» »

Z novim letom dobimo biometrične osebne izkaznice

darkolord ::

bluefish je izjavil:

Ker je primerjava slike na dokumentu in face imetnika strašno dolgotrajno in zapleteno opravilo?
Nezanesljiva je. Fotografije na dokumentih so lahko stare tudi 15 let ali več, v tem času se lahko oseba čisto spremeni.

multivac ::

bluefish je izjavil:

Dober dan je izjavil:

Nisi nikoli imel pasuša? Za potni list / pasuš, sem moral dati prstni odtis. Zakaj torej panika?
Zakaj je prstni odtis potreben na osebni izkaznici?


Od viška glava ne boli?

Mike_Rotch ::

belo mleko je izjavil:

MrStein je izjavil:

belo mleko je izjavil:


Vdrejo v cloud (te novice beremo vsak teden), dobijo vse tvoje podatke, še prstne odtise. Super. Ker se nekaterim ne da plastike v denarnici nositi...

Ja, pa kuščarje obvestijo...

Prstni odtisi niso shranjeni v telefonu.
Pa v cloud tudi neja ravno vsak dan vdrejo (ne zdaj z amaterskimi stranmi, povej, kdaj so ukradli biometrične podatke iz google/ms/apple coud-a).


Če vdrejo enkrat na pet let je isto ko če vdrejo vsak dan. Nič ni narobe s plastiko v denarnici in niti enkrat v življenju nisem bil v situaciji, ko sem si rekel "madoniš, bi bilo dobro imeti digitalno osebno". Še slabše pa je, da se baze združujejo.


Kdaj so vdrli v cloud in pobrali podatke? Pa kaj naredimo z vsemi vdori v zavarovalnice, državne inštitucije in druge primere masovne kraje osebnih podatkov, ki niso povezane z obliko tvoje osebne?

Btw, jaz sem pogosto v situaciji, ko bi mi prav prišla digitalna osebna. Iz istega primera kot pride prav dostop do banke in možnost plačila s telefonom. Telefon imam vedno sabo, ostale navlake pa ne. Telefon je bolj varen. Lažje nadomestim izgubljen ali pokvarjen telefon kot osebne dokumente.

mtosev ::

Kolk imamo že biometrične potne liste? Mislim, da vsaj 12-13let.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

Oberyn ::

bluefish je izjavil:

Poleg tega potni list ni obvezen dokument, osebna je.

To pomoje ne drži. Jaz osebno nikoli v zgodovini te države nisem imel osebne izkaznice. Zadnjo sem imel v prejšnji državi. Za prehajanje meja uporabljam potni list. Za identifikacijo v poslih z državo v skladu z zakonodajo uporabljam vozniško dovoljenje. Za redke primere identifikacije pri poslih z zasebnimi institucijami, kot so banke, uporabim potni list. Mogoče izgleda tečno pri takih primerih paziti, da ne pozabim potnega lista, vendar so ti primeri res redki. Tako da osebna ne more biti nujen dokument, saj sem brez nje popolnoma operativno sposoben. Imam bančne račune, imam digitalne certifikate, imam lastne nepremičnine, sem zaposlen in celo lastnik in direktor podjetja. Vse štima tudi brez osebne.

Goody ::

Seveda ne drži, da je osebna obvezna, saj piše v zakonu.

Samael ::

Tule vas je kar nekaj izrazilo pomislek, kako boste v primeru izgube osebne izkaznice ostali še brez zdravstvene. No, da vas potolažim:

Elektronske osebne izkaznice z biometričnimi podatki in dodatnimi elementi za sodobno e-poslovanje bodo po sprejemu ustrezne zakonodaje ter podpisu sporazuma pristojnih ministrstev in ZZZS začeli izdajati v začetku prihodnjega leta. S tem stare izkaznice ne bodo nehale veljati, izdaja novih pa bo predvidoma prinesla nekaj evrov višje stroške.


