»

Diamanti so večni, internet ni

Slo-Tech - Priljubljena tehnološka spletna stran CNET, ki nas spremlja že od davnega leta 1998, je letos začela brisati stare članke. Prakso, ki jo lahko označimo zgolj kot bizarno, vodi cilj, ki pod vprašanj postavlja demokratičnost interneta. CNET si želi dobiti čim višje mesto med zadetki pri iskanjih po Googlu, kar želijo doseči z odstranitvijo stari člankov.

Čudno prakso so začeli preizkušati sredi leta, julija pa so tempo zelo pospešili. Primerjava aktualnih spletnih strani z internetnim arhivom pokaže, da stari članki hitro izginjajo. CNET je potrdil dogajanje in dejal, da to ni bila lahko odločitev, a da odstranjujejo strani, ki trenutno ne služijo občinstvu, saj da je to pogosta praksa na straneh, ki se zanašajo večinoma na promet iz iskalnikov. SEO (Search Engine Optimization) lahko razumemo kot poskus ukaniti Google ali pa kot legitimno izboljševanje uporabniške izkušnje, ki se odrazi v boljši uvrstitvi med zadetki.

Google nikoli ne razkriva, kako deluje algoritem, da bi...

18 komentarjev

Evropska unija, Indija in sedaj še Savdska Arabija

Slo-Tech - Ledino je orala Evropska unija, konec minulega leta ji je sledila Indija, letos je oglasila še Kalifornija, Brazilija pa o ukrepu še razmišlja. Nepričakovano je naslednja država v vrsti Savdska Arabija, ki je včeraj uzakonila obvezen priključek USB-C na pametnih telefonih. Zakon se bo začel izvajati 1. januarja 2025, za prenosne računalnike pa 1. aprila 2026.

S tem se pridružujejo evropski pobudi, v nekaterih pogledi pa je še strožja. V EU bo USB-C za pametne telefone obvezen od 28. decembra 2024, za prenosnike pa šele od decembra 2026. V Savdski Arabiji so podobno kot EU priključek predpisali še za druge mobilne naprave: tipkovnice, slušalke, zvočnike, brezžične usmerjevalnike. Z ukrepom naj bi privarčevali 45 milijonov dolarjev, letno pa naj bi prodali dva milijona manj polnilnikov. To pa pomeni tudi toliko manj smeti.

66 komentarjev

Julija rekordno topli ozračje in morje

Slo-Tech - Znanstveniki so to napovedovali že več tednov, saj pa so tudi uradno potrdili, da je bil letošnji julij najbolj vroč mesec v zgodovini meritev. Že junij pred njim je bil najtoplejši 6. mesec v zgodovini meritev, julij pa je podrl še absolutni rekord. Najtoplejši dan je bil 6. julij, ko je bila povprečna temperatura na Zemlji kar 17,08 °C. Približno polovico meseca je bila temperatura tudi več kot 1,5 °C nad povprečjem predindustrijske dobe, kar je meja, ki jo predpostavlja pariški dogovor.

Povprečna temperatura v juliju je znašala 16,95 °C, s čimer je presegla dosedanji rekord iz leta 2019, ki je znašal 16,63 °C. K visokim temperaturam je pomembno prispevalo pregreto morje, ki je imelo rekordne površinske temperature. Te so dosedanje rekorde presegle bistveno bolj kot temperature zraka (merjeno s standardno deviacijo). Čeprav julij globalno ni mesec, ko bi bila temperatura morja najvišja - to se navadno zgodi marca - je letošnji julij podrl še ta rekord. Zadnji dan v juliji je...

23 komentarjev