» »

Kaj ima prehlad s cepivom proti covidu-19

Kaj ima prehlad s cepivom proti covidu-19

Slo-Tech - Trenutno poteka razvoj skoraj dvesto različnih cepiv proti covidu-19, ki uporabljajo zelo različne pristope. Cepiva v glavnem delimo v štiri velike skupine: oslabljene in inaktivirane viruse, rekombinantne virusne proteine, RNK/DNK viruse, dostavo z adenovirusi. Končni cilj je v vseh primerih enak, to je sprožiti odziv pridobljenega imunskega sistema, ki ustvari protitelesa proti virusu. Protitelesa so posebni človeški proteini, običajno v obliki Y (a obstaja jih več), ki se močno in specifično vežejo na določen del virusa (antigen). Ta ob kasnejši okužbi prepoznajo antigen in ga z vezavo nanj deaktivirajo.

Oslabljeni virusi so živi, a so zaradi obdelave šibkejši, kar je najnevarnejši način izdelave cepiv in se razen v redkih primerih (npr. cepivo proti otroški paralizi za nerazviti svet, kjer ni možno zagotoviti medicinskega cepljenja celotne otroške populacije) ne uporablja več. Inaktivirani virusi pa so že varnejši, saj ne morejo povzročiti bolezni. V obeh primerih pride telo v stik s celotnim virusom in ustvari protitelesa, ki bodo ob morebitni okužbi preprečila razmah virusa v telesu. Ker se protitelesa vežejo na en del virusa, katerega v resnici prepoznajo, ni nobene potrebe, da bi telesu predstavili celoten virus. Rekombinantni virusi proteini so delci virusa, ki jih namnožijo v celičnih linijah v reaktorjih, potem pa jih uvedejo v telo. V vseh teh primeri v telo vnesemo virusne proteine (vse ali nekatere). Vemo pa, da proteini nastanejo po genskem zapisu, kjer se DNK najprej prepiše v RNK, nato pa na ribosomih prevede v proteine. Zakaj bi torej v telo vnašali virusne proteine, če jih lahko naredi samo?

To izkoriščajo cepiva tretje generacije, ki so tako imenovana DNK (ali RNK) cepiva. V tem primeru v telo vnesemo del virusnega genskega zapisa, ki ga človeške celice privzamejo in začnejo proizvajati proteine. Ti proteini, ki predstavljajo del virusa, spet sprožijo imunski odziv. Za vnos DNK v celice seveda potrebujemo ustrezen vektor, saj čista DNK ne bi preživela dolgo v telesu; DNaze bi jo hitro pojedle. Četrta generacija cepiv so adenovirusna cepiva, kjer se uporabljajo adenovirusi. Adenovirusi so velika skupina virusov, ki za ljudi niso posebej nevarni, večinoma povzročajo le prehlad (obstaja pa tudi smrtno nevaren sev). Adenovirusi so stroji za vnos DNK v celice, zato so primerni za vnos dela virusnega dednega materiala. Uporabljajo se adenovirusi, ki so jim izbiti določeni geni, zaradi česar ti adenovirusi nimajo več sposobnosti razmnoževanja, še vedno pa lahko okužijo celico. S tem vanje vnesejo genski zapis za nekatere virusne proteine, ki jih potem lastne celice izdelajo, imunski sistem pa prepozna. Vneseni DNK ni stabilen, saj se ne vgradi v genom celice, zato ga čez nekaj dni ali največ tednov v celicah ni več.

Adenovirusi so zelo živahno področje raziskav, saj že dlje časa poteka tudi razvoj cepiva proti HIV-u, malariji, eboli in SARS-u prav na njihovi osnovi. Osnovno ogrodje je vedno enako, torej nek modificiran adenovirus, v katerega vgradimo drugačen tovor (kapaciteta do nekje 30 kilobaznih parov). Nekatera izmed cepiv proti covidu-19 uporabljajo ta pristop in prav ta so najdlje v postopku testiranja. To ni presenetljivo, saj v resnici ne gre za razvoj povsem od začetka, temveč se uporabljajo že preizkušena ogrodja, v katera je treba zapakirati dele drugega virusa. Ko so poskvencirali SARS-CoV-2, je to postalo možno. A to skriva tudi svoje pasti.

