» »

Domači file server

Domači file server

sandi9 ::

Pozdravljeni strokovnjaki!

Rabil bi en nasvet za postavitev diskov na mrežo. Ja, prav ste prebrali, rabim samo to!
Trenutno imam WD 1TB My World Book II. Sicer zadeva izgleda fino, lepo, vse pet, je pa neuporabna! Prenos podatkov je pri nalaganju največ 2 MB/s, pri dolpotegu pa je normalno okrog 3 MB/s, če pa je dober dan pa mogoče celo 4. No to mi vsekakor ni dovolj. Potrebujem relativno hitro zadevo... WD ima nastavljen RAID in notri 2 diska po 500 MB, se pravi da je skupno na voljo 500 MB. Ko sem gledal po spletu je to večni problem, razlog za počasni prenos pa naj bi bil v poceni RAID kontrolerju...
Prenos med dvema PC-jema mi dela bistveno hitreje, zato je moja ideja, da si postavim en PC samo za file server in nori vržem nekaj diskov...

Kaj mi svetujete? Nekaj, kar ne bo predrago, kar ima SATA, mogoče še celo RAID na plati, čeprav ne vem, če ga res rabim? Gor ubrišem Win XP, nastavim backup kopiranje vsak dan na že omenjeni WD in mogoče še na en USB disk. Tako imam pomojem dovolj varno vse skupaj. Enkrat na mesec vse podatke tudi ročno kopiram na še en USB disk, ki ga hranim v omari, vedno izklopljenega! No to zadnje počnem že sedaj...
Kakšen PC torej kupiti? Grafike ne rabim, mreža mora biti 1 GB, procesor pomoje kakšen Core2duo ali kaj svetujete? RAM je 1 GB pomoje dovolj?

LP, Sandi

bluefish ::

Kaj pa NAS? Monitor je nedolgo nazaj objavil test teh reči.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

sandi9 ::

Hvala za link! Sem na hitro preletel, bolj detajlno pa bom danes popoldne v miru.
Sem že nekaj gledal te zadeve, samo se spet bojim za hitrost prenosa. Je to sploh možno, kar je navedeno pri testu? Trenutno imam WD, ki sem ga omenil zgoraj in to je pomoje neka domača NAS varianta, ki je SRANJE! Cenovno pa sploh ni poceni!!!

Kako je z backupi, če kupim en tak resen NAS?
Moja ideja, da postavim Win XP reši vse probleme... Pa še relativno hitro dela. Ali je tak profi NAS (npr. Qnap TS 509 Pro Turbo) res hitrejši od enega navadnega PC-ja? Cena dobrih 800 EUR je brez diskov? To ni ravno poceni... PC pomoje dobim za 300 EUR + diski.

LP

janezek67 ::

Ne vem, kaj točno rabiš, ampak ali si razmišljal o postavitvi Windows home serverja. Veljetno bi računalnik s tem OS-om zadovoljil tvoje potrebe.

Če razmišljam malce naprej - koliko prostora potrebuješ. Če ti je zadosti do 500bm, je mogoče zanimiv tudi
kakšen šparoven računalnik v stilu ASUS-a EEE box z nadogradnjo diska na 500 mb. Taka mašina bi te prišla okoli 400-500 EUR + licenca za software. Lahko pa nanj postaviš tudi kakšen Linux.

Kar je čar takega serverja je to, da je tih, porabi od 20-35W, pritrdiš ga na kakšno steno poleg routerja in nanj preprosto pozabiš. Pa še dostop do datotek imaš iz interneta, če to rabiš.

Zgodovina sprememb…

bluefish ::

Dober NAS te res zna priti kar precej, poleg tega pa hitrosti niso ravno magične.
Tako se cenovno res še najbolj splača nakup enega starejšega PCja ali pa sestava kakšnega manjšega na osnovi Intel Little Falls in podobnega. Zadeva je precej majhna in je omejitev le v številu diskov. Nato pa lahko poganjaš bodisi Linux ali Win.
Kot omenjeno pa je še ena od možnih rešitev nakup PCja, ki je osnovan na Windows Home Serverju, je pa ta sistem možno dobiti (legalno) le ob nakupu celotne konfiguracije, cenovno pa tudi ni preveč ugoden.