ZZZS bo sicer še naprej izdajal kartice zdravstvenega zavarovanja. Osebna izkaznica namreč ni obvezni dokument, prav tako je ne izdajajo tujcem.


Vir: https://www.24ur.com/novice/slovenija/n...
Samael != Samuel

Mike_Rotch ::

Nice, torej ne bo treba imeti osebne.

bbbbbb2015 ::

Miki N je izjavil:

Mimogrede, osebna je ena taka stvar, ki jo praktično nikoli ne rabiš nositi okrog, če ne greš po opravkih, ki jo eksplicitno zahteva. Ne nasedati na tisto "je po zakonu obvezno". Jaz je nikoli v življenju nisem imel sabo ko sem šel peš (ali karkoli kjer ne rabiš vozniške) kam - in sem imel že n-krat opravka ko so me policaji ob kaki priliki, taki ali onaki, vprašali zakaj je nimam, pobrali podatke, kao "online" preverili - včasih potem celo res vprašali za naslov (da vidijo če pravilno odgovoriš) in to je bilo to. En mi je enkrat celo rekel - pa ne tega zdaj vzeti za neko uradno stališče - da je dovolj da me NEKAKO legitimirajo in da je ta "online" fora dovolj. Še enkrat, ne trdim da je to legit, samo tako je rekel "organ". Je pa res, da je bil Štajerec.


Toej, vidim, da je tukaj 60+ postov, pa se pravzaprav niti eden ne dotika razlogov, zakaj so take izkaznice sploh potrebne in dobre.

Zato vam bo razložil jaz, ker imam tako super belgijsko osebno izkaznico. Oziroma natančneje, na njej piše identifikacija za tujce, ker Belgijci s "tujci" označujejo vse, ki pač nimajo belgijskega državljanstva.

Torej, taka super njihova osebna ima ključno sestavino, to je certifikate in to mislim da več kot dva. Eni so šibkejši, eni močnejši, razlika pa je samo v dolžini ključa. Lahk bi vam našel specifikacijo njihove osebne, samo si jo najdite sami.

Država ima eno državno sponzorirano aplikacijo, ter rabiš smart-card reader, ter lahko pogledaš davke in vse, kar je pač potrebno na Internetu SAM.

Mimogrede, za njihovo zdravstveno zavarovanje ne rabiš nobene "posebne" izkaznice. Številka tvojega zdravstvenega zavarovanja je tudi tvoja osebna številka in tudi davčna.

Če v slovenski novici piše, da ne bo posebne ZZZS izkaznice - to pomeni, da se približujemo neki evropski normalnosti - več zdravstvenih zavarovalnic, na vsaki samo rabijo tvojo osebno, da vedo da si ti ti in to je to. ZZZS izkaznica torej izginja. Kar je sicer prav.

No, potem pa pride "hat-trick", ki ga tukaj ne razumete.

Belgijci imajo "Itsme" aplikacijo:
https://www.itsme.be/

ki jo aktiviraš tako, da si naložiš aplikacijo, ter po postopku "aktiviraš" tvojo identiteto. Za ta postopek torej potrebuješ smart-card reader, odtlej pa ne več. Dopuščam sicer možnost, da je potrbno to aktivacijo od časa do časa obnoviti, samo meni se še ni iztekla.

Potem pa "sky is the limit". Lahko si naročiš nov mobitel, nov Internet, spremeniš naslov, skleneš novo zdravstveno zavarovanje.

Banke sprejemajo "itsme" identifikacijo:
https://www.ing.be/en/retail

Realno torej NIKOLI ne rabiš biti fizično v banki, pa lahko posluješ, odpreš račun, zaprosiš za kredit, skleneš zavarovanje, vse kar češ.

