»

Radio Slovenija o nadzoru interneta v Sloveniji

Slo-Tech - V petek, 9. julija, je bila na Radiu Slovenija na sporedu oddaja Studio ob sedemnajstih. Tema pogovora je bil zakoniti nadzor interneta. V oddaji so sodelovali Klemen Tičar iz ministrstva za informacijso družbo, Andrej Anžič iz policije, Darko Bulat iz K2.net in SISPE ter Matej Kovačič iz FDV.

Zvočni posnetek pogovora v formatu RealAudio lahko poslušate na spletnih straneh Radia Slovenija.
Naslov: 9.7.2004 - Studio ob 17h (Radio Slovenija): Zakonito prestrezanje elektronskih komunikacij v Sloveniji (avtor: Blaž Mazi).

27 komentarjev

"Shell:" ranljivosti nima samo Mozilla

InfoWorld - InfoWorld poroča, da varnostna ranljivost "shell:", ki je bila odkrita, oznanjena in popravljena pred dnevi ter o kateri smo že poročali ni prisotna samo v Mozillinih aplikacijah, pač pa jim podlegajo tudi Microsoftove - Word in MSN Messenger.

In kako hitro lahko pričakujemo popravke za ta dva izdelka ...? Upajmo, da ima Microsoft dovolj razvijalcev, da bodo z delom opravili vsaj približno v takšnem časovnem obdobju.

7 komentarjev

Bomo v Longhornu lahko poganjali *nix programe?

Vnunet - Na Vnunet.com pišejo, da bo Microsoft v Longhorn morda vključil dodatek Services for Unix (SFU), ki je trenutno brezplačno na voljo za prenos za Windows 2000, 2003 Server ter XP Pro, omogoča pa poganjanje programov za Unix in Linux.

Pred vključitvijo v Longhorn pa bo treba rešiti še nekaj malenkosti - predvsem vso odprto kodo zamenjati z lastniško, saj v nasprotnem primeru SFU-ja ne bi bilo mogoče distribuirati skupaj z zaprtim Longhornom. Da Microsoft razmišlja strateško pa kaže tudi podatek, da so SCO-ju že plačali licenco za uporabo Unixa!

Na Vnunet.com ocenjujejo, da bi Microsoft utegnil postati glavni distributer Unix programja. Vprašanje je sicer, kako na te načrte gledajo IBM, SUN, HP in razvijalci Linuxa, a kot kaže pri Microsoftu ne spijo in razmišljajo zelo dolgoročno.

13 komentarjev

Red Hat še vedno prvi Linux med strežniki

več strani - Po rezultatih Netcraftove statistike je Red Hat še vedno daleč najbolj priljubljena distribucija Linuxa na internetu, čeprav je njen delež v zadnjih šestih mesec padel s 50,8 na 49,8 odstotka med vsemi distribucijami Linuxa. Na drugem mestu ostaja Cobalt z dvajsetodstotnim deležem, tretji je s petimi odstotki manj Debian. Največjo rast je pokazal Gentoo, katerega število uporabnikov se je povečalo za polovico, skupno pa je med vsemi distribucijami na šestem mestu z enoodstotnim deležem. Internet News, Slashdot.

2 komentarja

Tisoč šeststo gigabajtov diskovja

Big Disk Extreme

vir: LaCie
X-Bit Labs - Že pred časom smo poročali o zunanjem "disku" s kapaciteto en terabajt podjetja LaCie, sedaj pa so predstavili še različico Extreme, ki je jasno še večja. Bigger Disk Extreme, kot se uradno imenuje, je sestavljen iz običajnih diskov s hitrostjo vrtenja plošč 7200 obratov na minuto in osemmegabajtnim predpomnilnikom, ki so zvezani polje RAID0, zapakirani v lično ohišje in skupaj merijo 1,6 TB. Na voljo je v različicah za priklop FireWire 400, 800 ali iLink/DV. Cena takšnega podatkovnega razkošja znaša 2200 dolarjev, napravo pa si boste lahko omislili šele poleti. Klik!

6 komentarjev