» »

Prva ženska ozdravljena HIV-a

Prva ženska ozdravljena HIV-a

BBC - Po berlinskem bolniku leta 2007 (Timothy Ray Brown) in londonskem bolniku pred tremi leti (Adam Castillejo) so v ZDA pri tretjem bolniku na svetu potrjeno odpravili HIV. Kot prva ženska je Američanka srednjih let uspela očistiti HIV iz svojega telesa. Bolnico, ki je imela diagnosticirano levkemijo, je ozdravila presaditev matičnih celic darovalca, ki ima naravno imunost proti HIV-u. O dosežku so znanstveniki poročali na konferenci v Denverju. Nepotrjenih primerov je bilo sicer v zgodovini še nekaj več.

Bolnici so leta 2013 potrdili okužbo s HIV-om. To dandanes ni več smrtna obsodba, saj koktajli protivirusnih zdravil omogočajo praktično normalno kvaliteto življenja. Štiri leta pozneje so jo diagnosticirali še z levkemijo, kar pa je bilo ključno pri ozdravitvi HIV-a. Doslej so bile vse ozdravitve povezave s presaditvami kostnega mozga, kar je preveč tvegan postopek, da bi ga uporabljali kot terapijo proti HIV-u. Če pa je postopek potreben zaradi kakšne druge bolezni, pa se seveda lahko zgodi tudi ozdravitev. A cena, ki jo plačajo pri presaditvi kostnega mozga, je visoka. Berlinski bolnik je skorajda umrl zaradi reakcije vsadka proti gostitelju, londonski bolnik pa se je izvlekel z izgubo 35 kilogramov, poškodbami sluha in več infekcijami.

To pot pa ni šlo za presaditev kostnega mozga, kjer se morata genotipa in fenotipa darovalca in prejemnika zelo dobro ujemati. Večina donorjev v ameriških registrov je belcev, zato so nebeli bolnici presadili matične celice iz popkovnične krvi. Tu zadostuje slabše ujemanje kot presaditvi kostnega mozga. To predstavlja pomemben korak pri zdravljenju HIV-a, saj je v ZDA vsako leto več deset bolnikov, ki imajo diagnosticiran HIV in raka. Če presajene matične celice lahko pridobijo tudi od posameznikov s slabšim ujemanjem, je več možnosti za izvedbo presaditev. Mutacijo, ki omogoča odpornost proti HIV-u, so odkrili pri približno 20.000 donorjih severnoevropskega porekla.

Tretja bolnica je 37 mesecev po presaditvi prenehala jemati protivirusna zdravila. Več kot leto dni kasneje ne kaže nobenih simptomov in v krvi nima zaznavnih količin virusa niti protiteles. Novo odkritje žal še ne pomeni, da smo kaj bliže zdravilu za HIV, ki bi bilo primerno za slehernika. Na svetu je okuženih okoli 38 milijonov ljudi, približno tri četrtine pa jih prejema protivirusna zdravila. S temi je HIV sicer postal kronična okužba, a ozdravitve še ni na vidiku.

5 komentarjev

FireSnake ::

nebeli


?

Čŕnki, Ázijki ali kaj tretjega?
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Unchancy ::

10 % Evropejcev ima mutacijo mislim da ccr5 receptorja na t-limfocitih, kar ustavi najbolj razširjeno verzijo HIV.

https://www.thebodypro.com/article/gene...
Škoda časa za ta režimski forum.
Pobrišite post, iz bunkerja vas že kličejo.
Adijo mod Rdeči Kmeri.

Markoff ::

FireSnake je izjavil:

nebeli

?
Čŕnki, Ázijki ali kaj tretjega?


Večina donorjev v ameriških registrov je belcev

Eh, pusti to, glej te rasiste, še tu imajo primat. Vsem bi bilo lažje, če bi nehali donirati, da bi se lahko manjšine izvile tudi iz tega primeža belega supremacizma...
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

kuall ::

FireSnake je izjavil:

nebeli


?

Čŕnki, Ázijki ali kaj tretjega?


detroit + zda + dejstvo, da je hiv med črnci razširjen = seveda črnka

donvitoc ::

Ne vem zakaj so šli zdraviti črnko, ko pa so črnci veliko bolj reprezentirani med HIV populacijo. Homofobija?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Otrok iz Mississippija spet pozitiven na HIV (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
12534899 (6001) ||_^_||
»

Imamo že tretjega človeka, ki so ga ozdravili HIV-a?

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
106401 (3903) gendale2018
»

Druga ozdravitev HIV-a v zgodovini

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
1013994 (12249) SonjaP
»

Še dve verjetni ozdravitvi HIV-a (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6117549 (13024) CaqKa

Več podobnih tem