»

Evropska komisija za več pravic delavcev v digitalnem gospodarstvu na poziv

Evropska komisija - Evropska komisija je včeraj predstavila predlog zakonodajnega svežnja, ki bi v EU rigorozno uredil pravice delavcev v tako imenovanem gospodarstvu na poziv (gig economy), kamor uvrščamo voznike pri Uberju in dostavljavce hrane pri Woltu. Komisija želi tudi tem ljudem zagotoviti enake delavske pravice in ugodnosti kakor zaposlenim, vključno z varovalkami pred odpovedjo, z minimalno plačo in socialno varnostjo. Zato so pripravili sporočilo Komisije (communication), predlog nove direktive (sprejete direktive morajo države članice v dveh letih prenesti v nacionalno pravo) in osnutek smernic.

Komisija ocenjuje, da bi spremembe neposredno vplivale na 4,1 milijona Evropejcev, ki opravljajo tovrstna dela. Ti ljudje, ki dostikrat zaslužijo manj kot minimalno plačo, bi samo zaradi zvišanja prejemkov na raven minimalne plače letno zaslužili dodatnih 484 milijonov evrov. Ponudniki teh del pa bi imeli letno 4,5 milijarde evrov več stroškov, saj bi poleg plačila morali urediti še številne druge...

2 komentarja

A1 bo z novim letom podražil stare pakete

Slo-Tech - S 1. januarjem 2022 bo A1 podražil večino starih paketov, ki se bodo podražili za en evro (mobilni) ali za tri evre (fiksni). To pomeni, da bodo fiksni paketi Kombo L, Kombo M in Kombo S odslej stali 38, 50 ali 60 evrov na mesec. Najnovejšim paketom MIO, ki so jih uvedli septembra, se cene ne bodo spremenile (miniMIO 10 stane 12 evrov, midiMIO 100 17 evrov in maxMIO 500 23 evrov).

S spremembo želi A1 očitno vzpodbuditi uporabne k zamenjavi starejših paketov za nove. Kdor pa ne želi niti ostati na starem paketu niti ga zamenjati za novega, lahko brez odpovednega roka, plačila stroškov prekinitve ali pogodbene kazni odpove naročniško razmerje. Je pa treba v tem primeru odplačati prejete ugodnosti. Na lizing kupljene telefone lahko bodisi obdržimo in plačamo preostali del vrednosti bodisi jih vrnemo in dobimo za uporabnino zmanjšano kupnino.

53 komentarjev