» »

Novice iz Redmonda

Novice iz Redmonda

Že Platform Preview ne podpira Windows XP

ComputerWorld - Microsoft je včeraj napovedal izid prvih servisnih paketov za Windows 7 in Windows Server 2008 R2. Prvi servisni paket popravkov je izjemno pomembna prelomnica v življenjskem ciklu vsakega operacijskega sistema, saj institucionalni uporabniki navadno z migracijo na novejši sistem počakajo vsaj do izida prvega SP. Tega se zavedajo v Microsoftu, zato so še posebej pazljivi. Kot je dejal njihov predstavnik za stike z javnostmi, bo SP1 za Windows 7 vseboval predvsem manjše posodobitve, popravke nekaterih lukenj in hroščev, ki se že spotoma pojavljajo na Windows Update, medtem ko novih funkcionalnosti ne bo. To je praksa že od časov Windows NT, ko si je Microsoft z vključitvami novih zmožnosti, ki so prinesle prav toliko težav, napravil medvedjo uslugo. Istočasno bo izšel tudi SP1 za Windows Server 2008 R2, ki pa bo poleg popravkov vseboval še funkcijo Dynamic Memory. Točnega datuma izida v Redmondu niso želeli izdati, špekulacije na spletu pa omenjajo zadnji letošnji kvartal. Če se bo Microsoft držal podobne časovnice kot pri Visti, bomo SP1 videli nekje novembra.

Omenjali smo že nov brskalnik IE9, ki bo prinesel nekaj svežine. Microsoft je potrdil, da IE9 ne bo tekel na Windows XP, kar je razumljivo, saj bo Windows XP ob izidu IE9 star že skoraj deset let. Windows XP je sicer še vedno najpriljubljenejši operacijski sistem, tako da bo IE9 prvi pomembnejši brskalnik, ki ga bo obšel. Glavni razlog za manko podpore je grafično pospeševanje, ki uporablja API-ja Direct2D in DirectWrite DirectX, podprta le Visti in Sedmici. Nekateri se bojijo, da bo s tem IE8 postal novi dinozaver, kakršen je bil IE6, ker nekateri računalniki zaradi svoje starosti novejšega operacijskega sistema ne bodo videli nikoli.

29 komentarjev

BoLhCa ::

Verjetno bo v primeru Windows 7 potrebno počakati kar na SP2, da bo za uporabo.

Matwic ::

heh še IE6 je kr dosti prisoten, zdaj se bo pa treba ukvarjati še z IE8, medtem ko bo tehnologija vseh drugih šla svetlobna leta naprej :P. Naj že nardijo obvezni update. tko kot imajo to rešeno vsi ostali brskalniki (in če noben od drugih ne potrebuje specifičnih API-jev potem tudi IE9 nima kaj z njimi delat).

SP1 za win7 bo pa uporaben za hitro postavitev sistemov, da ne bo potrebno se ubadati z updatanjem.

Djuro ::

Evo, dve stvari pri sedmici ki ne delujeta kot je treba:

- pri explorer view na sharepointu je potebno vedno dodatno vpisovat credentialse
- pri HP računalnikih (z drugimi nimam izkušenj, govorim za različne modele) pri vklopljenem proxy-ju povezava na net dela kot žmigavc

lambda ::

BoLhCa je izjavil:

Verjetno bo v primeru Windows 7 potrebno počakati kar na SP2, da bo za uporabo.

Argumenti? Nisem noben windows fan, ampak moram rečt, da je za moj okus win 7 najboljši MS OS do sedaj ... Lahko bi šel naštevat pluse, ampak nima smisla - gre preprosto za to, da še nobenega sistema nisem imel tako hitro v "production-ready" stanju in bi povzročal tako malo težav med uporabo in toliko že vgrajenih funkcionalnosti.

Je pa res, da ne igram iger in ne uporabljam kakih eksotičnih aplikacij, torej ... enlighten me.

Wox ::

No... Meni je naprimer all of sudden nehala delat DVD pečka (SATA). Nekaj nenavadnih pripetljajev z mrežnimi zadevami. Drugače pa čisto OK dela. BSODa še ni bilo.