Zdaj, da institucije zasebnega prava sprejemajo "itsme" je njihova poslovna odločitev. Na primer, na Proximusu lahko naročiš vse, kar ti tam piše. VENDAR. Če hočeš prenesti telefonsko iz ene osebe na drugo, jaz sem jo iz fizične na pravno osebo (kjer sem jaz tudi direktor) - to pa "itsme" ne bo dovolj, FIZIČNO hočejo, da si tam, jim poveš, kaj bi rad, oni te neobvezno vprašajo, zakaj bi to rad in če je vse v redu, številko dovolijo prenesti takoj.

Skratka, za take delikatne zadeve, da bi nekdo recimo komu ukradel telefonsko, to pa pač, "itsme" ni dovolj in to je odločitev Proximusa, njihovega operaterja.

Ta nova osebna izkaznica je torej new sleek, mean, human 2 state komunikacijski kanal.

Ali to ima kakšne realne posledice? Seveda jih ima. Ogromne.
Recimo Bruxelles-Ville, to je največja belgijska občina, po slovensko bi rekli "Bruselj-mesto" je imela 85(!) okenc za delo s strankami in eno etažo okenc (cca 12) za delo s tujci.

Zdaj, po uvedbi digitalne osebne in "itsme", je odptra ena sama etaža, to je 12 okenc, od tega jih dejansko samo 8 dela. Za tujce sta okenci dve, od tega eno ne dela, na enem pa piše, delovni čas za tujce je med 10-12 in 14-17. Torej manj kot en delovni dan.

Zdaj, opozoril bi vas samo eno: to je samo human 2 state machine interface. Če se zadaj aparatčiki praskajo po riti ali učinkovito delajo in koliko aparatčikov sploh je, to pa sploh ni vprašanje digitalne osebne.

Belgijska država (kraljevina sicer) ima back-end v nulo urejen. Slovenija? Not so much. Tega digitalna osebna ne bo spremenila.

Master_Yoda ::

bbbbbb2015 ze lepo in prav, ampak a ne dela isto sedaj SIGENCA certifikat ki si ga lahko zrihtas zastonj ? Pa se card readerja ne rabis kupovati ...
Dovie'andi se tovya sagain.

Goody ::

Pa sms pass tudi...

bbbbbb2015 ::

Master_Yoda je izjavil:

bbbbbb2015 ze lepo in prav, ampak a ne dela isto sedaj SIGENCA certifikat ki si ga lahko zrihtas zastonj ? Pa se card readerja ne rabis kupovati ...


Dela. Jaz domnevam, da bo SIGENCA izginil v kontekstu, da bodo sami pacali izdajo certifikatov.
Oni ti bodo certifikat izdali, pa če tebi to paše ali ne. Ko primeš osebno v roko, primeš tudi zapisane certifikate na digitalni osebni.

Seveda pa.. Upam, da bo sigenca plačal Microsoftu za certifikacijo, da bo slovenski root certifikat potem v MS store. Da ko z Explorerjem odpreš podpisan dokument, da ti napiše "Signature valid".

Potem pa bo to top-šit certifikatna agencija. Zdaj imajo status pol-ciganov.

Likalnik ::

walden je izjavil:

Stare bodo sigurno veljale do poteka.

Sicer pa - s praktičnega vidika je kul, z varnostnega vidika pa nisem prepričan, da je pametno imeti 3 stvari na eni kartici (osebna, zdravstvena, digitalni cert).

Že čisto pragmatično, izgubiš osebno in si dejansko izgubil 3 stvari, ne samo ene. Do izdaje nove si tudi brez zdravstvene kartice in digitalnega certa. Predvidevam, da se slednjega ne bo dalo izvoziti s kartice in narediti backup, to bi bil precej velik varnostni fail.


