» »

NASA odkrila prvi Zemlji podoben planet

NASA odkrila prvi Zemlji podoben planet

NASA - NASA je s teleskopom Kepler odkrila prvi planet v vesolju, ki je dovolj podoben Zemlji, da bi se na njem moglo razviti življenje. Da bi se to lahko zgodilo po trenutnem razumevanju zgradbe in ustroja življenja, mora biti planet trden, imeti ugodno temperaturo na površju, pri kateri je voda tekoča, ne sme imeti agresivnih spojin v atmosferi, imeti mora primerno težnost, stabilno orbito okoli Soncu podobne zvezde itd. Seveda to velja ob predpostavki, da se mora razviti življenje, ki je podobno zemeljskemu.

Novoodkriti planet se imenuje Kepler-22b in je najmanjši odkriti Zemlji podoben planet. Gre za zgolj najugodnejšega med 29 potrjenimi planeti in 2326 kandidati, ki jih je odkril teleskop Kepler. Planet ima približno 2,4-krat večji premer od Zemljinega, povprečno temperaturo na površju 22 °C (Zemljina je okoli 15 °C) in 290 zemeljskih dni dolgo leto. Planet kroži okoli zvezde, ki je po velikosti in izsevu podobna Soncu.

Ni še jasno, ali ima planet trdo oziroma tekoče površje ali pa je to nemara plinasto. Orjaški planeti imajo običajno plinasto površino, saj so spričo večje gravitacije zadržali več vodika in helija, medtem ko so manjši planeti skalnati. Kapler-22b je ravno tolikšne velikosti, da je nekje vmes med Zemljo in Neptunom po velikosti, zato ni povsem jasno, kakšno površje ima. Po velikosti ga uvrščamo med superzemlje. Ostali velikostni razredi so še zemlje, neptuni in juptri. Za zdaj kaže, da Kepler-22b nima nobenih sestrskih planetov v svojem osončju.

Kepler že od marca 2009 gleda v vesolje in išče planete, strmeč v fiksirani pas 150.000 zvezd in njihovih osončij. Da neko telo razglasijo za planet, morajo astronomi zabeležiti vsaj tri prehode planeta pred zvezdo (tranzit). V tem času
so astronomi odkrili, da so planeti v vesolju precej pogostejši, kot so menili doslej. Kepler je število odkriti planetov od februarja povečal za 89 odstotkov na skupno 2326. Kepler-22b je bil prvikrat opažen leta 2009. Istega leta so sicer Francozi objavili, da je planet Gliese 581 d prvi Zemlji podoben planet, ki bi mogel podpirati življenje. NASA je za to razglasitev počakala še dve leti do podrobnih podatkov o Keplerju-22b.

45 komentarjev

RejZoR ::

Fajn vedit, da so nekje tam zunaj (možni) planeti katere lahko koloniziramo :)
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Relanium ::

There be aliens :O

Js pravim: če so pogoji se najverjetneje je kaj razvilo

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Relanium ()

pingo76 ::

S trenutno tehnologijo pa bi najbrž Tutankamon (no, njegov sarkofag če bi štartal pri njegovih rosni mladosti) prispel do tja jutri ali še kak dan dlje? Bo treba izumit "medzvezdne" pogone pa it malo raziskovat...
"Scotty bema me up!"

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pingo76 ()

BALAST ::

S trenutno tehnologijo pa še vedno obstajajo nebesa in pekel na zemlji?
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

pingo76 ::

A so te v cerkvi naplahtali?

carota ::

Da bi se razvilo življenje podobno zemeljskemu, bi morali tam častiti tudi istega boga. Saj veste tisto "po svoji podobi". >:D

Izi ::

RejZoR je izjavil:

Fajn vedit, da so nekje tam zunaj (možni) planeti katere lahko koloniziramo :)

