» »

Sony Ericsson opušča Symbian

Sony Ericsson opušča Symbian

Vivaz - očitno zadnji izmed SE-jevih Symbianov

vir: Wikipedia

Samsung Omnia HD

vir: Ars Technica
Ars Technica - Ravno v času, ko Nokia, glavni uporabnik, zagovornik in financer razvoja Symbiana le-tega odpira in ga vedno bolj aktivno ponuja drugim podjetjem, le-ta očitno od Symbiana bežijo. Izgubili so namreč drugega največjega partnerja na GSM trgih, Sony Ericsson, kjer je švedski del japonsko-švedske naveze leta 2000 izdal prav prvi mobilni telefon, na katerem je tekel Symbian - Ericsson R380. Pri Sony Ericsson se bodo namesto Symbiana posvetili razvoju mobilnih telefonov z Androidom, ki ga že uporablja njihova serija mobilnikov Xperia X10 (sicer še vedno v različici 1.6, medtem ko 2.1 prihaja šele v oktobru). Proti koncu letošnjega leta naj bi pričakali še prvi mobilnik z Androidom, namenjen predvsem igričarjem, ki bo obenem prvi PlayStation telefon. Na njem naj bi tekel Android 3.0 oz. Gingerbread, katerega vmesnik pa bo nekoliko prirejen in primeren za igranje iger, poleg vključitve posebne programske platforme za nakupovanje in nameščanje le-teh. Kljub ukinitvi razvoja mobilnikov s Symbianom bodo še vedno ostali član fundacije Symbian in bodo tako lahko pripomogli pri razvoju operacijskega sistema. Med aktivnejšimi uporabniki Symbiana poleg Nokie tako ostaja še NTT Docomo, medtem ko se razvoju Androida in lastnega operacijskega sistema, Bada, posveča še Samsung, ki je pred obdobjem razmaha zaslonov, občutljivih na dotik, predstavil lep šopek mobilnih telefonov s Symbian S60 3rd Edition, opremljenih z običajno tipkovnico T9, nato pa še vedno enega zmogljivejših mobilnikov z S60 5th Edition, Omnio HD.

28 komentarjev

Good Guy ::

Edino prav.

Symbian cajt je da umreš...

Bor H ::

Kaj, se bomo šli spet tisto igrco?
grd
deset let za konkurenco
neuporaben
itd.
?

nUUb ::

Symbian na moji nokii 5800xm šteka nenormalno, sem probal hard reset, telefon deluje odlično. Po 5 dodanih programih, 100fotk in par videov, telefon šteka.
i7 2600k@4.8GHz - nV 760 - 850 EVO 250GB - 4TB FreeNAS
ASUS 1920x1080@144Hz

5er--> ::

In tejle dodatni programi so po možnosti kaspersky antivirus, voice recorder, blacklist software... :D
Če imaš voljo, si lahko gor naložiš software od Nokia C6-00. Stvar dela vidno bolj tekoče. (galerija, menuji...)

Bistri007 ::

A spokesperson for Sony Ericsson says that the company has no plans to build new Symbian-based smartphones.

To pomeni, da TRENUTNO nimajo načrtov. Če bo Symbian^4 uspešen, bo lahko dober OS za srednji in nižji razred današnjih "feature" mobilnikov.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

filip007 ::

Software od Nokia C6-00 dela tud na 5530...to pa pol sploh ni tok slabo. Symbian ni slab samo Android podpirajo vsi in daš lahko več robe gor in to ni več pol samo prodajna muha.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: filip007 ()

alessio2 ::

Nokia bo morala nekako spustit Android na svoje telefone, če bo želela preživet.
Ena opcija je imet eno serijo telefonov, ki bo imela OS Android (npr. model Nokia A-xx)

Macketina ::

Zakaj ze?
Ima Symbian za low-mid level in Maemo oz. MeeGo za top level.

Zadnje kar si zelim je imeti kup Android telefonov s v.1.6 - 2.1, ki se med sabo ne dajo updejtat.

PrimozR ::

Nokia ne bo nikoli imela Androida, vsaj glede na trenutne situacije.

kopernik ::

Ni treba, da ga kdaj ima. Mene osebno MeeGo kar interesira (ali bomo končno dočakali res odprt os na telefonih ?), vprašanje pa je, ali se bodo kaj zmigali ali pa še naprej šli po polžje.

matejdro ::

Vse kar je odprto, je zame super. Škoda, da je M$ šel po poti appla in vse skupaj zaprl dol.

