»

Nova anketa: koliko grafičnih procesorjev vam riše sliko v igrah?

Slo-Tech - V prejšnji anketi smo vas spraševali, koliko monitorjev prikazuje sliko iz vašega računalnika. Slaba petina (17) že uživa v udobnem delu z (vsaj) dvema monitorjema, trdno smo pa prepričani, da si bo dodaten monitor omislilo še nekaj več uporabnikov.

Sliko iz mojega primarnega računalnika mi prikazuje:
1 zaslon79%
(834)
2 zaslona15%
(160)
nevronski vmesnik5%
(51)
3 zasloni1%
(10)
4 zasloni1%
(7)
Skupaj glasov: 1062


Tokat vas v anketi sprašujemo o številu grafičnih kartic v vašem sistemu. NVidia SLi sistemi so z nami že kar nekaj časa, ATi pa s Crossfire, zaradi različnih težav, caplja zadaj.

Če vas v nakup dveh grafičnih kartic ni prepričala pospešitev pri številu izrisa sličic na sekundo, vas bo morda prenos izračuna fizike na grafični procesor. Na tem seveda zelo pospešeno delata tako ATi kot nVidia.

14 komentarjev

Quad-SLI že za 5500 evrov in fizika na grafičnih procesorjih

Alienware Aurora ALX

ComputerBase - Dell je z XPS Renegade prvi ponudil Quad-SLi konfiguracijo, ponudnikom pa se bo pridružil tudi AlienWare (zdaj Dell-ova podružnica). Takšno konfiguracijo si boste lahko omislili že za borih 5500 evrov, pri čemer tudi v osnovnem sistemu prejmete dvojedrni Athlon-FX 60. Več o specifikacijah in posebej za serijo Aurora ALX razvitem sistemu hlajenja, si lahko preberete na tej povezavi.Morda pa bo nakup takšnih sistemov vendarle smiseln. NVidia in Havok sta pred časom predstavila Havok FX, ki bo izračun fizike prenesel na drugi grafični procesor (SLi konfiguracije). Če bo za sliko v SLi...

19 komentarjev

NVidia Tritium, nova sistemska platforma za entuzijaste

AnandTech - NVidia namerava združiti več, posebej certificiranih komponent različnih proizvajalec (matična plošča, grafična kartica, delovni pomnilnik), pod imenom Tirtium. Če bo sistem prepoznal prave komponente, se bo navil sam.

Zgornje besedilo je dovolj za potrošnike (z dovolj denarja), vsi pravi navdušenci pa si lahko v nadaljevanju besedila preberete nekatere tehnične zahteve, ki jim bodo morali proizvajalci komponent zadostiti, če si bodo želeli pridobiti certifikat.

Matične plošče bodo morale zagotavljati dovolj napetosti in njihov razpon:

CPU (AMD AM2 podnožje)
- V_Core: 0.775V to 2.2V
RAM
- VDDIO: 1.8V to 2.5V
- VTT: 0.9V to 1.25V
C51XE
V_Core: 1.2V to 1.45V
- V_PEX: 1.5V to 1.7V
- V_HT: 1.2V to 1.5V
MCP55XE
- V_Core: 1.5V to 1.7V
- V_PEX: 1.5V to 1.7V
- V_HT: 1.2V to 1.5V

Poleg tega bodo morale matične plošče omogočati dovoljšen razpon delovnih frekvenc. RAM bo tako moral delovati vsaj pri 800 MHz. PCIe reže bodo morale biti dovolj narazen, da bo plošča lahko sprejela Quad-SLi...

1 komentar

PS3 bi moral stati več

Slo-Tech - Vodja Sony-jevga oddelka za zabavo (Sony Computer Entertainment Inc. (SCEI)), Ken Kutaragi, meni, da je cena za prihajajoči PlayStation 3, prenizka. Spomnimo, Sony bo ponujal dve različici konzole, in sicer okrnjeno verzijo za 499 dolarjev (20 GB trdi disk, brez HDMI podpore in WiFi) ter dražjo, za 599 dolarjev.

Kutaragi svoje mnenje utemeljuje slikovito, s primerjavo hrane v tovarniški menzi in restavraciji. Predvsem opozarja na zmožnosti nove konzole. Če boste lahko ostali brez besed, potem cena ne bo problem, smelo zaključi. Več o tem tukaj in tukaj.

Cene XBOX-a 360, in še posebej Nintendovega Wii, so (bodo) precej nižje.

25 komentarjev

Rekordni dobiček nVidie

Nvidia - Po rekordnem dobičku v zadnjem četrtletju lanskega leta, je nVidia v prvem četrtletju letošnjega leta dosegla še višji dobiček. Po podatkih, objavljenih v poročilu za javnost sodeč, so njeni prihodki znašali 681,8 milijonov ameriških dolarjev, kar je za 17 odstotkov višja vrednost kot v enakem obdobju lani. Dobiček se je v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za kar 41 odstotkov ter je znašal 90,7 milijonov ameriških dolarjev.

Poleg tega se je po navedbah nVidie njihov delež na trgu grafičnih kartic povečal, tako naj bi imeli 83% delež prodanih t.i. High-End grafičnih kartic (prej 79%) ter 60% delež prodanih t.i. Desktop grafičnih kartic (prej 57%). Rast prihodkov naj bi se po besedah nVidiinega predsednika Jen-Hsun Huang-a nadaljevala tudi v letošnjem letu, predvsem po zaslugi konzole PlayStation 3, High-Definition Videa in predstavitve Windows Viste.

Več o tem v nVidiinem poročilu za javnost.

34 komentarjev