Pozabi :P
1. Najprej bi morali odkriti Warp pogon, ki kot zaenkrat kaže fizikalno sploh ni mogoč. Vse kar ima neko omembe vredno maso ne more iti niti približno tako hitro kot svetloba. Z našimo vesoljskimi raketami pa bi do tja rabili okoli milijon let.
2. Tudi če bi nekako prišli tja ima planet približno 2,4-krat večji premer od Zemljinega, kar pomeni, da bi povprečen zemljan tam tehtal kar okoli 200 kil. Po stotih prehojenih metrih bi se verjetno zgrudil od izčrpanosti.
3. Bistvo na katerega vedno vsi pozabljajo pa so tuji mikroorganizmi, virusi in bakterije, ki bi vsa tuja bitja brez izjeme pomorile v nekaj dneh če bi prišli tja.
Naj je tuji planet še tako lep in podoben zemlji, s popolnoma enakim kisikovim ozračjem, na njem nikoli ne bi mogli živeti brez skafandrov.

Te zemljo podobni planeti so pravljice za neuko rajo. Znanstveniki že dolgo vedo, če bi že kolonizirali kakšen tuj planet je edina možnost, da koloniziramo takega popolnoma mrtvega. Vse kar je namreč živega bi nas kot vsiljivce v hipu pobilo. Enako bi se zgodilo tudi tujim bitjem, ki bi slučajno prišli na Zemljo. Nam se ne bi bilo potrebno nič braniti, ker bi naši smrtonosni mikroorganizmi vse opravili namesto nas.
Vsako bitje lahko živi samo v enem okolju, za katerega si je razvil in celo življenje vzdrževal imunski sistem. Kamorkoli drugam bi šli, bi bili kot bolnik brez imunskega sistema, katerega življenjska doba je ponavadi en do dva dni, če kdajkoli zapusti svojo komoro.

Hair ::

ne bit tko pesimistčn, no! treba bo pohitet... tale ne bo več dolgo zdržala. :)
kaj pa črvine pa te fore? da se ne bodo za brezveze z warpom matral... :D
Whenever people agree with me, I feel I must be wrong.

Pesimist ::

Ta grafika planeta je realna ali izmišlenja? Ker meni deluje kot da je samo voda z oblaki.

Izi ::

Jasno, da je slika izmišljena oziroma računalniško narejena. Da planet sploh obstaja opazimo samo ko je točno za njim sonce. Samega planeta pa mi sploh ne moremo videti, kaj šele narediti slike.
Planet sam ne odbija toliko svetlobe, da bi mi lahko do tukaj kaj videli, še zvezde komajda opazimo na takih razdaljah z najboljšimi teleskopi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

RejZoR ::

@Izi, bi bil presenečen kako prilagodljivi smo ljudje, ko je to potrebno.

@HairMan
"Warp" pomeni ukriviti. Kar lahko namiguje na ukrivljanje prostora in časa kar je do neke mere nakoncu ista stvar kot uporaba črvine. V Star Trek pa so pač zadevo vizualno podkrepili za potrebe filma...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

donfilipo ::

To kar pravi Izi drži.

Pa vendar je fajn vedet. In vedet vedno več.

Od ploščate zemlje, do danes zemlji podobnim planetom.

Ali le nismo unikum v vesolju, vsaj toeretično?

Iz čistih špekulacij do boljših ugibanj, a brez dobrega ripšitina ne gre:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Izi ::

RejZoR je izjavil:

@Izi, bi bil presenečen kako prilagodljivi smo ljudje, ko je to potrebno.

Tudi ti bi bil presenečen kako prilagodljivi so šele mikroorganizmi :P
Na primer pri AIDSu gre za popuščanje imunskega sistema. Poudarek je na popuščanju, nikakor ne na prenehanju delovanja, pa se nanj v 30 letih odkar smo ga odkrili nismo čisto nič prilagodili. Samo z goro zdravil in stalnim zdravljenjem lahko nekako živiš, ozdraviš pa nikoli ne.

