» »

IBM-ov kognitivni čip TrueNorth za Samsungovo pametno gledanje

IBM-ov kognitivni čip TrueNorth za Samsungovo pametno gledanje

Slo-Tech - IBM je že pred tremi leti predstavil prvo verzijo "kognitivnega čipa", kakor so označili svoj čip TrueNorth. Želeli so ustvariti računalnik, ki deluje na podobnih principih kot človeški možgani, ne kot von Neummanov stroj. V okviru projekta SyNapse, ki ga sofinancira tudi DARPA, razviti TrueNorth ima danes 4096 jeder, ki imajo skupaj 5,4 milijarde tranzistorjev, 256 milijonov programljivih sinaps (povezav) in milijon programljivih nevronov.

Uvide iz razumevanja delovanja človeških možganov pri strojnem učenju in nevronskih mrežah že dlje časa uspešno uporabljamo, a vsi ti tečejo kot emulacija na klasičnih procesorjih. IBM (in tudi drugi) že dlje časa ugotavlja, da je to potratno in da bo za resnično človeški podobno umetno inteligenco treba nevrone zgraditi. Umetni nevroni so ena izmed precej futurističnih možnosti, TrueNorth pa je nekje vmes, saj gre za računalnik iz klasičnih silicijevih elementov, ki se obnaša podobno kot možgani. Arhitektura je paralelna, modularna in fleksibilna, prav takšni kot so možgani. IBM trenutno pakira po 16 takih čipov skupaj, kar si lahko privošči zaradi nizke porabe energije, zaradi česar ni težav s pregrevanjem.

Samsung je eden prvih, ki je TrueNorth uporabil v komercialnem izdelku. V svoj Dynamic Vision Sensor, ki zaznava, obdeluje in tolmači video, so vgradili TrueNorth. Rezultat je kamera, ki lahko spremlja dogajanje s frekvenco 2000 sličic na sekundo, kar je približno 16-krat hitreje od običajnih digitalnih kamer. Pri tem porabi 300 mW energije, kar je sicer stokrat manj od tipičnega procesorja v prenosnem računalniku, a še vedno za več velikostnih razredov bolj potratno od možganov, če bi seveda počeli le to. Samsungov čip prepoznava geste z roko, s katerimi lahko krmilimo televizor. Samsung ni edini, ki uporablja TrueNorth v svojih izdelkih. IBM pravi, da se z njim ukvarjajo tudi drugi, na primer raziskovalni laboratorij ameriškega vojaškega letalstva in Lawrence Livermore National Laboratory.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Intelov nevromorfni računalnik dosegel osem milijonov nevronov

Oddelek: Novice / Procesorji
106188 (4583) bbbbbb2015
»

IBM razvil umetne nevrone

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
2010925 (8544) antonija
»

IBM predstavil prvi čip, zasnovan po zgledu človeških možganov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
9615202 (11589) Thomas

Več podobnih tem