No Can Do ::

moj predlog.
1 srednje dober pc s plato s čim več SATA priključki
naložiš linux server in daš diske v RAID1 ali RAID10 wiki
pa nato sambo urediš pa si na konju :)
This user may use sarcasm and cynicism
in a way you are not accustomed to.
You might suffer severe mental damage.

sandi9 ::

Hvala za odgovore.

Torej okrog NAS-ov sem imel kar prav, da niso ravno poceni, poleg tega pa tudi ne pretirano hitri.

Starega računalnika ne bi ravno postavljal, čeprav pa imam doma Athlon XP2600 z 1GB RAM, nVidia 5600. Je bila pred 5 leti kar huda mašina, še danes dela nekako OK, čeprav ne vem, če ima smisel tako kišto postavljat za server.

Jaz bi kar kupil en nov PC, prostor ni problem, vzel bi eno čim večje ohišje, da je prostor za diske, notri pa kot sem napisal eno normalno plato. Je pa problem, ker nisem preveč računalničar in nimam pojma kaj kupit. Tisto, kar vsi ponujajo je neuporabno, ker so prehude mašine za file server. Kaj mi bo grafika 9600 GT v serverju? Brez tega pa praktično ni več normalnega PC-ja. Če pogledam kakšne prave serverje, pa so spet predragi. Kljub vsemu rabim za doma in ne za firmo z 20 računalniki...
Zelo bi bil hvaležen, če ima kdo idejo katero plato vzeti. Ostalo me ne skrbi in bom že sam zložil skupaj.

Glede software-a... Kaj pa pridobim z Windows Home Server proti Win XP? Jaz bi bil povsem zadovoljen, da samo "share-am" diske in jih potem na PC-jih "mapam". Kaj mi tukaj nudi Win Server nudi več od navadnih Win XP?
Na Linux se prav nič ne spoznam in se ga bojim, čeprav vem, da je OK. Koliko komplicirano pa je dejansko postavit Ubuntu, če nimaš pojma o Linux-u?

LP

sandi9 ::

Aha še nekaj... Za dostop pomoje z lahkoto uporabim VNC, za dostop preko neta (to mislim, da sploh ne bom rabil) pa imam kupljen TeamViewer, ki je za moj okus eden najboljših software-ov kar so se jih izmislili. Ni da ni, mi prihrani kar nekaj kilometrov.:)

bluefish ::

za tvoje zahteve bo dovolj ena plata z integrirano grafično kartico in čim več SATA priklopi, osnoven 2jednri procesor, ostalo po željah.

Home Server bi prišel v poštev, če bi želel večje možnosti deljenja vsebin, tako preko interneta kot doma na mreži, če je več računalnikov in nato HS služi kot centralni server dokumentov.

Ubuntu ni problem namestiti, lahko pa se zatakne pri finesah in nastavitvah. Prav tako včasih ne prepozna kakšnega kosa strojne opreme in je potrebno nekaj truda in iskanja po netu. Če si vajen Win okolja, potem nekako nima smisla.

Brane2 ::

Za te zadeve bi sam vzel kako cenejšo plato s C2D čipom, nanjo počil Linux ( sam si omenil Ubuntu ) in piči miško.

AMDjeve zadeve zaenkrat niso nevemkaj, ker imajo bedne mrežne kartice, razen če počakaš še kak teden ali dva na nove plate z nVidia čipsetom, ki bi zelo verjetno znale biti glede tega veliko boljše.

Rabiš plato s po možnosti vdelano grafiko ( da ti ni treba imeti ekstra grafične za tiste redke trenutke, ko grafiko rabiš- med nastavitvijo itd), vsaj eno mrežno in vsaj nekaj SATA porti ter po možnosti zunanjim e-SATA štekerjem.
Tem pogojem zadovoljujejo že cenejše plate.

Diske postavi v konfiguracijo RAID-5 ( vsaj 3 diski za smiseln RAID-5, še raje 4je)+ en disk kot cold ali hot spare.
RAM ni tako bistven. Če je pixna zelo obremenjena, se mogoče splača imeti gor nekaj več RAM-a, drugače je že pol giga čezinčez preveč.

Procesor mirno lahko downclockaš.