RejZoR ::

Mene tud moti, da jim dajejo butasta imena iz parih črk in številk. Kje so kakšna kul imena, vsaj za te, ki so podobni Zemlji. Vsaj "Gliese" zveni ok :)

@Izi
Eno je prilagajanje na težke razmere, drugo pa prilagajanje na parazitski virus, ki ti praktično načrtno sesuje imunski sistem če ti je prav ali pa ne. V primeru večje težnosti bi se ti verjetno začele krepiti mišice, ki bi začele prevzemati breme, posledično bi se verjetno tud povečala kapaciteta srca (kot pri športnikih). Ne vem pa kako bi vplivalo na sklepe, kar bi verjetno pomenilo, da bi tisti, ki bi se preselili tja trpeli za še hitreje obrabljenimi sklepi kot na Zemlji. Stvar ugibanja ampak verjetno nisem dost mimo udaril.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: RejZoR ()

Nikec3 ::

RejZoR je izjavil:

Mene tud moti, da jim dajejo butasta imena iz parih črk in številk. Kje so kakšna kul imena, vsaj za te, ki so podobni Zemlji. Vsaj "Gliese" zveni ok :)

V naslednjih letih bomo odkrili še na tisoče planetov, težko je dati vsem imena s pomenom. Če bodo na katerem od planetov odkrili kaj pomembnega bo že dobil svoje ime.

Ne vem tudi, zakaj vsi mislite, da če je planet 2,4x večji to pomeni da ima 2,4 krat večjo gravitacijo. To sploh ni res, lahko ste tudi precej prepričani, da g na tem planetu ni večji od 1,5g. Jupiter, ki je veliko večji ima gravitacijo 2,5g.
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Nikec3 ()

Good Guy ::

Horay we are saved

Pesimist ::

Prihodnost je v preteklosti!!! TeraNova :9

Oberyn ::

Izi je izjavil:

2. Tudi če bi nekako prišli tja ima planet približno 2,4-krat večji premer od Zemljinega, kar pomeni, da bi povprečen zemljan tam tehtal kar okoli 200 kil.

Wrong. Probi sam zgruntat, kaj si zamešal.

Hm, povprečen američan sicer še nima 200 kil, ampak jih bo kmalu imel. To mogoče niti ne bi bila taka ovira.

Poldi112 ::

Izi je izjavil:


Naj je tuji planet še tako lep in podoben zemlji, s popolnoma enakim kisikovim ozračjem, na njem nikoli ne bi mogli živeti brez skafandrov.

Vprašanje. Saj predno smo se razširili iz afrike so bile tudi kar dolge dobe, da so se mokroorganizmi razvili ločeno v ločenih predelih. Pa smo vseeno poselili vse.

Izi je izjavil:


Enako bi se zgodilo tudi tujim bitjem, ki bi slučajno prišli na Zemljo. Nam se ne bi bilo potrebno nič braniti, ker bi naši smrtonosni mikroorganizmi vse opravili namesto nas.


Zakaj pa misliš, da njihovi mikroorganizni ne bi pobili nas? Če smo že mi večino indijancev pobili z bacili bi bilo kar malo smešno, da bi bili mi na vesoljce odporni, oni pa na nas ne.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

TekO ::

Kot dodatna zanimivost; planet je od Zemlje oddaljen cca 600 svetlobnih let.
Ideas are bulletproof.

jest10 ::

Izi je izjavil:

RejZoR je izjavil:

Fajn vedit, da so nekje tam zunaj (možni) planeti katere lahko koloniziramo :)

Pozabi :P
1. Najprej bi morali odkriti Warp pogon, ki kot zaenkrat kaže fizikalno sploh ni mogoč. Vse kar ima neko omembe vredno maso ne more iti niti približno tako hitro kot svetloba. Z našimo vesoljskimi raketami pa bi do tja rabili okoli milijon let.
2. Tudi če bi nekako prišli tja ima planet približno 2,4-krat večji premer od Zemljinega, kar pomeni, da bi povprečen zemljan tam tehtal kar okoli 200 kil. Po stotih prehojenih metrih bi se verjetno zgrudil od izčrpanosti.
3. Bistvo na katerega vedno vsi pozabljajo pa so tuji mikroorganizmi, virusi in bakterije, ki bi vsa tuja bitja brez izjeme pomorile v nekaj dneh če bi prišli tja.
Naj je tuji planet še tako lep in podoben zemlji, s popolnoma enakim kisikovim ozračjem, na njem nikoli ne bi mogli živeti brez skafandrov.

