» »

Hitrejši satelitski internet

Hitrejši satelitski internet

vir: Heise
Heise - Konec prejšnjega leta je Eutelsat v orbito poslal svoj drugi satelit, namenjen zagotavljanju širokopasovne povezave do interneta nad Evropo. KA-SAT bo uporabnikom ponujal večje hitrosti dostopa do interneta, kakor so to zmogli starejši sateliti.

Prenos podatkov proti uporabniku bo potekal z 10 megabiti na sekundo, medtem ko se bodo v obratni smeri pretakali s štiri megabiti na sekundo, je na CeBIT-u pojasnil tiskovni predstavnik Eutelsata Thomas Fuchs.

Klasični paket s hitrostjo 6/1 megabita na sekundo in mesečno omejitvijo 4 GB prenosa podatkov bo stal mesečno 30 evrov, medtem ko bo paket z 10/4 megabita na sekundo in mesečno omejitvijo 25 GB stal 100 evrov mesečno. Obstajajo še štiri druge tarife. Priključni stroški so v vseh primerih 200 evrov.

Satelitski internet tako ni niti poceni niti preveč razkošen. Povezave so razmeroma hitre, a zaradi visokih latenc popolnoma neprimerne za igralce iger prek spleta. Stroški pa tudi niso nič nižji od optičnih ali bakrenih povezav, tako da je njegova raba smiselna le na območjih, kjer druge možnosti za širokopasovni dostop do interneta ni.

55 komentarjev

«
1
2

ales85 ::

Super za napredek ampak omejitve so pa precej... konkretne. Sicer je res, da naslednja trditev ne drži povsem, ampak delno pa le. Kaj ti koristi hiter prenos, ko pa ga lahko zapolniš v uri ali dveh?

sammy73 ::

Če na primer delaš od doma in potrebuješ povezavo z matično firmo, pa nimaš druge možnosti?

Ales ::

Taka rešitev predvsem pride prav na območjih, kjer interneta ni mogoče dobiti po zemeljskem omrežju.

Marsikatera država si ne more privoščiti izgradnje zemeljskega omrežja na velikih redko naseljenih področjih. Marsikdo bi dejansko rade volje živel na takih lokacijah, pa iz službenih razlogov ne more. Pa tudi iz čisto vsakodnevnih... internet je postal del spločne blaginje.

Sam bi upal, da bo dovoljena količina prenešenih podatkov za cca. 100% višja. Ampak bo treba zgleda še malo počakati na tako ponudbo.

V vsakem primeru pa, hvala bogu da se premika.

bad2Dbone ::

Fajn, da si mobilen... s talerom v roki :\
Za Afriko bo ok, pa kjer so nemiri - jih država ne bo mogla tak u ez odrezat, kot v Egiptu.
carpe diem ;)

Ales ::

Zdajle sem komaj videl - ne da imaš še 4 pakete, še več jih je. Spodaj desno na njihovi strani je povezava "weiter produkte".

Ponujajo tudi flatrate, npr. 8/2 za 100 EUR in 10/4 za 160 EUR.

Se pravi, neomejen prenos podatkov. Tukaj bi bilo treba fajn prebrat pogoje poslovanja, da ne bo kot pri Simobilu, kao neomejeno dokler te ornk ne omejijo... :P

nodrim ::

Trenutno sem na Novi Zelandiji in so tle še vedno v veljavi omejitve prenosa. V hiši imam ADSL 8/1 povezavo in za 20 GB na mesec plačujem 60 NZD (30-40 EUR).

S Siolove optike 20/20 je bil to kr hud udarec za filing pri browsanju, ampak 20 GB dejansko ni panike, če ne downloadaš filmov, glasbe in iger prek torrentov non-stop, kot smo navajeni v slo.

