» »

Apple poskuša patentirati metode za ugotavljanje istovetnosti uporabnika iOS

Apple poskuša patentirati metode za ugotavljanje istovetnosti uporabnika iOS

Ars Technica - Apple je vložil zahtevek za dodelitev patenta za metodo, ki omogoča razlikovanje legalnih uporabnikov iOS-a od nelegalnih. Ko odkrijejo, da je raba v nasprotju s pogodbo, lahko na napravi oddaljeno izključijo nekatere funkcije ali pošljejo obvestilo lastniku.

Patentna prijava se imenuje Sistemi in metode za identifikacijo nepooblaščenih uporabnikov elektronskih naprav (angl. Systems and Methods for Identifying Unauthorized Users of an Electronic Device) in opisuje več načinov za identifikacijo uporabnika. Med njimi so analiza glasovnega odtisa, fotografije, ritma bitja srca, poizkusi vdora in celo opažanje posameznih aktivnosti, ki lahko kažejo na sumljivo rabo. Po odkritju nelegalnega uporabnika se izvedejo ukrepi za zaščito podatkov na napravi, onemogočitev nepooblaščenega uporabnika ter obveščanje lastnika. Ena možnost je izdelava varnostne kopije podatkov na varnem strežniku in lokalni izbris. Poleg tega lahko naprava avtomatično slika tatu, zabeleži GPS-koordinate naprave in prek elektronske pošte, glasovne pošte, Twitterja, Facebooka, oblačne storitve (MobileMe) ali kako drugače obvesti zakonitega lastnika.

77 komentarjev

«
1
2

bluefish ::

In ta graf v celoti ponazarja patent?

|SNap| ::

Kaj pa zasebnost tatov? :P

Sicer pa res smesen diagram.

gzibret ::

Tale graf je pa kronska neumnost patentne zakonodaje. Če je tole jedro patenta, potem bolje, da kar ukinejo cel sistem...
Vse je za neki dobr!

techfreak :) ::

Patent je samo za elektronske naprave, za detekcijo ne-avtoriziranega uporabnika pa se lahko uporabi vse od napačnega vnosa gesla do EKGja, poleg tega pa se pod ne-avtoriziran dostop upošteva tudi vdor v napravo in jailbreaking. Ob tem se obvesti primerno osebo, npr. lastnika ali policijo z različnimi podatki o tej napravi (GPS, slika "novega lastnika" ter podatki o računalniku oz. drugem gostitelju, na katerega se priklopi to elektronsko napravo). Lahko pa se tudi omeji delovanje naprave.

Torej v bistvu je malo več kot pa samo ta graf. Kolikor sem na hitro prebral, ta patent torej opisuje kakršnokoli zaznavo kraje elektronske naprave (namizni računalnik, telefon, iPod, prenosnik, ...) ter potem obvesti kogarkoli in mogoče blokira določene storitve.

Zgodovina sprememb…

matejdro ::

tracking anywhere?

bluefish ::

Tale patent je glede diagrama še hujši:

...


Pri tem niti ni pomembno, ali se gre za Apple ali katero tretjo firmo. Če vsi objavljajo patente na podlagi takih grafov in neke splošne in precej ohlapne razlage, potem je res že zadnji čas, da se uvede nek strožji sistem oz. se sistem popolnoma spremeni.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: bluefish ()

techfreak :) ::

matejdro je izjavil:

tracking anywhere?

Samo v primeru kraje oz. zaznave vdora. Poleg tega pa so pod primere navedli "samo" sledenje s pomočjo GPSa, A-GPSa, trilateracije triangulacije in WLAN dostopnih točk.>:D

Isht ::

Torej:

Applove naprave lahko snemajo glas, spremljajo način uporabe naprave in celo fotografirajo brez uporabnikovega eksplicitnega dovoljenja, vse to z namenom 'preprečevanja uporabe morebitnim tatom'.
In recimo, ko se jaz po pol leta gojenja solidne brade odločim obriti, bi se mi gadget, za katerega bi dal malo premoženje, izklopil, ker bi z biometrijo ugotovil, da to nisem jaz?
Po možnosti pa naj se še vsi podatki zbirajo kar pri Applu, ne?

Jao jao...

