»

Firefox in Chrome bosta v bodoče podpirala nadzor z joystiki/gamepadi

vir: Heise
Heise - Tako Mozilla kot tudi Google imata v delu podporo za joysticke in gamepade, kar bo v eni od prihodnjih različic omogočalo osnovno krmiljenje s temi vedno bolj prisotnimi napravicami. Za zdaj ni pričakovati preveč, morda osnovno navigacijo po bookmarkanih straneh in pa predvsem upravljanje s HTML5 video predvajalniki, ki so počasi začeli zamenjevati Flash. Cilj je uporabniku zagotoviti multimedijsko izkušnjo konzole in to kar z domačega kavča.

API je razmeroma preprost in podpira samo tri dogodke - MozJoyButtonDown (stisk gumba), MozJoyButtonUp (sprostitev gumba) in MozJoyAxisMove (premik joystick palice oz. gobic na gamepadu), ki jih brskalnik procesira podobno kot miško in tipkovnico (analogno...

7 komentarjev

Chrome dobiva razširitve za Omnibar

TechCrunch - Chromov Omnibar je med najpopularnejšimi svetovnimi brskalniki nedvomno nekaj posebnega, saj niti Firefox niti Internet Explorer nimata podobne funkcionalnosti brskanja o spletnih naslovih in iskanja po obilici iskalnih pogonov, združenih v le eno vnosno polje. Chromovi razvijalci so sicer o razširitvah za Omnibox začeli govoriti že lanskega avgusta, a so prvi rezultati vidni šele zdaj. Predstavljen je bil namreč omnibox API in prva demonstracijska razširitev, ki omogoča menjavo zavihkov z vtipkanjem imena spletne strani, ki jo iščemo. V vnosno polje je treba vpisati sw, pritisniti tab, nato pa vtipkati iskalno geslo, npr. Slo-Tech, če imate nekje v stoterici oken odprto izredno žgočo temo z našega foruma.

Postopek je pravzaprav izredno podoben običajnemu iskanju po spletu, le da je iskanje jasno prenešeno na bolj lokalno raven. To razširitev sta pripravila Googlov Aaron Boodman, eden izmed pomembnih mož pri razvoju Chroma, ter Frank Yan, ki razvija Mozillin Firefox - Firefox 4...

9 komentarjev

Izšel Chrome 7

Google - Google kot po tekočem traku izdaja nove verzije svojega brskalnika Chrome in dober mesec po izidu šeste inačice je pred nami že sedma. Chrome 7 je uradno izšel v torek, s čimer se Google drži predpisane časovnice, da naj bi nova stabilna verzija izšla vsakih šest tednov. V Chrome 7 je odpravljenih vrsta hroščev, posodobljen je interpreter za HTML5 (HTML5 parser), dodan File API in prenos imenika prek vnosne oznake (Directory upload via input tag). Na voljo je za Windows, Mac in Linux. Prenos je mogoč z domače strani in neposredno s funkcijo Posodobi v brskalniku.

63 komentarjev

Microsoft predstavil igro za tri platforme

engadget - Igre navadno izidejo za več platform, zato tak dosežek per se ni posebej zanimiv. Vse skupaj postane večje pozornosti vredno ob podatku, da je Microsoft isto igro razvijal v Visual Studiu kot enoten projekt, tako da je več kot 90 odstotkov kode iste. Indiana Jones, kot je naslov, je moč igrati na Windows s tipkovnico, na prototipu Windows Phone 7 Series z akcelerometrom in krmiljenjem na dotik ter na konzoli Xbox 360 z običajnim gamepadom. Še več, igra je tako pohlevna, da lahko shranjeno igro na eni napravi z istega mesta nadaljujete na drugi.

21 komentarjev

Na iPhonu tudi Sonic The Hedgehog

TechCrunch - Programerji so na Applov iPhone z veliko hitrostjo začeli postavljati klasične igre, kot sta Myst in Wolfenstein 3D, ki novodobne skupke bitov in bajtov običajno še vedno povsem prekosijo pri igralnosti. Zadnja dobrota, ki smo jo dobili na iPhone, je modri ježek z nadzvočno hitrostjo, ki ga je daljnega 1991 uvedla Sega, da bi konkurirala Nintendovemu vodovodarju Mariu. Sonic The Hedgehog stane razumnih 5,99 dolarjev.

Ježka krmilimo z dvema navideznima gumboma, ki ju igra izriše v spodnjem levem in desnem kotu touchscreena. Izkušnja sicer ni tako dobra kot pri klasičnem gamepadu, a ker večinoma rabimo le desni gumb, navideznost ni tako boleča. Tako ali tako pa bo iPhone 3.0 prinesel možnost, na Iphone priključiti...

7 komentarjev

Nov ZZZ

ZZZ - Spet je naokoli teden in spet je čas za - ZZZ. Kot vedno, je v njem tudi tokrat polno raznih "saj ni res, pa je" stvari, ob katerih se človek vpraša, kdo je nor na tem svetu ;). Tukaj so prevajalnik znakovne abecede za gluhe (popravite me, če sem narobe napisal), nekakšna "ura" z vgrajeno "personal location system" (PLS) tehnologijo, ki natančno pove, kje se nahaja oseba/stvar, ki nosi ta pripomoček, nekakšna kombinacija superg in rolerjev, ter gamepad, ki vam trese roke z elektoršoki (o tem sem poročal že v začetku junija). Vsekakor za 5 minutk razvedrilnega branja, ki vam bo zbistrilo glavo in vam morda dalo nove zamisli :).

0 komentarjev