» »

Priklop prvega servisnega satelita uspešen

Priklop prvega servisnega satelita uspešen

Space News - Prejšnji teden so pri Northrop Grummanu uspešno izvedli spojitev orbitalnega servisnega plovila MEV-1 z odsluženim komunikacijskim satelitom Intelsat-901, s čimer bodo slednjemu predvidoma za pet let podaljšali življenjsko dobo. Gre za prvo uporabo tovrstne naprave in prvo spojitev dveh zasebnih satelitov v vesolju.

Sateliti v geostacionarni krožnici so predaleč, da bi jih (varno) pognali nazaj v atmosfero ali na tla. Zato jih ob koncu službe, ko jim prične zmanjkovati goriva za reguliranje položaja, potisnejo še nekaj sto kilometrov višje, v pokopališče satelitov, ki je na približno 36.000 kilometrih višine. V korporaciji Northrop Grumman menijo, da bi bilo mogoče takšnim odsluženim napravam s servisiranjem v orbiti življensko dobo pošteno podaljšati, s tem pa znižati tako stroške kot količino smeti v vesolju, ki bo z nastopom satelitskih konstelacij hudo narasla. Tako so iz elementov komunikacijskega satelita GEOStar in tovorne kapsule Cygnus sestavili servisno plovilo Mission Extension Vehicle (MEV). Prva testna različica, MEV-1, je lanskega oktobra poletela v vesolje na raketi Proton.

Po več mesecih preizkušanja podsistemov je MEV-1 25. februarja v pokopališčni krožnici našel decembra upokojeni komunikacijski satelit Intelsat-901 in se z njim spojil, kar je bila prva združitev dveh zasebnih plovil v vesolju. Posebej zanimivo je to, da intelsat nima nikakršnih pripravkov za tovrstno spajanje, saj je bil izstreljen že leta 2001. Kot je razvidno iz slike, ga je MEV-1 zagrabil kar skozi izpušno šobo pogona; rabil je ne bo več, saj bo servisno plovilo s svojimi motorji v celoti nadomestilo njegove. Tako ne bo prišlo do pretakanja goriva, temveč bo MEV-1 pripojen vseh pet let predvidenega dodatka k življenjski dobi intelsata. Nato bo varovanca zopet odpeljal na pokopališče in se odpravil k drugim napravam - v podjetju trdijo, da ga nameravajo uporabljati 15 let in z njim servisirati več satelitov.



Proti koncu letošnjega leta bo na raketi Ariane 5 vzletela posodobljena inačica, MEV-2, katere cilja še niso razkrili. Skozi nadaljnjo rabo bomo videli, ali je takšna dejavnost sploh smiselna. Storitev sloni na dejstvu, da je MEV relativno preprosta naprava, a kljub vsemu gre za 2300 kilogramov težak satelit, ki ni zastonj - in bo tudi sam nekoč predstavljal vesoljske smeti. Bo nemara tudi ugasle serviserje kasneje kdo servisiral? No, v Northrop Grummanu pravijo, da potencialne stranke že stojijo v vrsti.

11 komentarjev

Jackass ::

Hm... top zanimivo. Ne razumem le, kako komunicirata oba satelita med seboj ter kako oz. s čim MEV-1 prispeva k temu, da je Intelsat-901 spet uporaben?
jAcKaSS

bobby ::

Sej ne komunicirate. Iz zemlje komunicirajo z MEV-1, kam naj se premakne in ker je spojen z telsat, potem telsat potegne s sabo.
potem pa kontrolirajo telsat, kaj naj dela,.. telsatu je samo goriva zmanjkalo za premikanje in manevriranje, ostalo mu deluje,...
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

hendriks ::

Zanimivo. A ne bi bilo možno oz. smiselno take vrste satelita uporabiti za čiščenje odsluženih satelitov? Odslužen satelit bi "porinil" proti zemlji, da zgori v orbiti..

c3p0 ::

To se je tudi meni zdelo bolj smiselno.

Scorpy84 ::

hendriks je izjavil:

Zanimivo. A ne bi bilo možno oz. smiselno take vrste satelita uporabiti za čiščenje odsluženih satelitov? Odslužen satelit bi "porinil" proti zemlji, da zgori v orbiti..


Ker bi tudi servisni letel proti zemlji, zaradi prevec porabljenega goriva, ga nebi bilo dosti da se vrne spet na staro tirnico in nebi nic dosegli.

fikus_ ::

In na koncu bodo finance pokazale, kaj se splača. Če je satelit OK, je verjetno ceneje dostaviti nov pogonski del z gorivom, kot cel satelit. Je za pozdravit takšno podaljševanje življenjske dobe satelitom.

Invictus ::

Mogoče bo to sprožilo kak nov standard za priključek, pa naj bo to samo priklop satelita kot sedaj, ali pa celo sistem za natakanje goriva... Da ne bo treba za vsak satelit razviti nek svoj sistem priključevanja.

Manjka samo še en boljši pogon kot jih imamo sedaj.

Mogoče bi pa naredili plovilo, namenjeno dolivanju goriva, ki bi bilo konstantno v orbiti. In Se poganja z ionskimi motorji. Samo ne vem, koliko goriva potrebuje plovilo za spremembo orbite...

Mogoče bi bilo tole plovilo primerno, seveda ustrezno opremljeno...

https://www.sncorp.com/what-we-do/dream...

Škoda, da ga NASA ni izbrala za prevoz astronavtov...

Seveda je vse vprašanje financ in ponudbe/povpraševanja...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

BigWhale ::

Invictus je izjavil:

Samo ne vem, koliko goriva potrebuje plovilo za spremembo orbite...


Porabi se tocno toliko goriva kot se ga porabi, da se pride na morje. Tezava je edino ker ne vemo kdo gre na morje in kje je morje. :)

Vtirjanje v orbito je najlazje zaceti takrato, ko si se na tleh. Po tem, ko si ze v orbiti je cena za spreminjanje orbite lahko tako draga, da se ti bolj splaca nova izstrelitev. :)

SasoS ::

BigWhale je izjavil:

Vtirjanje v orbito je najlazje zaceti takrato, ko si se na tleh. Po tem, ko si ze v orbiti je cena za spreminjanje orbite lahko tako draga, da se ti bolj splaca nova izstrelitev. :)


Ko si enkrat v GEO ni tako hudo...inklinacija je itak vedno 0 (to je drago, če si v LEO), orbito malenkost dvigneš ali spustiš in počakaš da ujameš satelit ki ga loviš. Bi blo mogoče zanimivo s Starshipom, če bodo imeli kakšne redne servisne polete v GEO, da tam dotankajo recimo en servisni tanker :)

Gagatronix ::

Predvsem bi bilo pametno, da se neha svinjat po orbiti.

Cange ::

Fino. Popolno bi bilo, da se potem odrine od drugič odrabljenega satelita na način da sebe pošlje v smetarski pas po "nov" satelit in odsluženega nazaj v ozračje da zgori.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Priklop prvega servisnega satelita uspešen

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
114436 (2750) Cange
»

Najhitrejša pošiljka za ISS doslej

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
105563 (3401) BigWhale
»

Ameriško podjetje brez dovoljenja izstrelilo štiri satelite

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
218079 (5128) 7982884e
»

SpaceX izstrelil vojaški satelit, ki je izginil

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
268848 (5364) Cervantes

Več podobnih tem