Gandalfar ::

Matwic je izjavil:

heh še IE6 je kr dosti prisoten, zdaj se bo pa treba ukvarjati še z IE8, medtem ko bo tehnologija vseh drugih šla svetlobna leta naprej :P. Naj že nardijo obvezni update. tko kot imajo to rešeno vsi ostali brskalniki (in če noben od drugih ne potrebuje specifičnih API-jev potem tudi IE9 nima kaj z njimi delat).


Po tej tvoji logiki bi moral Firefox se vedno podpirat Win98/ME. Kje potegnes crto?

g. Oden ::

Windows 7 je čisto soliden sistem in nevem kje najdete vse te težave. Meni deluje že od začetka tako kot mora. Kar se pa tiče SP1, bo pa tako ali tako samo marketinška fora.

Bistri007 ::

Kaj novi Safari teče na OS X 10.0? Ali najnovejši Firefox na Red Hat Linux 6?
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

sirotka ::

Hvala bogu, da ne podpirajo večno....s tem vsaj prisiljo nekatere uporabnike, da se "posodobjo".

BoLhCa ::

@tinlad3n bo že admin zate poskrbel brez skrbi.

@nubes večkrat sem jih že navel in več ali manj dobival odgovore v stilu problem je v uporabniku, išči problem med ekranom in stolom, idiot, ti si n00b prvič vidiš windowse,....torej na inteligenčni ravni tinlad3n-a~

In potem sem zamenjal windowse na Visto SP2 x64 in poglej, poglej vsi ti problemi so izginili. Praktično dobesedno vsi ! Toliko o tem, kako je v uporabniku problem~

gzibret ::

To temo je doletela čistilna akcija (offtopic posti, kreganje, osebni nivo). 13 postov brisanih.
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

Jaka83 ::

BoLhCa kot lajna si, ob vsaki novici o W7 se moraš oglasiti kako tebi nič ne dela v W7. Iskreno povedano mislim da folku dol visi ali tebi dela ali ne.

W7 je dejansko dober in uspešen OS, pa če je tebi to všeč ali ne.

Icematxyz ::

No s tem se ne strinjam da se je moj post označil kot offtopic ali prepir ali karkoli in se je zbrisal. Ker sem komentiral novico in verjamem da se bomo še dolga leta o tem pogovarjali:

da IE9 ne bo tekel na Windows XP


Če je konkurenca pametna ne bo ukinila podpore za XP in si bo na ta račun pridobila še kakšen procent tržišča.

Pa še drugi vidiki te odločitve se lahko mirne duše komentirajo in niso offtopic. In osebno verjamem da se bomo o tem še dolgo časa pogovarjali. Ker ta odločitev za seboj potegne marsikaj (nekaj pomislekov, vprašanj in realnih možnosti ki se bodo dogodile navaja že sam link v novici).

Zgodovina sprememb…

Poldi112 ::

Dvomim. Tisti ki so ostali na xp verjetno nimajo neke hude potrebe, da bi imeli najnovejši browser.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Icematxyz ::

No glede na trenutno stanje če bi ocenjeval "potrebo uporabnikov po novejšem brskalniku" je potencial cca. 30% skupnega tržišča spletnih brskalnikov. Če smatram da so IE6 uporabniki tista baza ki si ne želi novejšega brskalnika. Oziroma ga nima namena uporabljati. To pa ni malo. In nekaj uporabnikov v tem deležu tržišča si zagotovo želi vedno uporabljati najnovejši brskalnik.

Res je da se bodo odstotki s časom spreminjali. In ne bodo čez kakšno leto dni enaki kot so sedaj. Ampak če s tega naslova dolgoročno dobiš 5% uporabnikov se že to skoraj lahko kosa z efektom "izbirnega okna" ki ga bo dosegel v nekaj mesecih.

Osebno pa me ni toliko strah da bo IE8 novi IE6. Mislim zagotovo bo čez neko obdobje postal problem.