Če k temu dodam še youtube pri ločljivosti do 360p (uporabnika sva dva) in nama ne rata priti čez 16-17 GB. Tako, da konec meseca vseeno pade par filmov. :)

Sem pa takoj za vsaj takšno ekvivalentno satelitsko povezavo za res pravo mobilno pisarno. Že telih 100 EUR zgleda zelo mikavno, ampak bi moralo delovati po celem svetu.

krop ::

Še skoz predrago!

levaky ::

krop je izjavil:

Še skoz predrago!


Ko nimaš druge izbire, je tudi to poceni:)
---
http://www.zunaj.si - outdoor blog

Mavrik ::

Se pravi, neomejen prenos podatkov. Tukaj bi bilo treba fajn prebrat pogoje poslovanja, da ne bo kot pri Simobilu, kao neomejeno dokler te ornk ne omejijo...


Definitivno taki pogoji so. Navsezadnje mora downlink tega satelita nositi promet cele evrope, tako da sanjati o nekih neomejenih paketih na satelitih ni realno :)
The truth is rarely pure and never simple.

billy ::

Ni mi jasno, zakaj mora biti omejitev dostopa, saj pa jih nič kaj več ne stane, če se pretoči 100GB, ali le 1GB in glede na to, da je "oddajanje" do satelita le na enem mestu so tudi sroški glavne žile izjemo majhni, glede na strošk kabelskega neta recimo.

ok, bi razumel, če bi rekli da je vsakih 10GB tolko pa tolko zraven, brez te možnosti pa res ne razumem.

Ales ::

Zato ker dejansko nimajo dovolj podatkovne širine, da bi vsem strankam 24 ur dnevno omogočali polno hirost njihovega paketa. Računajo, da bodo stranke omrežje uporabljale bolj selektivno, zaradi samoomejevanja.

Saj isto počnejo tudi vsi zemeljski ponudniki... Če sešteješ podatkovno širino vseh prodanih paketov dostopa do interneta in to primerjaš z zmogljivostjo omrežja ponudnika, boš videl, da imajo na voljo precej manj, kot prodajajo. Ampak oni imajo nekaj več prostora za nadgradnje, itd., tako da si lahko privoščijo oglaševati neomejene pakte.

Vse je v marketingu...

blackbfm ::

Praviš da je leta 2011 problem v zmogljivosti omrežja? Nisi resen:)) Bistvo je bolj to da hočejo z najmanjšimi stroški narest max profit.

Dr_M ::

A si ti resen? Satelit ni kabel. Ce ti po kablu zmanja pasovne sirine, potegnes se enega. A bos se n satelitov poslal v orbito?
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

blackbfm ::

Ja? :))

billy ::

Saj ni govora o pasovni širini, ampak o prenosu podatkov. Hitrost namreč zagotavljajo, prenos podatkov pa je omejen. Edino, če računajo, da ne bodo vsi uporabniki hkrati vlekli in bodo pač v tistem trenutku rekli, da imajo tehnične težave, če se bo kdo bunil, da mu ne leti "na polno".

Mavrik ::

billy je izjavil:

Saj ni govora o pasovni širini, ampak o prenosu podatkov. Hitrost namreč zagotavljajo, prenos podatkov pa je omejen. Edino, če računajo, da ne bodo vsi uporabniki hkrati vlekli in bodo pač v tistem trenutku rekli, da imajo tehnične težave, če se bo kdo bunil, da mu ne leti "na polno".


Natanko to računajo VSI ponudniki interneta. Saj si kompleten idiot če imaš vedno pri roki tolko pasovne širine kot jo prodajaš, saj se nikoli hkrati ne porablja.

Satelit ima pač omejen downlink in s takimi omejitvami pač zmanjšaš obremenitev tega downlinka, tako da lahko prodaš še več paketov. Čist preprosto. Enako delajo tudi naši mobilni operaterji, ki s cenami po KB borijo proti zabasanju baznih postaj.
The truth is rarely pure and never simple.