ponavadi je tako, če kaj izgubiš izgubiš denarnico v kateri imaš vse tri dokumente...pač težko se naredi, da izgubiš samo eno kartico...če sem kdaj kaj izgubil sem komplet denarnico....in sem moral naročiti vse kartice na novo....
če boš izgubil kartico boš definitivno v tem vmesnem času (dokler ne dobiš nove) dobil potrdilo s katerim boš lahko koristil vse zdravstvene usluge...pač tako je sedaj...ne vem zakaj bi bilo kaj drugače potem....mene pač to ni strah...s tem imam manj kartic v denarnici, kar mi olajša zadevo in si lahko omislim manjšo denarnico....prav tako, ko menjaš dokumente...imaš strošek z eno kartico in ne tako kot sedaj vsako posebej.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Likalnik ()

bbbbbb2015 ::

Likalnik je izjavil:

walden je izjavil:

Stare bodo sigurno veljale do poteka.

Sicer pa - s praktičnega vidika je kul, z varnostnega vidika pa nisem prepričan, da je pametno imeti 3 stvari na eni kartici (osebna, zdravstvena, digitalni cert).

Že čisto pragmatično, izgubiš osebno in si dejansko izgubil 3 stvari, ne samo ene. Do izdaje nove si tudi brez zdravstvene kartice in digitalnega certa. Predvidevam, da se slednjega ne bo dalo izvoziti s kartice in narediti backup, to bi bil precej velik varnostni fail.


ponavadi je tako, če kaj izgubiš izgubiš denarnico v kateri imaš vse tri dokumente...pač težko se naredi, da izgubiš samo eno kartico...če sem kdaj kaj izgubil sem komplet denarnico....in sem moral naročiti vse kartice na novo....
če boš izgubil kartico boš definitivno v tem vmesnem času (dokler ne dobiš nove) dobil potrdilo s katerim boš lahko koristil vse zdravstvene usluge...pač tako je sedaj...ne vem zakaj bi bilo kaj drugače potem....mene pač to ni strah...s tem imam manj kartic v denarnici, kar mi olajša zadevo in si lahko omislim manjšo denarnico....prav tako, ko menjaš dokumente...imaš strošek z eno kartico in ne tako kot sedaj vsako posebej.


Kot sem rekel, digitalna osebna dobi svoj smisel, če imaš app, ter potem avtoriziraš app, da se lahko povsod predstavljaš kot ti.
Če belgijsko osebno zgubiš (ali ti jo ukradejo), se na policiji prekliče, certifikati se prekličejo. Zanimivo bi bilo vedeti, če "itsme" še vedno dela. Načeloma ne bi smel.

energetik ::

Kaj naj rečem, če to pomeni 1 kartico manj, mi je všeč. Še bolje bi bilo, če bi bila vkomponirana tudi vozniška.
Certifikat pa raje uporabljam tak, za katerega sam skrbim in ga lahko namestim na vsak svoj PC, ne rabim čitalca, in za katerega imam lepo uštiman backup, torej trenutno Sigenca.

Invictus ::

Vozniška bo vkonponirana naslednjič za spet en projekt z zlato ceno...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Samael ::

Invictus je izjavil:

Vozniška bo vkonponirana naslednjič za spet en projekt z zlato ceno...

Že, že ... ampak ni razloga za skrb. Do leta 2048, ko bo v lepi naši naslednji premik v to smer bos itak ze nekajkrat zamenjal osebno :P
Samael != Samuel

MrStein ::

Tene je izjavil:

Kaj pa na vozniško dovoljenje so pozabili ali bo tudi nova kartice čez 2leti? :)

Vozniška je EU standard in je članice ne morejo kar tako po svoje spremeniti.

Samo res, tako pametni vsi, pa ne vedo, da je vozniška enotna po EU, da osebna ni obvezna... eh, slotek
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

MrStein ::

DostMam je izjavil:

MrStein je izjavil:

...Pa v cloud tudi neja ravno vsak dan vdrejo (ne zdaj z amaterskimi stranmi, povej, kdaj so ukradli biometrične podatke iz google/ms/apple coud-a).

Ampak res me zanima zakaj bi bilo dobro, da so vsi biometrični in osebni podatki o slovenskih državljanih shranjeni pri google/ms/applu?