Lonsarg ::

Lol to je patent če bi blo kaj takega že notri bi se vedelo:)

techfreak :) ::

@Isht: To ni omejeno samo na Apple ampak na vse naprave, ki bodo uporabljale tehnologijo, ki jo ta patent pokriva. Poleg tega se podatki zbirajo samo takrat, ko se zazna ne-avtorizirana uporabe in šele takrat se lahko pošljejo do tistega, ki je pooblaščen (npr. lastnik).

matejdro ::

techfreak :) je izjavil:

matejdro je izjavil:

tracking anywhere?

Samo v primeru kraje oz. zaznave vdora. Poleg tega pa so pod primere navedli "samo" sledenje s pomočjo GPSa, A-GPSa, trilateracije triangulacije in WLAN dostopnih točk.>:D


techfreak :) je izjavil:

@oleg tega se podatki zbirajo samo takrat, ko se zazna ne-avtorizirana uporabe in šele takrat se lahko pošljejo do tistega, ki je pooblaščen (npr. lastnik).



Če bi zbiral podatke samo v primeru kraje, kako bi potem zaznal kdaj je telefon vkraden?

techfreak :) ::

Saj ni potrebno zbiranje podatkov. Za recimo prepoznavo obraza potrebuješ samo prvotno sliko in jo na določene intervale primerjaš s trenutno, ki jo zajameš preko vgrajene kamere.

s1m0n ::

Jaz pa nemorem verjet kaj vse se lahko dan danes patentira :) Počasi bo hoja patentirana pa boš moral imet patent :)

gzibret ::

He he... gremo patentirat bipedalno lokomocijo :))
Vse je za neki dobr!

techfreak :) ::

gzibret je izjavil:

He he... gremo patentirat bipedalno lokomocijo :))

Je že v uporabi ... torej ne moreš patentirati.

kroff ::

sej to je vredu, apple naj patentira to stvar, noben od drugih proizvajalcev ne bo te tehnologije uporabljal, ker ne bodo placevali applu licencnine.
applovi uporabniki bodo v matrici, vsi ostali pa bojo prosto po presernu skakali po tej nasi zemljici :)
KroFF

------------------------------------------------------------------

Bananovec ::

Jaz vem še za boljši patent. Patent za upravljanje miške.
Imate miško? Ne>Kupite miško; Da>Dajte prste na miško. Jih imate? Ne> Kupite prste; Da>Uporabite vaše temne sile in premaknite miško.
Its only copying if samsung does it. And unless we patent this in 5 years,
this is the shittest tech ever ... and we'll sue you.
Regards, Apple

Icematxyz ::

17. A system comprising:an electronic device comprising;an input device operable to receive a password provided by a user;a camera operable to take a photograph of the user;a processor operable to:determine that a predetermined number of incorrect passwords have been successively received;direct the camera to take a photograph of the user; andgenerate an alert notification in response to the processor determining, wherein the alert notification comprises information related to the identity of the user and the photograph of the user; andcommunications circuitry operable to transmit the alert notification to a remote device.


19. The system of claim 17, wherein the alert notification is transmitted via one of text message, facsimile, VoIP application, instant messaging application, on-line profile application, on-line blog application, and a cloud server.


Se pravi napačno vpišeš geslo v iPhone. Pa se že tvoja slika znajde na spletu.

Še huje pa se mi zdi to. Da sem ob prebiranju tistih točk s povezave. Ugotovil da zagotovo Apple ni prvi tako v ideji kot implementaciji neke rešitve.

Pesimist ::

predlagam da se vgradijo miniglo v ifone kera bo vzela DNA uporabnika. Mislim debili, samo v krogu se vse vrti. Jailbreak so pa legalizirali v USA torej nebi smeli disejblat naprave zarad tega, in niti policijo obvestiti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pesimist ()

Isht ::

Z vsakim takim patentom Apple tone globje. Uporabniki iPhonov, ki bojo itak tako funkcijo telefona pozdravili kot nepogrešljivo, so tipični primerki inkontinence. iPlenice celo življenje, na kolena in komolce ščitnike, na glavo pa iČelado. Potem pa samo še na oči iOčala, ki AppleFreakom spuščajo skozi samo tiste informacije o resničnem svetu, ki jih dovoli Steve.

Upam, da striček Google nima podobnih (zgrešenih) idej z bodočnostjo Androida.

zee ::

Upam, da striček Google nima podobnih (zgrešenih) idej z bodočnostjo Androida.