Te zemljo podobni planeti so pravljice za neuko rajo. Znanstveniki že dolgo vedo, če bi že kolonizirali kakšen tuj planet je edina možnost, da koloniziramo takega popolnoma mrtvega. Vse kar je namreč živega bi nas kot vsiljivce v hipu pobilo. Enako bi se zgodilo tudi tujim bitjem, ki bi slučajno prišli na Zemljo. Nam se ne bi bilo potrebno nič braniti, ker bi naši smrtonosni mikroorganizmi vse opravili namesto nas.
Vsako bitje lahko živi samo v enem okolju, za katerega si je razvil in celo življenje vzdrževal imunski sistem. Kamorkoli drugam bi šli, bi bili kot bolnik brez imunskega sistema, katerega življenjska doba je ponavadi en do dva dni, če kdajkoli zapusti svojo komoro.

Hja, samo more biti tudi bakterija/virus prilagojena na življenje v nekem bitju. V čisto xy zadevi jih večina ne uspeva ravno najbolje.

BigWhale ::

Ta planet ni podoben zemlji. Ta planet je v 'habitable zone' neke zvezde. Ta habitable zone je samo potencialno habitable, ker zagotovo ne moremo vedeti, ce to res drzi kar so namerili.

Sicer pa, v habitable zone sta tudi Venera in Mars. Pa ni nobene 'koristi' od njiju. :)

Izi ::

BigWhale je izjavil:

v habitable zone sta tudi Venera in Mars. Pa ni nobene 'koristi' od njiju. :)

Zaenkrat. Vsaj za Mars pa lahko že zagotovo vemo, da ga bomo prej ali slej kolonizirali. Če bo sreča bodo prve poskusne "naselbine" na Marsu že za časa našega življenja. Vsaj načrti so taki. Če se seveda zaradi kapitalizma, ki je popolnoma zgrešen sistem za naš svet, ne bo vse skupaj ustavilo za naslednjih 100 let. Še sreča, da imamo Kitajce.

Oberyn ::

Mars bi se verjetno res dalo prilagoditi za življenje, z neko tehnologijo iz bližnje prihodnosti, npr. par 100 let. Tam je kopne površine enako kot na Zemlji.

s51as ::

600 svetlobnih let oddaljen planet...
In tipu je ratal zmert povprečno temperaturo 22°C. Dobr da ni 22,192°C, to bi blo pač kičast :P
It's just me myself and I

BlueKnight ::

Izi je izjavil:

RejZoR je izjavil:

Fajn vedit, da so nekje tam zunaj (možni) planeti katere lahko koloniziramo :)

Pozabi :P
1. Najprej bi morali odkriti Warp pogon, ki kot zaenkrat kaže fizikalno sploh ni mogoč. Vse kar ima neko omembe vredno maso ne more iti niti približno tako hitro kot svetloba. Z našimo vesoljskimi raketami pa bi do tja rabili okoli milijon let.
2. Tudi če bi nekako prišli tja ima planet približno 2,4-krat večji premer od Zemljinega, kar pomeni, da bi povprečen zemljan tam tehtal kar okoli 200 kil. Po stotih prehojenih metrih bi se verjetno zgrudil od izčrpanosti.
3. Bistvo na katerega vedno vsi pozabljajo pa so tuji mikroorganizmi, virusi in bakterije, ki bi vsa tuja bitja brez izjeme pomorile v nekaj dneh če bi prišli tja.
Naj je tuji planet še tako lep in podoben zemlji, s popolnoma enakim kisikovim ozračjem, na njem nikoli ne bi mogli živeti brez skafandrov.