Taka konfiguracija bi ti znala delati _veliko_ hitreje od obstoječega NAS-a. Hitrosti prenosa od recimo 50MB/s ne bi smele biti problem, zelo verjetno tudi višje.
On the journey of life, I chose the psycho path.

sandi9 ::

Potrebujem kar precej prostora, dosti fotkam, seveda je vse v RAW formatu in tako je ena slika nekje 25 MB, zraven pride potem še konvertiran JPEG. To je en del, drugo so razni file-i, vse pa mora biti 99,999999% varno shranjeno. Zato tudi omenjam več diskov. Eno je zagotovo RAID, vendar se vedno bi imel nek zunanji disk (to bo kar ta WD My Book World), ki bo potem vsakodnevni backup, pa še en USB disk, ki bi bil enako vsakodnevni. In nazadnje še en USB v omari! Če udari strela in vse skuri, potem ta v omari z veliko verjetnostjo ostane.

Linux-a bi se res rad izognil, ker žal nimam pojma in bom skoraj zagotovo imel probleme. Če mi kdo pomaga, bo spet problem, ker potem ne znam sam vsega administrirat... Win XP ni idealna rešitev, mi je pa domače okolje. Tudi raznega backup software-a je na pretek...

Ta računalnik bi rad imel kot centralni server vseh dokumentov za 3 računalnike. Od tega sta 2 laptopa in en stacionarni.

Kaj pa RAID? Kontrolerji za RAID so svinjsko dragi. To govorite o takem, ki bi ga imela že plata? Ali o kakšnem software-skem? Kaj če zadevo močno pocenim in dam notri samo navadne diske in nič RAID-a? Če mi dela mreža 100 Mb/s, potem je itak to ozko grlo ali ne? Kako hiter prenos lahko dosežem samo z enim diskom 7200 vrt/min? Sicer imam tudi 1 Gb switch in omenjeni WD je priklopljen na 1 Gb mrežo. Bom pa mogoče imel problem, ker na drugo stran hiše nisem prepričan, da mi bo vleklo 1 Gb. Dela pa OK 100 Mb mreža.

Se pravi, če dam notri:
* 1 kos disk čim manjši, na njega pa samo System (C:\)
* 1 kos disk WD 1 TB, ta bi bil storage, se pravi D:\
* 1 kos disk WD 1 TB, ta bi bil še en storage, se pravi E:\
* 1 kos disk WD 1 TB, ta bi bil F:\, namenjen pa samo za redni (vsaki 2 uri) backup najpomembnejših map iz diskov D: in E:
* 1 kos WD My Book Ethernet disk v RAID polju (zato samo 500 MB), na njega bi se delal backup vsako noč (tega že imam in ne stane nič)
* 1 kos USB disk odklopljen od omrežja, shranjen v omari, nanj pa naredim ročni backup vsak mesec. Trenutno že imam enega takega 500 MB, kar za enkrat zadošča. Ko bo premalo, pač kupim še enega...

Tiste res pomembne datoteke (cca. 150 GB) imam tudi redno sinhronizirane na Laptop.

Vse našteto ne stane ravno veliko, omogoča pa neomejene razširitve. Torej potrebujem plato, ki ima vsaj 4 priklope SATA.

Kakšno je vaše mnenje o napisanem? Kaj bi spremenili? Kakšno hitrost lahko pričakujem brez RAID-a?
Res se hočem prepričat, ker nočem čez pol leta spet nekaj spreminjat...

LP in hvala

krho ::

Gigabytova plošča s 780G chipsetom, 4050e procesor downclockan na 1GHz, 2x1G rama, 450W 80%+ napajalnik 2 diska 250G za sistem + DL, ter 1T za podatke. Z ugasnjenim 1T diskom in 20Mbit/20Mbit DL/UL, kar pomeni, da fino drgne po disku 43W :)
Aja še 1 12cm venilator je pred diski..
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: krho ()

sandi9 ::

Tako konfiguracijo imaš ti? Kaj pomeni 450W 80%+ ??? Tak napajlnik si vgradil? Kaj pomeni 80%?

Kaj pa pomeni to?
"Z ugasnjenim 1T diskom in 20Mbit/20Mbit DL/UL, kar pomeni, da fino drgne po disku 43W :)"

20/20 verjetno pomeni upload in download, ki ga lahko dosežeš? Verjetno si mislil Mbyte in ne Mbite??? Kaj je 43W? Poraba ko je disk ugasnjen? Kakšne je, ko se vrti?

Še kdo kakšno mnenje?

LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sandi9 ()

trnvpeti ::

ja pac ima 450W napajalnik, 80+ procentov izkoristek
da pokuri tak sistem 43W
in da ima 20/20 linijo, zelo obremenjeno, da se komplet 20+20 pise direktno na disk, in da zato drgne po disku

Gost ::

Tudi jaz bi potreboval vedeti malo o tem.

Katera matična bi bila primerna za en tak malo bolj zmogljiv file server z vsaj 8x sata priključki za Linux software raid?

krho ::

Je že trnvpeti razložil.
Ampak bom še 1x sam, bolj podrobno.
Gigabyte GA-MA78GM-S2H,
AMD X2 4050e, downclockan na 1GHz
2x1G DDR2 800
1x250G Hitachi SATA
1x12cm ventilator
Corsairjev 450W napajalnik

Ter polno obremenjena 20/20 linija. Poraba skače med 42-43W
Kadar rabim še tisti 1T disk, ki je v mašini se poraba poveča za okoli 10W.

Kar se tiče napajalnikov z 80% izkoristkom. Meni se je poraba zmanjšala za okoli 7W, se pravi, mi je šla poraba iz 50W na 43W.

Na računalniku tečejo XPji. Pran je bil uporabiti FreeNAS, ker že tako delam s FreeBSDjem, ampak mula na FreeBSDju crkne s segmentation faultom že takoj na začetku in to pri navadnem http requestu, avtorji pa tako ne je*ejo žive sile.

Sistem lahko naložiš na CompactFlash kartico. Če boš uporabljal Windowse, potem obvezno rabiš SanDisk, ker je to edina pri kateri lahko rečeš, naj se obnaša kot neizmenljivi disk.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: krho ()

trnvpeti ::

koliko si prihranil(v W) , ko si downclockal cpu
koliko bi se ti zmanjsala poraba, da bi vzel kaksen 100w napajalnik namesto 450?

ali uporabljas hdmi? kako se obnese predvajanje pri hkratnem downloadanju?

Daedalus ::

Jaz bi vzel dualcore Atom (Intel little falls 2 ), gor je integrirana gigabit mrežna, 2x SATA, 4xUSB (IIRC), plus neko SATA PCI zadevo z 4 porti. Porabi malo, zmogljivo je prek glave zadosti. Sam bi dal gor kak ZFS enabled OS... če pa ne poznaš drugega, so pa tud winsi ok. Pa ne jih dajat na poseben disk, se ne splača. Če pa že, pa si za to omisli kak IDE disk, glede na to, da maš na oni plati tud ta priklop. Se pravi, 1xATA, 6XSATA...ne bo ti kmal zmanjkalo.

Še en link
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

urosh ::

Tudi sam uporabljam ravno to plato 1Tb disk in 2Gb rama. Na njej trenutno teče Server 2008 (prej sem imel Windows home server - pa mi je potekla licenca - je pa fina zadevščina - od backupa do vsega). Sicer je v vlogi file sharing, utorrent, ... Tudi backup. Dodatni backup pa delam še ročno na WD 250 Gb. Vsake toliko :) + še na 2 mašinah vsi fajli. Razmišljal sem sicer tudi o varjanti www.amis-esef.si pa se še nisem odločil dokončno... Če pa potem ostaneš brez fajlov, pa že mora biti skoraj atomska - potem mi bo pa res vseeno za te podatke :) (mislim na to, če bi mel še server backup iz amis-esef.si)

Lp

ABX ::

Najcenejša varjanta: FTP server (Filezilla), ker teče lahko na vsak OS.

Raid kartica ki podpira raid 5, onboard načelona tega ne podpirajo.
Vsaj 3 HDD, raje več.
1GB mrežna kartica, 100mb in raid nima smisla.
Linux ker je cenejši, zanesljiv in nima težav z varnostjo.
Ram 256Mb oz. 512mb če želiš GUI, CPU pa odvisno od prenosa podatkov po mreži, za vsake 100Mb rabiš 100Mhz CPU.

Će nabaviš klasičen PC boš prišel poceni skozi, vendar boš plačal na električni porabi, glasnosti in prostoru.

Linux z Wine podpira skoraj vse Win aplikacije.

