»

Ariane 5 gre v pokoj, kdo jo bo nadomestil?

Slo-Tech - Prvikrat je poizkusila poleteti junija 1996, a ni šlo po načrtih. Tudi vdurgo, leto pozneje, vzlet ni uspel brez napake. Nato pa je šlo kot po maslu in do danes je Ariane 5 vzletela 116-krat. Velika večina izstrelitev je bila uspešnih, s čimer je evropskim državam zagotavljala zanesljivo dostavo tovora v orbito. Njeni potniki so bili tudi Herschel, Planck, Rosetta in JUICE, pa tudi teleskop James Webb. A sčasoma se vse stvari končajo.

Ariane 5 bo zadnjikrat poletela danes zvečer, ob 23.30 po slovenskem času se odpre poldrugo uro dolgo okno, ko bo z izstrelišča v Francoski Gvajani v vesolje ponesla francoski vojaški satelit za telekomunikacije in nemški geostacionarni satelit za civilne telekomunikacije. Kaj sledi sedaj?

Da Ariane 5 ne bo mogla leteti v nedogled, je postalo jasno že pred desetletjem. Modernejše rakete so pač učinkovitejše in cenejše. Logična naslednica je Ariane 6, ki bo bržkone nared šele po prihodnjem poletju. S tem je Evropa v neprijetnem položaju, ko je leto...

36 komentarjev

Priklop prvega servisnega satelita uspešen

Space News - Prejšnji teden so pri Northrop Grummanu uspešno izvedli spojitev orbitalnega servisnega plovila MEV-1 z odsluženim komunikacijskim satelitom Intelsat-901, s čimer bodo slednjemu predvidoma za pet let podaljšali življenjsko dobo. Gre za prvo uporabo tovrstne naprave in prvo spojitev dveh zasebnih satelitov v vesolju.

Sateliti v geostacionarni krožnici so predaleč, da bi jih (varno) pognali nazaj v atmosfero ali na tla. Zato jih ob koncu službe, ko jim prične zmanjkovati goriva za reguliranje položaja, potisnejo še nekaj sto kilometrov višje, v pokopališče satelitov, ki je na približno 36.000 kilometrih višine. V korporaciji Northrop Grumman menijo, da bi bilo mogoče takšnim odsluženim napravam s servisiranjem v orbiti življensko dobo pošteno podaljšati, s tem pa znižati tako stroške kot količino smeti v vesolju, ki bo z nastopom satelitskih konstelacij hudo narasla. Tako so iz elementov komunikacijskega satelita GEOStar in tovorne kapsule Cygnus sestavili servisno plovilo Mission...

11 komentarjev

Naslednjo pot na Luno bo izpeljalo zasebno podjetje

vir: NASA
NASA - Šef NASE Jim Bridenstine je sporočil, da je agencija izbrala deveterico podjetij, ki se bodo med sabo pomerila v boju za deset let trajajočo in 2,6 milijarde vredno pogodbo za prevoz tovora na Luno. Ta bo vseboval predvsem vse potrebno za znanstvene eksperimente, ki jih nameravajo izpeljati na našem naravnem satelitu. Mimogrede, prihodnje leto bo minilo 50 let, odkar je človeštvo prvikrat stopilo nanj.

Odločitev, da stvari predajo v roke zasebni pobudi niti ni tako presenetljiva. Na tak način že od leta 2102 oskrbovalna vozila Northrop Grummana in SpaceX oskrbujejo Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), prihodnje leto pa bosta tako Boeing kot SpaceX prvikrat poskusila izstreliti tudi plovili s človeško posadko.

Z NASO že nekaj časa sodeluje tudi družba Lockheed...

