»

Stuxnet, DuQu, Flame, Madi, Gauss ... Rdeči oktober!

Secure List - Raziskovalci iz Kaspersky Laba so v sodelovanju z ameriškimi, romunskimi in beloruskimi CERT-i odkrili še eno ogromno prisluškovalno operacijo, s katero so neznani napadalci kompromitirali več tisoč računalnikov v Aziji in Evropi ter pet let neopaženo in neovirano kradli občutljive dokumente. Napade so poimenovali Rdeči oktober in po do sedaj zbranih podatkih niso povezani s Stuxnetom, DuQujem, Flamom, Madijem ali Gaussom, so pa primerljivo ali celo bolj dovršeni.

Preiskava se je začela lanskega oktobra, ko so nekatere stranke Kaspersky Lab opozorile na nenavadno vedenje svojih sistemov in odtekanje podatkov. Rezultati preiskave kažejo znano zgodbo. Neznani napadalci so že od leta 2007 vdirali v...

74 komentarjev

Prvi televizijski kanal v ločljivosti 4K

Domet Eutelsata 10A

X-Bit Labs - Televizorji z ločljivostjo 4K (3840x2160 točk) trkajo na naša vrata. Na CES-u so predstavili prve OLED-zaslone, ki podpirajo to ločljivost, medtem ko sta starejši tenhiki LCD in LED že nekaj časa sposobni te ločljivosti. Sedaj potrebujemo le še nekaj, kar bi na njih predvajali. Lani smo dobili prvi film v tej ločljivosti, in sicer novozelandski dokumentarec TimeScapes. Čeprav traja film slabo uro, je gromozanski - v ločljivosti 4096 x 2304 zasede 160 GB, tako da so ga prodajali kar na USB-ključkih za 100 dolarjev. Toda vseeno, na televizorjih bi gledali - televizijo.

Od letos oddaja prvi televizijski program v tej ločljivosti. Eutelsat je namreč postavil preizkusni kanal, kjer se oddaja vsebina v ločljivosti 4K. Prikazuje 50 sličic...

126 komentarjev

Nokia v zadnjem četrtletju pozitivno presenetila

Slo-Tech - Iz Espooja na Finskem prihajajo nadvse razveseljujoče novice. Po večletnem negativnem trendu se je prodaja Nokie začela povečevati, tako da se propad velikana zdaj zdi precej manj verjeten kot pred nekaj meseci. V zadnjem četrtletju preteklega leta, za katerega še ni konsolidiranih poslovnih rezultatov, so prodali 4,4 milijona pametnih telefonov znamke Lumia.

Spomnimo, da je v drugem lanskem kvartalu Nokia prodala štiri milijone Lumij, v predzadnjem četrtletju pa vsega 2,9 milijona. Zaradi praznične nakupovalne sezone je v obzir treba vzeti tradicionalno boljšo prodajo v zadnjem kvartalu, a številke so vendarle zgovorne. Poleg 4,4 milijona Lumij so prodali še 9,3 milijona pametnih telefonov znamke Asha in 2,2 milijonov pametnih telefonov s...

20 komentarjev

Norveški dacar hoče odprto kodo v blagajnah

Slo-Tech - Norveško ministrstvo za finance je v okviru programa za preprečevanje utaje davkov odločeno ven vreči vse trgovinske in gostilniške blagajne v državi ter jih zamenjati z novimi. Da pa lastniki podjetij ne bi preprosto podtaknili svežih blagajniških programov s skrivnim "dvojnim računovodstvom" (en račun za dacarja, drugi - resnični - za dejansko vodenje prometa), mislijo dodati zahtevo, da mora biti vso novo programje na voljo tudi v izvorni obliki. Le na takšen način je namreč mogoče verodostojno preveriti, da program ne pomaga pri fiktivnem zniževanju prihodkov (davčne osnove), oz. da ni bil kasneje skrivoma spremenjen v ta namen.

Zakonodajni predlog roma v parlament še to pomlad, zamenjave pa naj bi se začele...

32 komentarjev

Izposoja MacBookov kar v študijski knjižnici

Slo-Tech - Pennsylvanijska univerza Drexel je v svoji študijski knjižnici namestila avtomat za izposojo 15'' MacBook prenosnikov. Dobi jih lahko vsakdo z veljavno študentsko izkaznico; izposoja pa je zastonj za prvih 5 ur, potem pa stane 5 dolarjev za vsako začeto uro zamude. Prenosnikov seveda ni dovoljeno iznositi iz knjižnice (v ta namen so tudi opremljeni s protikrajno zaščito). Ko jih uporabnik vrne v kiosk, se vsebina diska ponastavi na staro stanje, obenem pa se začne polniti baterija. Kot taki so prenosniki idealni za vse, ki jih rabijo v knjižnici, a iz tega ali drugega razloga nimajo na voljo svojega prenosnika.

Ideja je, zanimivo, prišla od študentov samih (njihovega študentskega sveta), nakar jo je vodstvo...

18 komentarjev