Ampak vsaj 2 zadevi sta drugačni. Takrat ko bo IE8 predstavljal velike težave spletnim razvijalcem bo delež XP že dokaj nizek. In pa skupni tržni delež IE če se bo trend nadaljeval ne bo več tako visok da bo to predstavljalo neko resno težavo?

Zgodovina sprememb…

BoLhCa ::

Ne vem kdo je k lajna ali jaz, ali vi k non-stop kako vse deluje normalno in brez problemov. Vsak sistem ima vsaj eno/dve opazki in vam ni ratalo najti NOBENE ? Ne mi srat no, se bom vsedu v avto, prišel k tebi, se preden me boš pozdravil, ti bom pokazal pet napak win7-ke...

lambda ::

@bolhca

Ok, sem šel pogledat v eno temo za argumente, ki si jih navedel:
1. refresh rate 59 namesto 60.
2. odpreš calculator ni privzeto/aktivno okno, se pravi morš še v taskbar na ikono kliknt...
3. isto kot pri drugi točki, vendar s Skype-om. Doskrat klikneš nanj ne jebe, morš še enkret, tudi ko je potem končno odprt, nad drugimi okni, ponavadi zahteva še klik v del za text.
3. Nepodpora starejši miški in tipkovnico od Microsofta!! IntelliMouse Explorer (ne delujejo stranski knofi), Natural keyboard (multimedijske tipke ne delujejo, če si v igri)
4. Odločno predolg boot-time
5. Nelogična random neodzivnost
6. Windows Media Player velikokrat neodziven / ne deluje.
7. Show the previev pane ne obdrži nastavljenega položaja.
8. costum toolbar, desni klik - preden odpre meni mine vsaj 10s (je pa res, da ne vedno)
9. alt+tab v določenih igrah totalni fail, ker te potem k tabaš nazaj v igro, pritisk na ktero koli tipko vrže ponovno na desktop
10. isti problem, kot pri deveti točki, vendar s kombinacijo win+tab
11. nedelovanje Sacred II - Fallen Angel (CE Edition) igre (nenehno sesuvanje totalno random)
12. po nameščenih novemberskih updejtih, sedaj The Witcher ne deluje več na max detailih (zmrzne pri loadu menija), ter enako Risen igra zamrzne v 4 oz. 5 sekundi loada menija.
13. kdo se je spomnil, da je sedaj knof na desni strani in še grd je, ter nepraktičen pri uporabi večih monitorjev.
14. Team Viewer: chat ni aktiven, ampak zgolj dodan v taskbar (kot kalkulator)
15. sesuvanje Firefoxa, prej nism vedu da se to da.
16. tedensko nedelovanje kakega HD-ja, DVD-ja... (win7 vsiljuje svoje kodeke in naredi totalni kaos)
17. stalno zatikanje premikanja in FPS-jev pri Diablo 2, tudi v Visti ni deloval tako dobro kot v XP-jih, vendar na sedmici je delovanje porazno.
18. podoben problem kot z Firefoxom se dogaja tudi z Outlookom, za katerega prej tudi nisem vedel, da lahko random zmrzne.
19. M.Play Home Center (aplikacija za daljinsko uporavljanje PC-ja -Media Center-) ni aktiven po izbiri z daljincem, praktično spet neuporabno, ker moraš do PC-ja in z miško kliknit gor...
20. Cut (ctrl + x) bližnjice na desktopu in paste v mapo, bližnjica se ne pokaže dokler ne pritisneš F2 (refresh) v Totalnem Commanderju. (prej je to delovalo)


Prej: Win XP --> Vista --> šel nazaj na Ubuntu + Win XP
Sedaj: Ubuntu + Win 7 pro 64bit (licenčni), HP 8710p (T7500, 4GB ram, 120GB ssd)

