» »

Iz navodil generiramo tudi 3D objekte

Iz navodil generiramo tudi 3D objekte

Magic3D

vir: Nvidia
Slo-Tech - Po slikah in videu se tekma v ustvarjanju digitalnih vsebin iz tekstovnih navodil začenja tudi pri 3D predmetih. Nvidia je z orodjem Magic3D odgovorila Googlu, ki je prejšnji mesec predstavil algoritem DreamFusion.

Algoritmi za generiranje vsebin iz navodil so bržkone prva tehnološka noviteta tega leta in trenutno pošteno burkajo področje umetnosti, ker sprožajo temeljna pravna ter etična vprašanja o tem, kdo si lahko lasti umetniške zamisli in na kakšen način jih lahko drugi povzemajo. Razvoj programja pa gre med temi polemikami nezadržno dalje: po tem, ko se je s področja 2D podob najprej prenesel še na gibljive sličice, oziroma kratki video format, je naslednja postaja ustvarjanje 3D objektov. Sredi oktobra so pri Googlu pokazali orodje DreamFusion, ki je prav tako izpeljanka iz njihovega difuznega slikovnega modela Imagen. Tridimenzionalne objekte napravi v dveh potezah; najprej z Imagenom nastane sličica, ki jo nato skozi metodo NeRF (Neural Radiance Fields) pretvorijo še v 3D obliko. Klasičen pristop, po katerem bi z nevronsko mrežo z difuznim modelom neposredno napravili 3D objekt, namreč še ni mogoč, ker bi zahteval baze podatkov označenih 3D objektov, kakršnih še nimamo na razpolago.

Na izziv so se prvi odzvali pri družbi, ki je trenutno pojem 3D grafike - Nvidii. Tudi algoritem Magic3D je sestavljen iz več stopenj in je v principu mišljen kot velika optimizacija DreamFusiona. Iz sličice najprej napravi grobo 3D mrežo, ki jo nato poveča v natančnejši objekt s še enim difuznim modelom. Po njihovih besedah naj bi bil Magic3D približno dvakrat hitrejši od Googlove zamisli - rezultat ustvari v 40 minutah namesto v uri in pol - obenem pa imajo izdelki 8-krat višjo ločljivost. Hkrati so takšni 3D objekti primernejši za izvoz v širše uporabljane formate 3D vsebin in jih bo tako morda že v bližnji prihodnosti mogoče izkoriščati v igrah ter animaciji. Kdaj bodo svoje orodje odprli pri Googlu, se še ne ve in je vezano predvsem na razpoložljivost Imagena, v Nvidii pa točnejših napovedi prav tako še niso podali.

7 komentarjev

fikus_ ::

Če bo šlo tako naprej, bodo poleg slikarjev še dizajnerji dobili "konkurenco".
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Zmajc ::

Konkurenco bodo slej ko prej dobili vsi. Boš v uploadal skico hiše in ti jo bo AI z komplet izračuni in materjali narisal in sprojektiral. Bo par šefov / nadzornikov, ostali bojo fizičarji vse ostalo pa bo nadziral AI.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zmajc ()

fikus_ ::

Saj hiše/zidove že 3D printajo, manjkajo še finese.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Zmajc ::

fikus_ je izjavil:

Saj hiše/zidove že 3D printajo, manjkajo še finese.


Ja, samo je še vedno celoten proces od načrtov do izdelave v človeških rokah. V prihodnje se bo število potrebnih ljudi v verigi na račun AI-ja vsepovsod zelo zmanjšalo. Za kaj bi drago plačeval 10 strokovnjakov vsakega za svoje področje, če jih bo vse z avtomatskimi izračuni nadomestil AI.

Invictus ::

To, kako bodo racunalniki zamenjali ljudi, se sanja ze 30 let.

Ogrozene so pac budale, ki so jim delo avtomatizirali. Tuakj bo pac isto, en cel kupo risarjev, ki je risalo 3D model, bo izgubilo sluzbo.

Glavno besedo bo pa se vedno imel designer...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

kow ::

Naivno si izrekel "vedno".

500 let nazaj ni bilo ocitno, da zemlja ni center sveta. Danes ni ocitno, da cloveski mozgani niso nic posebnega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

garamond ::

Te novice berem na ST že več kot eno leto in skoraj pri vsaki dobim občutek (piše med vrsticami), da gre razvoj neznansko hitro in da samo še malo, tik za vogalom, nas že čaka prava umetna inteligenca.

Razvoj gre čisto povprečno oziroma kar se mene tiče boleče in frustrirajoče počasi - stopnje se merijo v letih.

Da postavim novico v širšo sliko bom citiral samega sebe iz leta 2016, kaj bi lahko imel Photoshop - druga alineja se navezuje na aktualno novico. In verjetno bo (spet) minilo leta, preden bo to z lahkoto komercialno dostopno.

garamond je izjavil:

Unknown_001 je izjavil:

Photoshop ima očitno zelo slabo praktično predvidevanje.

[...]Vključili so [v Photoshop] Content aware scale in Smart fill, kar je pohvalno, vendar so to popolnoma umetni algoritmi. Možno je veliko več, npr:
- Samodejno označevanje objektov/oseb
- Premikanje 2D objektov v perspektivi, rotacija (delno z ugibanjem)
- Brisanje označenih objektov in zapolnitev manjkajočega prostora
- Avtomatska kolorizacija črno-belih slik, itd.
[...]
Ja, tri alineje (razen druge - trenutna novica) so bile implementirane konec leta 2020 oziroma nekje 4 leta po mojem komentarju. Vendar si nisem nobene funkcionalnosti izmislil kar na pamet - za avtomatsko kolorizacijo so že obstajale aplikacije - za ostalo so bili pa že proof-of-concept članki, in tudi to stari vsaj nekaj let. Torej nekdo je že napisal kodo, natreniral nevronske mreže in objavil rezultate.
A parody of extremism is impossible to differentiate from sincere extremism.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Računalnik zna iz navodil generirati video

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
85758 (4747) lemur233
»

Generiranje slik iz teksta postaja tekma

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
68864 (7241) kopriva60918
»

OpenAI predstavil drugo generacijo algoritma DALL-E

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
199133 (8097) kotnikd3
»

Kaj se zgodi z objektom če pade iz viŠje dimenzije

Oddelek: Loža
355506 (4711) Yosh
»

Moj novi engine ... preview

Oddelek: Zvok in slika
352388 (1423) TBR

Več podobnih tem