Google: Google Verizon Net Neutrality
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

techfreak :) ::

Ugotovil da zagotovo Apple ni prvi tako v ideji kot implementaciji neke rešitve.

Kdo je pa prvi? Ker večina rešitev, ki jih poznam, zahteva da lastnik sporoči krajo, šele potem se lahko začne sledenje in zbiranje informacij.

Z vsakim takim patentom Apple tone globje.

Zakaj? V bistvu če jim to uspe patentirati, potem bodo ostala podjetja na zgubi, ker bodo morala plačevati Applu za uporabo tehnologije, ki je tu opisana.

Takšno rešitev si želi imeti veliko ljudi, ne samo Apple uporabniki. Razlika med trenutnimi in to rešitvijo je samo v tem, da zaenkrat mora uporabnik sporočiti krajo, s to rešitvijo bo pa naprava to samodejno zaznala.

Jailbreak so pa legalizirali v USA torej nebi smeli disejblat naprave zarad tega, in niti policijo obvestiti.

Saj ne bodo klicali policije. Če jailbreakaš telefon bodo najverjetneje obvestili tvojega mobilnega operaterja in ti blokirali dostop do nekaterih funkcij telefona.

Blisk ::

Tale zadeva je za navadnega uporabnika totalna bedarija, ker ga bo prej omejevalo, kot pa koristilo.

ALT ::

jailbreak je nekdo iz riti potegnu in se ga nikjer ne omenja..

sicer pa ideja, da v primeru kraje/vdora, se prepreci dostop do podatkov ni slaba.. treba pocakat na implementacije in videt kako deluje, lahko da bo uporabna. in ce bo implementirana v sam OS, se lahko takoj sporoci, da je telefon ukraden, in tako tudi novo flashanje ne bi pomagalo..

techfreak :) ::

ALT je izjavil:

jailbreak je nekdo iz riti potegnu in se ga nikjer ne omenja...

Si prepričan, da se ga nikjer ne omenja?

[0005]In some embodiments, an unauthorized user can be detected by noting particular activities that can indicate suspicious behavior. For example, activities such as entering an incorrect password a predetermined number of times in a row, hacking of the electronic device, jailbreaking of the electronic device, unlocking of the electronic device, removing a SIM card from the electronic device, or moving a predetermined distance away from a synced device can be used to detect an unauthorized user.


[0039]As another example, an activity that can detect an unauthorized user can be any action that may indicate the electronic device is being tampered with by being, for example, hacked, jailbroken, or unlocked ... "Jailbreaking" of an electronic device can generally refer to tampering with the device to allow a user to gain access to digital resources that are normally hidden and protected from users ...

ALT ::

ja ok, ampak to je misljeno kot nenavadna aktivnost in hackanje naprave, ne pa ce jo ti ze tako ves cas uporabljas..

na jailbrejkanem telefonu se bo sigurno dalo funkcijo izklopit, zato pa tudi preventiva, ce po nekem casu se nardi jailbrejk in se kaksna druga nenavadna aktivnost obenem, pa je dobra verjetnost, da ima nekdo drug telefon v rokah..

jailbreaking je postal uradno legalen, tako da imho gre tukaj le za ugotavljanje neavtorizirane uporabe..

sicer pa bo treba pocakat do implementacije in potem pljuvat po zadevi, ker po tem sirokem opisu je lahko stvar zelo negativna, ali pa prijetno pozitivna..

Icematxyz ::

Kdo je pa prvi? Ker večina rešitev, ki jih poznam, zahteva da lastnik sporoči krajo, šele potem se lahko začne sledenje in zbiranje informacij.


Preberi si točke pa oceni če je Apple res prvi, ki bi se kaj takega domislil. Kot je navedeno v tistih točkah.

Res pa je da je trenutno povezava iz novice nedosegljiva.

Je zgleda preveč ljudi zanimalo, kaj tam piše. In bo treba malo počakati.

antonija ::

imho gre tukaj le za ugotavljanje neavtorizirane uporabe..

