» »

HTC Desire vs Nokia N8

HTC Desire vs Nokia N8

«
1
2 3

bajsibajsi ::

Izgleda, da bo Nokia po nekaj mesecnem zatisju koncno spet udarila na plano s high-end mobilcem http://www.forum.nokia.com/devices/N8/ in novim Sym^3 OS. Skratka, kaj pravite na boj s trenutno dokaj vodilnim Desire vs "kmalu" prihajajocim N8?

http://www.gsmarena.com/compare.php3?id...

LuGi ::

Če delas dosti videoposnetkov in fotk oz. kvaliteta le teh potem definitivno N8 drugače pa Desire-ja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LuGi ()

js osebno ::

Definitivno Nokia N8.

Zakaj?
-Če pogledaš, so vse specifikacije boljše (tu zraven ne štej procesorja in RAMa, ker med Androidom in Symbianom ni primerjave. Android se na telefonu emulira, zato rabi telefon boljše specifikacije, da sploh lahko kaj dela; Symbian je pa zgrajen z "mislijo na baterijo". Čeprav je baterija večja pri Desireu, ima ta precej manjši "obratovalni čas")
Poleg tega pa je N8 še precej cenejša...

Zgodovina sprememb…

BeerBelly ::

Jaz bi rekel najbolje da oba sprobaš v nekem centru. Je pa meni osebno Desire dosti boljši. Nokia je ostala zadaj s svojimi telefoni.

bajsibajsi ::

Povrsno beres. :)

Pesimist ::

Desire. Symbian nima prihodnosti. It just sux. Vsej Maemo bi gor fuknili pa bi bilo bolse.

IvoJan ::

mater ti si pa res pesimist :)
|TUF X670E plus WIFI|7900X3D|arctic LF2 360mm|
|32gb 6000 CL32 ddr5|Manli RTX4090 Gallardo|P5+ 2TB nvme|
|P3+ 2TB nvme|Corsair HX1000i|Meshify 2|

js osebno ::

pesimist; argumentiraj.

823483 ::

bajsibajsi je izjavil:

Izgleda, da bo Nokia po nekaj mesecnem zatisju koncno spet udarila na plano s high-end mobilcem http://www.forum.nokia.com/devices/N8/ in novim Sym^3 OS. Skratka, kaj pravite na boj s trenutno dokaj vodilnim Desire vs "kmalu" prihajajocim N8?

http://www.gsmarena.com/compare.php3?id...

Haha, od telefonov je samo eden high-end. In sicer HTC. Nokia je zgolj povprečen middle range wnb smartphone, ki bo po vsej verjetnosti polna buggov in brez aplikacij.
HTC ima večji ekran z veliko večjo resolucijo, hitrejši procesor, dokaj dodelan in preizkušen OS ter vmesnik in kar precej aplikacij na android marketu.

Nokia je šala, vsi čakajo na njen proti udarec, dobimo pa igračo za mladino...

bajsibajsi ::

Nejc malo ga srackas. :) HTC naj bi bil high-end, medtem ko je Nokia... kaj? Kaj sploh pomeni high-end tebi.. Sam se ne nagibam k nobeni "firmi" niti ni govora o firmi, ampak o dveh doticnih modelih. HTC je v svetu koliko casa? Dobrih 10 let? Nokia 35 ali vec! Roko na srce, koliko od vas/nas je sploh slisalo za firmo HTC le par let nazaj?

Biti "all the way to go" za eno firmo, enega operaterja..itd je v danasnjem casu nesmisel. Pameten potrosnik/uporabnik se bo vedno prilagajal trenutni "best for buck" ponudbi... ne pa nekim idealom, normam, zavajanju...etc.

N8 ti deluje koz zgolj povprecen middle range wnb smartphone? O_o

Po cem sklepas, da bo poln buggov in brez aplikacij (poglej si dev, programski jezik Sym^3, obljubljena izjemna podpora naprednejsi multimediji, zmogljivejse izkoriscanje strojne opreme..). Ocitno nimas pojma o cem govoris, predvsem dodelan in preizkusen OS je vecina Symbian verzij ze kaksno desetletje nazaj, medtem ko je Android nedodelan, nepreizkusen relativno mlad OS, ki predvsem navdusuje (nas) naprednejse uporabnike. Vecino trenutnih Droid aplikacij ne bos nikoli niti povohal (ce nimas ravno fetisa nalagati in usposabljati kakih 30k aplikacij izmed katerih je le pescica res koristnih in zabavnih).

