» »

Global Foundries si močno želi IBM-ovih livarn

Global Foundries si močno želi IBM-ovih livarn

bit-tech.net - Global Foundries je livarna, ustanovljena s cepitvijo livarskega oddelka od matičnega AMD-ja leta 2009, ki se je nato nekoliko razširil prihodnje leto, ko so prevzeli Chartered Semiconductor. Vseeno je podjetje daleč od največje livarne na svetu, TSMC je namreč skoraj petkrat večji (in hitreje rastoči), a vseeno so cilji Global Foundries očitno visoki. Visoki cilji pogosto zahtevajo tudi visokotehnološko in obsežno proizvodnjo, ki pa jo je ceneje kupiti, kot zgraditi na lastno pest. Posledično ni presenečenje, da se Global Foundries močno zanima za IBM-ove livarne.

IBM-ova odprodaja livarn je le še en izmed korakov pri krčenju raztrosa industrij, ki jih pokrivajo. Odprodaja tesno sledi prodaji strežniškega oddelka Lenovu. Februarja, ko se je namen prodaje napovedla, sta bila najresnejša kandidata prav Global Foundries in TSMC. Od takrat se je bojda izkazalo, da je Global Foundries najprimernejši oz. najbolj zagret kandidat, TSMC se je prevzemu popolnoma odpovedal, vmes pa je v dirko vstopil še Intel. Nič še ni uradno, a se po besedah dobro obveščenih virov zatika pri ceni. IBM želi 2 milijardi dolarjev, medtem ko naj bi Global Foundries in Intel ponujala le okrog milijarde dolarjev.

S prodajo bi IBM seveda šel po poti AMD-ja in se pridružil velikemu naboru podjetij, ki nimajo lastne proizvodnje čipov. Med slednjimi tako ostajata Intel in Samsung, ki pokriva res širok spekter čipov (od procesorjev prek delovnih in podatkovnih pomnilnikov do senzorjev za fotoaparate), kjer jim družbo delajo LSI, Infineon, Sony, Freescale in še nekaj nekoliko manj znanih proizvajalcev, vsaj kar se tiče izdelkov za široko potrošnjo.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kitajci dobili licenco za x86-64

Oddelek: Novice / Procesorji
359822 (7775) Mr.B
»

AMD-jeve APU-je bo izdeloval tudi TSMC

Oddelek: Novice / Procesorji
73624 (3217) Lonsarg
»

Global Foundries v pogovorih z nVidio

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
113006 (2705) Senitel
»

IBM s partnerji načrtuje 28 nm tranzistorje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
688116 (6546) Icematxyz

Več podobnih tem