»

Slovenci imamo radi Firefox

Slo-Tech - Xiti Monitor (v francoščini) poroča, da je tržni delež spletnega brskalnika Firefox spet narasel, tokrat globalno za polovico odstotne točke, pri nas pa kar za tri.

Januarja drugouvrščena Slovenija je v uporabi brskalnika prehitela Finsko, soseda Hrvaška pa sledi na tretjem mestu. Zanimiva je primerjava uporabe med tednom in vikendom, ki kaže na to, da v večini držav ljudje na službenem mestu še vedno uporabljajo druge brskalnike, doma pa Firefox. Kljub še vedno razmeroma hitri globalni rasti tržnega deleža se tržni delež ponekod že zmanjšuje, saj konkurenca ne počiva.

Z naraščanjem tržnega deleža se število varnostnih lukenj začuda ne povečuje sorazmerno: Firefox še vedno velja za enega najvarnejših spletnih brskalnikov.

83 komentarjev

Prihaja GeForce 7300 GT

Slo-Tech - Po poročanju nekaterih spletnih strani, naj bi nVidia v ponedeljek, petnajstega maja, predstavila novo grafično kartico nižjega cenovnega in zmogljivostnega razreda, GeForce 7300 GT. V nasprotju s preostalima članoma družine 7300, bo 7300 GT temeljil na grafičnem čipu G73, na katerem temeljita tudi GeForce 7600 GS in GT, ki pa bo imelo izklopljene štiri pixel cevovode in jih bo imelo le osem, poleg tega bo število Vertex Shader enot znižano na štiri.

Jedru, s frekvenco 350 MHz, bo družbo delalo predvidoma 256 MB pomnilnika, s frekvenco 333MHz, pomnilniške širine 128 bit-ov. Od modelov GS in LE se bo GeForce 7300 GT razlikoval tudi po tem, da bo možno dve 7300 GT povezati v SLI, za kar pa ne bo potrebnega t.i. SLI-mostička, povezava bo namreč potekala preko PCIe vodila.

Cena nove kartice naj bi bila približno sto ameriških dolarjev, kar bo zapolnilo cenovno vrzel med GeForce 7300 GS (60-80 dolarjev) ter GeForce 7600 GS (115-160 dolarjev).

Več o prihodu nove grafične kartice...

9 komentarjev

S psi nad pirate

Slashdot - Da s pomočjo naših štirinožnih prijateljev iščejo mamila, eksplozive, zasute v plazovih in ruševinah, tartufe in še marsikaj drugega, je znano že dolgo. V britanskem združenju FACT (Federation Against Copyright Theft) pa so se domislili, da bi pasjo delovno silo lahko zaposlili še pri iskanju razpečevalcev piratskih DVD-jev. Ob pomoči nam tako ljube MPAA so tako dva labradorca, Lucky in Flo, poslali na osemmesečno šolanje, nato pa je sledil izpit v FedExovem logističnem središču na londonskem letališču Stansted. Preizkus sta opravila zelo uspešno, saj je britanska carina odprla vse pošiljke, ki sta jih označila za "sumljive" in v veliki večini so zares bili, resda legalni, DVD ploščki. Več tu in tu. Žal nikjer ne omenjajo, katere so tiste kemikalije, ki jih psi dejansko zavohajo.

Me prav zanima, kdaj bodo pse naučili še ločevati legalno vsebino optičnih nosilcev podatkov od piratske. [:D]

45 komentarjev

Procesorji s 75% nižjo porabo energije

Slo-Tech - Če je verjeti navedbam malega podjetja Multigig Inc., se nam obeta prava revolucija na področju izdelave procesorjev. Ustanovitelj podjetja in inženir, Kenneth Pedrotti, je namreč odkril poseben proces izdelave čipov/arhitekturo, ki je zmožna delovati pri smešno visokih frekvencah ter pri tem dobesedno reciklirati uporabljeno energijo. Rezultat je tako tudi do 75% nižja poraba energije, kot pri trenutnih rešitvah, ki jih ponujata velikana AMD in Intel.

Po tej logiki bi torej današnji procesorji z 100W porabe z novim procesom izdelave "kurili" zgolj ubogih 25W.

Več si lahko preberete tukaj.

Se nam obetajo časi hitrih ter tihih hišnih mlinčkov?

15 komentarjev