Saj niso. In ne bodo. Če bi bili v ideji, ki je bila omenjena v tej temi, da bi bila "osebna na telefonu" pa je vprašanje, ker je to samo ideja.

Zakaj bi bilo kul, da google ve, da sem danes bil pri zdravniku?

Zakaj pa bi vedel? *
Zakaj mobilna aplikacija NLB zahteva stalno prisotnost googlove igralnice?

Saj je ne.

Kaj sem spregledal?

Kar nekaj stvari.


* v bistvu že ve, ker imaš na telefonu vklopljeno sledenje lokaciji
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

c3p0 ::

bbbbbb2015 je izjavil:


Seveda pa.. Upam, da bo sigenca plačal Microsoftu za certifikacijo, da bo slovenski root certifikat potem v MS store. Da ko z Explorerjem odpreš podpisan dokument, da ti napiše "Signature valid".

Potem pa bo to top-šit certifikatna agencija. Zdaj imajo status pol-ciganov.


Kaj to berem zapis is leta 2000? Explorer? MS? Vsi major browserji bi morali priznat SLO root CA-je. Zakaj tega še ni, je veliko vprašanje.

MrStein ::

Ker vsi veliki browserji uporabljajo MS-ov cert store. Tudi Firefox, čeprav ima tudi lastnega.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

MrStein ::

bbbbbb2015 je izjavil:

Upam, da bo sigenca plačal Microsoftu za certifikacijo, da bo slovenski root certifikat potem v MS store. Da ko z Explorerjem odpreš podpisan dokument, da ti napiše "Signature valid".

Potem pa bo to top-šit certifikatna agencija. Zdaj imajo status pol-ciganov.

Nazadnje so to naredili, ko je Slovenija predsedovala EU.
Mogoče bodo spet letos.

(stari vnos pa ne velja več*, ker ima SIGEN nove certifikate, nov root itd...)
(* - no, velja, ampak je večna tistih certifikatov že potekla)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

DostMam ::

MrStein je izjavil:

...povej, kdaj so ukradli biometrične podatke iz google/ms/apple coud-a).

Kdo je prvi začel?

MrStein je izjavil:

...Saj je ne.

Jo! Če izklopite GooglePlay mobilne aplikacije ni mogoče uporabljati in jo je treba ponovno naložiti z novimi prijavnimi kodami od NLB.

MrStein je izjavil:

* v bistvu že ve, ker imaš na telefonu vklopljeno sledenje lokaciji

Nimam.

belo mleko ::

Vse kar bbbb...bbb2015 počne s svojo digitalno zadevo, počnem tudi jaz brez nje. Mogoče ne morem na banki odpreti računa ampak se ne spomnim, kdaj sem bil nazadnje na banki. Telefonsko pa imam že 20 let. Tako da mi prednosti še vedno niso jasno. Jaja, kul je pa te zadeve. To me ne zanima. Itak pa bo zadeva zunaj Slovenije povsem neuporabna.
https://il9.picdn.net/shutterstock/videos/6059618/thumb/8.jpg

Bolt ::

Mike_Rotch je izjavil:

No ne glede na certifikat, že to da bo ena kartica za osebno+vozniško+zdravstveno je konkretni plus. Manj plastike, manj birokracije in tanjše denarnice.


Manj plastike in birokracije narediš tako, da daš vse skupaj na telefon.

Lahko razložite kako dat osebno, vozniško, zdravstveno na telefon?

Mike_Rotch ::

Bolt ::

Mike_Rotch je izjavil:

Tole je en način.

https://www.cnet.com/tech/services-and-...

Ne zanima me kaj-kako je to v ZDA. Kako pri nas?
Kot vem je to protizakonito.

MrStein ::

Trenutno tega ni. Jutri pa mogoče bo. Razen če bodo luditi proti, kot so vedno.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Mike_Rotch ::

Pri nas tega še ni. Bi pa lahko bilo, precej enostavno. Slovenija je s svojo majhnostjo in relativno dobro razvito infrastrukturo idealen poligon za takšne zadeve.

