» »

Izšel Linux 3.0

1
2
»

Pesimist ::

Dans mi je malo tecno pa sem se spravo na ubunta. Multiwan mi je ze ratal.
Samo USB uirt se moram probat enejblat pa me nic vec ne drzi na windowsu.

filip007 ::

Leta '85 je bil samo X vmesnik, neka grda vijolčna stvar z belimi menuji in z iksom za miško.

Unity proti Gnome 3 kaj pa vem oboje izgleda podobno. Kde ima nekaj podobnega za netbook vmesnik.

Moj destop je na Facebook/Ubuntu slike naj namizij na 8 ali 9 mestu tema filma Snatch, če niso kaj menjali pol je še gor. 8-)
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

Pithlit ::

sgdjkdlsugi4 je izjavil:

Vrstica spodaj je neumnost pri widescreen monitorjih ...

Kakršna koli vrstica je neumnost. Spodaj, levo, desno, zgoraj ali pa cikcakasto po diagonali.... če mene vprašaš. Marsikdo je pa čustveno navezan na vrstico spodaj. Tako kot je marsikdo čustveno navezan na one tri ikonce v desnem zgornjem kotu okna (in so absolutno izgubljeni ker je ubunto to premaknil na levo). Marsikdo si začne lase pulit če mu/ji z namizja izgine kakšna ikona (ali pa se samo spremeni... recimo avast4 vs. avast5 v taskbar-u).

In zaradi tega se ogromna večina povprečnih uporabnikov ob pogledu na moje namizje samo drži za glavo is niti miške ne upa tikat. Na namizju nič (razen par status widget-ov kot je, recimo, ura). Nobene opravilne vrstice, kaj šele kak start gumb. Če jim pa že uspe premagat strah in nekako odpret karkoli... se hitro srečajo z novim problemom. In sicer manjkom kakršnih koli okenskih obrob (in s tem nobene ikonce za zapret okno). Je kar zabavno gledat folk ko se vsedeje za moj komp in obsedijo z bebavim izrazom na obrazu. Še posebej je to zabavno če so to neki tako zvani strokovnjaki za računalništvo.

Drugač pa... poanta je... kar se tebi zdi neumnost še ni nujno neumnost za kogarkoli drugega.
Life is as complicated as we make it...

win64 ::

@Pithlit: torej, če ne znaš upravljati custom made sistema brez dokumentacije, si že nestrokovnjak? Po tvoje bi morali dati tako namizje v učbenike in učni načrt za kakšen faks?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: win64 ()

dux ::

Tud Windows se je večina uporabnikov naučila uporabljat brez (ali pa z zelo malo dokumentacije).

Sicer pa je dokumentacija na voljo. Nekaj dokumentacije je celo prevedene.
Upanje je v nasih odlocitvah

BigWhale ::

popster je izjavil:

končno nov kernel, upam da bo kmalu tudi v Ubuntu update managerju


3.0 jedra v Natty Narwhalu ne bo. Je pa ze v Oneiric Ocelotu.

Tarzan ::

Unity je bil zaradi drugačne zasnove tudi meni prvih 5 sekund beda od bede. Sem si mislil, kaj se debili grejo nekaj spreminjat, če funkcionira. Enako s križci za zapiranje na levi strani. Po teh uvodnih 5 sekundah sem se pa tako navadil, da brez skoraj več ne morem. Unity je čisto cool, treba je samo koncept sprejeti, ne pa se proti vsaki novosti boriti kot lev.

Icematxyz ::

Unity proti Gnome 3 kaj pa vem oboje izgleda podobno.


Tukaj bi samo popravil oziroma dopolnil. GNOME namizno okolje je še vedno primarno namizno okolje v Ubuntu. V Ubuntu 11.04 je GNOME 2 in v Ubuntu 11.10 bo GNOME 3. Potem pa imaš dve lupini za GNOME 3. Ena je GnomeShell in druga je Unity. Se pravi ni Unity vs. GNOME, ampak Unity vs. GnomeShell.

Ne glede katero lupino boš uporabljal, ko boš odprl na primer mapo boš si vsebino ogledoval še vedno v Nautilus in seveda tako naprej...

Kakršna koli vrstica je neumnost. Spodaj, levo, desno, zgoraj ali pa cikcakasto po diagonali....


