» »

Najavljena prva zasebna poleta s Crew Dragonom

Najavljena prva zasebna poleta s Crew Dragonom

posadka Ax-1, od leve Michael Lopez-Alegria, Mark Pathy, Larry Connor in Eytan Stibbe

vir: Spaceflight Now

Jared Isaacman

vir: Spaceflight Now
Spaceflight Now - Če bo šlo vse po sreči, nas čez približno leto dni čakata dva poleta Crew Dragona z vesoljskimi turisti. Axiom Space je naznanil štiri člane posadke za ekspedicijo Ax-1 na ISS, še prej pa utegne na izlet v nižjo Zemljino orbito poleteti odprava Inspiration4, prav tako s četverico oseb.

Mednarodna vesoljska postaja je doslej videla sedmerico vesoljskih turistov, ki so tjakaj vsi potovali z ruskimi plovili Sojuz, saj je bila ameriška NASA dolgo časa nasprotnik civilnih izletov. Predlani se je le omehčala in zrahljala pravila, temu pa je sledila tudi napoved prvih tovrstnih odprav. Konec januarja je houstonsko podjetje Axiom Space, ki polete organizira v navezi s SpaceXom, obelodanilo prve podrobnosti misije Ax-1, ki bo v prvih mesecih prihodnjega leta na ISS odpeljala prvo zasebno posadko na plovilu Crew Dragon. Četverici bo poveljeval nekdanji Nasin astronavt Michael Lopez-Alegria, sicer Axiomov podpredsednik, kopilot bo ameriški podjetnik Larry Connor, spisek pa zaključujeta investitorja Eytan Stibbe iz Izraela in Mark Pathy iz Kanade.

Vsak od njih bo za svoj sedež plačal okoli 55 milijonov ameriških dolarjev, kamor je všteto tudi urjenje za polet in stroški osemdnevnega bivanja na vesoljski postaji. Če se ozremo na Nasin cenik, slednje denimo pomeni 35.000 dolarjev na dan za nastanitev in pa 17.500 dolarjev na uro pozornosti enega od profesionalnih članov posadke. V Axiomu sicer pravijo, da gostje ne bodo prišli gor prodajat zijal, temveč bodo aktivno pomagali pri eksperimentih, kot je sicer na turističnih izletih na ISS v bistvu že v navadi. Ker ima praktične izkušnje z vesoljem le Lopez-Alegria, bo to zanimiv preizkus za dejanske avtonomne zmogljivosti Crew Dragona, ki naj bi zmogel visoko stopnjo samodejnega letenja - do te mere, da je plovilo stalno deležno šal oziroma skrbi na račun nadzora z dotikabilnimi zasloni. Gotovo pa ne bo škodilo, da sta tudi Connor in Stibbe veteranska pilota reaktivcev.

Še zanimivejša v tem oziru zna biti odprava Inspiration4, saj naj bi poletela celo že prej, proti koncu letošnjega leta. Sicer ne bo dosegla Mednarodne vesoljske postaje, temveč se bo zadovoljila z nekdaj dnevi kroženja v nizki Zemljini tirnici. Toda na tej odpravi bodo civilisti brez izkušenj z vesoljem prav vsi, verjetno pa bo edini s kakršnimikoli urami letenja podjetnik Jared Isaacman, sicer pobudnik odprave. Preostalih treh članov posadke namreč še ne poznamo, saj jih bodo še izbrali. Na drugem sedežu naj bi bila medicinska delavka v pediatrični bolnišnici St. Jude Children's Research Hospital v Memphisu, za katero bodo ob podvigu skušali zbrati čimveč denarja. Tretji član naj bi bil tako z loterijo izbran med malimi donorji, zadnji sedež pa je na voljo podjetnikom. Tudi tu bo stal okoli 50 milijonov dolarjev, ki pa naj bi jih kril Isaacman sam. To pomeni, da bodo Crew Dragoni le poldrugo leto po prvi odpravi s posadko, Demo-2, na krovu že nosili zasebnike.

12 komentarjev

michael32 ::

Dolgo časa se je govorilo, da bo šel Tom Cruise v okviru Axioma na ISS in bo gori snemal filmske scene. Sedaj pa so se premislili. Ne vem, ali se je Tom Cruise ustrašil. Škoda, da ne bo šel Cruise na ISS, ker to bi bila še dodatna promocija za SpeceX.

WhiteAngel ::

To je tako čudno vse skupaj. Sem zagovornik raziskovanja in znanosti v vesolju. Ko pa tele pajace gledam ... da greš v vesolje, narediš spoj z ISS za nekaj dni in se vrneš na zemljo brez pilota ... se mi ne zdi norost, ampak neumnost. Že fotke izgledajo kot osmrtnice 8-O

Pac-Man ::

Malo guglanja, Tom Cruise v vesolju ni skenslan, samo preložili so. Verjetno je korona sesula plane, trenutno ima na lagerju za spromovirat Top Gun in Misijo nemogoče.

https://arstechnica.com/science/2021/01...
Note, this first mission will not include actor Tom Cruise, as that mission to film a movie in space has been deferred by a year or two.