Te zemljo podobni planeti so pravljice za neuko rajo. Znanstveniki že dolgo vedo, če bi že kolonizirali kakšen tuj planet je edina možnost, da koloniziramo takega popolnoma mrtvega. Vse kar je namreč živega bi nas kot vsiljivce v hipu pobilo. Enako bi se zgodilo tudi tujim bitjem, ki bi slučajno prišli na Zemljo. Nam se ne bi bilo potrebno nič braniti, ker bi naši smrtonosni mikroorganizmi vse opravili namesto nas.
Vsako bitje lahko živi samo v enem okolju, za katerega si je razvil in celo življenje vzdrževal imunski sistem. Kamorkoli drugam bi šli, bi bili kot bolnik brez imunskega sistema, katerega življenjska doba je ponavadi en do dva dni, če kdajkoli zapusti svojo komoro.


Sicer dobro da razmišljaš, samo:
1. ravno tako verjetno je da bi bili naši mikroorganizmi za več velikostnih razredov bolj sposobni in bi čisto izpodrinili domorodce.
2. če na planetu ni ljudi/sesalcev/vretenčarjev tudi ni mikrorganizmov/organizmov, ki bi na njih parazitirali
3. verjetno pa tudi ni plenilcev, verjetno edina nevarnost bi bila inteligentno življenje
4. imunski sistem je dosti bolj prilagodljiv kot si predstavljaš
Assumption is the mother of all fuckups!
"Under Siege 2:Dark Territory"

Zgodovina sprememb…

OmegaBlue ::

Do not feed the trolls.
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

AtaStrudl ::

In tipu je ratal zmert povprečno temperaturo 22°C.


Oddaljenost planeta od zvezde je znana, njen izsev tudi, ostalo je osnovna fizika.



Kar se pa tujih mikroorganizmov tice, bi zelo verjetno bili za nas popolnoma neskodljivi. Parazit mora biti zelo dobro prilagojen na gostitelja.

Ameriski indijanci so nasi zeloo bliznji sorodniki (takorekoc enojajcni dvojcki, v primeri z alieni), zato so evropske bolezni lahko harale.

WarpedGone ::

Oddaljenost planeta od zvezde je znana, njen izsev tudi, ostalo je osnovna fizika.

A ni za površino planeta ful pomembno kakšno atmosfero ima?
Global warming and stuff...

Kar se pa tujih mikroorganizmov tice, bi zelo verjetno bili za nas popolnoma neskodljivi. Parazit mora biti zelo dobro prilagojen na gostitelja.
Ameriski indijanci so nasi zeloo bliznji sorodniki (takorekoc enojajcni dvojcki, v primeri z alieni), zato so evropske bolezni lahko harale.

Ja, njihove bakterije in virusi so na prvo žogo "disabled by definition", nebi bil pa tolk prepričan, da v tistem okolju nebi moglo bit kakšnih drugih še bol zaHebanih strupov - strupov le za našo biologijo, seveda.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

Senitel ::

Iz linka na wikipediji:
This combination of a shorter distance from the star and a lower stellar luminosity are consistent with a moderate surface temperature. Scientists estimate that in the absence of an atmosphere, the equilibrium temperature would be approximately -11°C. If the atmosphere provides a greenhouse effect similar in magnitude to the one on Earth, the planet would have an average surface temperature of 22 °C (72°F).

Pač ugibanje. Kakšna je atmosfera, če sploh je, nimamo pojma. :)

BigWhale ::

Senitel je izjavil:

Iz linka na wikipediji:
Pač ugibanje. Kakšna je atmosfera, če sploh je, nimamo pojma. :)


No, saj zato je 'podobnost' z Zemljo zgolj navidezna. :) Stvar je lahko mrtva skala kot Mars ali pa ima atmosfero kot Venera.

