» »

Hologrami iz grafena

Hologrami iz grafena

Trenutno so grafenski hologrami veliki le en centimeter.

Slo-Tech - Raziskovalci s tehniške univerze Swinburne v Melbournu so uspeli uporabiti grafen za izdelavo pravih 3D-hologramov, za ogled katerega ne potrebujemo posebnih 3D-očal. Medtem ko si filmska industrija želi hologramov že vse od Vojne zvezd leta 1977, realnost caplja nekoliko zadaj in za solidne upodobitve terja uporabo posebnih očal. O novem odkritju zato poročajo v najnovejši številki Nature Communications.

Prste vmes ima ponovno vmes čudežni material grafen, za odkritje katerega je bila leta 2010 podeljena Nobelova nagrada za fiziko. Poenostavljeno gre za en atom debelo plast ogljikovih atomov v grafitnem monosloju, ki ima posebne električne in optične lastnosti, zato od grafena pričakujemo veliko - od hitrejših procesorjev do neuničljivih ogrodij za kolesa.

Princip holografije je iznašel Dennis Gabor in zato leta 1971 prejel Nobelovo nagrado za fiziko. Zamisel je preprosta - če na predmet pada svetloba z različnih smeri, se tudi odbija različno. Če uspemo to informacijo shraniti in predmet primerno oblikovati, dobimo navidezno 3D-sliko, ki jo lahko gledamo iz več perspektiv. V principu želimo shraniti popolno informacijo amplitudi in fazi svetlobe, ki se odbija z nekega predmeta. Praktična realizacija je seveda težja.

Avstralski znanstveniki so uporabili
grafenov oksid, ki so mu uspeli nadzorovano spreminjati lomni količnik s fotoredukcijo, ne da bi se spreminjala temperatura ali mu dovajali toploto. Tako so pripravili majhne nanopiksle, iz katerih je sestavljen hologram. Vidni kot znaša 52 stopinj, kar je desetkrat več od trenutnih tekočekristalnih SLM-jev. Trenutno so uspeli izdelati holograme velikosti enega centimetra, a zaradi trdnosti grafena ne pričakujejo težav pri povečanju.

1 komentar

user1618 ::

Zanimiva novica. Da ima grafen velik potencial za znanost, so govorili že desetletja nazaj.
Povezava v novici ni pravilno prilepljena: http://www.swinburne.edu.au/media-centr...
"If we were supposed to talk more than listen
we would have been given two mouths and one ear"
- Mark Twain


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pozabite grafen, prihaja fosforen

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
138326 (1911) Dr_M
»

Odkrit silicijev analog grafena - silicen

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
178303 (6436) noraguta
»

IBM sintetiziral prvo grafensko vezje

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
64624 (3770) SavoKovac
»

Grafen izkazuje Kondov efekt

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
176076 (4330) AtaStrudl
»

Nobelova nagrada za fiziko 2010

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
147381 (5971) Jst

Več podobnih tem