»

Nova anketa: velikost vašega prenosnika

Slo-Tech - Rezultati prejšnje ankete:

Koliko jeder ima procesor v vašem primarnem računalniku?
169%
(734)
226%
(274)
več kot 42%
(24)
ne vem2%
(21)
41%
(7)
Skupaj glasov: 1060


Tokrat vas sprašujemo o velikosti vašega prenosnika. Je to zgolj zamenjava za namizni računalnik in si zato lahko pri izbiri (in ceni) privoščite večji zaslon, manjšo avtonomijo baterij in večjo težo, ali pa si zaradi narave dela, oziroma stila življenja, lastite ultra lahek prenosnik?

22 komentarjev

Obnavljanje zabrisanih slik

dheera.net - Včasih je na spletu objavljeno slikovno gradivo, ki ga avtorji delno zabrišejo z uporabo blur efekta. S tem naj bi bila vsebina zakritega dela slike neprepoznavna in zavarovana. Pa je res tako?

Kot ugotavljajo na dheera.net, temu ni tako. Na zabrisanih slikah je namreč mogoče uporabiti modificirani napd s slovarjem (dictionary attack) in zabrisane podatke rekonstruirati.

Ideja je v bistvu povsem preprosta. Najprej je potrebno generirati vse možne različice manjkajočega dela slike, jih zabrisati, nato pa primerjati z originalom, ujemanje pa pokaže na možno rešitev. Podobno kot poteka napad s slovarjem na kontrolne vsote gesel.

Zanimivo.

16 komentarjev

NSA sodelovala pri razvoju Viste

Slo-Tech - Kot poročajo na Washington Post, je Microsoftu pri razvoju operacijskega sistema Windows Vista pomagala NSA (National Security Agency). Znano je, da je naloga NSA prestrezanje komunikacij in elektronski nadzor, manj znano pa je, da je ena izmed nalog NSA tudi razvoj varnostnih sistemov in varnostno testiranje. NSA je tako Microsoftu pomagala pri razvoju varnosti Windows Vista operacijskega sistema, pravijo pa, da so to storili brezplačno. Po poročanju je Microsoft za pomoč zaprosil tudi druge ameriške vladne agencije in mednarodne ustanove, med drugim tudi NATO.

Vlaganje v varnost je gotovo koristno in hvalevredno, pojavljajo pa se vprašanja, ali je sodelovanje z NSA, ki je znana tudi po svojem nezakonitem nadzoru, pravi korak v to smer. Znano je namreč, da je NSA "pomagala" pri razvoju DES šfrirnega algoritma, v katerem so kasneje našli varostne pomankljivosti za katere obstaja sum, da so bile namerno vstavljene. Po drugi strani pa je NSA sodelovala tudi pri razvoju enega...

22 komentarjev

Novinec iz Core 2 Duo družne: E4300

Slo-Tech - Intelovo novo družino zmogljivih procesorjev Core 2 Duo bralci naše strani zelo dobro poznajo, zato posebne predstavitve ne potrebuje. S proizvodnjo najmlajšega (in najcenejšega) člana, pa se bo verjetno še marsikateri uporabnik odločil za nakup tega kosa silicija.

Kljub temu, da bo Intel uradno šele konec meseca splavil model E4300, je ta že danes dobavljiv, tudi pri nas. V čem se torej novinec razlikuje od najšibkejšega modela, E6300? FSB je iz 1066 MHz znižan na 800 MHz, procesor torej tiktaka pri 1.8 GHz...

40 komentarjev