»

Vrednost jedra sodobnega operacijskega sistema: Linux

Slashdot - Kolikšna je vrednost odprtokodnega jedra Linux? To vprašanje se je porodilo, ko je Jeff V. Merkey na novičarski skupini linux.kernel objavil ponudbo, da za petdeset tisoč dolarjev odkupi linux jedro oz. njegovo kodo v določenem trenutku v času.

Na to ponudbo je Ingo Molnar odgovoril, da bi bil razvoj linux jedra iz "ničle" po izračunu programa za približno oceno vrednosti kode SLOCcount vreden kar 175 milijonov dolarjev. Ko je to opazil avtor programa SLOCcount, David A. Wheeler, se je še sam poglobil v oceno kode in prišel na plan z oceno 612 milijonov dolarjev. Naj samo omenim, da jedro obsega že preko 4,2 milijona vrstic izvorne kode.

To vsekakor ni mačji kašelj, zakaj ne pa si preberite v oceni Davida A. Wheelerja.

37 komentarjev

Strežniki Indymedie vrnjeni

Slashdot - Slashdot poroča, da so ameriški pravosodni organi obvestili predstavnika podjetja Rackspace, da bodo zaplenjene strežnike vrnili. Še vedno pa ni uradno jasno, kdo je strežnike zaplenil in zakaj.

Prvo preverjanje je sicer pokazalo, da so vrnjeni trdi diski originalni (da torej niso zamenjani z drugimi), kljub temu pa jih bodo tehniki Indymedie obravnavali kot "kompromitirane", saj niso prepričani, da nanje niso bili naloženi kakšni čudni programi. Spletne strani Indymedie bodo zato dostopne z manjšo zamudo.

3 komentarji

Tečajček uporabe Mozilla Composer

Slo-Tech - Ste si kdaj zaželeli imeti čisto pravo in čisto svojo spletno stran? Pa se vam je ustavilo že pri naslednjem koraku, ker niste vedeli niti kako začeti? Ali pa se vam je zdel Dreamweaver predrag, Frontpage pa ne zna izdelati čisto čiste spletne strani? Potem imate zdaj enkratno priložnost. Spoznali bomo orodje Mozilla Composer, ki je preprost urejevalnik čisto pravih spletnih strani za različne operacijske sisteme, med drugim Linux, Windows in MacOS X.

Delavnico bo vodil Matjaž Horvat, na Slo-techu bolj poznan kot mathjazz, potekala pa bo kje drugje kot v Kiberpipi, v ponedeljek 18. oktobra ob 19.00.

Udeležba je brezplačna, a se je potrebno prijaviti na naslov: matjaz@owca.info

9 komentarjev