P.S: moj netbook zabija 100Mb mrežo.
P.S.S: Odličen 1Gb switch, ker ponavadi je to problem (to nujno rabiš in ti ne bo všeč cena).
P.S.S.S: Preden kupiš switch se dobro pozanimaj, večina mrežne opreme je zanič.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ABX ()

trnvpeti ::

little falls2 nima giga mrezne

pardon, falls nima, falls2 ima

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: trnvpeti ()

sandi9 ::

Ufff, fantje hvala vsem za izčrpne odgovore. Sem malo bližje tistemu, kar bom res rabil. Je pa tako, da se mi ne mudi toliko... Zadevo bom uredil v naslednjih mesecih, nekje do poletja mora biti, mogoče pa bo že prej.

Če sem prav razumel vas večina tak PC uporablja tudi za Download z e-mule in torenti. Tega jaz ne rabim in bi omenjeni PC koristil striktno samo za mrežni disk. Pomoje je najbolje, da sploh zaprem internet na tem PC-ju in je tudi varnost takoj boljša. Še na firewall-u blokiram IP od serverja na ven, pa smo tam.

Ko sem malo sešteval, je poraba električne energije res kar problem. Sicer se na začetku ne sliši, ampak ko vse to pomnožiš s 24 urami in 30 dnevi, potem je to kar renta. Sedaj mi je jasno, da PC s porabo 100W odpade! Moj mrežni WD z dvemi diski rabi v mirovanju 11W, pri intenzivnem pisanju in branju pa 18 do 19 W. Vse to je izmerjeno in ni iz podatkov, tako da je realen podatek.
Zakaj hudiča tale WD ne dela s hitrostjo 10 Mb/s in bi bil več kot zadovoljen...?

LP

ABX ::

Se da nabavit PC z nizko porabo, vendar se moreš dobro pozanimat kaj nabavit.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

sandi9 ::

Še nekaj...

Ker ne rabim drugega, kot prostor na mreži, se pravi NAS, sem gledal malo WD stran. Tega vraga (My Book World II), ki je imel notri 2 diska in RAID sploh ne delajo več... Tega je nadomestil očitno boljši WD Share Space, ki deluje bolj resen NAS. Še vedno pa obstaja My Book World, ki je navaden mrežni disk brez RAID-a.
Ga slučajno kdo ima? Je kaj hitrjši kot tisti z RAID-om? Je možno, da je pri teh NAS-ih problem samo v RAID-u in so ostala mrežna ohišja OK in so sposobna nekje 8 do 10 Mb prenosa?

LP

sandi9 ::

Sem prečesal kar nekaj interneta in našel marsikaj. Starejši WD mrežni diski so vsi zanič! Vsi tisti, ki imajo na sprednji strani modre lučke v obliki dveh koncentričnih krogov... No eden od takih je tudi moj!
Sedaj dela WD novo varianto NAS. Ena je enostaven mrežni disk, povsem enak kot prej, le spredaj je lučka v obliki črtice in ne dveh krogov!!! Ta disk je menda hiter kot strela, na testih je dosegel tudi po 30 MB prenosa! No potem pa delajo še pravo RAID varianto z več diski, ki je nadomestila to moje sranje. Sicer počasnejši od zgoraj omenjenega, vendar še vedno precej hiter NAS.

Sam sem še vedno za to, da postavim namesto mrežnega diska en PC. In ker ko malo preračunaš postane problem poraba, smo to razpravljali že zgoraj. Moja ideja pa je sledeča...
Je že kdo poskusil postavit prenosnik za tak server? Kaj je v prenosniku slabega? Diske dam na USB zunanje, ki so hitri kot strela, pa še relativno poceni pridem skozi. Poraba Prenosnika pa je tudi minimalna.
Sem šel merit moj HP 8710p. Notri je Quadro 320 grafična kartica, pa procesor Core2Duo T9300, 2GB ram, se pravi kar na pol delovna postaja. In ko pokrijem monitor, da ugasne, imam porabo nič več kot 21W. To pa je odlično!!! In če bi bil notri še en slabši procesor in brez grafike, pomoje pade na 15W. Zakaj nimate laptopov za serverje? Nekje je hakeljc ali ne?