Bolt ::

Aja sem mislil, da vi to iz izkušenj. Torej samo nekaj nakladate. OK Sem mislil, da sem nekje zadaj, pa da ne vem več kaj se dogaja.
Trenutno tega ni. Jutri pa mogoče bo...
Pri nas tega še ni. Bi pa lahko bilo...
Mislm. Kr neki.

Mike_Rotch ::

Te matra bralno razumevanje ali si že malo preveč užival v petkovem večeru?

PrihajaNodi ::

DeeJay je izjavil:

Čaki a pol s tem k sm se cepu nism dobil čipa, da ne bom rabu več ostalih zadev?


Ne še. Sej čip ni tako slaba ideja. Je vse na enem mestu pa pod kožo da nič ne zgubiš? Zakaj vas je strah teh čipov? Itak te "čipe" stalno nosite okoli, kje bi bil problem v integraciji v telo?
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

styrian ::

Gre za metanje davkoplačevalkega denarja čez okno, oziroma politično futranje podjetja Cetis za nekaj let.

Fizične kartice sploh ne bi potrebovali, saj bo imel za par let čisto vsak telefon NFC. Država bi morala izdelati samo preprosto aplikacijo.

Sindrom ::

Nehajte predpostavljati, da se vsak človek rodi z mobilnim telefonom v roki.
"If privacy is outlawed, only outlaws will have privacy." - Phil Zimmerman

styrian ::

Tudi penzionisti imajo že danes pametne telefona. Sem prepričan da bi z aplikacijo lahko nadomestili vsaj 90% fizičnih kartic.

Gre za čisto zdravorazumsko zadevo. Nisem noben digitalni fanatik kot nekateri in nikoli ne bom recimo za e-volitve.

WhiteAngel ::

@styrian Četudi imajo telefoni NFC, kaj boš peičakoval, da ga imajo ljudje vedno sabo (pa otroci?), delujočega (baterija?), z dovolj novim in pravim OSom, da bo vladna aplikacija delovala.

Če prav razumem, bo imela osebna tudi NFC in ne boš rabil posebnega čitalca. In ja, jaz pa pričakujem, da bodo v določenem času volitve in referendumi cenejši in enostavnejši za izvedbo. Pač prideš pred volilno škatlo, prisloniš osebno, pritisneš kandidata in čao. Ob 19:00 so znani rezultati. Šifrirani oddani glasovi so pa javni, tako da lahko vsak preveri s svojo osebno, če je njegov glas oddan in kakšen je.

Mike_Rotch ::

Noben ne predpostavlja, da se ljudje rodijo s telefonom. Dovolj je, da telefon z aplikacijo pokrije 80% primerov. Za penzioniste in paranoike lahko še vedno obstaja plastika. Ljudem, ki ne živijo v jami pa bi taka "virtualna" osebna lahko precej olajšala stvari.

Če prav razumem, bo imela osebna tudi NFC in ne boš rabil posebnega čitalca. In ja, jaz pa pričakujem, da bodo v določenem času volitve in referendumi cenejši in enostavnejši za izvedbo. Pač prideš pred volilno škatlo, prisloniš osebno, pritisneš kandidata in čao. Ob 19:00 so znani rezultati. Šifrirani oddani glasovi so pa javni, tako da lahko vsak preveri s svojo osebno, če je njegov glas oddan in kakšen je.


Če imaš takšno identifikacijo ni nobenega razloga, da si fizično prisoten na volišču. Lahko se prijaviš v sistem kjerkoli in voliš v miru.

kow ::

styrian je izjavil:

Tudi penzionisti imajo že danes pametne telefona. Sem prepričan da bi z aplikacijo lahko nadomestili vsaj 90% fizičnih kartic.