Nikec3 ::

Temperature je izračunana, s predpostavko, da je efekt tople grede enak kot na Zemlji. Popolno ugibanje torej. Lahko je kot Mars, lahko je kot Venera, lahko pa je plinast planet.
@WarpedOne o Elonu Musku:
"ST inteligenca serijskemu izdelovalcu "čudežev" očita pomanjkanje inteligence"

guest #44 ::

Meh, to z organizmi nebi nič deloval en lep čas.

Tuji organizmi, bi v telesu delovali zgolj kot tujki...torej imeli bi pogosto vročino zaradi vnetij. Da pa bi se naši in njihovi organizmi združevali pa bi preteklo dost časa. Bi pa bila recimo opcija, da so njihovi organizmi nedovzetni za naš imunski sistem in bi nas razgrajali po komponentah, če bi seveda imeli vsaj približno kompatibilne encime.
Drgač bi blo približno tko, kot da si vbrizgaš mal silicijevega praha v žilo.

energetik ::

BigWhale je izjavil:

No, saj zato je 'podobnost' z Zemljo zgolj navidezna. :) Stvar je lahko mrtva skala kot Mars ali pa ima atmosfero kot Venera.
Zelo težko je le mrtva skala. Mars je tak zato, ker ima premajhno gravitacijo in magnetno polje, da bi obdržal gosto ozračje. Sončev veter lepo odpihuje atmosfero. Pri 1,5G pa ima ta planet po mojem atmosfero bolj podobno Venerini.

Zgodovina sprememb…

nekikr ::

Ali je pa plinasta krogla. Skoraj ne verjamem, da bi bilo površje podobno zemljinemu.

WarpedGone ::

Sej, glede na znane podatke je fizikalno možno vse od cca -150 do +700 stopinj na površju, s praktično poljubno močnim nihanjem tle vmes.
Ampak nam se prodaja zgodba, da je možno 22 stopinj.
Lažejo? Ne.
Zavajajo? Much.
Zbogom in hvala za vse ribe

Izi ::

Vzamejo pač povprečno temperaturo. Vsakemu mora biti jasno, da temperature na prav vsakem planetu nihajo za minimalno +-50°.
Povedali so samo, da je povprečna temperatura 22°, kar je malenkost več kot na Zemlji, kjer je povprečje 19°. Vsi pa vemo, da na Zemlji temperature nihajo vse od -60 pa do +50.
Vsekakor pa se zdi, da bi bil tisti oddaljeni planetek temperaturno bolj prijazen kot Mars, ker je precej hladno. Na Marsu so menda možne temperature med -140 do +27. Kar da povprečne temperature vedno močno po 0.
Viking, ki je meril dejanske temperature na Marsu ni sploh nikoli nameril nad 0, ampak je meril vse od -107° pa do -17°. Tako da na Marsu bo potrebno precej energije usmeriti v ogrevanje, če bomo enkrat živeli tam.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

McGregorSL ::

Izi je izjavil:

BigWhale je izjavil:

v habitable zone sta tudi Venera in Mars. Pa ni nobene 'koristi' od njiju. :)

Zaenkrat. Vsaj za Mars pa lahko že zagotovo vemo, da ga bomo prej ali slej kolonizirali. Če bo sreča bodo prve poskusne "naselbine" na Marsu že za časa našega življenja. Vsaj načrti so taki. Če se seveda zaradi kapitalizma, ki je popolnoma zgrešen sistem za naš svet, ne bo vse skupaj ustavilo za naslednjih 100 let. Še sreča, da imamo Kitajce.

Nevem, če je ravno sreča, da imamo Kitajce :D Se pa definitivno strinjam, da bi lahko naredili marsikaj, sam 101% ne v tem kapitalističnem sistemu. Ljudi imamo dovolj, materijala tudi, Hrane tudi, samo še v znanost "vlagamo"(ne denarno) pa smo na konju. Vse kar treba spremenit je denar...oziroma ga ukinit. Pa bomo brez problemov kolonizirali vsaj Mars.

frudi ::

Zavajajo kvečjemu novinarji in (žal) tudi pisec tele novice na ST. NASA je povedala, da ni jasno niti za kakšen planet gre - kamnit, plinast, nekaj vmes? Pravtako niso nič govorili o tem kakšna je na planetu temperatura - omenjeno je le, da bi bila brez atmosfere povprečna temperatura -11°C, z atmosfero podobno Zemljini pa ~22°C.