In načeloma Unity je zasnovana za takšno izrabo zaslona. Se pravi 100% x 100% izraba zaslona. Privzeto namreč dobiš Application Menu + Unity Louncher, ki se pri aplikacijah, ki se nahajajo tam, kjer je Unity LAuncher umakne. Res pa je da v tem trenutku še to ne deluje 100% zanesljivo in priporočam izključitev in nenehen prikaz Unity Launcher.

Recimo še par dni nazaj sem odpiral programe, ki jih nimam privzeto v Unity Launcher tako, da sem pritisnil Super Key in vpisal ime programa in potem z miško v Dash kliknil nanj. In glej ga zlomka, če pritisneš Super Key in vpišeš prvi dve ali tri črke programa je že tako na prvem mestu potem pa samo pritisneš Enter. "Start Meni" nima proti temu dosti možnosti in glede na to, kako so ljudje "iskalno naravnani" dan danes (spletni iskalniki) dvomim, da ne morejo tega početja relativno hitro posvojiti. Nenazadnje nihče se ne pritožuje, da Google iskalnik nima "Start Meni"? Tudi stranska vrstica načeloma je nekaj novega za večino uporabnikov računalnika. Po nekaj mesecih uporabe pa zagotovo ni več nekaj novega in točno veš kak ose stvari streže. Tudi tisti, ki se pritožujejo, da ni več opcije, da bi imel v vrstici gumbe za odprte programe. To ne drži, še vedno so v Unity Launcher in tako z tipkovnico, kot miško je zelo enostavno upravljati s tem področjem, ko se seveda navadiš. Morda je problematično skrivanje Unity Launcher za koga? Jah, potem pa to pač izključiš!

SasoS ::

nekikr je izjavil:

No, pa da vas vidim sedaj, korenjake, kako masovno pljuvate po Linuxu, zaradi take oznake. Pri prehodu iz Viste na 7 vas je polovica menjala tipkovnice, tako močno ste jih obrabili, ko ste neumorno pljuvali po (ne)novostih. Ali imamo morda dvojna merila? :)


Med 2.6.0 in 3.0(.0) je ogromna razlika. Ko dan in noč.
Na kaj točno si ciljal?

MrStein ::

Tarzan je izjavil:

Unity je bil zaradi drugačne zasnove tudi meni prvih 5 sekund beda od bede. Sem si mislil, kaj se debili grejo nekaj spreminjat, če funkcionira. Enako s križci za zapiranje na levi strani. Po teh uvodnih 5 sekundah sem se pa tako navadil, da brez skoraj več ne morem. Unity je čisto cool, treba je samo koncept sprejeti, ne pa se proti vsaki novosti boriti kot lev.

Gumb za zapiranje okna na levi in menu na vrhu ekrana je imela Amiga že pred 25 leti, tako da to imenovati "novost" je malo hecno.

Ozirma v troll-speak: Unity je prišel tja, kjer je Amiga bila že pred 25 leti.
Ali tako nekako... ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

poweroff ::

sudo je pa imel Linux že leta, ko je pa Vista prinesla UAC ste pa vsi popadali okrog od nezavesti...

Pa kaj potem?
sudo poweroff

Jst ::

VESA rocks! Le kakšen vmesnik bi imeli namesto displayporta, če ne bi bilo VESA-e...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Tarzan ::

MrStein, že res, da je Amiga imela v prazgodovini gumb za zapiranje oken na levi, ampak je v prazgodovini tudi končala kariero. Žal.

V novi eri pa je premik gumba v levo novost. Pred tem na trenutno živih operacijskih sistemih tega pač še ni bilo. Če gre za ponovno izumljanje že poznanega pa nima veze, kaj vse smo po temačnem srednjem veku morali na novo izumit (ali uvozit od arabcev in kitajcev), ker so določeni pizduni brezglavo zažigali knjige - in tudi tisto je bilo takrat novo, čeprav so mogoče že tisoč let prej isto zadevo s pridom uporabljali.

Pithlit ::

win64 je izjavil:

@Pithlit: torej, če ne znaš upravljati custom made sistema brez dokumentacije, si že nestrokovnjak? Po tvoje bi morali dati tako namizje v učbenike in učni načrt za kakšen faks?

Custom made sistem? Namizje brez opravilne vrstice in ikon je zdaj že kar custom made sistem?