Kaksne "nevatorizirane" uporabe? A mi mora Steve dovolit vsako stvar ki jo hocem pocet s telefonom? Tud tiste ki so legalne, pa njim niso vsec? Od kje tolk velika podpora za povecevanje nadzora? A vam vsak teden ukradejo iPhone pa mora ati kupit novega? Al smo sam tolk paranoicni in prepricani da bi nam cist zares vsak teden ukradli iPhone in bi moral ati kupit novega (ceprav te "zascite" se ni in se to ne dogaja)?

Saj ne bodo klicali policije. Če jailbreakaš telefon bodo najverjetneje obvestili tvojega mobilnega operaterja in ti blokirali dostop do nekaterih funkcij telefona.

Zaklaj ze? A je to slucajno prepovedano??
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

techfreak :) ::

Preberi si točke pa oceni če je Apple res prvi, ki bi se kaj takega domislil. Kot je navedeno v tistih točkah.

Kako naj ocenim, če pa ne poznam podjetij, ki so že realizirali rešitev opisano v tem patentu.

Kaksne "nevatorizirane" uporabe? A mi mora Steve dovolit vsako stvar ki jo hocem pocet s telefonom?

To je za dobro uporabnika in bo zelo verjetno dosegljivo samo ob nakupu MobileMe naročnine. MobileMe ti že zdaj ponuja ogled lokacije tvojega iPhone-a in oddaljeno brisanje vseh podatkov iz njega,.

Zaklaj ze? A je to slucajno prepovedano??

Omenjeni patent jailbreak omenja samo v smislu, da je to eden izmed dejavnikov, ki bi pripomogel k prepoznavi kraje. Torej je moja zgornja izjava samo domneva, ki sem jo nekje prebral in se mi zdi mogoča. Če ponudnik nima rad tethering-a, potem bi bil vesel storitve, ki bi jim sporočila, da je uporabnik jailbreaknil telefon in bo mogoče uporabil tethering.

ALT ::

antonija, kompleksas much? ati ni hotu kupit iphona? :(

ce ne zastopis, kaj je sploh point tega patenta, bodi raje tiho..

antonija ::

To je za dobro uporabnika

Ja? Zakaj ze?

in oddaljeno brisanje vseh podatkov iz njega

In to lahko preverim kako?

Če ponudnik nima rad tethering-a, potem bi bil vesel storitve, ki bi jim sporočila, da je uporabnik jailbreaknil telefon in bo mogoče uporabil tethering.

Ce tega ponudnik "nima rad" naj tega ne pocenja. Ne vem zakaj bi bil uporabnik kriv ce izkoristi napravo ki jo je kupil kakor ve in zna...

antonija, kompleksas much? ati ni hotu kupit iphona?

To sklepam da se pri tebi steje za argument?

ce ne zastopis, kaj je sploh point tega patenta, bodi raje tiho..

Ce je to edini pogoj potem ne bom tiho, ker ga izpolnjujem.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

techfreak :) ::

Ja? Zakaj ze?

Ker omogoča posredovanje informacij o kraji lastniku in mogoče tudi policiji. Hitreje in bolj učinkovito lahko najdejo kradljivca. Saj tudi npr. LoJack omogoča pridobitev in posredovanje informacij v primeru kraje - ampak tam ti avtomobil/prenosnik ne pove samodejno, da je ukraden, tu pa.

In to lahko preverim kako?

Kaj želiš preveriti? Če imaš Mobile Me naročnino in telefon povezan z njo potem imaš dostop do teh podatkov preko njihove strani.

Ce tega ponudnik "nima rad" naj tega ne pocenja. Ne vem zakaj bi bil uporabnik kriv ce izkoristi napravo ki jo je kupil kakor ve in zna...

Saj ponudnik ne počenja tega in prepoveduje uporabo tetheringa. Nekdo z znanjem pa lahko jailbreaka in pride do te funkcionalnosti.

antonija ::

Kaj želiš preveriti?

