacijski strani.

Elektroluxov Trolobite je verjetno planil proti drevesu in se zjokal. Na drevo namreč ni mogel.

12 komentarjev

Trusted Computing na pohodu

Slashdot - Kot kaže, se anonimnosti zadnje čase slabo piše. Poleg sprejema direktive o obvezni hrambi prometnih podatkov namreč Slashdot poroča o TPM čipu, ki so ga poimenovali kar orwellowski čip.

Za kaj gre?

TPM, oziroma Trusted Platform Module je TC tehnologija, o kateri s(m)o že večkrat pisali. Gre za čip, ki bo vsak računalnik v katerega bo vgrajen, enolično identificiral. Poleg tega bo čip tudi preverjal katera programska oprema teče na računalniku in ali ji lahko zaupa (se pravi ali je ustrezno digitalno podpisana). Povedano drugače: če bo računalnik tekel v tim. TC načinu, potem bo čip poskrbel, da bodo gor tekle samo TC kompatibilne aplikacije. To pa bodo seveda aplikacije, ki ne bodo vsebovale virusov in bodo spoštovale avtorske pravice. Poleg tega bodo spletne strani v prihodnosti vsak računalnik s tem čipom lahko natančno identificirale, s tem pa bodo identificirale tudi njegovega uporabnika.

Na računalnikih s TPM čipom (poleg strojne opreme bo potrebna tudi ustrezna podpora...

245 komentarjev

Sprejeta Direktiva o obvezni hrambi prometnih podatkov

Data Retention Is No Solution - Evropski parlament je včeraj s 378 glasovi za, 197 proti in 30 vzdržanimi podprl direktivo o hrambi prometnih podatkov. S tem je potrdil predlog direktive brez amandmajev, torej različico predloga, ki so mu ostro nasprotovale organizacije za zaščito človekovih pravic in nekateri operaterji komunikacij.

Potrjena direktiva prinaša:
  • obvezno hrambo prometnih podatkov telefonskih in internetnih komunikacij (vključno z naslovi elektronske pošte) ter podatkov o lokacijah mobilnih telefonov;
  • čas hrambe ne bo enak po celotni EU, znašal pa bo od 6 do 24 mesecev, poleg tega pa je dovoljen tudi daljši čas hrambe (Poljska je npr. predlagala 15 let);
  • povračilo stroškov operaterjem nastalih zaradi obvezne hrambe prometnih podatkov ureja vsaka država po lastni presoji;
  • omejitve za katera kazniva dejanja je mogoče shranjene podatke uporabiti niso določene (torej jih bo mogoče uporabiti tudi za boj proti kršitvam avtorske pravice);
  • obvezna bo tudi hramba podatkov o neuspešnih poiskusih...

67 komentarjev