Res je, Desire ima malenkost vecji zaslon, hitrejsi CPU (saj ga tudi potrebuje za "emuliranje" Androida), ima celo vecjo kolicino delovnega spomina...pa se kaj bi se verjetno naslo.
N8 pa logicen 16GB HDD proti Desire -512MB (kolikor ga se ostane od nalozenega OS), neprimerno zmogljivejsi prenos glede na specifikacije (2G in 3G), Wlan/n, Upnp...itd. Ocitno bo N8 totalno pojedla Desire kar se tice slikovne multimedije; 12MP (lol?) CZ optika, Xenon fles, video snemalna luc, visok DPI video zajem s 25 fpsji (kar je eden vecjih minusov pri Desire z osiromasenimi 15 fpsji (wtf?!?)... itd itd... 28mm lens, koliko HTCjev se ima to? ( zgolj za info - mislim da je bil Nokia-in N86 celo prvi mobitel z 28mm lensom). Soliden 680MHz CPU... kjer se celo Droid uporabniki strinjajo, da je Sym OS veliko manj procesorsko pozresen kot Android (+ tega so se nekateri ARM lepo navijali v preteklosti), strojno graficno pospesevanje, FM radio oddajnik (ne samo sprejemnik), Li poli baterijo... itd itd..

Poleg tega naj bi bila cena N8 nizja (ceprav osebno dvomim) od Desire.

Ce bo N8 igraca, potem bo Desire podlozek za mizo. :p

kmetek ::

Me prav zanima tale N8......kaj bo prineslo.

Mare3 ::

Ne štekam zakaj nokia še naprej vztraja pri Symbian, ko pa nima prav nič posebnega vse je narejeno na najbolj preprost način v primerjavi z androidom.

djordjevic ::

In kaj je narobe s preprostostjo? iPhone ljubitelji pravijo, da je to najboljše po poli salami na kruhu.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Mare3 ::

Ja če razvijaš in napreduješ ne narediš isto sranje z malo spremenjenim videzom.

js osebno ::

Symbian^3 ima UI podoben tistemu v predhodnikih, kernel pa je zelo spremenjen. To lahko z gotovostjo trdim, saj sem zraven...

Poleg tega pa, povej, kako se je android spremenil iz 2.0 v 2.1
me zanima.

Pesimist ::

Konckoncu, ce imas vse aplikacije, dober browser, je tak vseeno.

Lonsarg ::

Vse lepo in prav, ampak ob izzidu bo imel Symbian ^3 0 aplikacij...

Če uporablaš telefon sam za telefonirat, browsanje pa take osnovne stvari ja, če boš pa hotel kake RRS readerje, remote dekstop, call manager, pa take zadeve nalagat, pa ne bo nič. Kako leto počakat, da se aplikacije napišejo za Symbian ^3, če bo sreča:)

Kar se pa hardwera tiče, bo pa telefon sekal:)

js osebno ::

azgard, napaka.
Symbian^3 je backward kompatibilen z Symbian^1 oz. S60 v5. Tako da je zanj, trenutno, nekaj tisoč UPORABNIH aplikacij (in pri tem ne mislim na tiste v stilu ultra-fart)

Lonsarg ::

Če to ne drži potem pa ne že celo temo govort, kako je to nek nov uvav hud Symbian, če pa je samo v bistvu S60 6th edition, pač en ugrade. Potem pa itak ni zame, jaz se S60 ne pritaknem več, če ne bo konkreten remake, to pomeni vklučno z nekompatibilnostjo apliacij od prej.

js osebno ::

Nekompatibilnost se bo pojavila pri Symbian^4, čeprav bo z uporabu QTja močno olajšano portanje aplikacij..
Symbian^3 je zadnja postaja S60 grafičnega vmesnika, Sym^4 pa bo deloval na vmesniku Orbit. Pod Ui-jem se je pa spremenilo veliko. Precej delov OSa je popolnoma na novo napisanih, dodane so vse stvari, ki jih mobilnik v današnjih časih lahko potrebuje.