Človeško telo ne mara tujkov, kamor sodijo virusi vseh vrst. Adenovirus, ki tod služi kot način za dostavo želenega načrta v celice, ki bi potem ustvarile nekatere virusne proteine, ki bi vzpodbudili imunski odziv, je virus. Imunski sistem zato lahko ustvari imunski odziv že proti adenovirusu, torej proti ogrodju. V praksi to pomeni, da ni možno v nedogled uporabljati istega adenovirusa. Če se cepimo prvič, imunskega odziva še ne bo. Drugič pa lahko telo že odgovori na adenovirus, s čimer mu prepreči dostavo tovora v celice. To pomeni, da je treba uporabljati različne adenoviruse, sicer že poživitveni odmerki ne bodo tako učinkoviti, kaj šele cepljenje proti čemu drugemu z istim adenovirusom. Tega problema se zavedajo. Prinaša pa to še en, na prvi pogled neočiten problem diskriminacije.

Rusko in kitajsko cepivo Sputnik V in CanSino, ki sta najdlje v kliničnih testih, uporabljata adenovirus 5 (Ad5). Ta adenovirus uporabljajo tudi zato, ker Rusi in Kitajci še niso množično odporni proti njemu, zato ima potencial za učinkovitost. Ljudje, ki imajo protitelesa proti Ad5, ker so ga pač preboleli kot prehlad, bodo manj dovzetni za cepivo. Zaradi tega problema je na primer rusko cepivo proti eboli registrirano le v - Rusiji, saj uporablja isti Ad5. Zato so za cepivo proti covidu-19 Rusi na primer uporabili Ad26 za prvi odmerek in Ad5 za poživitveni. Pomembno dejstvo, ki še čaka na pojasnilo, je bistvena večja imunost na adenoviruse v svetu v razvoju. Medtem ko v ZDA 88 odstotkov populacije še ni bilo izpostavljene Ad26, je na primer na Tajskem, v Braziliji ali Kameru ta delež med 12 in 39 odstotkov. Podobno velja za Ad5, proti katerem na Zahodu nimamo veliko protiteles, v deželah v razvoju pa so ga preboleli že številni. Tem ljudem cepivo proti covidu-19, ki bi bilo ustvarjeno na ogrodju Ad5, ne bi učinkovito pomagalo.

Seveda le dobrih deset cepiv proti covidu-19 uporablja adenoviruse, zato je preplah odveč. Je pa zgodba poučna, kako se lahko diskriminacija pojavi povsem nehote tam, kjer bi jo najmanj pričakovali. Zato je prav, da se razvija več cepiv, in prav lahko se zgodi, da bo na koncu registriranih več. In vsa ne bodo pri vseh ljudeh enako učinkovita.

39 komentarjev

martincek1 ::

Zelo poučno, hvala Matej!

dripac ::

Odlično branje, hvala.

kamiKaZaA ::

martincek1 je izjavil:

Zelo poučno, hvala Matej!

+1

Za las si me prehitel, sem imel namen isto napisati. Takšne članke pogrešam (pa ne tukaj, ker so ponavadi, ampak v MSM niso).

blay44 ::

Čaki, sam, če jaz to prav razumem, iščejo viruse za prenos "kode", ki jih populacija še ni srečala in ni prekužena?
Istočasno pa še nič ne razumejo o "ukrivljenosti beljakovin"
Kje sem jaz to že slišal......

fikus_ ::

Dobra in enostavna razlaga.

JanBrezov ::

Zelo dobro razloženo.

Si pa predstavljam, da bi kakšen obrobni medij ali interesne skupine prebrale samo del, da cepivo vsebuje virus. Da te okužijo. Zaradi nerazumevanja lahko nastane odpor proti cepivu. Ne bi se tudi čudil, da se strokovna javnost tega zaveda in so interno dogovorjeni, da ne preveč razlagat javnosti, kako stvar deluje, ker ne bo pravilno razumljeno, zato samocenzura. In ker se jih par ne drži samocenzure (ker tudi ne razumejo), nato izpade, da jih hočejo utišat.