Strokovnjaki se morajo znajti pri najbolj osnovnih funkcijah sistema (kar upravljanje z namizjem je) ne pa da se držijo za glavo pa kakajo v hlače ko vidijo okno brez okvirja. Takih strokovnjakov pa je pri nas (v sloveniji) veliko preveč. Če ne znaš zakurblat programa brez opravilne vrstice oz. ikone na namizju... ja... nisi strokovnjak po kakršnikoli definiciji. Če ne znaš zapret enega bogega okna brez palamudenja z miško pa tudi ne.

Oprosti, ampak ko mene stranke kličejo naj jim zrihtam nekaj ponavadi pričakujejo rezultate. Ne pa "opa... kje je pa ikona od IE?!?".
Life is as complicated as we make it...

34054 ::

No jaz sem si Ubuntu kar precej prilagodil, tako da je tak, kot mi pač najbolj ugaja. Fleksibilnost je dobra plat GNU/Linux-a. Pri tem sem uporabil dosti zadev ki so bile uvedena z Unity; ampak vrstica na desni mi pač ne sede. :) Ne gre se vedno za to da bi se ljudje bali sprememb.

GNOME Shell, pa se mi zdi preveč nepraktičen. Jaz sem navezan na windows list, za preklapljanje med oprtimi aplikacijami.

Ampak na splošno, vse je odvisno od navad / načina dela / potreb.

MrStein ::

poweroff je izjavil:

sudo je pa imel Linux že leta, ko je pa Vista prinesla UAC ste pa vsi popadali okrog od nezavesti...

Pa kaj potem?

Ni me treba vikat.
Jaz sem sicer bil med tistimi, ki so trdili, da je UAC BS.
V bistvu mi dol visi, jaz sem na XP.

PS: V čem pa je gumb na levi boljši od desnega?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

dzinks63 ::

P
S: V čem pa je gumb na levi boljši od desnega?


Mogoče je pa na desni padel pod patentno zaščito, se sploh ne bi čudil, sedaj se patentira praktično vse in potem tožbe gor in dol.

techfreak :) ::

Tarzan je izjavil:

V novi eri pa je premik gumba v levo novost. Pred tem na trenutno živih operacijskih sistemih tega pač še ni bilo.

Mac OS je kar konkretno živ in ima gumbe na levi strani že kar nekaj let.

SavoKovac ::

Bravo fantje, bom stestiral. :)

Zgodovina sprememb…

dux ::

Kolikor vem so se gumbi premaknili na levo, ker naj bi na desni bili t.i. windicators, vendar so se kot kaže prioritete spremenile.
Upanje je v nasih odlocitvah

Icematxyz ::

Application Menu je verjetno eden pomebnejših razlogov, zakaj so gumbi na levi strani in da, zadeva je podobna tisti iz Mac OS X, prej pa je bila podobna tisti iz Windows OS? Torej gumbi na sredino? ;)

Drugače pa če postaviš Ubuntu, Mac OS X in Windows pred uporabnika ta vidi, da so zadeve (dokaj) različne in načeloma se mi zdi to OK. Med temi tremi možnostmi jaz izberem Unity.

MrStein ::

Hmm, a niso gumbi bili na levem že en release pred Unity (Application Menu) ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Icematxyz ::

Saj Canonical načeloma ve (za nekaj let naprej), kam bo peljal zgodbo. Na primer izbira Compiz in LightDM zaradi Wayland in še česa drugega... in seveda tako naprej. Se pravi v Ubuntu 11.04 si dobil Compiz + Unity in v Ubuntu 11.10 boš dobil LightDM in v Ubuntu XYZ boš dobil Wayland... V neko različico na poti do cilja pa pride nekaj prej nekaj pa kasneje. Pa tudi uproabniki Ubuntu niso pripravljeni čakati več let na nekaj, ampak hočejo vsakih šest mesecev nekaj novega in načeloma se mi tudi to zdi OK.

71GA ::

Icematxyz je izjavil:

Je pa res, da je mnogo preveč verzij zunaj, zadosti bi bila ena z KDE, ena klasična, še kašen mini in konec za desktop, pa da so le te doterane v nulo.


