» »

Še več podatkov o Sandy Bridge-E

Še več podatkov o Sandy Bridge-E

S serijskim vodnim hlajenjem bi bilo tistih 4,5 GHz enostavno dosegljivih

vir: AnandTech
AnandTech - Čeprav bodo procesorji izšli šele konec leta, o Sandy Bridge-E in o matičnih ploščah zanj, ki bodo osnovane okrog veznega čipovja X79, vemo veliko. Vsaj več, kot o konkurenčnem izdelku iz AMD-jevih vrst, Bulldozerju, ki naj bi izšel še v tem četrtletju. Nova bera podatkov razkrije nekaj več o delovnih frekvencah ter točnejših lastnostih v zvezi z matičnimi ploščami. Pri AnandTechu trdijo, da bodo ob izidu prišli le trije čipi, kar je tudi razlog za nedavno točno podane frekvence in ne za podatek o njihovem razponu. Vemo torej, da bo deloma odklenjen štirijedrnik tekel s 3,6 GHz, a nismo vedeli, da bo eno samo jedro lahko pospešilo do 3,9 GHz. Enako bo veljalo za najhitrejšega, ekstremnega šestjedrnika (sicer 3,3 GHz primerek), medtem ko bo srednja izbira, 3,2 GHz šestjedrnik, lahko eno samo jedro pospešil do 3,8 GHz. Vsi trije bodo podpirali HyperThreading, torej bo mogoče hkrati računati 8 oz. 12 niti, odvisno od števila jeder.

Šestjedrnika bosta popolnoma odklenjena, medtem ko ni bil točno znan pomen delnega odklepa štirijedrnika. Na AnandTechu pravijo, da bo spreminjanje množilnika vseeno mogoče tudi navzgor, a le do x6 nad najvišjo frekvenco samodejnega navijanja, torej na 4,5 GHz brez spreminjanja osnovne frekvence. To obenem pomeni, da je le-ta s 133 MHz na čipih za LGA-1366 padla na 100 MHz pri novincih. Na strani matične plošče v veznem čipovju izgubimo podporo PCIe režam, vsaj večini njih, saj se krmilnik prestavi v procesor. Ta bo lahko prek 32 linij gnal dve grafični kartici v x16/x16 načinu oz. do štiri kartice s polovičnim številom povezav na vsaki. Nadgrajen bo krmilnik za hrambo podatkov, s šesterice SATA 2 priključkov na X58 na 14 SATA priključkov, od katerih jih bo kar 10 sledilo najnovejšemu standardu SATA 6 Gbps. Dodana sta 2 USB 2.0 priključka (skupaj jih je 14), a USB 3.0 še vedno ne bo podprt v samem čipovju. Novost bo še PCIe x4 povezava s procesorjem, da bo ta imel hitrejši dostop do pogonov, na katerih so shranjeni podatki.

Cene seveda še niso znane, a ocenjujejo, da bi morale pasti v običajne predale, 1000 dolarjev za najzmogljivejšega šestjedrnika, okrog 800 dolarjev in drobiž za srednjo izbiro in okrog 300 dolarjev ali manj za štirijedrnika, ki bo tudi cenovno tako tekmoval s Core i7-2600K oz. z njegovim naslednikom, ki ga pričakujemo v drugi polovici leta.

4 komentarji

PinkBunny ::

Kakšen bo pa naslednik Core i7-2600K?
Bears are people too!

Dr_M ::

Na podatke pocakaj na konec letosnjega leta.:)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Furbo ::

Končno malce več sata priključkov.
Lp,f

111111111 ::

da ne bo scenarij - p67 chipovja


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sandy Bridge-E bo sledil trenutnemu poimenovanju

Oddelek: Novice / Procesorji
215536 (4674) Dr_M
»

Bulldozer zamuja, prihaja Llano in Fusion Z, opažen Trinity - AMD na Computexu

Oddelek: Novice / Procesorji
164292 (3647) PrimozR
»

Labodji spev procesorjev Phenom - Phenom II X4 980

Oddelek: Novice / Procesorji
246335 (5158) FireSnake
»

Trojica novih AMD-jevih procesorjev

Oddelek: Novice / Procesorji
122915 (2183) Jst
»

Potrjeno odklepanje AMD-jevih šestjedrnikov

Oddelek: Novice / Procesorji
294247 (2943) jRk0

Več podobnih tem