Predvsem to ce se podatki dejansko izbirsejo al se jih samo oznaci kot izbrisane in se jih ne prikazuje vec.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

ALT ::

A vam vsak teden ukradejo iPhone pa mora ati kupit novega? Al smo sam tolk paranoicni in prepricani da bi nam cist zares vsak teden ukradli iPhone in bi moral ati kupit novega (ceprav te "zascite" se ni in se to ne dogaja)?


a je sploh potreben kaksen argument na to?

ocitno ti ni jasen glede na vprasanja, ki jih zastavljas.. sploh se ne gre za omejevanje uporabe aparata lastniku, temvec zaznavanje nelegitimnega "novega" lastnika. Ta pa se doloca med drugim z uporabo jailbrejka, ker je rahlo sumljivo, ce ga prej nisi uporabljal. k temu dodas v istem dnevu nekajkrat napacno vneseno geslo, pregledovanje celotne vsebine telefona.. pa imas kar veliko verjetnost, da ga uporablja nekdo drug.

sedaj te pa ze moti zanesljivost izbrisa? kaj pa ce potem se Steve sam brska po backupu, ki se naredi? mogoce jih kar forwardajo NSA/CIA/Sovi? no dj take a chill pill model..

techfreak :) ::

antonija je izjavil:

Kaj želiš preveriti?

Predvsem to ce se podatki dejansko izbirsejo al se jih samo oznaci kot izbrisane in se jih ne prikazuje vec.

Kolikor vem se vse iz njega izbriše, dvomim pa, da uporabljajo kakšen prepis vseh podatkov z naključnimi 0 in 1.

ALT ::

obstaja 3rd party programcek za lowlevel format, tako da dvomim, da bi bil problem applu implementirati tudi to..

techfreak :) ::

Verjetno bi Apple bil prvi, ki bi kaj takšnega ponujal, glede na to da ima zaenkrat edino Mac OS X vgrajeno možnost za izbris datoteke in prepis tistega dela diska.

antonija ::

sploh se ne gre za omejevanje uporabe aparata lastniku, temvec zaznavanje nelegitimnega "novega" lastnika. Ta pa se doloca med drugim z uporabo jailbrejka, ker je rahlo sumljivo, ce ga prej nisi uporabljal. k temu dodas v istem dnevu nekajkrat napacno vneseno geslo, pregledovanje celotne vsebine telefona.. pa imas kar veliko verjetnost, da ga uporablja nekdo drug.

Al pa da bo tvoja zena dobila policaje domov ker si pozabil telefon in je sla mal po netu brskat.

Sej te razumem da si navdusen nad moznostjo da bi v nekaj dnevih spremljanja uporabe telefona lahko tretja oseba ugotovila da je tvoj telefon _mogoce_ ukraden, ampak a zato bi se ti strinjal da ta tretja oseba spremlja prakticno vse kar pocnes s svojim telefonom (koga klices, kdaj in tarajanje, komu posiljas sporocila, kaj brskas po netu, kaksne maile posiljas in komu, katere programe uporabljas, tvojo lokacijo, ...)??

sedaj te pa ze moti zanesljivost izbrisa?

To me ze ves cas moti. Za ugotavljanje prekrskov in kaznivih dejanj imamo zato posebaj pooblascene ustanove, ki so nadzorovane. Predvsem ne rabimo stanja kjer bi vsako podjetje lahko samovoljno opravljalo to funkcijo (tud ce so namenske ustanove zanic pri tem kar delajo; pol se popravi/zamenja doticne ustanove).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

techfreak :) ::

Predvsem ne rabimo stanja kjer bi vsako podjetje lahko samovoljno opravljalo to funkcijo.

Saj ne opravljajo te funkcije. Verjetno bo Apple tako kot druga podjetja policiji samo posredoval informacije, oni pa bodo ukrepali dalje.

antonija ::

Verjetno bo Apple tako kot druga podjetja policiji samo posredoval informacije, oni pa bodo ukrepali dalje.

Torej ce prav razumem smo vsi navduseni nad tem, da bo podjetje (v tem primeru apple) hranilo vse podatke o nasih telefonih, nasih kontaktih, nasem obnasanju na spletu in nasi lokaciji (pa se celo nasi biometricni podatki so omenjeni v novici) z namenom da ce bi nam slucajno kdo ukradel telefon bi lahko te podatke posredovali policiji?

Al sem jaz narobe razumel situacijo al je pa vecina populacije pripravljena zrtvovat vso zasebnost komunikacije (in drugih zadev ki jih doticne naprave omogocajo) za neko nedefinirano moznost da v primeru kraje dobi napravo nazaj?