Icematxyz ::

Nokia za moje pojme dela svojo domačo nalogo. Več vlaga v razvoj programske opreme. Ker v praksi takoj vidimo, da če imaš 2 hardware proizvajalca. Ponavadi prednjači tisti, ki ima boljši software. Oziroma zlahka preživi. Tudi če je drugi večji. Ker ima več manevrskega prostora. Nokia se je tudi oprla na močnega partnerja Intel. Ki tudi ima tukaj svoje interese. In pa seveda na odprte tehnologije. Kar je spet en ključ, do uspeha. Ne mahajo več z bičem (Symbian) in določajo kako pa kaj. Tisti časi so mimo. Vsi pa vidimo kaj proizvajalci strojne opreme dan danes želijo. In kam se obračajo. In tudi Nokia se je odločila, da bo se šla to igro. To je dobro za nas in za podjetje Nokia.

Jst ::

Nokia mora ugotoviti, kako prodreti na USA trg, kjer jih bolj kot ne, ni.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Icematxyz ::

In tej strategiji se reče MeeGo. Kako uspešni bodo pri tem. Pa bomo videli. Vsekakor bo zanimiv boj glede na konkurenco, ki vlada na trgu.

js osebno ::

Symbian v ZDA nikoli ne bo uspešen, zato so se vrgli na MeeGo. Čeprav po zadnjih podatkih MeeGo izgleda zelo podobno kot Symbian^4.. logish-not
Glede novice: Zakaj nihče ne razume, da vsi večji proizvajalci (SE & Samsung, ...) čakajo na S^4? Nokia seveda medtem mora prodajati telefone, in ker razvoj popolnoma novega OSa (UI, če hočete) traja, se Symbian prav počasi spreminja..
Android na Nokiji? Nikoli. Symbian je energijsko precej bolj varčen, lahko dela na precej slabšem hardweru (pri Nokii so vedno zelo stiskaški pri procesorjih, etc)...
Piscu novice pa: vplih ameriških blogov se vidi..

PrimozR ::

js osebno je izjavil:

Piscu novice pa: vplih ameriških blogov se vidi..

Care to elaborate? Lahko tudi na ZS :)

js osebno ::

Yes I do. >:D
Symbian & Nokia nista samo "Doom and gloom", kot večinoma radi (beri: vedno) pišejo ameriški blogi. Zanimivo je, da se podobno pisanje nato pojavlja v vseh ostalih blogih/novičarskih straneh/whatever. Zakaj "ameriški blogi"? Večina avtorjev novic prihaja iz amerike, kjer Nokie večinoma niso razširjene in so pogosto (vedno) povezane s slabšimi, poceni telefoni. Zakaj je tako? Nokia se noče podrediti zahtevam operaterjev..
Stvar je prišla celo tako daleč, da Gartner (bojda svetovno znana analitična hiša) Symbianu napoveduje "predčasno" smrt. Zraven velja omeniti, da je to ista hiša, ki je pred leti napovedala zaton novonastalega Symbiana in kraljevanje WM. Kaj se je zgodilo? Symbian je zavzel 50% trga.
PS: Nekako težko je najti povsem "unbiased" blog, za dobro razumevanje pozicije symbiana pa je potrebno poznati ekstreme obeh vrst.. (recimo Engadget&MyNokiaBlog)(vem da je drugi resnično fanboyevski, ampak jim nekaj stvari dam prav..)
Za zbrkljarijo se opravičujem, ker pišem iz telefona..

PrimozR ::

Ampak po drugi strani Symbian trenutno res ni preveč blesteč, vsaj v S60 5th obliki... Trojka bi znala to popraviti, bolje za Nokio da. 'Enke', torej S60 5th, pa ne k***ajo samo ameriški blogi, temveč se pogosto pritožujejo kar sami uporabniki. Med drugim sem ravno včeraj videl reboot N97, da se je usposobilo Bluetooth :D

EDIT: je pa res, da američani Nokio močno zapostavljajo, ampak je IMO to predvsem posledica nerazširjenosti tam čez lužo. Enostavno so, kljub dejstvu, da so daleč največji proizvajalec mobilnih telefonov, da ima Symbian še vedno največji delež med pametnimi mobilniki ter da ima Nokia še vedno močno zavidljive prihodke, nepomemben igralec v ZDA.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PrimozR ()

js osebno ::

Da, trenutno "najnovejši" symbian je za en drek. (ni sarkazma) Ravno prejšnji teden sem v Aachnu v Starbucks edini ostal brez WLANa, ker je bil pri vstopu na "prijavno" spletno stran nek javascript error. Rebootal pa iz napačnega razloga zadnje pol leta nisem (tu ne štejem vsakodnevnega reboota ob zamenjavi baterije..).
N97 je pa itak črna ovca, ki se je sploh ne lotijo popravljati. (zanimiv prispevek na temo N97 (faila) je napisal analist Tomi Ahonen, naslov je nekako "Mobile bloodbath")

Glede amerike.. Nokia se izgleda nikakor noče "spariti" z operaterji tam čez lužo. Samsung je dojel foro, posledica je Samsung Galaxy S pri vsakem operaterju pod različnim imenom & ohišjem. čeprav za to Samsung žrtvuje kar nekaj dobička in kolektiva.. Ampak mora si narediti ime..
Pa še, trenutno Symbian telefoni ne prinašajo zavidljivih prihodkov..