Ales ::

Evo, ravno danes berem na Engadgetu:

Ofcom, britanski regulatorni organ na področju komunikacij, je testiral razliko med dejansko in oglaševano hitrostjo pri 11 paketih širokopasovnega interneta, ki zajemajo več kot 90% vseh britanskih širokopasovnih uporabnikov.

Rezultati?

Dejanska hitrost je 45% od oglaševane maksimalne (up to...) hitrosti. Svetla izjema je Virgin, ki še najmanj odstopa od oglaševanega.

Članek je tukaj.

sammy73 ::

Čudno, da se še ni kdo zbunil, tako kot so se pri starejših monitorjih, ko so potem morali proizvajalci navajati še dejansko (vidno) diagonalo.

billy ::

Verjetno se bunijo, a je enako, kot pri nas, tehnične težave imamo, jih bomo odpravili takoj, ko bo možno.

srus ::

Ponudba zanimiva za 3 % slovenskega ozemlja in 0,001 % slovenske populacije.

Ales ::

Misliš zaradi cen ali..?

Poldi112 ::

Misli zaradi neznanja.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Pyr0Beast ::

Mavrik je izjavil:

billy je izjavil:

Saj ni govora o pasovni širini, ampak o prenosu podatkov. Hitrost namreč zagotavljajo, prenos podatkov pa je omejen. Edino, če računajo, da ne bodo vsi uporabniki hkrati vlekli in bodo pač v tistem trenutku rekli, da imajo tehnične težave, če se bo kdo bunil, da mu ne leti "na polno".


Natanko to računajo VSI ponudniki interneta. Saj si kompleten idiot če imaš vedno pri roki tolko pasovne širine kot jo prodajaš, saj se nikoli hkrati ne porablja.

Satelit ima pač omejen downlink in s takimi omejitvami pač zmanjšaš obremenitev tega downlinka, tako da lahko prodaš še več paketov. Čist preprosto. Enako delajo tudi naši mobilni operaterji, ki s cenami po KB borijo proti zabasanju baznih postaj.Zadeva je namenjena samo večanju profita, ker so milorečeno švohnejši paketi: drek
Posledično bo folk kupoval hitrejše pakete = profit.

Če nimaš pri roki toliko pasovne širine, da pokriješ max. obremenitev se ne it ISPja. Kaj mislite, če bi tako elektro deloval ? Imaš zakupljeno 1kW, ob največji porabi pa jih bi lahko kuril le 0.5 ? - in žarnice pa bi ti brlele ?
Zakaj pri enih zadevah to toleriramo, pri drugih pa ne ?


Sicer je 'hitrejši' tudi tukaj dvomljivo. IMO boljši izraz bi bil "Pretočnost" oz. "Pretočnejši" internet.
Ker hitrejši lahko vzameš tudi z nižjo latenco, ki je pri satelitskem netu ogromna (kar ga tepe), v rangu par 100 ms.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

HeMan ::

Zakaj pri enih zadevah to toleriramo, pri drugih pa ne ?


Ker ni potrebe po takih pasovnih širinah? Saj mobilna telefonija dela na isti princip, zato pa za novo leto ne moraš klicat okoli. In kaj pomaga operaterju če zgradi omrežje, ki bi delalo za novo leto in potem bo pa 364dni le do 30% izkoriščeno? Škoda denar zapravljat za nekaj kar se ne potrebuje. Obstajajo drugačne rešitve. Recimo pri mobilni telefoniji imajo zato mobilne bazne postaje ki jih pripeljejo na večje prireditve. Za novo leto tud to ni dost, sam to je sam 1 dan v letu :)

Seljak ::

Če je ta alternativa poceni, te pa so na slo-techu sami bogataši in če je to edina rešitev, ko je ne izberem, ker je predraga, pa še latence visoke, ne hvala! Pa tisti ki ima firmo je sigurno nima na takšni lokaciji, kjer ni druge alternative, če pa jo ima, pa mu itak ni pomoči! Omejitve pa tudi takšne, da te srat prtisne! Te pa rajši izberem enega od ponudnikov telefonije in instant internet, ki je dovolj dober za brskanje, pokritost pa je tudi dobra(pa še mobilen si).