Gre za čisto zdravorazumsko zadevo. Nisem noben digitalni fanatik kot nekateri in nikoli ne bom recimo za e-volitve.


Zdravorazumsko je, da imamo osebne svoboscine. Drzava me nima kaj siliti v nosnjo racunalnika. Vsaj dokler to ne pise v ustavi.

blink ::

styrian je izjavil:

Gre za metanje davkoplačevalkega denarja čez okno, oziroma politično futranje podjetja Cetis za nekaj let.

Fizične kartice sploh ne bi potrebovali, saj bo imel za par let čisto vsak telefon NFC. Država bi morala izdelati samo preprosto aplikacijo.


Redundanca. Ze kdaj slisal zanjo?

Mike_Rotch ::

Zdravorazumsko je, da imamo osebne svoboscine. Drzava me nima kaj siliti v nosnjo racunalnika. Vsaj dokler to ne pise v ustavi.


Siljenje v nošenje plastične kartice je pa OK?

starfotr ::

29 eur bo stala nove osebna. 10 eur več, kot sedaj. In 99 % ljudi ne bo uporabilo vseh funkcij nove kartice. Juhu.

In ni mi jasno, zakaj so cene (stare) osebne izkaznice različne? Birokrati neumni.


Osebna izkaznica za 3 leta
12,46 EUR
Osebna izkaznica za 10 let in trajno
18,86 EUR
Osebna izkaznica za 1 leto
12,06 EUR
Osebna izkaznica za 5 let
14,26 EUR


In po 90 dneh bodo izbisali biometrične podatke iz svojih baz. Kaj je potem fora? Da bomo imeli čip s temi podatki gor? Da si bodo druge države ne svojih mejah kopirale te podatke in jih vnašale v svoje baze? Mislim, za znoret.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: starfotr ()

Miki N ::

WhiteAngel je izjavil:

In ja, jaz pa pričakujem, da bodo v določenem času volitve in referendumi cenejši in enostavnejši za izvedbo. Pač prideš pred volilno škatlo, prisloniš osebno, pritisneš kandidata in čao.


Nekateri imate pa res optimirana življenja, da je prihranek tistih 30s na 4 leta tako pomembnih. Ali pa če kdaj s svojo seksata pol minute manj?

Ker ne misliti, da bodo pa zdaj volišča kar nenadzorovana... to bi bilo pa RES neumno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Miki N ()

Lonsarg ::

Koncno malo digitalizacije (en mini korak) ljudje pa negativni. Jao slovenija, slabo se ti pise.

Miki N ::

Ma vprašanje kaj je slabše na dolgi rok. Je pa res, da žaba se kuha počasi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Miki N ()

WhiteAngel ::

Mike_Rotch je izjavil:


Če prav razumem, bo imela osebna tudi NFC in ne boš rabil posebnega čitalca. In ja, jaz pa pričakujem, da bodo v določenem času volitve in referendumi cenejši in enostavnejši za izvedbo. Pač prideš pred volilno škatlo, prisloniš osebno, pritisneš kandidata in čao. Ob 19:00 so znani rezultati. Šifrirani oddani glasovi so pa javni, tako da lahko vsak preveri s svojo osebno, če je njegov glas oddan in kakšen je.


Če imaš takšno identifikacijo ni nobenega razloga, da si fizično prisoten na volišču. Lahko se prijaviš v sistem kjerkoli in voliš v miru.


Ne, ker ti mora država zagotoviti, da ne voliš pod prisilo. Volišča so z razlogom. Še posebej, če se bodo kakšne ekstremne leve/desne skupine začele pojavljati.

starfotr je izjavil:


In po 90 dneh bodo izbisali biometrične podatke iz svojih baz. Kaj je potem fora? Da bomo imeli čip s temi podatki gor? Da si bodo druge države ne svojih mejah kopirale te podatke in jih vnašale v svoje baze? Mislim, za znoret.


GDPR anyone?