Jst ::

Da ne govorimo o njihovi trgovini, Ovi. :/
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Bistri007 ::

Icematxyz je izjavil:

Nokia za moje pojme dela svojo domačo nalogo. Več vlaga v razvoj programske opreme. Ker v praksi takoj vidimo, da če imaš 2 hardware proizvajalca. Ponavadi prednjači tisti, ki ima boljši software. Oziroma zlahka preživi. Tudi če je drugi večji. Ker ima več manevrskega prostora. Nokia se je tudi oprla na močnega partnerja Intel.


Zanimiva statistika glede razvoja Linux kernela 2.6.35:
Most active 2.6.35 employers - By changesets
(None) 1429 14.2%
Red Hat 1185 11.8%
(Unknown) 904 9.0%
Intel 637 6.3%
Novell 559 5.6%
IBM 295 2.9%
Nokia 253 2.5%
(Consultant) 215 2.1%
Atheros Communications 175 1.7%
AMD 173 1.7%
Oracle 169 1.7%
Samsung 163 1.6%
Texas Instruments 162 1.6%
(Academia) 140 1.4%
Fujitsu 138 1.4%
Google 122 1.2%
Renesas Technology 102 1.0%
Analog Devices 98 1.0%
Simtec 96 1.0%
NTT 93 0.9%


Ne pozabiti, da je Nokia kupila Trolltech (Qt) - GUI userland.
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

js osebno ::

Ovi store? Njen največji in hkrati edini problem je to, da je narejena na WRT.. Aplikacij je zadnje čase ogromno..

Gregor P ::

kopernik je izjavil:

Ni treba, da ga kdaj ima. Mene osebno MeeGo kar interesira (ali bomo končno dočakali res odprt os na telefonih ?)

Ali ni recimo to že maemo (na N900)?:|


P.S.: vem, da se obdobje maema počasi zaključuje, čeprav se niti dobro začelo ni in ga bo nadomestil MeeGo itd.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

kopernik ::

Gregor P je izjavil:

kopernik je izjavil:

Ni treba, da ga kdaj ima. Mene osebno MeeGo kar interesira (ali bomo končno dočakali res odprt os na telefonih ?)

Ali ni recimo to že maemo (na N900)?:|


P.S.: vem, da se obdobje maema počasi zaključuje, čeprav se niti dobro začelo ni in ga bo nadomestil MeeGo itd.


Ja, je, ampak kolikor vem samo na N900, ki pa je dokaj bugast, počasen in mi tudi ne ustreza fizično (slab touch screen, debel). Torej, če že dam 500€, dam za nekaj, kar mi čimbolj ustreza in moram priznati, da raje dam za spoliran zaprt telefon 500€ kot pa za odprt telefon s pomanjkljivostmi. Če povzamem glede nokie: rad bi dober nokia telefon z odprtim ekosistemom.

Gregor P ::

Že res, le da si zastavil vprašanje, če "bomo končno dočakali res odprt os na telefonih" ... in smo ga8-)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

kopernik ::

No, ja, če tako gledaš, smo ga dočakali že z neotom oz openmoko projektom. Ampak ni to primerljivo s top telefoni drugih proizvajalcev.

Gregor P ::

Torej imamo celo izbiro:D
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Grey ::

S60 5th Edition je kar se tiče uporabniške izkušnje groza. Windows 7 je trapast po izgledu pa tudi ne izgleda kaj preveč uporaben. Uporabnosti Smartphona (če vzamemo za referenco superbleščeči iPhone) se je najbolj približal Android. Pa lahko govorite karkoli. Vmesnik je preprost, hiter in lep ter na telefonih dela praktično vse. Symbian^3 je pa spet neki na pogled malenkost spremenjen S60 5th, ki ima dodane multiple pages. Uporabniški vmesnik je spet oglat in morbiden in si ne morem predstavljati, da bi ga z veseljlem uporabljal vsak dan...mogoče, če ga predela HTC. TouchWiz 3 mi je tudi zelo všeč, ker je čist, preprost in stilsko dodelan.

All in all, pametna poteza s strani Sony Ericssona.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nokia se potaplja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
8629698 (25896) floyd1
»

HTC Desire vs Nokia N8 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
10215654 (11189) AvtoR
»

Samsung po poti Sony Ericssona

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
234557 (3264) PrimozR
»

Bodo pri Symbian Foundation zaprli vrata?

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
93706 (3354) Lonsarg
»

Samsung s svojim mobilnim Linuxom

Oddelek: Novice / Windows Mobile
173099 (2421) Icematxyz

Več podobnih tem