»

Astra dosegla orbito

Space News - Ameriško podjetje za vesoljske polete Astra je v četrtem poskusu vendarle uspelo poslati raketo v Zemljino krožnico. S tem se pridružuje vztrajno rastočemu spisku zasebnikov, ki omogočajo pošiljanje tovora v vesolje.

Konec avgusta so nam pri ameriškem podjetju za vesoljske polete Astra pripravili precej zanimivo predstavo, ko je njihovi preizkusni raketi na izstrelišču odpovedal eden od motorjev, zato se je nerodno opotekla vstran, preden se je le uspela pognati v nebo, a je zaradi napake prehitro omagala in ni dosegla orbite. Napako so identificirali v predelu cevi za gorivo, kjer je prišlo do puščanja in vžiga gorivne mešanice, kar je onesposobilo motor. Šlo je sicer za tretji poskus poleta v Zemljino krožnico, ki še ni nosil uporabnega tovora, zgolj letalno senzoriko ameriškega vesoljskega poveljstva. Podobno je bilo tudi na četrtem letu - le da je bil nekaj manj razburljiv, saj je tokrat naposled šlo vse po načrtih.



Odprava LV0007 se je na raketi Rocket 3.3 s poligona na...

0 komentarjev

Tretji Astrin poskus poleta v orbito adrenalinsko neuspešen

koliko infarktov je povzročil tale trenutek, še ne poročajo

vir: Space News
Space News - Ameriško zagonsko raketno podjetje Astra tudi v tretje ni uspelo doseči Zemljine krožnice; toda tokratni poskus je zanimiv predvsem z vidika tega, da je poskrbel za veliko pogrizenih nohtov vseh, ki so ga spremljali v živo.

Manjša zasebna raketna podjetja že nekaj časa širom sveta poganjajo kot gobe po dežju, saj se upravičeno nadejajo kosa pogače izstrelitev v vesolje, ki se množijo zavoljo skokovite rasti števila satelitov, ki jih pošiljamo tja gor. Medtem ko Rocket Lab že opravlja komercialne polete, pa množico drugih, kot so Firefly, Relativity Space in Astra, prvi uspešni polet v orbito še čaka. Med naštetimi je Astra temu mejniku najbližje, zanimiva pa je tudi zaradi hitrosti, s katero se mu je približala. Ameriško podjetje je bilo ustanovljeno leta 2016; že dve leti kasneje je prvi prototip švignil z izstrelišča, sicer ne prav visoko. Prvi orbitalni polet je bil mišljen že za konec lanskega leta. Firma se je usmerila v transport majhnih satelitov z maso do 150 kilogramov,...

16 komentarjev

Rocket Lab snuje večjo raketo, Neutron

Rocket Lab - V podjetju Rocket Lab so razgrnili načrte za večjo sestro svoje majhne rakete Electron, ki je sicer ena uspešnejših v zasebnem sektorju. Neutron naj bi zmogel v nizko Zemljino krožnico prinesti osem ton tovora in bo konkurenca proslavljenemu SpaceXovemu Falconu 9.

Ameriško raketno podjetje novozelandskih korenin Rocket Lab je v zadnjih letih postalo ena večjih zgodb o uspehu zasebnih firm pri pošiljanju tovora v vesolje. In to navkljub dejstvu, da je njihov posel osrediščen okoli razmeroma miniaturne rakete: Electron je visok slabih 18 metrov in lahko v posodobljeni inačici v nizko Zemljino orbito (LEO) ponese do 300 kilogramov tovora. Za primerjavo: SpaceXovi Falconi 9, ki so nam postali tako domači, merijo v višino 70 metrov in imajo nosilnost v LEO do 22 ton! A ravno majhnost Electrona podjetju omogoča, da je ceno za polet spustilo na 7,5 milijona dolarjev (Falconi 9 stanejo okoli 60 milijonov) in s tem našlo tržno nišo. V zadnjem času skušajo za Electrona razviti tudi sistem...