Prav tako si predstavljam scenarij, kjer bi v USA izdelali cepivo, ki bi se zaradi podobnih detajlov v biologiji, genetiki ali drugačne precepljenosti revne populacije naknadno izkazalo, da je cepivo bolj učinkovito na belcih kot na afroameričanih. Stvar bi eksplodirala, prizadetih pa za razlago ne bi bili preveč dovzetni.

Markoff ::

Sicer odličen članek, ki pa spet injicira nekakšno diskriminacijo v svet znanosti. Zato, ker imajo prebivalci posameznih zaokroženih geografskih področij imunost na nekatere seve adenovirusov, takšnih sevov ne bi smeli uporabljati kot ogrodje za vnos DNK ciljnega virusa? Kakšen nonsens! Prav vsak sev je dobrodošel, če s tem zagotoviš, da boš lahko prebivalstvo cepil vsakič z drugim sevom/ogrodjem in s tem zagotovil učinkovitost. Zakaj bi morali spet za vsako ceno izdelovati izključno univerzalna zdravila za vse in s tem zmanjševati razpoložljiv portfelj učinkovitih cepiv (npr. z "izobčenjem" seva Ad5 Rusom in Kitajcem po nepotrebnem zožiš portfelj za ta tip cepiva)? Zakaj bi moral izključiti seve, na katere so nekatere populacije imune, druge ne? Pač vzameš to v zakup in jasno slediš programom cepljenja na nivoju populacije in posameznika.

Znanstveniki se preveč ukvarjate s progresivno etiko, ki je na koncu zaradi lastnih kontradiktornosti sama diskriminatorna in sovražna.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

FastWIND ::

Priznana avtoriteta na področju medicine, British Medical Journal, je v preteklih dneh predstavil precej revolucionarne izsledke ... Vsaj šest različnih študij je v zadnjem času pokazalo na prisotnost T-celic oz. protiteles virusu SARS-CoV-2 pri 20 do 50 odstotkih ljudi, ki niso bili v stiku z virusom. Podobne celice so bile opažene že v krvi darovalcev, ki so svojo kri v ZDA darovali med leti 2015 in 2018, študijo pa so izvedli tudi na Nizozemskem in ugotovili, da T-celice vsebuje "predpandemijska" kri kar dveh od desetih ljudi. Tudi v Nemčiji so T-celice našli pri tretjini darovalcev, ki niso bili v stiku z okužbo, podobni izsledki pa prihajajo še iz Singapurja, Velike Britanije in Švedske.



CEPIVO PROTI GRIPI:

Ali ste vedeli, da se učinkovitost cepiv proti gripi meri le v tem koliko cepljeni proti gripi lažje prebolevajo gripo in ne ali je cepljen zbolel za gripo ali ne. Torej našega zdravstvenega sistema ne zanima ali so cepljeni zboleli - ker kljub cepljenju jih mnogo zboli ampak ali so morda imeli blažje simptome. Kako pa lahko oceniš ali bi ta cepljen človek brez cepiva preboleval gripo oz v kakšni obliki to je pa že druga zgodba...

Markoff ::

A ne bi ti dal link za tako divjo trditev? Poleg tega je razpon 20-50% ogromen. Skoraj tak kot 0-100%. Torej vsega so krivi Amerikanci ali pa tudi ne.
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

kamiKaZaA ::

Markoff je izjavil:

A ne bi ti dal link za tako divjo trditev? Poleg tega je razpon 20-50% ogromen. Skoraj tak kot 0-100%. Torej vsega so krivi Amerikanci ali pa tudi ne.

Evo tu je srž problema, ki sem ga malo višje opisal, da MSM ne objavljajo takih člankov kot je ta na Slo-tech in takšnih člankov kot en komentar nad teboj.

Tukaj je ta link od članka:
British Medical Journal: imunost na koronavirus obstaja že od prej, cepivo morda ni potrebno
https://maribor24.si/globalno/british-m...

borko ::

"Oslabljeni virusi ... se razen v redkih primerih .. ne uporablja več."
AstraZeneca proizvaja FluMist pršilo proti gripi, torej tudi na zahodu uporabljamo to tehnologijo.