Zgodovina sprememb…

  • polepsalo: gzibret ()

Ales ::

Če imaš možnost zemeljske povezave, je ta sigurno v marsičem boljša. Satelitska je odličen backup, pa seveda nima konkurence tam, kjer zemeljske povezave enostavno ni.

Ponudniki bi morali navajati zagarantirano in maksimalno hitrost povezave. Zagarantirana hitrost bi bila razmerje med dejansko podatkovno širino vseh prodanih paketov in zmogljivostjo omrežja. Ampak stranke bi kap, če bi videle zagarantirano hitrost. :))

Pri satelitskem netu je latenca res visoka. Odvisno je od oddaljenosti orbite oz. satelita, konkretno v tem primeru je nekje razreda 600-700 ms.

Pyr0Beast ::

HeMan je izjavil:

Zakaj pri enih zadevah to toleriramo, pri drugih pa ne ?


Ker ni potrebe po takih pasovnih širinah? Saj mobilna telefonija dela na isti princip, zato pa za novo leto ne moraš klicat okoli. In kaj pomaga operaterju če zgradi omrežje, ki bi delalo za novo leto in potem bo pa 364dni le do 30% izkoriščeno? Škoda denar zapravljat za nekaj kar se ne potrebuje. Obstajajo drugačne rešitve. Recimo pri mobilni telefoniji imajo zato mobilne bazne postaje ki jih pripeljejo na večje prireditve. Za novo leto tud to ni dost, sam to je sam 1 dan v letu :)Čakaj, kako ni potrebe, če pa v isti sapi rečeš, da se mobilno omrežje zabaše ?
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Tear_DR0P ::

Ni mi jasno, zakaj mora biti omejitev dostopa, saj pa jih nič kaj več ne stane, če se pretoči 100GB, ali le 1GB

kako pa ISPju plačujejo internet? si prepričan da nimajo capov na prenešene bite?
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

SkipEU ::

nodrim je izjavil:

Trenutno sem na Novi Zelandiji in so tle še vedno v veljavi omejitve prenosa. Tako, da konec meseca vseeno pade par filmov. :)


V Avstraliji imajo enako. Celi mesec moraš paziti, da si lahko kaj downloadaš. Meni se zdi to smešno, da imaš sredi amazonske jungle boljši dostop do interneta kot v teh razvitih državah.

Poldi112 ::

Pyr0Beast je izjavil:


Čakaj, kako ni potrebe, če pa v isti sapi rečeš, da se mobilno omrežje zabaše ?


Zelo enostavno je. Si pripravljen za klic ob polnoči na silvestrovo celo leto plačevati dvojni znesek cene storitev mobilne telefonije?

Se mi je zdelo. Pa tudi če bi bil, si eden izmed tako redkih, da operater, ki bi tako posloval, z vami ne more preživeti in ga posledično ni. Če bi potreba obstajala, bi se tudi našla firma, da bi jo pokrila.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

Pyr0Beast ::

Ježš no.

Tisto je 1 dan v letu.

Ne pa vsak dan ...
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Ales ::

To že. Ampak ta britanski primer je pa IMHO pretiravanje v obratni smeri, na škodo potrošnikov. V izrednih situacijah je meni čisto sprejemljivo, da kaka stvar malo poklekne - novo leto, itd., ob vsakdanji uporabi pa ne.

HeMan ::

Pyr0Beast je izjavil:

Čakaj, kako ni potrebe, če pa v isti sapi rečeš, da se mobilno omrežje zabaše ?


Oprosti, samo tole si pa zelo površno prebral!

Ježš no.

Tisto je 1 dan v letu.

Ne pa vsak dan ...


