»

Sodišče potrdilo evropsko globo za Google

Reuters - Google je izgubil tožbo proti Evropski komisiji, s katero je izpodbijal globo iz leta 2017 v višini 2,42 milijarde evrov. Postopek se je začel leta 2010, ko je Komisija začela preiskovati, ali Google v svojem iskalniku neupravičeno favorizira lastno orodje za primerjanje cen. Google se je na odločitev nato pritožil, a je Splošno sodišče v Luksemburgu leta 2021 zavrnilo Googlove argumente. Google se je pritožil tudi na drugostopenjsko sodišče, ki mu ni bilo naklonjeno.

Sodišče Evropske unije, torej drugostopenjsko sodišče, kjer se redna pravna sredstva končajo, je potrdilo globo v višini 2,42 milijarde evrov. Ob tem je poudarilo, da evropska zakonodaja ne prepoveduje ali sankcionira obstoja prevladujočega tržnega položaja, ni pa dovoljena zloraba takšne situacije. Sem sodi neupravičeno blokiranje konkurentov in vsakršno krnjenje konkurence, namesto da bi podjetja tekmovala s cenami in storitvami sami. Sodišče je potrdilo, da je bilo Googlovo ravnanje diskriminatorno do konkurenčnih...

3 komentarji

Google izgubil proti Evropski komisiji

Reuters - Google je izgubil tožbo na Splošnem sodišču EU, s katero je izpodbijal odločitev Evropske komisije, ki mu je pred štirimi leti izrekla 4,34 milijarde visoko globo zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu operacijskih sistemov za mobilne naprave. Sodišče je globo znižalo na 4,12 milijarde evrov, sicer pa večinoma pritrdilo Komisiji.

Komisija je postopek začela leta 2015, ko je ocenila, da obstaja utemeljeni sum, da Google namenoma blokira konkurenco. Google v Androidu omejuje proizvajalce drugih iskalnikov in brskalnikov, saj od proizvajalcev telefonov zahteva namestitev Chroma in Google Searcha, če želijo naprave poln dostop do tržnice Google Play. Prav tako je Google zahteval, da proizvajalci telefonov ne nameščajo verzij Androida, ki jih Google ne potrdi.

Pričakovano se Google ni sprijaznil z globo, saj je bil že med postopkom vztrajal, da ni počel nič nezakonitega, zato je zoper odločitev vložil tožbo. Splošno sodišče EU je danes odločilo, da je Google kršil zakonodajo....

15 komentarjev

Google izgubil pritožbo proti EU, mora plačati 2,4 milijarde evrov

Reuters - Google je izgubil bitko proti Evropski komisiji zaradi leta 2017 izrečene globe v višini 2,42 milijarde evrov. Komisija je takrat ugotovila, da je Google zlorabil prevladujoč položaj na trgu iskalnikov, ko je dajal neupravičeno prednost svoji storitvi za primerjavo cen. To je bila prva izmed treh visokih glob za Google, ki so skupaj nanesle 8,25 milijarde evrov. Google se je seveda nanje redno pritoževal, sedaj pa je prvi postopek izgubil.

Splošno sodišče v Luksemburgu je zavrnilo Googlove navedbe, s katerimi je ugovarjal globi. Sodišče je potrdilo, da je Google zlorabljal prevladujoč tržni položaj, in meni, da je izrečena globa primerna. Sodišče je pritrdilo ugotovitvam Komisije, da je Google ravnal namerno in zavestno, zato je kršitev še posebej resna. Komisija je izrazila zadovoljstvo z odločitvijo.

Manj navdušen je Google, ki kljub trditvam, da ni šlo za kršitve, dodaja, da je po odločitvi Komisije sporne prakse takoj ustavil. Sodbo bodo preučili in se odločili, ali se bodo...

20 komentarjev

Google se je pritožil na evropsko globo

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Po pričakovanjih je Google vložil pritožbo zoper 1,49 milijarde evrov težko globo, ki mu jo je zaradi oviranja konkurence na področju spletnih iskalnikov med letoma 2006 in 2016 marca izrekla Evropska komisija.

Pritožbo so vložili na Sodišče Evropske unije v Bruslju. Obe strani sta potrdili, da je tožba na sodišču vložena, nadaljnjih komentarjev pa iz Googla niso dajali. Iz Evropske komisije so sporočili le, da bodo svojo odločitev zagovarjali tudi na sodišču.

To je sicer že tretja večja globa, ki jo je Google prejel v EU. Lani je moral Google plačati 4,34 milijarde evrov zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu operacijskih sistemov za mobilne naprave, predlani pa 2,42...

5 komentarjev

Google se je pritožil zoper milijardno globo v EU

Slo-Tech - Po pričakovanjih se je Google pritožil na visoko globo, ki mu jo je Evropska komisija izrekla konec junija. Zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu iskalnikov je dobil 2,42 milijarde evrov kazni, kar je najvišja kazen za kršitev protimonopolne zakonodaje v zgodovini EU. Google je bil takoj napovedal pritožbo, ki jo je formalno vložil včeraj. Zanimivo je, da Google ni zahteval začasne odredbe, ki bi odložila zahtevo Komisije, da Google preneha sporno prakso, temveč je predlagal spremembe lastnih praks.

Sporna praksa je previsoko rangiranje lastnih storitev za primerjavo cen in podobno, ki jih je Google v iskalnih rezultatih prikazoval više, kot bi bilo to upravičeno glede na njihovo ustreznost. Google je torej svoje storitve izpostavljal bolj kot ostale...

3 komentarji

EU Googlu naložila 2,42 milijarde evrov kazni

Slo-Tech - Evropska komisija je Googlu izrekla 2,42 milijarde evrov kazni zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu. To je daleč najvišja globa, ki jo je Evropska komisija izrekla kateremukoli podjetju zaradi kršitev protimonopolne zakonodaje. Najvišja možna kazen je bila sicer osem milijard evrov oziroma 10 odstotkov Googlovih prihodkov v lanskem letu. Google je že dejal, da se bo na odločitev pritožil.

Komisija je po sedem let trajajoči preiskavi ugotovila, da je Google zlorabil prevladujoč položaj na trgu iskalnikov, ko je sistematično favoriziral svojo storitev za primerjavo cen. Google je rezultate iz Google Shopping prikazoval ne glede na njihovo ustreznost, torej ni šlo za "organske" zadetke, temveč umetno promoviranje lastne storitve. Google ima sedaj 90 dni časa, da...

73 komentarjev