»

Mož, ki je razkril največje prisluškovanje na svetu: Edward Snowden

Guardian - Britanski časnik Guardian je pred nekaj dnevi razkril informacije, da ameriška Agencija za nacionalno varnost (NSA) na internetu prisluškuje več milijonom Američanov in da zmore prestrezati praktično vse. Sprva je na internet pricurljal strogo zaupni nalog, ki ga je NSA izročil operaterju Verizon, s katerim mu je naložil izročanje prometnih podatkov o vseh klicih znotraj ZDA in v tujino. Podatki obegajo telefonske številke, IMSI, trajanje in čas klica, ne pa tudi vsebinskih. Nalog velja od 25. aprila do 19. julija, v njem pa je izrecno zapisano, da se obstoja nadzora ne sme razkriti nikomur.

Dan pozneje je javnost izvedela za program Prism, ki prisluškovanje na internetu postavlja v...

118 komentarjev

Facebookov podatkovni center v dejanskem oblaku: dež v hali

The Register - Precej zanimiv pripetljaj v svojem podatkovnem centru je razkril Facebook. Incident se je sicer zgodil že leta 2011, javnosti pa so ga obelodalnili šele sedaj. Takrat je namreč oblačno računalništvo dobilo nov pomen, saj je v podatkovnem centru nastal resnični oblak, iz katerega je na strežnike začelo deževati. Nastala je tudi gmotna škoda.

Incident se je primeril v podatkovnem centru v mestu Prineville v Oregonu, kjer ima Facebook glavnino računalnikov. Hlajenje množice računalnikov je energijsko potratno početje, zato poskušajo to izvesti čim ceneje. Facebookov podatkovni center je eden najvarčnejših, saj je njegov indeks PUE okrog 1,1. To so dosegli tako, da prostora ne hladijo na tradicionalen način, to je s klimatskimi napravami, ampak...

8 komentarjev