»

Western Union bo plačal pol milijarde dolarjev globe

Slo-Tech - Western Union, ponudnik istoimenske storitve za enostavno pošiljanje denarja kamorkoli na svetu v zameno za zajetno provizijo, se je z ameriško Zvezno komisijo za trgovino poravnal glede plačila 586 milijonov dolarjev globe. Pri poravnavah se podjetja običajno vzdržijo priznanja, da so počela karkoli narobe, a so bile kršitve v primeru Western Uniona prevelike za salomonsko rešitev. Podjetje je priznalo, da namenoma in vede niso vzdrževali ustreznega programa za boj proti pranja denarja in da so s svojim početjem pomagali pri izvedbi prevar. Za primerjavo: v letu 2015 je prek Western Uniona preteklo 150 milijard dolarjev.

Western Union je gotovo znan vsakemu uporabniku interneta, saj velja za enega najmanj varnih in...

25 komentarjev

Liberty Reserve opral šest milijard dolarjev

The New York Times - Te dni postaja jasno, kako velika je bila pravzaprav operacija, ki jo je vodila nedavno zaprta stran Liberty Reserve. Odpečatena je namreč obtožnica zoper ustanovitelja strani in njegove in šest sodelavcev, v kateri jih tožilstvo bremeni pranja denarja. Oprali naj bi kar šest milijard dolarjev.

Prejšnji teden ni bil aretiran le Arthur Budovsky, ki so mu vzeli prostost v Španiji, ampak so na Kostariki in v New Yorku aretirali še štiri druge predstavnike strani (Vladimir Katz, Azzeddine el Amine, Mark Marmilev in Maxim Chukharev). Na Kostariki so preiskali tri hiše in pet podjetij, ki so bili povezani z Liberty Reserve. Allan Esteban Hidalgo Jimenez in Ahmed Yassine Abdelghani pa ostajata na begu.

Stran Liberty Reserve je imela samo v ZDA 200.000 uporabnikov,...

7 komentarjev

Liberty Reserve nedostopna, ustanovitelj aretiran

BBC - Policija na Kostariki je v Santi Ani izvedla racijo nepremičnin, ki so pripadali Arthurju Budovskemu, ki je bil ustanovitelj in vodja strani Liberty Reserve. Budovsky je bil medtem aretiran v Španiji, na Kostariki pa so zasegli več računalniške opreme, strežnikov in tudi luksuznih vozil, vrednih več kot pol milijona dolarjev.

Omenjena stran je omogočala prenos denarja po svetu, a drugače kakor PayPal ali pa Western Union. Za razliko od PayPala ni zahtevala praktično nobenih dokazil o istovetnosti; zadoščalo je le ime, rojstni datum in elektronski naslov. Na svoj račun je bilo mogoče denar nalagati na vse mogoče načine, od kreditnih kartic do bančnih nakazil in poštnih nakaznic. Za razliko od Western Uniona se je denar na Liberty Reserve pretvoril v njihovo valuto, potem pa ga je bilo mogoče prenesti komurkoli, ki je uporabljal...

5 komentarjev

PayPal bo olajšal odmrzovanje sredstev

CNN - PayPal je napovedal, da se v prihodnjih mesecih obetajo korenite spremembe, ki bodo olajšale poslovanje z uporabniki. Gre predvsem za težavo zamrznjenih sredstev, kar PayPal stori, kadar zazna sumljive transakcije. To je plemenita ideja, s katero PayPal preprečuje pranje denarje in prevare (kupci na primer lahko dobijo denar nazaj, če jih prodajalec ogoljufa), a se je precej izrodila. Rutinsko blokiranje računa za 21 dni ob najmanjšem sumu nečednih poslov in možnost podaljšanja blokade za 180 dni sta marsikomu povzročila precej nevšečnosti. To se ima spremeniti, zagotavlja PayPalov lastnik eBay.

Zgodilo se je namreč mnogo ljudem, tudi precej Slovencem. Ko PayPal račun enkrat iz tega ali onega razloga zamrzne, je odmrznitev sila težko doseči. PayPal terja...

25 komentarjev

FBI zaskrbljen zaradi bitcoina

vir: Heise
Wired News - Na splet je prijadral interni dokument ameriškega Zveznega preiskovalnega urada (FBI), v katerem analizirajo grožnje za pregon organiziranega kriminala, ki jih zaradi nekaterih svojih edinstvenih značilnosti predstavlja bitcoin.

O bitcoinu smo na naših straneh že večkrat pisali. Gre za elektronsko valuto, ki se ustvarja z izračunavanjem zgoščevalne funkcije, njena količina pa je z matematičnim algoritmom navzgor omejena na 21 milijonov enot. To pomeni, da valute ni mogoče ponarejati. Valuta je lahko s pravilno uporabo anonimna. Vse transakcije so javne in se oznanjajo preko P2P omrežja, po...

50 komentarjev

Razbili internetno mamilarsko združbo

Digital Trends - Omrežje TOR omogoča anonimno brskanje po spletu, kar pride prav zlasti v boju zoper nedemokratične režime, ki zatirajo svobodo govora in pretoka informacij. Orodje je tako uporabno, da ga blokirajo tako nedemokratične kakor tudi demokratične države, a z enako lahkoto kot politični oporečniki ga lahko zlorabijo tudi hudodelske združbe. Iz ZDA in Nizozemske prihajajo vesti o razbitju velike organizirane združbe, ki je prek interneta vodila pravo spletno prodajalno nedovoljenih mamil.

Ameriška Agencija za nadzor mamil (DEA), FBI ter nizozemska in kolumbijska policija so ob zaključku operacije Adam Bomb aretirali osem ljudi, ki jih bremenijo razpečevanja mamil prek interneta, in sedem posameznikov, ki so bili njihove največje stranke. Aretirani so upravljali...

18 komentarjev

FBI razbil dve internetni tolpi

Lažni Antivirus Soft

vir: The New York Times
The New York Times - Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je razbil dve latvijski mreži, ki sta se ukvarjali z razpečevanjem strašilne programske opreme (scareware) in si s tem protipravno pridobili več milijonov dolarjev. Prevara je preprosta - uporabniku na računalnik podtaknejo program, ki se vede kot protivirusni program in ga opozori, da ima nameščenih vrsto virusov. Nato ponudi odstranitev v zameno za plačilo, ki se izvede z bremenitvijo kreditne kartice na podlagi vnesenih podatkov.

Ena skupina je bila celo tako predrzna, da so na zakupili oglasni prostor na spletnih straneh časnika The Minneapolis Star Tribune in prikazovali zlonamerne reklame, ki so vsebovale kodo za okužbo računalnikov...

5 komentarjev

Aretacije uporabnikov Zeusa na obeh straneh Atlantika

Z Zeusom okuženi računalniki

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - Včeraj so na obeh straneh Atlantika izvedli obsežne racije, v teku katerih so aretirali množico ljudi, ki je bila povezana z znanim botnetom Zeus, ki je izviral iz Vzhodne Evrope, in ga kriminalne združbe uporabljajo za krajo podatkov za dostop do bančnih računov.

Najprej se zbudimo na naši strani Atlantika, tako da so prve aretacije izvedli v Veliki Britaniji. Londonska policija je v torek zjutraj pridržala 20 oseb, izmed katerih so jih 11 dan pozneje obtožili zarotništva z namenom prevare in pranja denarja. Po doslej zbranih podatkih si je enajsterica iz Ukrajine, Estonije, Latvije in Belorusije protipravno pridobila okrog sedem milijonov evrov premoženjske koristi s krajo bančnih identitet in prenosom sredstev z...

5 komentarjev