1. jaz lahko izberem poljubno, 59 ali 60
2. okno je aktivno
3. okno je aktivno
3b. -
4. z boot time-om nimam težav (tako prej na hdd kot sedaj na ssd)
5. z random neodzivnostjo nimam nikakršnih težav
6. wmp deluje bp, sicer imaš pa ogromno dobrih alternativ (vlc, ... )
7. ?
8. dela bp
9. -
10. -
11. -
12. -
13. ?
14. -
15. sesuvanje firefoxa dvomim, da ima kaj veze z Win 7, približno isto sem doživljal že na Win XP
16. to spet izgleda kot samo tvoj problem --> ac3 filter, ffdshow, vlc player - in še nisem doživel, da kaj ne bi delovalo
17. -
18. -
19. -
20. -

Skratka niti pri eni točki ne morem ponovit tvojih težav ("-" sem napisal kjer programa/igre ne uporabljam). Ne bom rekel, da si te težave domišljaš, ampak za vse težave po celem forumu krivit izključno sistem, če drugi teh težav nimajo, je malo čudno ...

Da pa ne bo vse tako črnobelo pa naj še jaz omenim eno težavo, ki sem jo pa res opazil:
Visual studio ima določene težave, če hočeš WCF service postavljat na localhost (mogoče samo pri vključenem UAC, ne vem) in moraš bodisi delat neke konfiguracije bodisi poganjat VS v administrator mode. Če to nastaviš kot privzeto, da se ti vedno zažene v administrator mode, potem noče več odpirat .sln datotek, če jih klikneš v explorerju. Moraš ročno dat 'open'.

bluefish ::

Ah, saj smo že v tisti temi nekajkrat pokazali, da je en kup "problemov" predvsem lokalnih in jih doživlja nek promil ali procent uporabnikov.

Pri vsem pa je zanimivo, da ob predlogu pomoči po dodatni diagnostiki ni bilo konkretnega odgovora.

Looooooka ::

News flash...ce ti ram dela potem ne more bit OS kriv za nedelovanje programa ampak je kriv program(ta se more prilagajat OS-ju in ne obratno).
Drgac pa ja...edine probleme z windows 7 mam osebno zarad nvidijinih driverjev.Po nekem updejtu morm met zdej magicno in dvi in vga kabel v viewsonic monitorju, da se zbudi ko ga pustim eno uro samega...(zelo najedajoce ampak ne spremeni dejstva, da so windows xp drek na palci v primerjavi s sedmico...pa tud ce mas vse service packe gor).

MrStein ::

lambda je izjavil:


Argumenti? Nisem noben windows fan, ampak moram rečt, da je za moj okus win 7 najboljši MS OS do sedaj ... Lahko bi šel naštevat pluse, ampak nima smisla - gre preprosto za to, da še nobenega sistema nisem imel tako hitro v "production-ready" stanju in bi povzročal tako malo težav med uporabo in toliko že vgrajenih funkcionalnosti.

Je pa res, da ne igram iger in ne uporabljam kakih eksotičnih aplikacij, torej ... enlighten me.

Čist nov netbook z W7 Starte E. preinstalled. Grafika se vleče kot na kaki EGA kartici. Ti enlighten mene. (sem odprl temo v forumu)

Poldi112 je izjavil:

Dvomim. Tisti ki so ostali na xp verjetno nimajo neke hude potrebe, da bi imeli najnovejši browser.

Imamo. In si zato instaliramo Firefox.
Verzijo 3.6.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

Spc ::

Z aplication verifierjem tudi ne deluje ??
>:D
 

jest10 ::

MrStein je izjavil:

lambda je izjavil:


Argumenti? Nisem noben windows fan, ampak moram rečt, da je za moj okus win 7 najboljši MS OS do sedaj ... Lahko bi šel naštevat pluse, ampak nima smisla - gre preprosto za to, da še nobenega sistema nisem imel tako hitro v "production-ready" stanju in bi povzročal tako malo težav med uporabo in toliko že vgrajenih funkcionalnosti.

Je pa res, da ne igram iger in ne uporabljam kakih eksotičnih aplikacij, torej ... enlighten me.

Čist nov netbook z W7 Starte E. preinstalled. Grafika se vleče kot na kaki EGA kartici. Ti enlighten mene. (sem odprl temo v forumu)


No, sem ti že v tisti temi povedal, da formatiraj vse skupaj in naloži sistem znova. Ker vse sranje, ki je naloženo v original inštalaciji žlajfa sistem.