Ne vem a ste strasno mladi fantje ki niste bili pozorni v soli ko ste pri zgodovini obravnaval povojno nemcijo, pa jugoslavijo, pa mogoce se kaj (nisem ziher kaj danes sploh se ucijo v solah...), al mate pa izredno slab dolgorocni spomin. Obstaja precej dober razlog zakaj imamo zakone za varovat zasebnost, zakaj je to ena od temeljnih clovekovih pravic, itd. Seveda se ima vsak pravico odrect svojim pravicam... (razen ce se ni polnoleten, v tem primeru bo pac potreboval dovoljenje starsev oz. skrbnika)
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Icematxyz ::

Kako naj ocenim, če pa ne poznam podjetij, ki so že realizirali rešitev opisano v tem patentu.


Se pravi če jaz napišem v patent. Daš v posodo mleko. In pustiš 1 dan na soncu. In dobiš "kisano mleko". Ti ne boš znal oceniti situacije. Ker morda v tistem trenutku se nebi spomnil proizvajalca "kisanega mleka"?

Zgodovina sprememb…

lurker ::

techfreak :) je izjavil:

antonija je izjavil:

Kaj želiš preveriti?

Predvsem to ce se podatki dejansko izbirsejo al se jih samo oznaci kot izbrisane in se jih ne prikazuje vec.

Kolikor vem se vse iz njega izbriše, dvomim pa, da uporabljajo kakšen prepis vseh podatkov z naključnimi 0 in 1.
Tisti, ki je kdaj že naredil 'Delete all data and setting' (al kakorkoli je že poimenovana ta funkcija v Preferences) ve, da stvar traja ohoho ur (na mojem Touchu je bilo to vsaj 4 ure). Po tem se naprava ne zboota več, ker ni več OSa gor. Moraš narediti restore z iTunes.

ALT ::

Sej te razumem da si navdusen nad moznostjo da bi v nekaj dnevih spremljanja uporabe telefona lahko tretja oseba ugotovila da je tvoj telefon _mogoce_ ukraden ...


a mislis, da hocejo patentirati novo delovno mesto? cloveka, ki sedi in spremlja sumljivo delovanje telefonov?

to bo vse potekalo avtomatsko, in ce program zazna nenavadno obnasanje telefona ga zaklene, te obvesti po emailu/facebooka/po golobih, da je tvoj telefon mogoce ukraden! se prijavis na MobileMe, pogledas kje se ti telefon nahaja, ce ves, da ni sans, da si ga pozabil na neki lokaciji, kjer nisi bil, izberes izdelavo remote backupa in brisanje telefona. lahko izberes, da naredi fotko osebe, ki klika po telefonu (da ti se to cudo razlozim, ker verjetno ne bos dojel, ko telefon zazna, da ga uporabnik uporablja, naredi sliko z front kamero..) in ti jo posreduje, in gres lahko cekirat, kje se telefon nahaja.. pa se marsikaj bi se dalo..

kaksno zasebnost komunikacij in odrekanje pravicam sanjas, pa ves zgolj ti. ce kaj, ti bi to omogocalo da jih zascitis. preprecis dostop do vseh podatkov, ki so na telefonu, preprecis nabijanje racuna in zlorabe klicev.. obenem pa ti ostane kopija podatkov varno spravljena na strezniku..

ampak to tebi seveda ne bo ustrezalo, paranoiki morate obstajat.. kdo pri pravi pameti bi zaupal backupu podatkov na streznik.. pa kdo bi verjel, da se podatki dejansko izbrisejo, kaj ce jih zanalasc prikaze lopovu?

zdj pa se za konec povej, da uporabljas gmail, skype/msn, facebook, ampak svojih podatkov pa ne bos zaupal nikomur!

antonija ::

Clovek ki bi spremljal bi bil se vredu (ceprav ekonomsko bedarija). Samo izvedba je pa najverjetneje zbiranje podatkov en-masse, zelo verjetno brez zunanjega nadzora (ceprav je to podrocje v vecini sveta precej lepo popisano v zakonih). S takimi podatko pa vemo kaj vse se da narest, je FB zivi dokaz zakaj take stvari mogoce niso najboljsa ideja. Pa FB je prostovoljno objavljanje, ne kar avtomatsko zbiranje.