Glede tvojega prejšnjega "prispevka" pa sem ugotovil še nekaj. Android je zelo mlad OS, zato potrebuje kar nekaj aplikacij za funkcije, ki jih imajo ostali OSi vgrajene..

upetro ::

Prihodnost je vsekakor Android. Aja, pa sam še en komentar za bajsibajsi: HTC mogoče prodaja telefone pod svojo blagovno znamko komaj 10let, ampak je pa trenutno največji proizvajalec telefonov na svetu. Med drugim izdeluje telefone tudi za SonyEricsson itd...

js osebno ::

upetro je izjavil:

HTC mogoče prodaja telefone pod svojo blagovno znamko komaj 10let, ampak je pa trenutno največji proizvajalec telefonov na svetu. Med drugim izdeluje telefone tudi za SonyEricsson itd...

Od kod ti to?
HTC niti pod razno ne more biti največji proizvajalec. Ima 5 % svetovnega deleža SMARTPHONOV. Da o navadnih telefonih ne govorim.
Ne prodajaj bučk in ne ustvarjaj apple-like mitov.

MonkeyHead ::

upetro je danes ob 17:52:07 izjavil:

HTC mogoče prodaja telefone pod svojo blagovno znamko komaj 10let, ampak je pa trenutno največji proizvajalec telefonov na svetu. Med drugim izdeluje telefone tudi za SonyEricsson itd...


Od kod ti to?
HTC niti pod razno ne more biti največji proizvajalec. Ima 5 % svetovnega deleža SMARTPHONOV. Da o navadnih telefonih ne govorim.
Ne prodajaj bučk in ne ustvarjaj apple-like mitov.


Obadva bi proso za linke.

Hvala

Zgodovina sprememb…

Lonsarg ::

Evo link od Marca 2010:
http://www.appleinsider.com/articles/09...
Droidov je toliko, kot vseh HTC telefonov skupaj:) A lahko zdaj rečem kar, da bo Motorola dominanten Android proizvajalec? LOL Res ne vem zakaj bi proizvajalca sploh gledal. Gledaš specifikacije, ter OS.

antireal ::

Tale nokia n8 ne bo nč posebnga. Samo ena velika reklama.

js osebno ::

Zaboga, a bi lahko malo obrazložili svoja mnenja prosim. To ne leti samo na post nad mojim.

martincek1 ::

thejan2009 ti pa si en hardcore Nokia fan :) Morm obrazložit? :D

djordjevic ::

Evo, klinc, čeprav mi kuzla v rit skače (ali pa ravno zato), bom podal še svoje mnenje. Prva nokia, ki sem si jo že davno tega lastil, je bila 3650, in sicer drugi mobilnik Nokie s tedaj novim operacijskim sistemom symbian. Mobilnik je bil za tiste čase absolutna špica. Pika. Za sorazmerno počasnost in občasno štekanje se je oddolžil s kopico funkcij, o katerih so drugi mobilniki sanjali, in velikim barvnim zaslonom, ki je bil tedaj še bolj redkost kot pravilo. Imel sem jo skoraj tri leta, nakar sem presedlal na sony ericssona, in užival s k750i, dokler mi ga ni sunil pes in pošteno zgrizel. w810 je bil samo slab obliž in po tistem sem hitro spet prešaltal na nokio, in sicer 6120 classic. Mobilnik mi je povsem solidno služil, dokler se mi ni ponudila priložnost za ugodno nabavo e71. Imam jo že kakšno leto in pol in nimam nobenih pritožb. Potrebne aplikacije imam naložene (navigacija, blacklist, fringe, opera, skyfire), za ostale pa mi dol maha, baterija zdrži ohoho dni, sistem pa teče povsem zadovoljivo hitro in gladko. Edina zamera, ki gre telefonu je, da je zaradi tega, ker gre za poslovno serijo, precej zapostavljena zabavna varianta. Fotoaparat je, denimo porazno slab, predvajalnik je preveč zakompliciran itn. Ravno zato in zaradi dejstva, da me touchscreen mobilniki že lep čas rajcajo (sploh htc-ji), bom ob predpostavki, da bo z vezavo cena normalna (do 200EUR), e71 prodal in nabavil n8. Zadeva seveda ne bi iPhone killer (sumim, da to niti ni njen namen). Bo preprosto telefon za uporabnike, ki želijo dober, zmogljiv, prilagodljiv in všečen telefon z dobro baterijo (po kapaciteti baterije in siceršnjih performanskih njihovih aparatov sumim, da bi morala pri povprečnem uporabniku zdržati vsaj 2-3 dni, kar bi bilo zame zadovoljivo). Dejstvo je, da bo poleg vseh tehničnih cukrov, ki jih ponuja, najpomembnejši jeziček na tehtnici cena. Če bo takšna, kot sem napisal zgoraj, bo prodajni hit. Za tiste, ki kupijo po principu bang za buck.
No grave is deep enough to keep us in chains.