Kaj točno si s tem mislil? Ker če narediš omrežje, ki prebavi silvestrovo, imaš tako omrežje celo leto, ne samo en dan.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: HeMan ()

Pyr0Beast ::

Če se linija zabaše za en dan v letu, to ni tak problem, kakor pa da se dnevno omejuje, kapiš ?


Oprosti, samo tole si pa zelo površno prebral!

Kaj pa imaš pametnega za prebrat ?

Če povezave ni, je ni. ISP bi moral imeti dovolj kapacitet, da zadovoljuje _vse_ dnevne potrebe, _brez_ omejevanja.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Poldi112 ::

Zakaj? Saj večinoma ne občutiš omejitve kapacitet. Višja ko je kakovost storitve, dražja je ta storitev. Ni smiselno imeti preveč kapacitete. Vprašanje je samo, kje je optimalna točka.

Če pa kdo res hoče premium pa izbere najkvalitetnejšega ponudnika in neomejen paket.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

Pyr0Beast ::

Kako jih ne občutiš, če ti prenaša namesto z 10Mbit, samo z 5 ?
In to na primer tudi ponoči ?

Enake zadeve so bile z našimi kabelskimi operaterji, ki sploh niso nikoli dosegali polne hitrosti.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

HeMan ::

Pyr0Beast je izjavil:

Če se linija zabaše za en dan v letu, to ni tak problem, kakor pa da se dnevno omejuje, kapiš ?


Oprosti, samo tole si pa zelo površno prebral!

Kaj pa imaš pametnega za prebrat ?
Če povezave ni, je ni. ISP bi moral imeti dovolj kapacitet, da zadovoljuje _vse_ dnevne potrebe, _brez_ omejevanja.


Pa se sploh še spomniš kaj ti zagovarjaš in na kaj se moj post nanaša?

Če nimaš pri roki toliko pasovne širine, da pokriješ max. obremenitev se ne it ISPja. Kaj mislite, če bi tako elektro deloval ? Imaš zakupljeno 1kW, ob največji porabi pa jih bi lahko kuril le 0.5 ? - in žarnice pa bi ti brlele ?
Zakaj pri enih zadevah to toleriramo, pri drugih pa ne ?

Dejstvo pa je, da noben ISP nima dovolj pasovne širine, da bi zagotovil delovanje pri max obremenitvi. In smo ti tudi povedali zakaj je tako in zakaj ni potrebe, da bi bilo drugače. Še sam si dejal, da ni problema če 1x na leto ne deluje.


Pardon, če se čutiš osebno napadenega, venar ni tako. Zato prosim nesramnost zadrži zase.

Pyr0Beast ::


Dejstvo pa je, da noben ISP nima dovolj pasovne širine, da bi zagotovil delovanje pri max obremenitvi. In smo ti tudi povedali zakaj je tako in zakaj ni potrebe, da bi bilo drugače. Še sam si dejal, da ni problema če 1x na leto ne deluje.

Saj nima in tudi ni potrebe po tem.

Meni npr. deluje net pri max. hitrosti vedno, kadar rabim, zame je tako BW dosti oz. je zadeva pravilno naračunana.

Enako je z štromom. Prižgeš luč, pa ne mrkne.

Samo določenim ISP-jem ne gre v glavo, da moraš s prodajo kapacitet, lastne kapacitete tudi vzdrževati in nadgrajevati.

Recimo brezžični prenos podatkov preko mobilnega omrežja je bil en tak fail.

Ko se začne omejevati uporabnike, magari s prenosom po GB ali pa omejevati hitrost - takrat kapacitet preprosto ni dovolj.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

HeMan ::

Defenitivno, vendar v primeru satelitskega interneta je to razumljivo in zaenkrat sprejemljivo. Enostavno je predrago spravit dovolj satelitov v orbito zaradi premalega povpraševanja.