FastWIND ::

kamiKaZaA je izjavil:

Markoff je izjavil:

A ne bi ti dal link za tako divjo trditev? Poleg tega je razpon 20-50% ogromen. Skoraj tak kot 0-100%. Torej vsega so krivi Amerikanci ali pa tudi ne.

Evo tu je srž problema, ki sem ga malo višje opisal, da MSM ne objavljajo takih člankov kot je ta na Slo-tech in takšnih člankov kot en komentar nad teboj.

Tukaj je ta link od članka:
British Medical Journal: imunost na koronavirus obstaja že od prej, cepivo morda ni potrebno
https://maribor24.si/globalno/british-m...



NE samo da ni potrebno, tudi neučinkovito bo.. tako kot je neučinkovito proti gripi, pa lahko pocepijo 100%. Že samo merjenj učinkovistosti pri cepivu proti gripi pove dovolj o tem, da je neučinkovito...

tone31 ::

kaj pa kaki link na te studije bi kdo pejstnal?

FrRoSt ::

FastWIND je izjavil:

Priznana avtoriteta na področju medicine, British Medical Journal, je v preteklih dneh predstavil precej revolucionarne izsledke ... Vsaj šest različnih študij je v zadnjem času pokazalo na prisotnost T-celic oz. protiteles virusu SARS-CoV-2 pri 20 do 50 odstotkih ljudi, ki niso bili v stiku z virusom. Podobne celice so bile opažene že v krvi darovalcev, ki so svojo kri v ZDA darovali med leti 2015 in 2018, študijo pa so izvedli tudi na Nizozemskem in ugotovili, da T-celice vsebuje "predpandemijska" kri kar dveh od desetih ljudi. Tudi v Nemčiji so T-celice našli pri tretjini darovalcev, ki niso bili v stiku z okužbo, podobni izsledki pa prihajajo še iz Singapurja, Velike Britanije in Švedske.



CEPIVO PROTI GRIPI:

Ali ste vedeli, da se učinkovitost cepiv proti gripi meri le v tem koliko cepljeni proti gripi lažje prebolevajo gripo in ne ali je cepljen zbolel za gripo ali ne. Torej našega zdravstvenega sistema ne zanima ali so cepljeni zboleli - ker kljub cepljenju jih mnogo zboli ampak ali so morda imeli blažje simptome. Kako pa lahko oceniš ali bi ta cepljen človek brez cepiva preboleval gripo oz v kakšni obliki to je pa že druga zgodba...

:O

Cepivo proti gripi je sestavljeno iz NEKAJ različnih sevov grip, za katere zdravniki/farmacevti predvidevajo, da se bodo širili v prihodnji sezoni! Včasih bolje in včasih slabše določijo/uganejo te seve (gripe)!

Priporočajo cepljenje predvsem starejšim in ranljivejšim osebam, kakor tudi vsem ostalim, da ne bi oboleli in širili bolezni po ostali populaciji ....

Lažje preboliš oz. bolj si odporen, če imaš že nekaj protiteles oz. receptorje, ki prepoznavajo virus (gripe) in ponovno zaženejo/aktivirajo imunski sistem.... Ali zaradi tega ne boš zbolel ali boš imel samo blažji potek bolezni, je odvisno od marsičesa drugega, .... z eno besedo: od (kondicije) imunskega sistema! ;)
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

Uporabnik ::

Dejstvo je da cepiva ne sestavljajo samo antigeni in ad virusi in rna/dna osnove. Edina miroajna raziskava ali je učinkovito in ali ne pušča kakšnih drugih posledic je testiranje duble blind placebo study. Šele na podlagi tega se lahko posameznik odloči ali je cepivo varno ali ne.

