»

WMO: Stanje podnebja v letu 2022 zaskrbljujoče

Slo-Tech - Svetovna meteorološka organizacija (WMO) je minuli teden izdala vmesno poročilo o stanju podnebja v letu 2022, ki potrjuje, da se temperatura planeta z nadaljnjim naraščanjem koncentracije toplogrednih plinov še vedno povečuje. Minulih osem let je bilo najtoplejših osem let v zgodovini meritev. Povečuje se tudi hitrost naraščanja morske gladine.

Povprečna temperatura bo leta 2022 po ocenah 1,15 °C višja od preddindustrijskega povprečja (1850-1900). Letošnje leto sicer ne bo rekordno, temveč bo peto ali šesto najtoplejše, ker k nižjim temperaturam prispeva pojav La Niña. A ko v prihodnjih sezonah tega pojava ne bo ali pa bo celo obraten, bodo zelo verjetno sledili novi rekordi.

Naraščanje morske gladine natančno merijo manj časa od temperatur, a so tudi tu trendi očitni. V zadnjih 30 letih, kolikor trajajo meritve, se je povišala tudi hitrost naraščanja morske gladine. Povprečno narašča za 3,4 milimetra na leto (1993-2022), v zadnjem desetletju pa je naraščanje hitrejše (4,4...

31 komentarjev

Twitter pod Muskom v težavah

Slo-Tech - Ko je Twitter uvedel storitev Twitter Blue kot naročnino, ki stane osem dolarjev mesečno, so naročniki dobili modro kljukico. Ta je videti enako kot kljukica, ki je v prejšnjih časih označevala le preverjene račune vplivnih posameznikov, podjetij in institucij. Sledil je pričakovani kaos, saj so se razširili lažni računi. Čeprav jih je izurjeno oko lahko prepoznalo po čudnih imenih računov (handle) - pa tudi če smo z miško počakali na kljukici, se je izpisal drugačen opis - je večina uporabnikov sklepala, da so avtentični.

Čeprav so bile v nekaterih primerih posledice zabavne (vsaj Musku se je zdelo tako), mestoma celo poučne, kakršna je bila debata o ceni inzulina, je Musk sprevidel zmoto. Twitter je storil korak nazaj in ukinil modre kljukice za osem dolarjev, tako da jih imajo sedaj spet samo preverjeni računi. Za zdaj, saj uradnih pojasnil še ni.

Manj zabavno je nadaljevanje eksodusa direktorjev v podjetju in pravne težave. Podjetje se je odločila zapustiti direktorica za...

55 komentarjev

FTX gre v prisilno poravnavo

Sam Bankman-Fried

Slo-Tech - Implozija FTX-a se odvija z veliko naglico, saj je podjetje manj kot teden dni po začetku težav, o katerih smo pisali včeraj, že vložilo zahtevek za začetek prisilne poravnave (Chapter 11). V zahtevku je poleg FTX-a še 130 povezanih podjetij, ki so del konglomerata, denimo Alameda Research in FTX.us. Sam Bankman-Fried je odstopil z mesta izvršnega direktorja, da ga je nadomestil John J. Ray III. V zahtevku lahko preberemo, da ima FTX aktivo in pasivo v velikostnem razredu 10-50 milijard dolarjev, kar je primerljivo z Enronom (60 milijard dolarjev), ki ga je prav tako reševal isti človek.

FTX Group je insolventna, zato druge izbire ni imela. Nadaljnje poslovanje bi namreč škodovalo strankam in investitorjem, zato mora v prisilno poravnavo. FTX ima tudi zamrznjeno premoženje na Bahamih, kjer je posredoval tamkajšnji regulator. Poleg tega sta podjetje začela preiskovati Agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) in Komisija za trgovanje s terminskimi pogodbami (CFTC). Preiskavo...

42 komentarjev