Enako je bilo pri mojem Acerju 1410-original W7 home premium so se vlekli kot žvečilka. Po sveži inštalaciji pa dela tako, kot se spodobi

Bor H ::

Pa res nobenega ne moti, da vsi govorijo da bodo počakali na SP1, SP2, SPx... čeprav lahko MS se odloči in v aprilu vsak teden izda SP?

Oz. drugače: se Ubuntu kej hitreje razvija zato ker ima vsako leto dve nove verziji? Al bi se enako hitr če bi imel samo eno?

jRk0 ::

za video, dalec najboljsi MPC-HC. instaliras, edino kar storis, je klukica zraven matroske (za ziher, za dxva) in nobenga codeca ne rabis vec za kakrsenkoli film.
You fuck up once, you loose two teeth.

MrStein ::

Lahko bi, pa ne naredi.

Pa tudi če bi, bi pač folk počakal na SP10, namesto SP1.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Bor H ::

Hočem povedat da so hecni komentarji "supr, SP bo v manj kot letu, ergo bo sedmica prej uporabna"...

BaToCarx ::

Hm jst mam refresh na 75 Hz. lahko pa dam 56,59,60,70,72,73 in 75 Hz. Seveda z ATi CCC. zdej ce ma on nVidia potem nevem. Sej ni tako tezko malo poklikat in prebrat kaj, je vse napaisano logicno v teh programckih za graficne. Mogoce pa nima monitorja nastavljenega na pravo znamko/ime. Nevem tezko rect tako brez da sem tam pri njemu pa da pogledam. Jaz recimo nism dal za lcd na w7 nic pa je generic lcd display, starega eizo pa mi najde in imenuje.

edit: bah sem zdej dal dol tisti 60kb exe, odpakiral sel v dev man, update driver, in mam zdej pravo ime. 3x daljse :D spremenilo se ni nic.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BaToCarx ()

bluefish ::

Bor H je izjavil:

Hočem povedat da so hecni komentarji "supr, SP bo v manj kot letu, ergo bo sedmica prej uporabna"...
Glede SP se je z leti razvilo splošno prepričanje, da pa sistem ni uporaben, dokler ne izide vsaj en paket popravkov.
To je še kako držalo za XP in Visto, 7 pa je že sedaj povsem spodoben sistem in SP1 zanj ne bo nič drugega kot sklop do takrat izdanih podatkov teh dodanih nekaterih malenkosti - ampak jasno, ljudje so navajeni, da morajo naložiti nek SPx, preden se sploh odločijo za uporabo sistema, pa čeprav vsi dotedanji popravki opravijo enako delo.
Ne pozabimo še na nekatere pirate, ki v strahu pred zlobnimi sporočili izklopijo vse vire popravkov.

Najbrž eden od razlogov, da MS kljub ciklom preko Windows Update še vedno izdaje pakete.

Poldi112 ::

MS izdaja sp-je zato, da imajo ISV-ji točno definiran sistem, za katerega testirajo. Posledično si tudi ne morejo privoščiti vsak mesec no sp.

Seveda isto lahko dobiš preko popravkov, je pa vseeno izid sp1 nek približen datum, ko veš, da so glavne težave odpravili in malo popeglali sistem.

Pri Ubuntu pa podobno - počakaš par mesecev, ali kar do izida naslednje, da naložiš predhodnjo, ki je po možnosti LTS.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izšel prvi servisni paket za Windows 7 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
7722554 (18807) jest10
»

Prvi servisni paket za Windows 7 za končne uporabnike 22. februarja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
10928440 (25715) MrStein
»

Izšel kandidat za izid Internet Explorerja 9

Oddelek: Novice / Brskalniki
85457 (4892) simnov
»

Izid SP1 za Windows 7 pred vrati

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
166803 (5437) darkolord
»

Prva beta SP1 za Windows 7 že julija (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
6515354 (12938) MrStein

Več podobnih tem