Cist resno ALT, kolk si ti star? Ker iz tvojega pisanja bi sklepal da si zelo mlad osebek ki ni najbolj poucen o zgodovini masovnega zbiranja podatkov in posledic ki jih je tako pocetje imelo za ogromno stevilo ljudi...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

lurker ::

Apple je (poleg RIM) verjetno firma, ki najmanj potrebuje zbiranje takih podatkov (od teh, ki imajo mobilno platformo). Google-u je 'špijuniranje' za uporabniki v krvi, to mu je glavni biznis.

Applov profit pride skoraj ekskluzivno od tega za koliko uspejo uporabniku prodat tisto plastiko in glaževino. Če bodo vtikali v svoje lepe škatlice stvari, ki uporabnikom ne dišijo preveč, tvegajo ali slabšo prodajo ali nižje cene. Tako kot smo se tisti z Androidom (upam) zavestno odločili, da bomo za malenkost nižjo ceno telefona, dali nekaj 'zasebnosti' Googlu.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: lurker ()

techfreak :) ::

antonija je izjavil:

Clovek ki bi spremljal bi bil se vredu (ceprav ekonomsko bedarija). Samo izvedba je pa najverjetneje zbiranje podatkov en-masse, zelo verjetno brez zunanjega nadzora (ceprav je to podrocje v vecini sveta precej lepo popisano v zakonih). S takimi podatko pa vemo kaj vse se da narest, je FB zivi dokaz zakaj take stvari mogoce niso najboljsa ideja. Pa FB je prostovoljno objavljanje, ne kar avtomatsko zbiranje.

Cist resno ALT, kolk si ti star? Ker iz tvojega pisanja bi sklepal da si zelo mlad osebek ki ni najbolj poucen o zgodovini masovnega zbiranja podatkov in posledic ki jih je tako pocetje imelo za ogromno stevilo ljudi...

Saj podatki se bodo zbirali samo takrat, ko bodo zaznana kraja. In šele takrat bo telefon poslal informacije na Apple oz. do uporabnika. Apple ne bo nič samodejno zbiral.

antonija ::

Kako hudica bo pa zaznana kraja ce ne bo nihce imel nobenih podatkov za spremljat?

Ce hoces pogruntat da je srcni utrip trenutnega uporabnika drugacen od srcnega utripa "stalnega" upporabnika, da klice druge stevilke, etc., potem moras to redno merit, shranjevat, analizirat in za vsak podatek posebaj ugovtovit ali je od tapravega uporabnika ali ne. Al sem pa spet nekaj narobe razumel...

EDIT: Pa noben ne trdi da so drugi velikani kaj bolj "cisti" kar se infformacij tice, ampak to se vedno ni razlog da se to pocne vse povprek brez nadzora.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: antonija ()

ALT ::

a zdj bi bilo pa kar vredu, da clovek pregleduje vse te podatke? da so shranjeni v tvoji lastni skatlici pa bog ne daj? od kje tebi taksna zelja, da bi se shranjevali v nekem evil-command-center appla?

js bi prej rekel, da si ti prestar in te ze daje nekaksna paranoja.. clovek bozji, predstavili so zgolj idejo, s kaksnimi podatki bi lahko AVTOMATSKO zaznali, da je naprava odtujena. ti pa iz tega ze kujes teorijo zarote, ki nas bo vse pokopala..

roli ::

Podatki se logično shranjujejo na napravi. Če naprava ugotovi, da je ukradena te obvesti na nek določen način. In ti lahko potem ukrepaš kakor želiš. Jaz v tem ne vidim čisto nobenega problema. Verjetno boš moral za to storitev še celo dodatno plačat - torej ti ne bo vsiljena skupaj z napravo.

Tukaj ne bo Apple (ne kdorkoli drug) zbiral nobenih podatkov o tem kaj ti delaš, kako zgledaš, kje preživiš večino časa...
http://www.r00li.com
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Za vstop v Linux zadostuje 70 sekund

Oddelek: Novice / Varnost
258787 (5588) Spiky28
»

iPhone 5S in A7 pod drobnogledom (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
6921130 (16202) blackbfm
»

O identifikaciji internetnih piscev

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
277592 (5522) jype
»

Identifikacija naprav z branjem pokvarjenih celic

Oddelek: Novice / Zasebnost
133522 (2860) fiction
»

Elektronske osebne izkaznice v Nemčiji

Oddelek: Novice / Zasebnost
1112758 (11623) JanK

Več podobnih tem