» »

Večina evropskih univerz ne spoštuje pravil o objavi rezultatov kliničnih študij

Večina evropskih univerz ne spoštuje pravil o objavi rezultatov kliničnih študij

Slo-Tech - Evropska unija je že leta 2014 sprejela pravila, da morajo biti rezultati kliničnih študij od 21. julija 2014 dalje obvezno objavljeni v evropski bazi EudraCT (European Clinical Trials Database). To velja za vse študije, ki jih nadzoruje Evropska agencija za zdravila (EMA), torej ki se izvajajo v Evropi. Najkasneje dvanajst mesecev po zaključku raziskav morajo biti rezultati objavljeni v EduraCT, obveznost pa velja tudi starejše študije, ki so se zaključile pred tem. Šele leta 2020 pa bodo začele veljati kazenske sankcije za kršitelje.

V Nature so objavili rezultate metaštudije, ki je pet let pozneje preverila spoštovanje teh pravil. Rezultati so pokazali, da velika večina univerz in financerjev ne spoštuje teh pravil. Izmed 940 študij, ki so jih izvedli v tem času, so le rezultate 17 odstotkov primerno objavili. Še ta rezultat je v veliki meri zasluga Univerze v Oxfordu, University College London in King's College London, ki so jih objavile večino. Če te odštejemo, pade delež objavljenih rezultatov na pičlih sedem odstotkov. Nekatere velike univerze, denimo pariške, švedski KTH, amsterdamska ali univerza v Leidnu so izvedle več kot sto kliničnih študij, pa niso objavile rezultate niti ene.

Neobjavljanje rezultate kliničnih študij je velik problem, saj daje nepopolno in zavajajočo sliko o rezultatih. V znanosti so namreč negativni rezultati in nepotrditve hipotez enako pomembni kot pozitivni rezultati, čeprav v trenutnem sistemu znanstvenih revij niso tako objavljivi. Z objavljanjem zgolj pozitivnih rezultatov se izgubi veliko ur in denarja, ko se po nepotrebnem ponavljajo neuspešne raziskave, hkrati pa pristranski vzorec lahko vodi do neresničnih zaključkov metaštudij.

6 komentarjev

LeQuack ::

Pa še najbrž je veliko raziskav naročenih/plačanih s strani Big Pharma, tako da nočejo da bi prišli v javnost.
Quack !

WhiteAngel ::

Saj ni važno, važno da je članek!

Glugy ::

Znanost plačujemo vsi iz davkoplačevalskega denarja. Vse kar je iz davkoplačevalskega denarja mora biti javna dobrina in vsaj nekaj osnov kot je objava raziskav bi moralo biti.

starfotr ::

Stvar je zelo enostavno in zelo hitro rešljiva. Zaprtje pipice, dokler ne objavijo vsega za nazaj.

Druga zadeva, morebitne članke ne bi smeli objavljati v revijah z zelo pohlepnimi založniki. Torej, Sci hub ne bi smel obstajat. Pa ne zaradi nelegalnosti, zaradi tega je prav da obstaja, pač pa zaradi tega, ker bi se spremenil model in bilo vse dostopno brezplačno.

WhiteAngel ::

Upam, da ministrstva in razni ARRSji po Evropi ukrepajo.

Daliborg ::

WhiteAngel je izjavil:

Upam, da ministrstva in razni ARRSji po Evropi ukrepajo.

To se bo zgodilo in bodo ukrepali ampak ne v smer kakor mi želimo.
Začeli bodo poročati o neuspehih za rajo, o uspehih pa za big pharmo in bomo lepo dobili nova zdravila/metode z nazivi : Več letnimi raziskavami, študijami in s pomočjo xyz (random bih pharma) analiz.
Lp.
Format life:
Warning all life will be erased!
Do you want to continue?(y/n) Y_


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Na Kitajskem raziskujejo človeško-opičje hibride

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
4912136 (10278) grandioso74
»

Raziskava: lanska rast bitcoina posledica manipulacije

Oddelek: Novice / Kriptovalute
3516130 (10716) aaa1
»

Olje konoplje - kje kupiti v Sloveniji? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15063749 (53085) bosmla
»

Študija: premožnejši ljudje ravnajo manj etično od revnih (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
8925560 (21732) poweroff
»

Aspirin: novo orožje v boju proti raku? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6124393 (22173) username

Več podobnih tem