In kaj bi storil potem, če ti Unity lupina ne bi bila všeč? Bi morda uporabljal ti ali kakšen drug uporabnik računalnika KDE namizno okolje v navezi z Windows, če bi podpora za Windows bila tako dobra, kot za Linux? Zanimivo da ...


Še vedno ostane CLI hehehe. NAJBOL Linux desktop je Xfce, hiter in stabilen :D

sgdjkdlsugi4 ::

MrStein je izjavil:

Tarzan je izjavil:

Unity je bil zaradi drugačne zasnove tudi meni prvih 5 sekund beda od bede. Sem si mislil, kaj se debili grejo nekaj spreminjat, če funkcionira. Enako s križci za zapiranje na levi strani. Po teh uvodnih 5 sekundah sem se pa tako navadil, da brez skoraj več ne morem. Unity je čisto cool, treba je samo koncept sprejeti, ne pa se proti vsaki novosti boriti kot lev.

Gumb za zapiranje okna na levi in menu na vrhu ekrana je imela Amiga že pred 25 leti, tako da to imenovati "novost" je malo hecno.

Ozirma v troll-speak: Unity je prišel tja, kjer je Amiga bila že pred 25 leti.
Ali tako nekako... ;)


Ultimate mindfuck: elementaryOS nima minimize gumba, na levi je Close, na desni pa Maximize

http://elementaryos.org/support/answers...

Potreboval sem nekje 5 sekund za navado ..

driver_x ::

morbo je izjavil:

Na obeh sistemih (Ubuntu 11.04 in Mint) imam instalirane zadnje (stabilne) Nvidijine gonilnike za mojo grafo (GTX 460). Gonilnikov ki bi bili bolj kvalitetni ali primerni, ne poznam. Oba sistema sta 64bitna, poganjam jih na istem računalu in v njih poganjam iste programe. Browser je isti, flash plugin je isti, non-free od adobe-a. V Linux Mint-u dela vse bp, v Ubuntuju pa žal ne. Nisem edini s temi problemi.


Moja izkušnja je identična. 64 bitni Ubuntu 11.04 se mi je stalno sesuval, sodu pa je izbilo dno, ko se računalnik po

sudo apt-get update & sudo apt-get upgrade

niti zbootal ni več. Mint deluje brez problemov. Vmes sem preizkusil še Fedoro 15 (groza!), na ostalih dveh računalnikih pa OpenSuSE prav tako deluje brez problemov.

Dobra stvar linuxa je to, da lahko /home razdelek ohranim in se po nadgradnji ali menjavi distribucije prijavim v namizje, kot sem ga pustil pred nadgradnjo. Edino pri Fedori je potrebno na roko popraviti UID, saj privzeto dodeli drugačnega.

Bistri007 ::

MrStein je izjavil:

Gumb za zapiranje okna na levi in menu na vrhu ekrana je imela Amiga že pred 25 leti, tako da to imenovati "novost" je malo hecno.

...


Mimogrede, tudi v kasnejših verzijah Windows se okna zapirajo z dvoklikom na ikono levo zgoraj. Oziroma, tudi če ni ikone, kot v Explorerju (če imaš odprto na npr. C:\), se ti okno zapre z dvoklikom na levo zgoraj.

Sicer pa, Linux je zgolj in samo kernel. Lahko bi rekli, da je tema o grafičnih vmesnikih off-topic . GNOME teče na ostalih POSIX sistemih, KDE pa tudi na Windows.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: bluefish ()

MrStein ::

Dvoklik zgoraj levo je standard vseh 20-30 let, dela tudi v Windows 7, recimo.
Gumb za zaprtje je nekaj drugega.

Ja, off topic je, le kdo je začel s temi GUI-ji ...

jype je izjavil:

usoban> Androidov kernel pač je fork linux kernela,

Ni. Je običajen kernel.

Je običajno forkan kernel, če smo natančni.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Linuxovo jedro 4.5 vnaša podporo za AMD PowerPlay

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
136745 (5107) BivšiUser2
»

Linuxovo jedro 4.2 je tu

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
2613734 (9130) Jst
»

Izšel Linux 3.6

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
113673 (2613) SasoS
»

Linux 3.0 prestavljen zaradi redkega hrošča

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
4610627 (8107) driver_x
»

Linux- par nastavitev kernela 2.4 (VM, latenca itd...) (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
513530 (2928) Brane2

Več podobnih tem