15 komentarjev

Virgin Orbitu uspel prvi polet, NASA pa je zamočila glavni test motorjev rakete SLS

izstrelitev rakete LauncherOne

vir: Spaceflight Now
Spaceflight Now - Včeraj so navdušenci nad vesoljsko tehnologijo lahko spremljali kar dva pomembna dogodka. Podjetju Virgin Orbit je v drugo vendarle uspelo poslati raketo LauncherOne v vesolje in tja za nameček vtiriti deset majhnih satelitov. Manj uspešni so bili pri Nasi, kjer se je pomemben statični test motorjev prve stopnje megarakete SLS izjalovil, saj so ga morali po dobri minuti prekiniti zaradi okvare na enem od motorjev, kar utegne bistveno zavreti ameriško vrnitev na Luno.

Virgin Orbit je firma, ki so jo pri rdečem koncernu Richarda Bransona pred štirimi leti oddvojili od Virgin Galactica, da bi se lažje posvetili komercialnemu pošiljanju manjših tovorov v Zemljino krožnico. Medtem ko bolj razvpitemu Galacticu kar ne uspe zaštartati pošiljanja turistov do (približno) Karmanove meje, saj se jim je zadnji test iz lanskega decembra sfižil, pa so v Orbitu bližje izpolnitvi svojega poslanstva. Tudi oni so sicer imeli lanskega maja neljub pripetljaj, ko jim je pri prvi izstrelitvi rakete...

21 komentarjev

Tudi Kitajci pričenjajo preizkuse raket za večkratno uporabo

Space News - Pretekli torek so Kitajci prvič izstrelili raketo Dolgi pohod 8, ki je v Zemljino krožnico ponesla pet satelitov. Posebnost rakete je v tem, da je predvidena za uvedbo tehnologije pristajanja prve potisne stopnje in na tem letu so v tej smeri že izvedli prve teste.

Kitajska za zamenjavo ostarelih nosilnih raket Dolgi pohod serij 2, 3 in 4 pospešeno razvija naslednice z oznakami 5, 6, 7 in 8. Med slednjimi je najbolj poznana petica, ker predstavlja temelj za najvidnejše kitajske misije v tem desetletju, kot so poleti na Mars, medtem ko bo "vlečni konj" raketne flote sedmica, kateri bo naložen na primer transport do prihajajoče kitajske vesoljske postaje. Pretekli teden pa je poletel prvi primerek Dolgega pohoda 8, ki je za tamkajšnjo vesoljsko industrijo tudi izjemno pomemben, saj naj bi ta linija eventuelno predstavljala prve kitajske serijske večkrat uporabne rakete. Gre za raketo srednje nosilnosti, z dolžino dobrih 50 metrov, ki lahko v nizko orbito ponese 8400 kg tovora....

11 komentarjev

Prva neuspela komercialna izstrelitev Electrona uničila sedem satelitov

Ars Technica - Število trinajst je za firmo Rocket Lab zares postalo nesrečno, kajti trinajsta misija njihove rakete Electron je prva od komercialnih, ki se je sfižila in uničila tovor sedmih satelitov na krovu.

Ameriško raketarsko podjetje (novozelandskega izvora) Rocket Lab je moralo maja 2017 zaradi programske napake prekiniti prvi testni polet svoje nove rakete Electron, kar je ena najbolj značilnih usod takšnih naprav v njihovi razvojni fazi. Toda nato je firma nanizala kar enajst zaporednih uspelih poletov in se v manj kot dveh letih zavihtela na vrh zasebnih ponudnikov prevoza manjših satelitov v Zemljino krožnico. To sicer ne pomeni, da diha SpaceXu za ovratnik, kajti Electronova nosilnost je zgolj dobrih dvesto kilogramov do nizke krožnice, a vendarle gre za nesporno zgodbo o uspehu in zgled, ki mu skušajo slediti ostali konkurenti. Inženirji so se začeli nedavno celo poigravati z večkrat uporabno različico Electrona.

Toda njihova trinajsta misija kaže, da jo vesolje kaj hitro zagode...

12 komentarjev