js osebno ::

martincek1 je izjavil:

thejan2009 ti pa si en hardcore Nokia fan :) Morm obrazložit? :D

Vem, ni treba razlagati. Moti me pa če nekdo reče nekaj v stilu Android sux in pika. Ker pomagati si z njegovim postom je nemogoče.

kihc ::

js osebno je izjavil:


Definitivno Nokia N8.
Če pogledaš, so vse specifikacije boljše (tu zraven ne štej procesorja in RAMa, ker med Androidom in Symbianom ni primerjave. Android se na telefonu emulira, zato rabi telefon boljše specifikacije, da sploh lahko kaj dela; Symbian je pa zgrajen z "mislijo na baterijo". Čeprav je baterija večja pri Desireu, ima ta precej manjši "obratovalni čas")


Lahko to malo utemeljiš? Če ciljaš na dalvik, močno dvomim da je overheada toliko, da bi se opazno poznalo. Večina os-a je itak spisana nativno.

Kaj hočem reči; če upoštevam, da so največji porabniki baterije radio(wlan, 3g ...), gps in take zadeve, ne verjamem da Nokia uspela zadeve toliko optimirati, da je poraba baterije opazno manjša.
x

js osebno ::

Očitno da je sistem precej manj požrešen, primerjaj recimo čas predvajanja glasbe na N8 z 1200 mAh baterijo (nad 50 ur) in 5800 Xm z 1320 mAh baterijo (do 30 ur). S tem da ima Symbian^3 precej več eye-candya. Android in Symbian pa sta povsem drugačna svetova. Android je narejen z mislijo na touch, Symbian pa z multitaskanjem in majhno porabo baterije.

Pozneje sem ugotovil, da sem neki v zvezi z Androidom zaj**. Dalvik je ta emulacija..

Lonsarg ::

Android emulira samo in izključno aplikacije, da tečejo v java okolju in to niti slučajno ne na tak način, ki si ti to predstavlaš. Namreč aplikacija, ki sicer teče v tem Dalviku kliče razne NATIVE podprocese, ki so že vklučeni v Android. Tak da recimo aplikacija, ki predvaja musko, se ta muska predvaja z pomočjo native "predvajaj musko" programa, ki v androidu že obstaja. prav tako igre, ki so spisane kličejo lepo NATIVE grafične komande itd. Še meni, ki se odpre v aplikaciji, je native, ker ga aplikacija samo kliče, v bistvu vse kar vidiš, je native. Le majhni deli kode, ko se aplikacija odloča, kaj glede na pirtisk na gumb itd narest, so v virtualizaciji, to je skoraj zanemarljivo za večino aplikacij, so tudi izjeme seveda.

Če je katera pomanklivost virtualizacije, je ta, da ne moraš spisat aplikacije z nečim, česar ne moreš klicat, kar pa je napravm windows mobile glede varnosti in bugov dobra stvar, je pa res, da zaradi tega še nimamo spodobnega video predvajalnika, tak da ima tudi seveda slabo stran. Ampak ko bo google poskrbel, da se bo dalo ustrezen del CPU/GPU komand klicat, za predvajanje filma, potem bomo tudi to dobili.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

kihc ::

Ja, natanko na to sem ciljal.

Dvomim, da je razlika v času predvajanja glasbe (12h : 50h, Desire: N8), na račun jvm-ja. Bi pa težko rekel zakaj takšna razlika, če seveda ni tistih 50h od nokie malo za lase privlečenih.

