»

NEC: pozabite prstne odtise, tu je prepoznavanje oblike ušesnega kanala

Slo-Tech - Japonska multinacionalka NEC razvija nov sistem za ugotavljanje identitete uporabnika, ki temelji na unikatni obliki ušesnega kanala. V podjetju trdijo, da je metoda hitrejša, manj občutljiva in prijaznejša od branja prstnih odtisov ali slikanja šarenice.

Za uporabo potrebujemo slušalke z vgrajenim mikrofonom, ki si jih nadenemo. Med ugotavljanjem identitete slušalke oddajajo nekaj sto milisekund dolg zvočni vzorec, ki ga vgrajen mikrofon posname. Zaradi odbojev v slušnem kanalu je prejeti zvok nekoliko drugačen, kar je mogoče enolično povezati s posameznikom, so ugotovili v NEC-u. Trenutno je sistem 99-odstotno zanesljiv, do komercializacije leta 2018 pa bodo morali to zanesljivost še izboljšati.

Spomnimo, da je...

20 komentarjev

Hyperloop želi na Slovaško

Slo-Tech - Projekt pnevmatskih cevi za prevoz ljudi Hyperloop je Elon Musk leta 2013 napovedal kot revolucijo, ki bo potovanje iz San Francisca do Los Angelesa skrajšala na pol ure, a prve delujoče verzije verjetno ne bo tam. Morda jo bomo dočakali na Slovaškem, kjer je ovir manj kot v Kaliforniji, razdalje krajše in vložek manjši. Musk je namreč potrdil, da je s slovaško vlado podpisal pismo o nameri za sodelovanje. Hyperloop želi zgraditi iz Bratislave do Dunaja ali Budimpešte.

Razdalje med temi prestolnicami so tako majhne, da je hyperloop vsekakor izvedljiv. Od Dunaja do Bratislave je po cesti 80 kilometrov, od Bratislave do Budimpešte pa 200 kilometrov; po zračni liniji je razdalja še krajša. Hyperloop bi po trenutnih načrtih...

32 komentarjev

Uradno: ugašanje aplikacij v iOS ne vpliva na avtonomijo

9to5Mc - Ker se baterija mobilnih naprav vedno prehitro izprazni, se je z ustnim izročilom razširilo na desetine trikov za podaljšanje avtonomije, izmed katerih nekateri delujejo, drugi pa ne. Ugašanje čipa za Wi-Fi ali podatkovnega prenosa nasploh ima opazen vpliv, medtem ko je vpliv ročnega ugašanja aplikacij bolj kontroverzen. Sedaj imamo končno uradno potrditev, da slednje nima nobenega vpliva.

Eden izmed uporabnikov se je obrnil kar na Applovega izvršnega direktorja Tima Cooka in ga vprašal, ali je smiselno aplikacije ročno zapirati. To mnenje namreč kroži vse od iOS 4, ki je prinesel podporo večopravilnosti. Cook ni odpisal, je pa odgovoril kar vodja razvoja iOS Craig Federighi in jasno zapisal, da je ročno zapiranje aplikacij brezpomensko. Pravzaprav je odpisal...

13 komentarjev