LP in hvala

black ice ::

Pri prenosnikih je problem cena.

krho ::

@sandi9 a moja rešitev ti ne odgovarja?
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

sandi9 ::

Aha, cena je edini problem potem? Ja no, 1.500 EUR za tak laptop, kot sem ga navedel je res krepko preveč za server. Sem pa imel v mislih, da nekje najdem en poceni (mogoče rabljen) laptop in je takoj rešeno. Še monitor in tipkovnico imam zraven, če slučajno kdaj nastane potreba...

@krho:
Tvoja rešitev je vsekakor OK, hvala ti tudi za konkretno informacijo o konfiguraciji. Ideja o prenosniku mi je pa padla, ko sem videl, kako skromen je moj 17 colc s porabo... Sem prej mislil, da ta mašina golta 100W, pa vidim, da ima že 21W dovolj. To pa je polovica od tvoje konfiguracije... To je edino, zakaj mi je sploh začela hodit po glavi zgodba s prenosnikom.
Krho, koliko te je pa stal tak PC, brez diskov? Se pravi samo z osnovnim diskom, ohišje, napajalnik, plata, procesor, ram?

LP

krho ::

Nekje okoli 300€. S tem, da polovico nje predstavljata ohišje in napajalnik.
4050e se danes ne da več dobiti, lahko vzameš 5050e in ga downclockaš, ali pa LE-1640, to je v bistvu vse, kar se da še dobit od 45W procesorjev. (Prvi je dual core, drugi single core.)
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Daedalus ::

Ko sem malo sešteval, je poraba električne energije res kar problem. Sicer se na začetku ne sliši, ampak ko vse to pomnožiš s 24 urami in 30 dnevi, potem je to kar renta. Sedaj mi je jasno, da PC s porabo 100W odpade! Moj mrežni WD z dvemi diski rabi v mirovanju 11W, pri intenzivnem pisanju in branju pa 18 do 19 W. Vse to je izmerjeno in ni iz podatkov, tako da je realen podatek.
Zakaj hudiča tale WD ne dela s hitrostjo 10 Mb/s in bi bil več kot zadovoljen...?


Atom, sem ti napisal. Al pa kak osnovni netbook, ki ma vsaj dva USB porta, pa mir. Tistih kao NAS boxov se pa izogibaj... tud oni, ki sploh niso več poceni, so večinoma crap.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

sandi9 ::

Hvala vsem! Sem v procesu nabave Atom-a s plato LF2. To bo definitivno to!

Lep dan,
Sandi

Valvoline ::

nabavi si enga rabljenega asus eee701 za cca 100-150e,to se ti daleč najbl splača

sandi9 ::

Mislim, da ne, ker pridem z novim PC-em, zelo dragim napajalcem, ohišjem ATX za 6 diskov skozi za nekih 250 EUR. Pa je to potem vrhunski server z majhno porabo... Seveda pa potem še diski, recimo WD 1Tb, seriha green, ki pa je vsak malo čez 100 EUR. Za začetek dam notri 2 taka diska, potem pa lahko dograjujem po potrebi...

LP

Valvoline ::

EEE701 pa mu rukneš polek 2x externega po 512gb ali 2x1TB se men zdi najboljša varijanta.

opeter ::

Še ena od zanimivh opcij - povezan na 1GBit deluje odlično:

http://www.dlink.com/products/category....

Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Valvoline ::

http://forum.eeeuser.com/viewtopic.php?...

Preber si tole, zanimljivo kak je zmodal eee701 :)
Edit:
Ops pardon,ta je za home multimedija prirejen :)

Zgodovina sprememb…

PaX_MaN ::

Tole je moja ideja za serverček; zapis je kopiran z mojega bloga (ne da se mi še enkrat vsega na novo tipkat :)), zato ni povezav, če jih hočete prečekirati, kliknite sem:

Ekola, revižn, lajk, ful-velik-že. :lol:

Škatla: po želji, glej prejšnje nasvete.

Napajalc: Corsair VX 450W

6 SATA priključkov, garancija je > 1 leto, cena nizka, 80+ učinkovitost. Ni da ni.

Plata: Gigabyte GA-MA74GM-S2H

Poceni (~60€), garancija (3 leta), 6 SATA priključkov, v primerjavi z drugimi čipseti (780G, 790GX) 740G porabi manj, ob primerni konfiguraciji (undervolt, downclock GPUja), se lahko porabo zniža na raven Little Falls, če ne celo manj.

