» »

Vircurex na robu insolventnosti zamrznil izplačila vseh kriptovalut

Vircurex na robu insolventnosti zamrznil izplačila vseh kriptovalut

Slo-Tech - Vircurex je danes zamrznil izplačila vseh kriptovalut (bitcoin, litecoin, feathercoin, terracoin), ki so jim imeli uporabniki te spletne borze na svojih računih. Razlog je insolventnost, ki so jo povzročili vdori v stran in nenavadno visoki zahtevki za izplačila v zadnjih dneh.

V primerjavi z Mt.Goxom, ki je konec februarja zamrznil izplačila in začel postopek prisilne poravnave, je Vircurex sicer pravi palček. Mt.Goxovi dolgovi presegajo 650.000 bitcoinov, medtem ko je Vircurex dolžan le dobrih tisoč bitcoinov.

Zgodba je vredna pozornosti, ker se je Vircurex težave odločil rešiti drugače kot Mt.Gox. Podjetja ne bodo poslali v stečaj ali prisilno poravnavo, ampak nameravajo poplačati vse deponente. Njihova "sredstva" so knjigovodsko prenesli na račun "zamrznjena sredstva", do katerih ne bo mogoče dostopiti (v praksi teh sredstev več ni, so le številke). Sčasoma bodo sredstva počasi prenašali s tega računa nazaj na trgovalne račune svojih strank. V ozadju je namreč zamisel, da bodo dobičke iz poslovanja porabili za poračun zapadlih obveznosti do deponentov, kar bo trajalo nekaj časa. V resnici je Vircurex to počel že dlje časa, saj so bili lani žrtve dveh hekerskih napadov, ki sta jim odnesla precej bitcoinov, točnega zneska pa niso nikoli razkrili. V zadnjih dneh pa je dinamika dvigov tako narasla, da te rezerve niso več zadoščale za pokrivaje izgube, zato so se znašli na pragu insolventnosti.

Zamisel je sicer všečna, a ima pomembno pomanjkljivost - predpostavlja, da bodo ljudje tudi v prihodnosti še želeli poslovati z borzo Vircurex oziroma da bo celo dobila nove stranka. Toda kapital je plaha ptica in vprašanje je, kdo bo tvegal z borzo, ki je svojim strankam zamrznila sredstva. Od Mt.Goxa in podobnih jo loči tudi dejstvo, da so zamrznili vsa sredstva, ne le bitcoine. Njena prihodnost pa je na trhlih temeljih.

17 komentarjev

smash ::

in še to predpostavljajo, da ne bodo imeli več hekerskih vdorov

MatejMatej ::

medtem pa je borza Kraken kriptografsko dokazala da poseduje čisto vse Bitcoin zaloge:
www.coindesk.com/krakens-audit-proves-h...

boolsheat ::

Če si že omel kraken omeni še bitstamp, ki je prav tako omenjen v novici:
Earlier this month UK-registered bitcoin exchange Bitstamp released the results of its own financial audit, which found that it held 100% of its validated BTC balance and USD funds. No issues were raised by the auditors.

Bitstamp CEO Nejc Kodrič told CoinDesk that his company plans to perform regular audits, with quarterly results posted on the Bitstamp website.

MatejMatej ::

boolsheat je izjavil:

Če si že omel kraken omeni še bitstamp, ki je prav tako omenjen v novici
Bitstamp ni kriptografsko preverljivo overil svoje solventnosti, Kraken pa je. Bitstamp je najel tretjo, osebo da overi solventnost. To so izvršili danes že daljnega novembra 2013 (kar je v bitcoin časovnih merilih zelo dolgo nazaj). Še zmeraj je to zelo spodobno, a je čas da naredijo naslednji korak (ali vsaj nov manual audit tretje osebe).
BTC-e je sumljiv, Cryptsy tudi.

boolsheat ::

A, nisem vedel, da si želel posebej poudariti, da so kriptografsko dokazali zaloge.

wechta ::

kar tudi ne pomeni, da jim jutri ne morejo vdreti in pokrasti...

MrBrdo ::

Mene je na srečo včeraj nekdo opozoril, tako da sem uspel vse dvignit dol ravno preden so zaprli :) Sem pa moral najprej potrejdat, ker se btc že takrat ni dalo več dvigovat.
MrBrdo

Glugy ::

ja kakšno varnost majo pa to pol pr "navadnih" bankah da se jim to ne dogaja ves čas tko k pr "kripto bankah"?

bbf ::

hahaha, Glugy! pri navadnih bankah insolventnost pokrijejo kar komitenti sami. vprašaj pri NLB!

SubjectX ::

@Glugy: pri navadnih banka je razlika v tem, da mora imeti banka rezervo v necem fizicnem (zlato, nepremicnine), ki jih hekerji ne morejo kar tako ukrasti. Poleg tega pa ja, NLB..

Truga ::

SubjectX je izjavil:

@Glugy: pri navadnih banka je razlika v tem, da mora imeti banka rezervo v necem fizicnem (zlato, nepremicnine)


No, to je sicer res.

Samo tista fizicna rezerva so davkoplacevalci.

Invictus ::

SubjectX je izjavil:

@Glugy: pri navadnih banka je razlika v tem, da mora imeti banka rezervo v necem fizicnem (zlato, nepremicnine), ki jih hekerji ne morejo kar tako ukrasti. Poleg tega pa ja, NLB..

To že dolgo ne velja več ...

Dovolj so samo depoziti v določeni vrednosti ... Mislim da je zdaj meja 12,5% po Basel 3 standardu. Ki je večina evropskih bank komaj dosega.

Kaj to pomeni? Lahko posodijo 8x več denarja kot ga v resnici imajo ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

wechta ::

jup, tko se denar dela... ;)

Glugy ::

Denar se dela tko da se enoti denarja odvzame dejanska vrednost medtem ko številska vrednost ostane ista. Pri bankah nam tako kradejo vsaj dvakrat: z inflacijo in z dokapitalizacijami.

Kar zadeva navadnih bank. Vprašal sem zato ker nisem slišal še al pa vsaj v zadnjem času ne da bi kdo v banko s hekanjem vdrl in vkradu denar. Sem pa dostkrat slišal za scammanje in trojance ki na uporabnikovi strani delajo štalo da lahk kradejo. Nevem mogoče se pa o tem samo ne govori v medijih in se hoče sam prestrašt da kriptovaluta ni varna in dajat napačn vtis da je to bolj nevarno od navadnih bank in da naj ne vlagamo v kriptovalute.

bbf ::

Truga ::

Kako je pa to news ce banke tko delajo ze stoletja?

Truga ::



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Mt.Gox našel 200.000 izgubljenih bitcoinov

Oddelek: Novice / Kriptovalute
118376 (3838) o3n3o
»

Mt.Gox gre v stečaj

Oddelek: Novice / Kriptovalute
86238 (4518) s6c-gEL
»

Bitcoin: premiki pri Mt.Goxu, novi virusi in Nakamotov demanti

Oddelek: Novice / Kriptovalute
115796 (3771) Hayabusa
»

Uradno: Mt.Gox v prisilni poravnavi

Oddelek: Novice / Kriptovalute
55809 (4739) Blazz
»

Tehnične podrobnosti težav v Mt.Goxu

Oddelek: Novice / Kriptovalute
3411908 (7794) SasoS

Več podobnih tem