» »

Največji primer znanstvene prevare v zadnjih desetletjih

Največji primer znanstvene prevare v zadnjih desetletjih

Slo-Tech - V ZDA so odkrili eno največjih prevar v znanosti v zadnjih desetletjih, s katero je brezvestni raziskovalec prikazoval, kakor da preizkusno cepivo proti HIV-u deluje. Z namerno kontaminacijo vzorcev je lažno prikazal pozitivne rezultate, za kar je njegova skupina skupno prejela 19 milijonov dolarjev projektnega denarja ameriškega Inštituta za zdravje (NIH).

Dong-Pyou Han je na Iowa State University (ISU) pod vodstvom Michaela Choja preiskoval AIDS oziroma HIV ter zaščito pred njim. V konkretnem primeru so študirali, ali zajčje celice ob dodatku glikoproteina gp41, ki predstavlja del proteinske ovojnice HIV-a, razvijejo protitelesa proti HIV-u. Han je vzorce seruma kontaminiral, tako da jim je dodal človeški IgG, ki vsebujejo protitelesa proti HIV-1. Na ta način je predstavil, kakor da cepivo deluje in pri zajcih sproži imunskih odziv, ki zatre HIV, čeprav je bil vir protiteles človeški (nekateri ljudje proti HIV-u tvorijo protitelesa).

Gre za eno najbolj predrznih prevar v zadnjih desetletjih. Prevare v znanosti so žal sorazmerno pogoste, a so večinoma omejene na izmišljevanje rezultatov in objavo neobstoječih rezultatov. Skorajda nikoli pa se ne zgodi, da bi znanstvenik fizično mešetaril s svojimi vzorci, da bi prikazal želene rezultate.

Incident in sankcije, ki so doletele Hana, je potrdil James Bradac, ki pri NIH nadzoruje podeljevanje projektov za razvoj cepiv proti HIV-u. Povedal je, da so bili rezultati Chojeve skupine sijajni, zato so poželi veliko pozornosti, a sčasoma vzbudili precej sumov, ker ji ni bilo mogoče ponoviti. Ko je za sume izvedela ISU, je neodvisnim raziskovalcem z druge univerze zaupala njihovo ponovitev, ki ni uspela.

Avgusta so za ponarejene rezultate osumili Hana, ki je vse skupaj priznal, zato se je uspel pogoditi za sorazmerno nizko kazen. Oktobra je odstopil z mesta asistenta, NIH pa mu je novembra izrekel triletno prepoved pridobivanja javnega denarja iz katerihkoli državnih projektov in vodenja, svetovanja, recenziranja ali delovanja v ameriškem javnem zdravstvu. Kot kaže, naj bi Han deloval samostojno in mu ni niti pomagal niti za njegovo početje vedel katerikoli drugi član skupine, vključno s Chojem. Slednji se je javno opravičil za početje svojega podrejenega. Celoten incident je prišel na dan šele sedaj, ko so javno objavili dokumente.

Han je svoja odkritja predstavil na več konferencah in simpozijih v zadnjih letih, ne pa tudi v kakem članku. To ni tako presenetljivo, ker tovrstne študije običajno trajajo dlje časa. Iz ISU so sporočili, da so z interneta odstranili nekaj izvlečkov, medtem ko ne bodo preklicali (retract) nobenega članka. Kaj pa s temi milijoni, ki bi jih lahko porabili za resne raziskave? Od 19 milijonov dolarjev je skupina 10 milijonov dolarjev prejela po objavi "obetavnih rezultatov", štirje milijoni pa še čakajo na izplačilo. NIH se z ISU pogovarja, kaj bodo naredili s temi štirimi milijoni. Glede že izplačanih milijonov pa Bradac pojasnjuje, da bi bilo sila nenavadno, če bi morala univerza vrniti že prejet projektni denar.

Scientific misconduct, kot vsakršno nečastno obnašanje v znanosti imenujejo v angleščini, ni omejen le na objavljanje ponarejenih rezultatov. Čeprav je to najočitnejši in najbolj zavržen primer, sem sodi cel spekter obnašanj, od najmanj do najbolj sprevrženih: citiranje neprebranih člankov, podpiranje zaključkov s citati, ki iz citatov ne sledijo, avtoplagiatorstvo (recikliranje člankov), navzkrižno citiranje kolegov, pisanje nesodelujočih avtorjev na članke, izpuščanje rezultatov, ki ne podpirajo želenega zaključka, izmišljevanje rezultatov, ponarejanje rezultatov itn. Kje potegnemo mejo, je sila spolzko vprašanje, a dejstvo je, da vse objavljene znanosti ni mogoče preveriti, zato moramo za častnost in standarde našega delovanja skrbeti prvenstveno sami.

Večina primerov nečastnega vedenja se reši potiho, a vseeno je seznam raziskovalcev, ki so doživeli javno linčanje, že precej dolg. Vsi poznamo primer Jana Schöna, ki so ga zalotili, ker je v čudežnih člankih o polprevodnikih uporabljal iste grafe. Še en precej razvpit korejski primer je Hwang Woo-suk, ki je na seulski univerzi ponarejal rezultate kloniranja in izdelave človeških zarodnih celic. Obsojen je bil na pogojno kazen. Eric Poehlman pa je prvi znanstvenik, ki je bil v ZDA obsojen na zaporno kazen, ker je navajal lažne podatke v 17 javno financiranih projektih. Zaradi prigoljufanih 2,9 milijona dolarjev med leti 1992 in 2000 je moral v zaporu odsedeti leto dni, dosmrtno pa so mu prepovedali potegovanje za denar na javnih razpisih, prav tako je moral preklicati številne svoje članke.