Ves hype so, kot običajno, spet natvezili novinarji/blogerji. In pa seveda prepametni komentatorji po blogih in forumih, ki se sklicujejo na novinarski hype, namesto na originalne NASA podatke.
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

BALAST ::

Lažejo? Ne.
Zavajajo? Much.

+1 :D

Novega boga ravno ne morejo izumit, so pa zato izumili "Zemlji podoben planet".
"You may fool all the people some of the time;
you can even fool some of the people all the time;
but you can't fool all of the people all the time."

blackbfm ::

Ljudi imamo dovolj, materijala tudi, Hrane tudi, samo še v znanost "vlagamo"(ne denarno) pa smo na konju. Vse kar treba spremenit je denar.


Bodi prvi in se mu odpovej.

Gregor P ::

BALAST je izjavil:

Lažejo? Ne.
Zavajajo? Much.

+1 :D

Novega boga ravno ne morejo izumit, so pa zato izumili "Zemlji podoben planet".

Torej se nam obeta "nova vera" kjer bomo stoletja oz. tisočletja verovali v ta veliko boljši planet kot je planet Zemlja, kjer bomo lahko vsi vse začeli znova in ne ponovili več napak, ki smo jih storili na Zemlji:8) ... le še do tja moramo priti:P
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Jeronimo ::

BigWhale je izjavil:

Ta planet ni podoben zemlji. Ta planet je v 'habitable zone' neke zvezde. Ta habitable zone je samo potencialno habitable, ker zagotovo ne moremo vedeti, ce to res drzi kar so namerili.

Sicer pa, v habitable zone sta tudi Venera in Mars. Pa ni nobene 'koristi' od njiju. :)

Mars je bil včasih v coni. Vendar ni več. Vir: http://www.pik-potsdam.de/~bloh/extraso...
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

gzibret ::

gzibret je premaknil sporočila v votli planeti.

To sem naredil izključno zato, da se še lahko naprej zabavate. Tukaj pa pričakujemo bolj znanstveno (argumentirano) debato, ki morebiti vsebuje tudi kakšen vir (ki ni ravno kakšna stran s horoskopi).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

jest10 ::

Jeronimo je izjavil:

BigWhale je izjavil:

Ta planet ni podoben zemlji. Ta planet je v 'habitable zone' neke zvezde. Ta habitable zone je samo potencialno habitable, ker zagotovo ne moremo vedeti, ce to res drzi kar so namerili.

Sicer pa, v habitable zone sta tudi Venera in Mars. Pa ni nobene 'koristi' od njiju. :)

Mars je bil včasih v coni. Vendar ni več. Vir: http://www.pik-potsdam.de/~bloh/extraso...

To ni res. Sonce ima vedno močnejši izsev. Torej je Mars vedno bolj v naseljivi coni! Samo biti v naseljivi coni še nič ne pomeni. Temperatura na nekem planetu je zelo odvisna od tega, kakšna je atmosfera in kakšno odbojnost ima planet. Slikice na tvojem linku so narejene na podlagi atmosfere podobne zemljini in predpostavljajo življenje ter ogljikov cikel.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jest10 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

22% soncu podobnih zvezd gosti Zemlji podobne planete

Oddelek: Znanost in tehnologija
192149 (1165) jest10
»

Kepler najdu planet podoben zemlji! (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
16529718 (23378) Jst
»

Odkrit najmanjši eksoplanet

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
339356 (8081) Mipe
»

Kepler posnel prve fotografije

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
214711 (3353) Thomas
»

Kepler poletel v vesolje

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
105223 (4367) Thomas

Več podobnih tem