So pa Rusi vrgli kapo v ring z idejo o trenutno še neznani igralki.

https://www.indiewire.com/2020/12/russi...
As Sky News reported last month, Channel One is teaming up with Russian space agency Roscosmos for the film “Challenge,” which is aiming send an actress to space for a shoot at the ISS in October 2021.

A casting announcement posted by Roscosmos says the production is looking for “a real superhero to go to the stars…at the same time as becoming a big international star.” An open casting call is taking place to find the actress who will travel to space for the film. Applicants do not have to be professional actors, but they do have to be between the ages of 25 and 40 and be physically fit. Only Russian citizens are being considered for the part.

According to Sky News: “The actress must weigh between 50 and 70 kg and have a ‘chest girth’ of up to 112 cm…Additionally, she must be able to run 1 km in three-and-a-half minutes or less, swim 800 m freestyle in 20 minutes, and dive from a three-meter springboard with an impressive technique.”
The ideal subject of totalitarian rule is not the convinced Nazi or
the convinced Communist, but people for whom the distinction between fact and
fiction and the distinction between true and false no longer exist.

Kvinta ::

Ne grem če mi plačajo :D
A.C.A.B

Izi ::

Je sicer kar precej možnosti, da bo šlo kaj narobe, ampak je še vedno ta odprava precej bolj varna kot pa na primer odprava na Mount Everest.
Plačaš sicer točno 1000-krat višjo ceno, ampak pohvališ se pa lahko, da si prišel 46-krat višje kot je visok Everest (Everest 8,8km, ISS 408km).
Moraš pa na obeh odpravah kljub visokemu plačilu še vedno močno fizično garati. Tudi na ISS ne boš poležaval (brezdelno lebdel), ampak boš delal cel teden :P

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

bedarija ::

na Mount Everestu se vsako leto povzpne nekej 700 ljudi. v vesolju (nad 100km) jih je do sedaj bilo 553, torej je veliko bolj exclusive club, sicer pa te dve stvari primerjat je itak glupo. nekaj je višek osebne pripravljenosti drugo je obilo denarja (čeprav za obe stvari velja nekaj obojega) ampak vseeno, da lahko rečeš da si bil v vesolju, da si gledal naš planet in videl tisto črnino je pač nepozabna izkušnja, ki ti da mislit kako mali in nepomemben je človek. vsi astronavti so o tem govorili.

pač space tourism bo zaživel, kar je odlično, saj bodo zaradi tega prihodki vesoljskih prevoznikov večji in bomo dobivali nove destinacije hitreje. tudi ISS ima nekaj od tega, misliš da bo zastonj da se bodo napopali gor in par dni živeli? pač ratali bodo hotel

sicer pa od 3 napovedanih misij, mi je Insipiration res neverjetna, kjer bo tip zakupil celotno plovilo, zraven bodo pa šli trije ki bodo naključno izbrani, ali pa bodo naredili kakšno posebno dobrodelno gesto.

johanblond ::

Kvinta je izjavil:

Ne grem če mi plačajo :D

Da imam 65 mio na računu, jih takoj dam 55 mio za 8-dnevni polni penzion 408 km stran.

Sakin ::

Kvinta je izjavil:

Ne grem če mi plačajo :D


Grem, če mi plačajo, namesto tebe.
Na Nach Nachma Nachman Meuman!

AndrejS ::

Ravnozemljaši lahko začnejo zbirat sredstva - da vidijo kak so glupi

michael32 ::

WhiteAngel je izjavil:

To je tako čudno vse skupaj. Sem zagovornik raziskovanja in znanosti v vesolju. Ko pa tele pajace gledam ... da greš v vesolje, narediš spoj z ISS za nekaj dni in se vrneš na zemljo brez pilota ... se mi ne zdi norost, ampak neumnost. Že fotke izgledajo kot osmrtnice 8-O


Na Axion misiji bo pilotiral izkušeni astronavt Micael Lopez Alegria, ki je bil že štirikrat v vesolju, tako da tukaj bo Crew Dragon v varnih rokah in ni panike. Je par res, da je Inspiration4 misija nekaj novega. Tukaj bodo pa vsi prvič v vesolju in pilot bo Isaacman, ki je civilist. V dobro mu gre edino to, da se očitno ne boji letenja, saj je pilot vojaških reakticev. V enem letu pa ni hudič, da se ne bi tudi Dragona naučil pilotirati, saj je inteligenten človek. Sicer pa itak vse poteka avtomatsko.

Evolve ::

za na instagram bo

endelin ::

Zakaj ne gre Musk prvi gor?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Najavljena prva zasebna poleta s Crew Dragonom

Oddelek: Novice / Ostale najave
126463 (5551) endelin
»

S Crew Dragonom poletela prva operativna posadka ISS

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
63654 (2704) vostok_1
»

Prva vesoljska posadka v SpaceXovi kapsuli varno na tleh

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
166419 (4425) 7982884e
»

Crew Dragon s posadko poleti 27. maja

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
94973 (3614) Pac-Man
»

SpaceX uvaja vesoljski turizem na ISS

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
95882 (5094) 7982884e

Več podobnih tem