Han za zdaj še ni obtožen. Resni napredek pri iskanju zdravila ali cepiva proti HIV-u seveda obstaja.

20 komentarjev

cekr ::

Saj je bila samo malomarnost. 8-)
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Afo ::

Pred steno pa ustrelit.
Kako so ga lahko tako brez posledic izpustili pa priča samo o tem, da ko goljufaš jih moraš tako ogoljufat da jih je sram priznat.
Bolje biti mlad in neumen, kot samo neumen!

Cervantes ::

Pa kaj je mislil? Da ta pizda*ija lahko preživi kontrolne teste? Tipec je brez dvoma debil. Primer inteligentnega debila.

nekikr ::

Kdaj pride Rossi na vrsto?

opeter ::

Čim več goljufaš (in kradeš), tem večji heroj postaneš. Mogoče te enkrat dobijo, a koga to briga?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

poweroff ::

Saj morda uradna, sodna obtožba še pride...
sudo poweroff

BALAST ::

Največja znanstvena prevara je davek na CO2!
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

mr1two ::

Da ni Han samo scapegoat... No, nekoga morjo okrivit ane, zakaj nebi asistenta >:D
Uporaba troblje v avtu povzroči krčenje možganov.

...:TOMI:... ::

Kako neumni so. Okužijo naj ga, potem, pa naj hitro razvije zdravilo, da bo delovalo, da bo pametno porabljenih tistih 19 M. Ko mu bo šlo za nohte, bo že stisnil. Če zdravljenje z njegovim izumom ne bo uspešno, bo žrtev lastnih laži.

To bi bila največja in najbolj pravična kazen.
Tomi

Zgodovina sprememb…

japol ::

Lepa "...:TOMI:...", ročno tko, to bi bila največja motivacija.

ScumbagSteve ::

Še ena novica, kjer "urlpls", "vir", "url do te nebuloze" pogorijo na celi črti in še bolj osmešijo zaščitene medvede.
Scumbag Štefko

SkipEU ::

Tudi v ZDA gre podobno: če bi ukradel 100 dolarjev, bi dobil 15 let. Ker je ukradel 10+ milijonov, ga samo skregajo.

Mipe ::

In veste, kaj mu je omogočilo to prevaro?

"Znanstvene" revije.

Gavran ::

BALAST je izjavil:

Največja znanstvena prevara je davek na CO2!


Ta žal še ni javno priznana kot prevara.
Sem pa prepričan da je v vsej "znanosti" ogromno "čudnih" rezultatov ker ima raziskovalec svoje račune, glede na količino materiala pa je možnost ujetja relativno majhna. In mislim da se tip prav nič ne sekira okrog sankcij, si je že napolnil žepe za udobno življenje nekje v miru.
Bodimo strpni do virusov. Tudi virusi gripe, prehlada in AIDSa morajo živeti.

Iatromantis ::

Matija82 ::

ScumbagSteve je izjavil:

Še ena novica, kjer "urlpls", "vir", "url do te nebuloze" pogorijo na celi črti in še bolj osmešijo zaščitene medvede.


Res je. Dajmo raje zaupat mnenju gostiln, ki je seveda 100% neoporečno ;)

Blisk ::

Zadnje čase ugotavljajo, da nobeno cepivo ne deluje in da je to samo farmacevtska prevara.
Zmanjšanje obolelih za raznimi boleznimi, ki sicer razsajajo, je samo zaradi boljšega načina življenja in ne zaradi cepiv.
Vse preveč pa je žrtev teh cepiv.


RuskiSnajper ::

BALAST je izjavil:

Največja znanstvena prevara je davek na CO2!


itak

Zgodovina sprememb…

RuskiSnajper ::

pa govori se o ostalih kot so SV40, contaminirani hepatitis, omeni še hiv podtaknjen v bayer zdravilih itd. (tak da ni samo o gardasilo, vse živo je strupeno)

a boste podalšali limit za popravljanje postov al bom skos imel double poste al kaj ? kak sovražim take bedarije forumske

Zgodovina sprememb…

nekikr ::

Zadnje čase ugotavljajo, da nobeno cepivo ne deluje in da je to samo farmacevtska prevara.
Zmanjšanje obolelih za raznimi boleznimi, ki sicer razsajajo, je samo zaradi boljšega načina življenja in ne zaradi cepiv.

In kaj bi sicer moral jemati ti, pa več kot očitno pozabljaš?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Druga ozdravitev HIV-a v zgodovini

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
1013854 (12109) SonjaP
»

Zaradi visoke učinkovitosti prekinili klinično študijo zdravila za zdravljenje raka p (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
7027527 (12920) poweroff
»

Napredek v boju proti HIV-u (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
8332172 (29131) Iatromantis
»

Nad raka s HIV

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
294569 (3830) jeryslo

Več podobnih tem