» »

Projekt črna pritlikavka ali 12 TB v škatli za čevlje

1
2
»

Brane2 ::

joj kok si ti pameten pa naredi če hočeš poleg tega atom ne bo pokleknil ker če nisi opazil je človek zrihtau HW raid.

Lepo se je potrudil.. se tud sam lotim včasih kakšnih podobnih izdelav vendar primanjkuje časa :S


Saj to je še slabše, če mu zadeva s HW RAID dela tako bedno, a ni ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

--- ::

Sama tipična slovenska fovšija te je, slovenska pa zato ker zravn ljubosumja še popluvaš izdelek za katerega se je človk potrudu.

Brane2 ::

Fovšija nad čem ? V sosedni sobi imam piksno s 16 diski in razmišljal sem že o večji...

Tole sestavit ni neka kunšt - izven mehanike, ki pa je tu neposrečena...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

Čisto tako, da si bomo na jasnem- z zadevo samo ni nič narobe, če izpolnjuje avtorjeva pričakovanja.

Ampak za splošno uporabnost ji manjka še veliko.

Recimo:

1. Škatla:

a. montaža diskov je KATASTROFALNA. Diskov SE NE MONTIRA tako poševno.

b. načrt zračnih tokov je kaotičen, poleg tega pa ima probleme z nabiranjem prahu. jaz bi to pixno zasnoval z dvokrožnim hlajenjem. Škatlo bi zaprl, stranice bi pa izvedel z dvostranskimi hladilnimi rebri. Z notranjim tokom bi toploto prenašal na zunanjo stran ohišja, z zunanjim bi pa toploto z ohišja prenesel na okolišnji zrak. Zunaj bi uporabil par počasnih a ogormnih ventov, da bi bila stvar tiha.

c. predvidel bi plac za par malih akujev za PSU


2. NAPAJALNIK

a. vzel bi kak soliden a poceni napajalnik in ga predelal tako,d a lahko dela tudi iz akumulatorjev in si omislil PSU kar v škatli. Predvidel bi tudi polnjenje in vzdrževanje akujev in možnost SW odčitavanja stanja- da se lahko mašina sama nadzorovano ugasne, ko napolnjenost pade pod recimo 30%. To je koristno zaradi več stvari- ena od teh je hitrost RAID-a. Če SW RAID-5 nenadzorovano ugasneš, se zna zgoditi, da kje kontrolna vsota ne bo pravilno zapisana. Ker računalnik ob naslednjem bootu ne more vedeti, kje bi to lahko bilo, lahko edino na novo preračuna vse vsote, kar traaaaaaja. Alternativa je ta, da predvidiš posebno bitno polje, kjer vsak bit kaže recimo updatanost 0.1% diska, ampak to pomeni, da pa moraš updatati te bite ob vsakem pisanju na RAID- kar zmanjšuje njegovo hitrost. Ampak zato če ti mašina pade, ob naslednjem bootu lahko takoj vidi, katere dele je treba ponovno preračunati in ne dela znova vsega.

Če pa imaš PSU v boxu, potem ti možnost za usutje pixne drastično pade in si lahko privoščiš, da pač nimaš te opcije.

Seveda bi ti PSU lahko koristil še za mnoge druge stvari.Lahko bi recimo speljal ven 5 ali 12V in z njimi napajal še svoj DSL modem ali optični spojnik, enoto pa bi uprabil med drugim tudi kot firewall&switch. Tako bi ob padcu štroma ti še vedno imel recimo internet pristop.

3. Mašina:

Namesto tamalega atom prcoljka bi vzel klaično plato in kak proc stare generacije, ki bi ga undervoltal in underclockal. Kak stari Phenom, ki se mi valja v predalu recimo na 800MHz in manj ko voltu bi delal imenitno. Na kaki plati z obiljem SATA portov, recimo 7SATA + eSATA. Na to bi napbil nekaj SATA kartic, recimo eno PCI-SATA, pa dve PCI-e x1, vse vsaj dvoportne. Poizkusil bi še, če lahko v x8 slotih laufam tudi še kako SATA kartico.

S tem bi dobil šitload štekerjev za diske. Externi e-SATA konektor bi utrgal in tja nalotal še en SATA kabel. ZMontiral bi gor (7 SATA + 1 eSATA ) + 4 ( en disk na eno kartico ) = 12 + 2 ( dva dodatna diska za spare na extra štekerjih na karticah) x 2TB diske = 14 diskov.

Vse preostale štekerje bi uporabil za solidne LAN kartice. Na vsaj enega od internih USB portov bi vdelal USB-LAN adapter za tiste povezave, kjer ni takih hitrosti- recimo za povezavo na DSL modem itd. Vdelal bi tudi en soliden vsaj 8-porten 1GBit switch in en WiFi AP ( na USB-LAN adapterju ).

LCD zaslon je nesmiseln na zadevi, ki bos tala na tleh. Namesto tega bi vložil napor v izdelavo programja za vzdrževanje "servisne strani", kamor bi se lahko skonektal, čekiral in nastavljal vse živo.


4. SW:

Vložil bi napore v profiliranje in optimizanje SW za svoj proc, od kernela naprej. Uštimal bi zadevo tako, da se zboota z internega USB ključka.
Vdelal bi soliden firewall, serverje in kliente vseh vrst ( tudi Bittorent !) in podporo za nadzor- recimo za IP kamero in alarm, ali pa temperaturo.
Stvari bi dal možnost vrteti multimedijske vsebine- od priklopa boxov na vdelano zvočno. Vdelal bi možnost snemanja video vsebin IPTVja in SIP telefonijo.


S tem naborom bi se dalo tako piksno resno jemat, hkrati pa je vse skupaj v okvirih realnega.
On the journey of life, I chose the psycho path.

bluefish ::

Sicer fino, vendar dvomim, da bi lahko vse to stlačil v škatlo take velikosti, kot je to storil avtor te.
Se pa z marsičem, kar si napisal, strinjam.

Brane2 ::

Aja, še dve zadevi-

1. Možnost ENOSTAVNE diagnostike menjave crknjenega diska. Džabe tebi gori rdeča LEDica št 5, če ne veš, kateri disk je to.
Ali pa, če moraš škatlo resno razstavljat, da ga ven dobiš.

2. Za tiste, ki jih zanima hišna vieoteka bi si omislil nekakšen "lazy RAID-5". Bistvo tega bi bilo, da se za moje namene obnaša kot RAID-5, vendar ne delajo stalno vsi diski. N-1 diskov bi namesto v RAID dal v linearno LVM-2 particijo, N-ti disk bi bil pa pariteta- vsak njegov sektor bi bil XOR vsota sektorjev vseh ostalih diskov.

Vsi diski bi bili stalno v šparovnem modu in bi se prižgali le, ko bi zahteval vsebine z njih, ob vpisu bi pa vedno updatal še paritetni disk. Če bi mi katerikoli disk crknil, bi ga zamenjal in iz paritete ročno zgeneriral nazaj njegovo vsebino.

Stvar ne bi imela norih hitrosti ( vendar za moje namene čezinčez preveč ), dodatni diski pa ne bi vplivali na porabo.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Router za običajnega uporabnika na optiki (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
539533 (7769) XS!D3
»

SSD-ji za manj kot stotaka (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Diski
6717752 (12211) nekikr
»

Domači file server

Oddelek: Kaj kupiti
443732 (2540) sandi9
»

[M-XXXX] Test Asus EEE 900

Oddelek: Strojna oprema
131989 (1629) Zero One
»

zunanji disk

Oddelek: Strojna oprema
131912 (1748) Pyr0Beast

Več podobnih tem