Poleg tega se omenja, do so različni ljudje različno dovzetni za različna cepiva, kar je seveda opolnoma res. Kako bodo zagotovili, da bo parava oseba prejela pravo cepivo? Ne bodo, to je dejstvo. Tu imamo pote collateral damage. Ali ni bolje da pač ne delamo collateral damage na zdravih ljudeh in da tisti ki tega virusa ne prenesejo ker imajo že tako uničen imunski sistem zaradi drugih bolezni pač gredo svojo naravno pot... oz. kje je meja za benefit družbi?
If You Don\'t Stand for Something, You\'ll Fall for Anything

          ::

FastWIND je izjavil:

Priznana avtoriteta na področju medicine, British Medical Journal, je v preteklih dneh predstavil precej revolucionarne izsledke ... Vsaj šest različnih študij je v zadnjem času pokazalo na prisotnost T-celic oz. protiteles virusu SARS-CoV-2 pri 20 do 50 odstotkih ljudi, ki niso bili v stiku z virusom. Podobne celice so bile opažene že v krvi darovalcev, ki so svojo kri v ZDA darovali med leti 2015 in 2018, študijo pa so izvedli tudi na Nizozemskem in ugotovili, da T-celice vsebuje "predpandemijska" kri kar dveh od desetih ljudi. Tudi v Nemčiji so T-celice našli pri tretjini darovalcev, ki niso bili v stiku z okužbo, podobni izsledki pa prihajajo še iz Singapurja, Velike Britanije in Švedske.



Ali to pomeni, da je tak delež prebivalstva že naravno imun na covid ali da so bolezen preboleli?

Invictus ::

          je izjavil:


Ali to pomeni, da je tak delež prebivalstva že naravno imun na covid ali da so bolezen preboleli?

A je to sploh pomembno?

Bolezen lahko preboliš, ne da bi imel kakršnekoli simptome...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

poweroff ::

Je. Ker če so bolezen že preboleli bi to pomenilo da je prisptna že dlje časa.

Če so pa naravno imuni pa je treba ugotoviti zakaj - ter ali na podlagi tega lahko izdelamo zdravilo.
sudo poweroff

          ::

Uporabnik je izjavil:


Poleg tega se omenja, do so različni ljudje različno dovzetni za različna cepiva, kar je seveda opolnoma res. Kako bodo zagotovili, da bo parava oseba prejela pravo cepivo? Ne bodo, to je dejstvo. Tu imamo pote collateral damage. Ali ni bolje da pač ne delamo collateral damage na zdravih ljudeh in da tisti ki tega virusa ne prenesejo ker imajo že tako uničen imunski sistem zaradi drugih bolezni pač gredo svojo naravno pot... oz. kje je meja za benefit družbi?


V takih primerih se običajno odločaš za manj slabo možnost. Morebitni neželeni stranski učinki cepiv so znani, prav tako njihova verjetnost. Na drugi strani lahko oceniš možnost okužbe in verjetnost različno hudih potekov bolezni. Konkretno pri gripi je statistika zelo na strani cepljenja, a kaj, ko se ljudje v takih primerih ne odločamo racionalno.

Zgodovina sprememb…

Invictus ::

poweroff je izjavil:

Je. Ker če so bolezen že preboleli bi to pomenilo da je prisptna že dlje časa.

Če so pa naravno imuni pa je treba ugotoviti zakaj - ter ali na podlagi tega lahko izdelamo zdravilo.

COVID-19 je virus s katerim so se v 60tih letih študentje sami sebe okužili, da so spremljali simptome.

Tako, da virus je prisoten že kar lep čas.

          je izjavil:


V takih primerih se običajno odločaš za manj slabo možnost. Morebitni neželeni stranski učinki cepiv so znani, prav tako njihova verjetnost. Na drugi strani lahko oceniš možnost okužbe in verjetnost različno hudih potekov bolezni. Konkretno pri gripi je statistika zelo na strani cepljenja, a kaj, ko se ljudje v takih primerih ne odločamo racionalno.

No ja, sam pa poznam ljudi, ki so za gripo zboleli samo tisto leto, ko so se cepili...

Jasno, da se zdaj nihče noče več.

Pa še tole, večina cepiv ima take stranske učinke, da se priporoča, da ženske NE zanosijo pol leta po cepljenju. Če je to varno, potem sem jaz papež...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

          ::

Ne, varno je to, da se za vsak slučaj odsvetuje zanositev. Katera cepiva pa so to?

Invictus ::

100% vem za cepivo za tetanus.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

nomo ::

Kot kaže bo cepivo za SarsCov2, katerikoli sev že, v osnovi sezonsko - to vam nekako nočejo dokončno povedati ampak je nekako implicirano. Sezoska cepiva so tipično vedno najbolj primerna za kritične populacije. Če ne drugega je cepljenje splošne populacije s sezonskimi cepivi nekaj, kar tipično se smatra za nepraktično.. sezona je prekratka - vedno "si zadaj".