13 komentarjev

Najhitrejša pošiljka za ISS doslej

Progress in Sojuz (kapsula za človeško posadko), med obiskom na Mednarodni vesoljski postaji.

vir: Wikipedia
Space - Roskosmos, ruska vesoljska agencija, bo nocoj poskušala doseči nov hitrostni rekord v poletu z zemlje do Mednarodne vesoljske postaje. Pot tovornega plovila Progress pod zaporedno številko 70, ki ga bo iz Bajkonurja v Kazahstanu v orbito ponesla raketa Sojuz, naj bi tokrat trajala približno tri in pol ure.

Sprva je pot do ISS, pa naj bo oskrbovalna ali s kapsulo za človeško posadko, trajala dva dni, šele leta 2013 se je skrajšala na šest ur. Odtlej so Rusi še dvakrat poskušali izboljšati ta rekord, a jim je obakrat spodletelo, nazadnje letos februarja, ko je Progres 69 zaradi napake tik pred vzletom, moral pozneje opraviti dvodnevno pot. Možnost take bližnjice do ISS je namreč odvisna od položaja vesoljske postaje glede...

10 komentarjev

Ameriško podjetje brez dovoljenja izstrelilo štiri satelite

Slo-Tech - Vesolje je dovolj veliko, da za zdaj zaradi pravnega kaosa, ki vlada na tem področju, še nismo imeli težav, a orbite okrog Zemlje se hitro polnijo. Trenutno vsaka država izstreljuje v vesolje bolj ali manj vse, kar ji srce poželi. Geostacionarne orbite so redke, zato se pri izstrelitvah teh satelitov države uskladijo z Mednarodno telekomunikacijsko zvezo (ITU), kar je pomembno zlasti zaradi frekvenc. Ostale satelite pa načeloma države izstreljujejo po lastnem preudarku, pri čemer seveda pazijo, da jih ne motijo ostali sateliti in da frekvenčno območje ni zasedeno. ITU ima kar obširen seznam satelitov.

Glede fizičnih orbit je pravil še manj in zgodili so se že primeri, ki so povzročili izredne sestanke. Ko se je ruski satelit Olimp leta 2015 parkiral neposredno...

21 komentarjev

SpaceX izstrelil vojaški satelit, ki je izginil

Slo-Tech - V nedeljo zvečer po lokalnem času je SpaceX v vesolje poslal satelit Zuma, ki bi moral naloge opravljati za neimenovano ameriško agencijo. Misija je bila tajna, zato podrobnosti o satelitu niso znane, prav tako pa SpaceX ni prenašal celotne izstrelitve. To za izstrelitve vojaških in podobnih satelitov ni nič nenavadnega, je pa tudi v takšnih primerih SpaceX kasneje običajno objavil, da je izstrelitev uspela. To pot pa nič. Oglasil se ni niti proizvajalec satelita Northrop Grumman. Kmalu so se začele širiti informacije, da je šlo nekaj hudo narobe. Po poročanju Bloomberga naj bi Zuma treščil nazaj na Zemljo.

Zuma je v orbito poletel na raketi Falcon 9. Prva stopnja, ki smo jo lahko spremljali v neposrednem prenosu, je...

26 komentarjev

Gneča v vesolju povzročila trk ekvadorskega satelita

NEE-01 Pegaso

Ben Klemens - Vesolje v bližini Zemlje oziroma naša orbita je sicer velika, a satelitov, ostankov odsluženih satelitov in druge vesoljske šare je že tako veliko, da predstavlja resno nevarnost za vesoljske trke. Prvi večji primer se je zgodil leta 2009, ko sta se zaletela delujoč satelit Iridium 33 in odslužen ruski vojaški komunikacijski satelit. V silovitem trčenju z relativno hitrostjo satelitov nad 40.000 km/h sta bila oba v celoti uničena in sta razpadla na tisoče manjših delcev. V začetku tega leta pa sta trčila ruski satelit BLITS in ostanki satelita, ki so ga Kitajci razstrelili v testu rakete. Najnovejša žrtev vesoljske krame pa je prvi in edini ekvadorski satelit.

Satelit Pegaso so...

14 komentarjev