Proc: Sempron LE-1100 (ali 1250 ali 1300)

El čeapo, majhna poraba, zmogljiv zadosti, garancija spodobna.

RAM: Goodram 1GB 800Mhz

Cena IMO ne gre nižje, garancija vesoljska (999 mesecev).

HDD: WD Caviar Green 1TB (WD10EACS)

Sto flik, tri leta garancije, nizkopotrošni, tih, prostoren. To pa to.

Od oka, za vse skupaj, 500€.

nejcek74 ::

sicer sem daleč od nekega stručkota ampak mislim da so ti našteli že kar preveč variant:

- uporaba več USB diskov je backup ki je odvisen od programske izdelave varnostnih kopij, zna se ti zgoditi, da boš izredno hitro zasedel ves prostor (če boš na vsake toliko časa delal polni back up), lahko pa se ti zgodi, da v skrajnem primeru izgubiš del podatkov: recimo izpad elektrike med prepisovanjem podatkov iz enega usb diska na drugega, pa da ti takrat recimo crkne še prvi disk. Pa mislim da USB tudi ni ravno najhiterjša varianta.

- problem koša, koliko prostora imaš rezerviranega, kaj če po pomoti pobrišeš velike količne podatkov :)

- odpoved strojne opreme: če ti crkne raid kontrolnik boš moral najti enakega če boš želel dobiti podatke nazaj, ne vem kako je če se ti skuri plata z RAID-om, ampak verjetno podobno. Pri NAS-ih je problem če ti crkne kar koli boš odvisen od supporta matične firme, pri doma sestavljenem serverju boš lahko napajalnik zamenjal s katerim koli.

Mislim, da si moraš najprej zamisliti kakšno varnost podatkov pričakuješ in koliko te to stane. Določeni procesi lahko poberejo precej procesorske moči. Premikanje velikega števila malih datotek je ponavadi počasnejše kot ene same večje. Določeni programi (jaz vem za ACAD) so blazno zoprni pri pisanju podatkov. ACAD med snemanjem ene 5x zamenja pravice dostopa do datoteke. V prvih mesecih viste se mi je sesuvala mreža zaradi tega.

NAS-i so dragi, ampak boljši ponujajo dober suport, sam uporabljam ReadyNAS NV+ (zdaj je to Netgear). Ko sem enkrat potreboval njihov suport je bil nujen :) in še kako vesel sem bil da je bila stvar v garanciji (5 let). Ima pa tudi svoje napake. Meni je crknil napajalnik in hkrati se je pojavila napaka v strukturi zapisa. Moral sem počakati na novo škatlo potem pa so lahko preko oddaljenega dostopa postavili nazaj dostop do podatkov. Ima pa precej dodelan sistem backupa, resyca ipd, ki ti ne obremenjuje računalnika.

V glavnem naštudiraj na kakšen način boš uporabljal server, kako boš delal varnostne kopije (če imaš 100GB podatkov DVD-ji odpadejo) ter kako boš reševal odpoved strojne in programske opreme. Poglej kaj ti ponuja free nas ali Home server. Pametno je imeti najmanj eno raid polje in še en backup, ki ga obnavljaš, kot se ti zdi pametno. Še bolje več.

sandi9 ::

Moje stališče je sledeče:
Imel bom Little Falls 2, ima vse kar rabiš, tudi 1Gb mrežo, res pa da nima RAID-a na plati, cenovno pa je tudi super!
Ohišje, neko spodobno ATX, da je notri ogromno prostora, cena nekje 30 EUR.
Napajalnik kot je napisl paxman, Corsair VX450, ni najcenejši, samo izgleda dobra stvar.
RAM 1 GB, mislim, da je to več kot preveč.
En disk na IDE velikosti kakšnih 160 Gb za sistem.
Potem pa še WD green SATA2, po 1 TB, kot sem jih omenil že zgoraj.
Vse skupaj bo nekje 500 EUR, s tremi diski in 160GB + 1 TB + 1TB prostora.
Ko bo zmanjkalo kupim PCI kartico s 4 x SATA2 vodilom in še dodatne diske, čeprav mislim, da to ne bo čez noč.