FrRoSt ::

Uporabnik je izjavil:

Dejstvo je da cepiva ne sestavljajo samo antigeni in ad virusi in rna/dna osnove. Edina miroajna raziskava ali je učinkovito in ali ne pušča kakšnih drugih posledic je testiranje duble blind placebo study. Šele na podlagi tega se lahko posameznik odloči ali je cepivo varno ali ne.

Poleg tega se omenja, do so različni ljudje različno dovzetni za različna cepiva, kar je seveda opolnoma res. Kako bodo zagotovili, da bo parava oseba prejela pravo cepivo? Ne bodo, to je dejstvo. Tu imamo pote collateral damage. Ali ni bolje da pač ne delamo collateral damage na zdravih ljudeh in da tisti ki tega virusa ne prenesejo ker imajo že tako uničen imunski sistem zaradi drugih bolezni pač gredo svojo naravno pot... oz. kje je meja za benefit družbi?

Tega ne moreš zagotoviti! Za posameznika ne, ker se to načeloma ne dela, vsaj pri takih zadevah ne! Bo pa stroka povedala, katero cepivo bo npr. za nas najbolj primerno! Na splošno, za celotno populacijo.

In (skoraj) vsako cepivo je bolje kot nič!

Ravno za tiste, ki imajo slab imunski sistem, je pomembno, da se cepijo!! S tem pridobijo protitelesa in lažje premagajo viruse, če jih dobijo!! Lažje premagajo bolezen! Imajo blažji potek bolezni! ;)
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

7982884e ::

Rusko in kitajsko cepivo Sputnik V in CanSino, ki sta najdlje v kliničnih testih

Sputnik V ni niti 3. faze dal cez. So ga pa Rusi predstavili kot "nared". Ne pomeni pa, da je najdlje v klinicnih testih.

FrRoSt ::

7982884e je izjavil:

Rusko in kitajsko cepivo Sputnik V in CanSino, ki sta najdlje v kliničnih testih

Sputnik V ni niti 3. faze dal cez. So ga pa Rusi predstavili kot "nared". Ne pomeni pa, da je najdlje v klinicnih testih.

Kdo pa je dlje od njiju? in kdo je dlje v kliničnih testih!???? ;)
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

7982884e ::

Kitajska cepiva so najdlje v testih, Sputnik V pa je bil sele pred kratkim dan v 3. fazo, pred cemer so testirali samo na nekaj deset ljudeh.

Nevem kaj ima ;) smajli tukaj veze, na kaj impliciras?

FrRoSt ::

Kitajci so verjetno malo dlje! Oni so že odobrili in cepili na vojski....

Sem mislil, če je kdo drug še dlje od njih!?
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

FastWIND ::

FrRoSt je izjavil:

Uporabnik je izjavil:

Dejstvo je da cepiva ne sestavljajo samo antigeni in ad virusi in rna/dna osnove. Edina miroajna raziskava ali je učinkovito in ali ne pušča kakšnih drugih posledic je testiranje duble blind placebo study. Šele na podlagi tega se lahko posameznik odloči ali je cepivo varno ali ne.

Poleg tega se omenja, do so različni ljudje različno dovzetni za različna cepiva, kar je seveda opolnoma res. Kako bodo zagotovili, da bo parava oseba prejela pravo cepivo? Ne bodo, to je dejstvo. Tu imamo pote collateral damage. Ali ni bolje da pač ne delamo collateral damage na zdravih ljudeh in da tisti ki tega virusa ne prenesejo ker imajo že tako uničen imunski sistem zaradi drugih bolezni pač gredo svojo naravno pot... oz. kje je meja za benefit družbi?

Tega ne moreš zagotoviti! Za posameznika ne, ker se to načeloma ne dela, vsaj pri takih zadevah ne! Bo pa stroka povedala, katero cepivo bo npr. za nas najbolj primerno! Na splošno, za celotno populacijo.

In (skoraj) vsako cepivo je bolje kot nič!

