»

Samsung začel proizvajati 20 nm-čipe DDR3

Slo-Tech - Spominski čipi NAND (flash) se že nekaj časa izdelujejo v 19 nm-tehnologiji izdelave, medtem pa je zmanjševanje litografije pri elektronskih pomnilniških čipih DDR težje. V Samsungu so zato toliko ponosneje najavili, da so uspeli zagnati množično proizvodnjo štirigigabitnih čipov DDR3 v 20 nm-tehnologiji.

Doslej so jih proizvajali v 25 nm-tehnologiji. Manjši čipi naj bi poskrbeli za 30 odstotkov višjo kapaciteto proizvodnje (število čipov na rezino) in 25 odstotkov nižjo porabo energije. Kljub temu da je zmanjševanje velikost čipov DRAM težje, saj celica vsebuje tako tranzistor kot kondenzator, medtem ko imajo celice v NAND-u le kondenzator, Samsung načrtuje nadaljnje zmanjševanje litografije.

Trenutno uporabljajo laser argonovega...

13 komentarjev

DirectX 12 vendarle bo

Microsoft DirectX 12

PC World - Knjižnice DirectX so z nami že dve desetletji, a se je pred časom zdelo, da novih verzij počasi ne bo več. Kartic, ki docela izkoristijo DirectX 11, ni veliko, poleg tega pa je lani takle čas AMD-jev podpredsednik trdil, da DirectX 12 zagotovo ne bo nikdar izšel. Potem je še Microsoft nespretno izjavil, da se tehnologija DirectX ne razvija več. Zarečenega kruha se največ poje, in res bo DirectX 12 kmalu ti.

Microsoft ni odprl le kanala na Twitterju, ampak je na spletni strani uradno predstavitev napovedal za 20. marec. Platforma DirectX je torej še kako živa, pri novi verziji pa bodo kot partnerji sodelovali AMD, Intel, Nvidia in Qualcomm. Da se je toliko pompa okoli DirectX dvignilo prav zdaj, ni naključje,...

207 komentarjev