RAID-a ne bom zaenkrat "sral" na ta pc, pomoje tudi ni potreben. Gor dam XP, enkrat na mesec mogoče rabim e-Mule in Torrent, drugače skoraj nič ne downloadam. Download folder bom dal na Tisti IDE disk, ostala dva storage diska lahko takrat počivata.
Zraven pa še en software za backup. Ta se bo delal vsak dan na mrežni WD My Book World 2, ki ima RAID 1. Dodal bom še en USB WD 1 TB, na katerega se bo enako vsak dan delal backup. Vse omenjeno bo na UPS, ki ga že imam.
Vsi podatki so še na malem USB disku 2,5" s 500 GB, ki ga imam zraven laptopa, najpomembnejše pa tudi na laptop disku. Zadnje dvoje sinhroniziram preko Total Commanderja, ker najlepše pokaže kaj je novega na obeh straneh...
No in zadnja stvar bo še en USB disk (ga tudi že imam), ki ga priklopiš samo vsak mesec enkrat, narediš backup, potem pa počiva v omari.

Pa če to ni varno?

Daedalus ::

Pa če to ni varno?


He he, če že res takole pretiravaš z offline backupi... daj si rajš omisli offsite backup. Če ti bajta zgori, ti 500 backupov shranjenih v omari ne pomaga. Če pa mene vprašaš - za osebno rabo bo dosti full offline backup (na en oni My Book) enkrat tedensko. Če pa res hočeš pretiravat, sem pa že napisal. Full backupi na oddaljeno lokacijo.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Brane2 ::

Sem ravnokar postavil strežniček.

CPU: Phenom 9850 ( je*iga, bil je na polici ;o)
Plata MS KA92AGM-FIH ( 780V + SB700)
4G RAM
3x BArracuda 7200.11 diski v SW RAID5.

Sosednja WinXP mašina brez karšnihkoli tweakov preko Sambe vleče fajle z mreže 40+ MB/s, fizično pa stvar zna brati z RAID-a s 200+ MB/s, piše pa tam 100 MB/s.

Not bad. Da ne govorimo o tem,d a mi na njej laufa kar nekaj http strežnikov, ftp, torrent itd itd.

Sem šel merit porabo in ta je problem. vdelani napajalnik LC6600 je bolj crap za take zadeve in bi mogoče kazalo vzeti kaj bolj kakovostnega, a na srečo se pri napajanju z DC štromom praktično vse njegove napake v veliki meri skrijejo in stvar kar nekako dela.
On the journey of life, I chose the psycho path.

trnvpeti ::

kolk W je poraba?

Brane2 ::

Sleep: 9W

Idle z zalaufanimi vsemi strežniki: ene 130W.

Full gas z vsemi jedri obremenjenimi do fulla: ene 240W

To na AC.

Na DC je v idlu tam nekje 100W in na full gasu malo manj ko 200W.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

Kar je še posebej zanimivo, vsaj s to 9850-ko se poraba ne spreminja kaj dosti, če laufa na polnih 2500MHz ali na minimalnih 1000 MHz.

Tistih 10W je zanemarljivih.
On the journey of life, I chose the psycho path.

sandi9 ::

Pa če to ni varno?


He he, če že res takole pretiravaš z offline backupi... daj si rajš omisli offsite backup. Če ti bajta zgori, ti 500 backupov shranjenih v omari ne pomaga. Če pa mene vprašaš - za osebno rabo bo dosti full offline backup (na en oni My Book) enkrat tedensko. Če pa res hočeš pretiravat, sem pa že napisal. Full backupi na oddaljeno lokacijo.


Hehe, verjamem, da je smešno, vendar sem ziheraš. Tudi podatkov v nobenem primeru ne smem izgubiti! Trenutno imam že popolnoma vse, kar sem zgoraj opisal, tudi tisti disk v omari, manjka le še server. Trenutno je ta server WD My Book na mreži, ki bo potem samo še backup.
Razmišljam tudi o tem, da bo ta disk iz omare shranjen na drugi lokaciji in ne pri meni. Potem je varno tudi pred požarom.

LP


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri 1TB disk kupiti? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Kaj kupiti
29533905 (14055) xyxyxyxy
»

FileServer za backupe (Little falls 2?, ketere diske ...) (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
704785 (3564) steev
»

Zunanji disk WD MyBook

Oddelek: Kaj kupiti
314127 (3067) Revenant
»

WD povečal kapaciteto serije My Book trdih diskov na 2 TB

Oddelek: Novice / Diski
436841 (4772) Vlady

Več podobnih tem