Ravno za tiste, ki imajo slab imunski sistem, je pomembno, da se cepijo!! S tem pridobijo protitelesa in lažje premagajo viruse, če jih dobijo!! Lažje premagajo bolezen! Imajo blažji potek bolezni! ;)



O tem kar sinapisal ne bodi 100% nekateri fašejo po cepljenju gripo, kot še je niso nikoli... Očitno se imunski sistem na cepivo gripe lahko odzove zelo različno. Torej loterija. Kot če se proti gripi ne bi cepil..

Moje mnenje je, da je bolje trud vložit v splošno višanje imunskega sistema skozi celo leto.. življenje...

||_^_|| ::

Hvala za zelo poucen prispevek!

ttzavod ::

"O tem kar sinapisal ne bodi 100% nekateri fašejo po cepljenju gripo, kot še je niso nikoli... Očitno se imunski sistem na cepivo gripe lahko odzove zelo različno. Torej loterija. Kot če se proti gripi ne bi cepil..

Moje mnenje je, da je bolje trud vložit v splošno višanje imunskega sistema skozi celo leto.. življenje.."

Tipična teza anticepilca. Kolk % je takih, ki po cepivu zbolijo in imajo močnejše simptome?
Moja 75 letna mama, od kdaj se cepi, ne pozna gripe.
Imunski sistem? Itak tistim z dobrim ne bo nič a starejši, bolani, na kemoterapijah z različnimi boleznimi naj pazijo na prehrano in telovadijo??? Zaradi njih se trudimo.

Mr.B ::

France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

m892 ::

Invictus je izjavil:

COVID-19 je virus s katerim so se v 60tih letih študentje sami sebe okužili, da so spremljali simptome.

No ja, sam pa poznam ljudi, ki so za gripo zboleli samo tisto leto, ko so se cepili...

Jasno, da se zdaj nihče noče več.

Pa še tole, večina cepiv ima take stranske učinke, da se priporoča, da ženske NE zanosijo pol leta po cepljenju. Če je to varno, potem sem jaz papež...


Okej, za tole prodajanje megle pa prosim kr z linki na plan. Pa prosim brez "strokovne" literature z raznih onaon.com pa medover.

Hvala!

gus5 ::

FastWIND je izjavil:

Priznana avtoriteta na področju medicine, British Medical Journal, je v preteklih dneh predstavil precej revolucionarne izsledke ... Vsaj šest različnih študij je v zadnjem času pokazalo na prisotnost T-celic oz. protiteles virusu SARS-CoV-2 pri 20 do 50 odstotkih ljudi, ki niso bili v stiku z virusom. Podobne celice so bile opažene že v krvi darovalcev, ki so svojo kri v ZDA darovali med leti 2015 in 2018, študijo pa so izvedli tudi na Nizozemskem in ugotovili, da T-celice vsebuje "predpandemijska" kri kar dveh od desetih ljudi. Tudi v Nemčiji so T-celice našli pri tretjini darovalcev, ki niso bili v stiku z okužbo, podobni izsledki pa prihajajo še iz Singapurja, Velike Britanije in Švedske.


...
T-celice ne preprečujejo okužbe celic, okužbo preprečujejo protitelesa. "Pred-pandemijskih" protiteles ni odkrila nobena od omenjenih študij.

FrRoSt ::

FastWIND je izjavil:


O tem kar sinapisal ne bodi 100% nekateri fašejo po cepljenju gripo, kot še je niso nikoli... Očitno se imunski sistem na cepivo gripe lahko odzove zelo različno. Torej loterija. Kot če se proti gripi ne bi cepil..

Moje mnenje je, da je bolje trud vložit v splošno višanje imunskega sistema skozi celo leto.. življenje...

Seveda je najbolje trud vložiti v svoj imunski sistem!! >:D Samo tega ne morejo vsi! Nekateri imajo slab imunski sistem že genetsko, drugi zaradi starosti, .... :(

GREMO ŠE ENKRAT!??? 8-O

Ti moraš biri cepljen ravno proti gripi, ki RAZSAJA tisto sezono, drugače cepivo NE POMAGA!!? BO ŠLO!????

Če razsaja DRUGI sev Gripe, ti cepivo NE POMAGA!!

