»

Izmerili najšibkejšo gravitacijsko silo doslej

Slo-Tech - Raziskovalci z Univerze na Dunaju so izmerili jakost gravitacije med dvema majhnima kroglama v laboratoriju, kar je bistveno pomembnejši in predvsem težji dosežek, kot bi pričakovali. Dve zlati krogli z maso 90 miligramov sta bili na razdalji od 2,5 do 5,8 milimetra sta se v povprečju privlačili s silo 9 . 10-14 N. In to so uspeli izmeriti, o čemer pišejo v Nature.

Gravitacija je med štirimi osnovnimi silami (močna, šibka, elektromagnetna) daleč najšibkejša, a ima neskončen domet (tudi elektromagnetna sila ga ima). Zaradi tega se njen vpliv pozna šele pri velikih masah in ogromnih razdaljah. V resnici dolgo časa nismo bili prepričani, kako se obnaša na zelo kratkih razdaljah in pri nizkih masah, ker tega ni bilo možno izmeriti. Iz drugih meritev so seveda ekstrapolirali zakone, ki so dobro popisovali obnašanje, a pravega dokaza ni bilo. Kasneje se je z napredkom tehnike letvica dosegljivih meritev pomikala čedalje niže.

Za meritev gravitacijskih valov, ki nastanejo ob premikih...

26 komentarjev

Četrto v EU odobreno cepivo proti covidu je Johnson & Johnson

Slo-Tech - Evropska agencija za zdravila (EMA) je izdala izredno odobritev (EUA) še četrtega cepiva proti covidu-19, in sicer gre za cepivo Janssen proizvajalca Johnson & Johnson. Odbor za zdravila v humani uporabi (CHMP) je preveril vse zbrane podatke o učinkovitosti in varnosti cepiva ter ocenil, da se v trenutnih razmerah sme dovoliti cepljenje starejših od 18 let. Cepivo Janssen je prvo odobreno cepivo, ki predvideva uporabo zgolj enega odmerka. Isto cepivo so v ZDA izredno odobrili konec februarja.

Rezultati kliničnih študij, ki so potekale v ZDA, Južni Afriki in južni Ameriki in vključevale 44.000 posameznikov, so pokazali 67-odstotno učinkovitost cepiva. To pomeni, da je v cepljeni skupini 67 odstotkov manj ljudi dobilo covid kot v kontrolni skupini, če sta po velikosti primerljivi. Konkretno je šlo za 116 primerov od 19.630 cepljenih proti 348 od 19.691 necepljenih. Cepivo je povzročalo v glavnem blage stranske učinke: bolečina na mestu vboda, glavobol, utrujenost, bolečine v mišicah...

47 komentarjev

Roskomnadzor pomotoma poleg Twitterja upočasnil več domen, tudi državne medije

Slo-Tech - Včerajšnje spotikanje Twitterja, do katerega so v Rusiji bistveno upočasnili dostop, ni šlo brez težav. Dasi je bil cilj kaznovati zgolj Twitter, je regulator Roskomnadzor storil napako in upočasnil še vrsto drugih tujih strani, denimo Microsoft in celo državni medij RT.com. Del akcije je bila namreč tudi domena t.co, ki jo Twitter uporablja za skrajševanje hiperpovezav, a so zaradi napake v izvedbi prizadeli vse domene, ki so vsebovale ta niz: torej tudi microsoft.com in rt.com.

Težavo so danes dopoldne odpravili, tako da je sedaj prizadet le še Twitter, ki je bil tudi prvotna tarča. A poleg Twitterja Rusiji niso všeč niti ostali zahodni velikani. Aprila bodo obravnavali še Facebook, Google, Telegram in TikTok, ki se jim takisto lahko primeri kakšna blokad ali vsaj upočasnitev. Dolgoročni načrt pa je vsilitev uporabe državni strežnikov DNS, ki bi seveda lahko preusmerjali uporabnike interneta z nezaželenih strani. Preizkušati so jo že začeli, zato so imeli ta teden nekoliko težav...

9 komentarjev

Asus Rog Phone 5: Telefon z 18 GB pomnilnika

Slo-Tech - Asus je predstavil nov telefon, namenjen tudi igralcem iger, ki je po specifikacijah bolj podoben računalniku kakor telefonu. Asus Rog Phone 5 je morda videti kot telefon, a ima v notranjosti Snapdragon 888 SoC, 18 GB pomnilnika, 512 GB prostora (UFS 3.1) in baterijo s kapaciteto 6000 mAh (v bistvu dve s 3000 mAh). Ogromna baterija se hitro napolni s funkcijo Quick Charge, ki zmore 65 W, nima pa brezžičnega polnjenja. Na prvi stran nas pozdravi zaslon OLED z ločljivostjo 2448 x 1080 v velikosti 6,78 palca in frekvenco osveževanja do 144 Hz. Sprednja kamera 24 milijonov točk, zadaj najdemo tri - s 64 milijoni točk IMX686, ultraširokokotno z 12 milijoni točk in makro kamero s petimi milijoni točk.

Naslednja novost je drugi enobarvni zaslon na zadnji strani, ki je umeščen diagonalno in resda zmore pičlih 256 x 64, saj ima le 1,7 palca. Na njem se prikazujejo animacije, ki sporočajo, kaj se dogaja - polnjenje, klic itd. Telefon ima tudi dva priključka USB (da lahko telefon udobno...

50 komentarjev