//edit - typo
x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kihc ()

js osebno ::

Nevem, prve specifikacije so ciljale celo na "do 60 ur", pozneje pa so to spremenili na "nad 50". Moramo vedeti, da se ti časi merijo pri popolni izklopljenosti mobilnih anten, etc, Android je pa narejen za popolno povezanost..
Časi se mi ne zdijo nič za lase privlečeni, z 5800 sem nekoč dobil 20 ur - 2 dneva z prekinitvami - igranja glasbe... (in baterije nisem povsem izpraznil)

JayKay ::

ja tako jaz z desire tudi dobim 40+ ur če imam večino časa vse izklopljeno. več v desire temi. je pa hd video hud.

kihc ::

No, če Nokia res podaja čase z vso "šaro" izključeno, HTC pa ne, potem superiornost Symbiana3 naenkrat izpuhti.
x

js osebno ::

z vso "šaro" izključeno

vedno se je delalo tako.

bajsibajsi ::

Samsung I9000 Galaxy S bo tudi konkurenca. :)

denabiker ::

a ve kdo kdaj točno bo N8 na voljo?

LuGi ::

Izzide 24.8.. na slovenski trg verjetno mesec kasneje.

St235 ::

Nokia je po mojem mnenju odličen proizvajalec telefonov. Na področju smartphone pa ji ne uspeva. Po totalni polomiji z ngage so vse boljše nokije postale kopije Blackbaryjev (design) z symbian operacijskim sistemom. Kot nezahteven telefon z enormnim trajanjem baterij so nokije čisto zanimiva izbira, kot high end tech device pa pač ne.

Razlogi za to:
Kvaliteta Touch zaslonov: N8 ima zaslon, par razredov nižji od Desire - Ločljivost, multitouch, predvajanje videa.

Aplikacije: Android market je z googlovo podporo doživelk BOOM, število aplikacij eksponentno raste, podpora neuradnim aplikacijam pa android naredi mnogim bolj privlačen kot iOS. GPS navigacija na DESIRE je čista poezija. Enormna ločljivost, nobenih težav pri osveževanju, praktično instantno preračunavanje poti.

Operacijski sistem: Symbian je praktično izumrl. Resno ga uporablja praktično samo še Nokia. Android pa je v polnem razcvetu. V dveh letih obstoja si je pridobil enormen delež trga, aplikacije zanj se razvijajo kot po tekočem traku, nadgradnje sistema so praktično mesečne in za seboj ima giganta Google. Symbian pa počasi caplja zadaj, sploh na področju multitouch screenov, integracije z internetom.

Trajanje baterije je seveda v prit Nokiji, vendar niti pod razno takšna razmerja kot se omenjajo gor. Predvsem pa so vse to špekulacije na podlagi podatkov proizvajalca in ne dejanskih testov. Desire je brez vprašanja požrešen telefon, sploh če si stalno priklopljen na internet ali pa uporabljaš GPS. Samo nekdo, ki išče telefon s katerim bo preživel tri tedne v puščavi brez elektrike že v osnovi ne bo gledal smarphona.

N8 je zanimiva igrača, če bo dejansko imel pol manjšo ceno od Desire in bo NOKIA fanom in tistim s plitko dnarnico nudil moralno zadoščenje, da imajo fancy telefon. Če pa enkrat uporabljaš desire z android, se ti zdi pa smešno kako neroden je symbian ali pa windows mobile. Upam predvsem, da čim prej dobimo androis 2.2.