2. Kaj povzroča nastanek gripe?

Gripo povzročajo virusi. Raziskovalci delijo viruse gripe v tri glavne kategorije: tip A, B in C.
Čeprav lahko vsi trije tipi mutirajo in se spremenijo v nove seve, pa virus influence A nenehno
mutira in vsako leto ustvarja nove soje virusa. To pomeni, da nikoli ne moremo razviti trajne
imunosti. Četudi se nam v enem letu razvijejo protitelesa proti virusu, nas ta protitelesa verjetno
ne bodo zaščitila pred novim sojem virusa, ki se bo pojavil prihodnje leto.
Mutacije virusa
influence tipa A so odgovorne za velike epidemije, ki se pojavijo vsakih nekaj let. Tipa B in C
sta manj pogosta in sta odgovorna za bolj omejene epidemije ter blažje primere gripe. Nastanka
pandemij ni mogoče predvideti, ker se pojavljajo v zelo različnih razmakih.Najhujše pandemije
so bile1889/90, 1918/19, 1957, 1968, 1977. Najhujša je bila 1918/19, ki je zahtevala 20 milijonov
žrtev. Smrtnost pri gripi je približno 1 %. Najbolj ogroženi so starejši ljudje, dojenčki, nosečnice,
bolniki z boleznimi srca, pljuč, rakavi bolniki, sladkorni bolniki.
Virus gripe se prenaša z vdihovanjem kapljic, ki se širijo v okolico s kihanjem in kašljanjem
ali s prijemanjem predmetov, ki jih je okužila za gripo obolela oseba. Inkubacija, to je čas od
okužbe do pojava bolezni, traja od 1 do 3 dni. Bolnik izloča viruse tipa A 6 dni, viruse tipa B pa
14 dni. Posamezni bolnik lahko okuži zelo veliko ljudi okoli sebe, saj izloča zelo velike količine
virusa. Virus se razmnožuje v epitelijskih celicah migetalk v dihalih. Povzroči okvaro in luščenje
epitelijskih celic zgornjih dihal in sapnika. Kašelj je obrambni mehanizem, ki pomaga telesu
odstranjevati sluz in propadle celice iz dihal. Za obnovo uničenih migetalk v dihalih potrebuje
telo približno 1 mesec, zato je kašelj prisoten prav toliko časa, pri kadilcih pa še veliko dlje, saj
imajo le-ti ta epitel že dodobra načet ali uničen.

https://www.zd-po.si/wp-content/uploads...
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

dexterboy ::

Mir, otroci, ne se kregat... cepiva bo dovolj za vse...
"Winter is Coming"
:) :D :))

(Mateju pa itak kapa dol za ves trud)
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Zgodovina sprememb…

stroj66684 ::

To kar je v članku je teorija in akademsko lepo in prav. Ampak v realnosti oz. praksi je pa drugo. Izkaže se da so cepiva neučinkovita. Kot je nekdo zgoraj napisal, da če se cepiš proti gripi naj bi morala cepljena oseba v karanteno.
Glede cepiva proti COVID 19 dvomim da bo prišlo ven. Ker že pri SARS 1 leta 2003 ni prišlo ven. Koronavirus se mutirajo. So bili prej in bodo še naprej.

Zgodovina sprememb…

          ::

Kje se izkaže, da so cepiva neučinkovita? Kdo priporoča karanteno pri cepljenju za gripo? (Mnenje anonimnega forumskega zapisa nima nobene veljave)

7982884e ::

FrRoSt je izjavil:

Kitajci so verjetno malo dlje! Oni so že odobrili in cepili na vojski....

Sem mislil, če je kdo drug še dlje od njih!?

kaj nekdo odobri za uporabo nima veze s tem, kako dalec je neka stvar na klinicnih testiranjih (vkljucno z javno dostopnimi podatki o rezultatih).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakaj so virusi uporabni: zdravljenje raka, genska terapija, biotehnologija, industri

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
115512 (4083) gzibret
»

Univerzalen virus killer aka. DRACO

Oddelek: Znanost in tehnologija
122180 (1651) Isotropic
»

Naši raziskovalci uspešni na področju sintezne biologije

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
443962 (3962) MarkoDolinar

Več podobnih tem