Pyr0Beast ::

Ok. Satelitski net je res nekaj posebnega. Samo za ground cable/fiber pa se nekaj takega nebi smelo dovoljevati. (IMHO)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Senitel ::

Ales je izjavil:

To že. Ampak ta britanski primer je pa IMHO pretiravanje v obratni smeri, na škodo potrošnikov. V izrednih situacijah je meni čisto sprejemljivo, da kaka stvar malo poklekne - novo leto, itd., ob vsakdanji uporabi pa ne.

Britanski primer je nekoliko drugačen, ker tam xDSL ponudniki veselo prodajajo recimo "up to 20Mbps" pakete, čeprav baker od centrale do končnega uporabnika na zdrži več kot npr. 10Mbps. Pri nas je tako taktiko ubral Amis na tistih nekaj svojih kolokacijah, ko so imeli pakete "dinamična hitrost do 20Mbps." Taka linija jasno v nobenih pogojih ne bo dosegla svoje oglaševane hitrosti.

HeMan je izjavil:

Defenitivno, vendar v primeru satelitskega interneta je to razumljivo in zaenkrat sprejemljivo. Enostavno je predrago spravit dovolj satelitov v orbito zaradi premalega povpraševanja.

Tole te pripelje do kura - jajce problema. >:D

Pyr0Beast ::

Ni glih kura jajce.

Satelitski net je popolnoma druga kategorija. Tam si dejansko omejen s HW - ne moreš notri stlačit še en rack optičnih switchev/RF opreme, kadar se ti to zahoče :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Spura ::

ales85 je izjavil:

Super za napredek ampak omejitve so pa precej... konkretne. Sicer je res, da naslednja trditev ne drži povsem, ampak delno pa le. Kaj ti koristi hiter prenos, ko pa ga lahko zapolniš v uri ali dveh?

Zapolnis 4 GB v uri ali dveh? Aja sej res na Slo-Pirate sm.

Ales ::

Spura je izjavil:

Zapolnis 4 GB v uri ali dveh? Aja sej res na Slo-Pirate sm.
Zadostuje, da si potegneš dol en namestitveni DVD za neko linux distribucijo, ne? Česa takega torej s tem paketom ne moreš. Za vsakodnevno komuniciranje in vsakdnevno surfanje je pa čisto ok. Kar je daleč bolje, kot nič.

Poldi112 ::

Katera linux distribucija pa še nima network install-a? Sem mislil da dvd-je delajo v glavnem za odročne kraje, kjer nimajo interneta.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Ales ::

Večina - pravzaprav se ne spomnim, da ga kaka od teh, s katerimi se redno srečjuem, ne bi imela. V zadnjem času imajo vse tudi live cd, ki je hkrati tudi namestitveni. Če maš en sam desktop, je network install verjetno najbolj optimalen, kar se tiče količine prenešenih podatkov. Pri dveh desktopih pa mogoče že live cd, ne vem.

Point je bil v tem, da lahko 4 GB dokaj hitro zapolniš še s čim drugim, ne samo s piratsko robo.

Pyr0Beast ::

Hja. Potegneš dol i386 pa se usekaš ker si mislil amd64. Potem končno vse uspeš namesiti, pa je potrebno dol flikniti še popravke :)

Pok, 2GB prec ...
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

PaX_MaN ::

Dvomim, da bo tisti, ki ga matrajo pretečeni biti, šel iz mazohizma dolpotegnit >4 giga distro...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

techfreak :) ::

Tisti s slabo oz. omejeno internetno povezavo lahko naročijo DVDje in jim jih pošljejo preko pošte.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Povprečna hitrost dostopa do internet nekoliko nižja

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
335567 (3839) Jst
»

Telekom brezplačno povečuje hitrost DSL dostopa do interneta (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
22243256 (31815) Senitel
»

Na Finskem univerzalna pravica do širokopasovnega dostopa do interneta

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
324496 (3097) Okapi

se hitrejsi ADSL (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
765094 (3109) Gandalfar
»

Telekom obljublja do 6 megabitov

Oddelek: Novice / Ostale najave
302174 (2174) BigFoot

Več podobnih tem