Še stavek ali dva o HTC. HTC obstaja dobrih 10 let (od leta 1997) in je specializiran v izdelavo smartphonov. Najprej so bili skoncentrirani na platformo Windows mobile, bili so Original design manufacturer. KAr pomeni, da so izdelali kompleten telefon, ki se je potem pod različnimi znamkami prodajav po svetu (XDA, Qtech, t-mobile). Ob splovitvi windows mobile 6.1 praktično ni bilo telefona s tem operacijskim sistemom pri katerem ne bi imel HTC prstov zraven. Kot blagovna znamka pa so začeli delovati šele 2005. Izdleali so prvi telefon z operacijskim sistemom android in imajo zavidljiv delež na področju telefonov za androidom. Ves čas vključno z gospodarsko krizo brez težav poslujejo z precejšnjim profitom in si konstantno povečujejo svoj delež na trgu. Predvsem pa za razliko od Nokije niso obremenjeni z lastnimi programskimi rešitvami ampak se hitro prilagajajo trgu (prehod iz WM na android, medtem ko nokia vleče za sabo truplo,ki se mu reče symbian. Podobno napako je naredi MS z pretirano združljivosto Windows mobile za nazaj). K uspehu je ogromno pripomoglo tudi dejstvo, da za njim stoji kapital Wang Yung-chinga.

Glavna prednost HTCja je predvsem prilagodljivost trgu in sledenje trendom. Kljub 30+letom nokije, jim ta na področju smart phone in softwara ne seže do kolen.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

js osebno ::

Zakaj je torej (po tvojem mnenju praktično izumrl OS) Symbian na več kot 40% smartphonov?

St235 ::

To boš moral pa z čim bolj konkretnim kot številko podpret, sploh glede na tvoj podpis. Predvsem pa si večina telefonov z symbianom ne zasluži oznake smartphone.

Lonsarg ::

Veš kaj je, bluziš. Symbian je mogoče samo manj sodoben, kar se UIja tiče, pa še to tele nove revizije niti ne več. programom za Symbian je fuuul, fora je samo, da jih ni skoraj nič na Ovi Store, ampak jih moraš sam potegniti dol iz raznih sourcov. Pomoje programja za Symbian sploh ni kaj veliko manj kot za Android. in dobro vem o čem govorim, sem dva leta bil na Symbian, kar se funkcionalnosti tiče je zelo izpiljen OS.

bajsibajsi ::

Ah to da ima Sym OS dalec najvecji delez v industriji mobilnih telefonov ni nobena skrivnost.

Ravno tako ni nobena skrivnost, da so pri Nokiji "zaspali" v konkurenci pametnih telefonov. Ravno zato naj bi baje bil to zadnji telefon N serije, ki ga bo se poganjal Symbian. Nato se bo Nokija z razvojem pametnih telefonov povsem usmerila (nazaj) na Maemo in (naprej) na MeeGo. Napovedani OS za pametne telefone, bo v teoriji prakticno povsem kos Androidu.

Sym OS pa bo vecinoma ostal v telefonih srednjega in nizjega cenovnega razreda. Skratka v sirsi uporabi za povprecne uporabnike, katerih pa je globalno najvec.

Gjurisic ::

Koliko pa bo cena telefona.

destroyer2k ::

Jaz bi enostavno povedal tako, če imaš namen da boš še igral igre ti priporočam desire (ali galaxy s). Ker sedaj vedno več bolših iger izhaja za android (gameloft je začel portati veliko iger). Če pa nimaš tega namena ali zelo malo pa nokia n8 bo več kot solidno (desire bol priporočam samo zato, ker dvomim da bo nokia dobila toliko portov kot jih android, saveda če se situacija spremeni je pa čisto vseeno).

Po mojem mnenju glavna razlika med tema dvema so igre, ker ostale stvari sem skoraj siguren da bodo podobne (oz. enako funkcionalne).

detroit ::

hmm moj argument bo sam symbian sux
Skero

debil ::

destroyer2k je izjavil:

Po mojem mnenju glavna razlika med tema dvema so igre, ker ostale stvari sem skoraj siguren da bodo podobne (oz. enako funkcionalne).

Upam da nisi resen. Že sam symbian ni funkcionalen :)

js osebno ::

Se gremo eno igrico z imenom "Argumentiraj"? Česa s Symbian telefonom ne moreš narediti, s telefonom z drugim OSom pa lahko?
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nokia C7 (strani: 1 2 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
7114529 (8334) Mikec17
»

Nokia N8 (strani: 1 2 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
719467 (5616) umexteacher
»

nov telefon

Oddelek: Mobilne tehnologije
426429 (5466) dgrude
»

Nokia N8 vs Apple iPhone 4 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
10025602 (23595) MrX
»

Symbian še ni mrtev (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
5617474 (15918) PrimozR

Več podobnih tem