Zgodovina sprememb…

energetik ::

Mike_Rotch je izjavil:

Zdravorazumsko je, da imamo osebne svoboscine. Drzava me nima kaj siliti v nosnjo racunalnika. Vsaj dokler to ne pise v ustavi.


Siljenje v nošenje plastične kartice je pa OK?
Plastična kartica ne zasede praktično nič placa v denarnici, ki jo itak nosiš s sabo zaradi gotovine. Svoje nalogo opravlja vedno, če jo namoči, če ni štroma, se ne pokvari itd.

Ko grem laufat, ne nosim s sabo težkega telefona, osebno pa zatlačim v žepek v tekaških pajkicah.

blink ::

starfotr je izjavil:

29 eur bo stala nove osebna. 10 eur več, kot sedaj. In 99 % ljudi ne bo uporabilo vseh funkcij nove kartice. Juhu.

In ni mi jasno, zakaj so cene (stare) osebne izkaznice različne? Birokrati neumni.


Osebna izkaznica za 3 leta
12,46 EUR
Osebna izkaznica za 10 let in trajno
18,86 EUR
Osebna izkaznica za 1 leto
12,06 EUR
Osebna izkaznica za 5 let
14,26 EUR


In po 90 dneh bodo izbisali biometrične podatke iz svojih baz. Kaj je potem fora? Da bomo imeli čip s temi podatki gor? Da si bodo druge države ne svojih mejah kopirale te podatke in jih vnašale v svoje baze? Mislim, za znoret.


Btw. biometricni podatki z rfid cipom so ze 10 let na potnih listih :) Priporocam kaksen ovitek ki vsebuje alu folijo. Kaj je fora? Recimo ZDA se spomnejo da lahko k njim prides samo z biometricnim pasusom in se morajo temu prilagoditi vse ostale drzave...sedaj so na vrsti se osebne izkaznice.

zee ::

Kaj je fora? Recimo ZDA se spomnejo da lahko k njim prides samo z biometricnim pasusom in se morajo temu prilagoditi vse ostale drzave...sedaj so na vrsti se osebne izkaznice.


Za ZDA vedno rabis potni list. Osebne izkaznice, kot jo poznate v Sloveniji, pa nimajo.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

blink ::

zee je izjavil:

Kaj je fora? Recimo ZDA se spomnejo da lahko k njim prides samo z biometricnim pasusom in se morajo temu prilagoditi vse ostale drzave...sedaj so na vrsti se osebne izkaznice.


Za ZDA vedno rabis potni list. Osebne izkaznice, kot jo poznate v Sloveniji, pa nimajo.


Kdo pa pravi da bos z osebno izkaznico mahal po ZDA?

Tidule ::

styrian je izjavil:

Gre za metanje davkoplačevalkega denarja čez okno, oziroma politično futranje podjetja Cetis za nekaj let.

Fizične kartice sploh ne bi potrebovali, saj bo imel za par let čisto vsak telefon NFC. Država bi morala izdelati samo preprosto aplikacijo.


Pozabljas da je sama izdelava kartice minoren strosek (ki ga tako ali tako placa uporabnik). Ce pa je treba razvit sisitem fizicnih kartic za 1% uporabnikov, potem je s stroskovnega vidika povsem vseeno ali ga za 99%.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Z novim letom dobimo biometrične osebne izkaznice (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
25536620 (13042) OK.d

Nove osebne izkaznice

Oddelek: Loža
71285 (1189) dsfsfawer235
»

Pakistan bo zbral prstne odtise vseh uporabnikov mobilne telefonije

Oddelek: Novice / Zasebnost
4715885 (13002) Okapi
»

Nigerija: ena država, ena plastična kartica

Oddelek: Novice / Ostale najave
4719107 (15963) RuskiSnajper
»

Zdravstvena izkaznica

Oddelek: Informacijska varnost
168325 (7793) kekz

Več podobnih tem