» »

Microsoft prenavlja črtno kodo

Microsoft prenavlja črtno kodo

Izobraževalni letak

vir: CNet
CNet - Že na lanskoletnem CESu so pri Microsoftu predstavili projekt, s katerim bi dopolnili črtno kodo. V primerjavi z dvo-bitno eno-dimenzijsko omejitvijo črtne kode Microsoftov Tag lahko zadrži mnogo več informacij, kar ga naredi mnogo bolj uporabnega v resničnem svetu, kjer ni čitalcev črtne kode. Po drugi strani ima danes praktično vsak mobilni telefon vgrajen tudi fotoaparat, s katerim je mogoče prebrati Tag. Microsoft je zadnje čase nadvse aktiven pri promoviranju Taga kar kažejo tudi s programsko opremo za dešifriranje oznak, ki ni na voljo le za pametne mobilnike, temveč tudi za najcenejše mobilne telefone, ki se lahko povežejo na splet. Microsoftov Tag je 5-vrstična koda z deset trikotniki na vrstico, ki so lahko v štirih različnih barvah in ki skupaj omogočijo shranjevanje do 13 bajtov informacij. V primerjavi z osmimi kvadratni v črno-beli tehniki 1 bajt informacij lahko zapišemo z le štirimi enako visokimi Tagovimi trikotniki, kar zavzame približno tretjino prostora. V primerjavi z dvodimenzionalnimi črno-belimi pikčastimi kodami (QRcode, Datamatrix) je celotna oznaka velika za le četrtino, kar jo naredi mnogo bolj primerno za tiskane medije. Tem je Tag tudi primarno namenjen, saj npr. bralci revij in časopisov lahko s pomočjo Taga dosežejo dodatne vsebine, npr. filme na Youtube, kar prek svojega mobilnega telefona. Da bi se oznaka bolje skladala s pakiranjem predmeta (če je to potrebno), je mogoče ustvariti tudi nestandardno oznako, kar je npr. izkoristila neka revija o porokah in namesto trikotnikov uporabila srčke.

9 komentarjev

tyk ::

No, jutri bomo pa z mobilniki odsli v trgovino, usmerili svojo kamerco na crtno kodo na izdelku in v trenutku se nam bo na ekrancku zaigrala zadnja reklama za ta izdelek in iz strani kjer primerjajo cene izpisale vse mozne cene za ta artikel in razne informacije.

JayKay ::

temu se pa reče 6th sense

LordPero ::

Hm, sej ql, je naprednejše oz. manjše od obstoječih 2D črtnih kod, samo razen če mislijo distribuirati software na ta način (mini igre (par cm^2) na škatli produkta etc.), ne razumem pointa. Ker kamera/software/mobitel lahko pač prepozna tudi navaden text, ki je hkrati še razumljiv večini povprečnežev. Torej, zakaj ne samo enega malce bolj standardiziranega okvirčka (za lažjo orientacijo softwara) z navadno lokalno pisavo/latinico noter?

@tyk: Software prepoznave črtnih kod za večino pametnih telefonov obstaja že mnogo let, prav tako mislim, da podpirajo povezavo do neta in primerjavo cen, samo to ni nikoli zaživelo in ni prišlo do zares uporabne storitve.
LordPero

Karlos ::

A sem jaz to prav razumel, da cel tag lahko shrani 13 bajtov?

Med tem ko recimo QRcode lahko shrani max. 4.296 znakov.
Sai Baba: "Dam vam to, kar hočete, da boste hoteli to, kar vam želim dati."

Frgazor ::

Vsekakor shrani več kot 13 bajtov, ker sem ga sprobal s precej daljšim url-jem in je delal normalno. V bistvu super dela.

Karlos ::

Frgazor je izjavil:

Vsekakor shrani več kot 13 bajtov, ker sem ga sprobal s precej daljšim url-jem in je delal normalno. V bistvu super dela.


Wiki pravi:
Microsoft Tag is an implementation of HCCB using 4 colors in a 5 x 10 grid. This yields 105 bits, or 13 bytes, of raw data
Sai Baba: "Dam vam to, kar hočete, da boste hoteli to, kar vam želim dati."

PrimozR ::

PEro Tag je za špile mišljen le kot link za dodatne informacije/razširitve/itd. Podobno kot QRCode za Android aplikacije. Pa kamera telefona težko prebere tekst, ki ga je nekoliko težje dešifrirati (IMO), po drugi strani imajo pa samo high end telefoni autofocus, ki omogoča velik in oster tag/URL na sliki od blizu. Tag naj bi bil razumljiv tudi neoster.

LordPero ::

Ja, vem, da je večina tega ali za linke ali za sledljivost izdelkov znotraj podjetja/ij (ter seveda prodajo), sem pa res za malce preveč samoumevno vzel autofocus (heh). Še vedno pa pravim, da je to vmesna stopnja z dokaj omejeno uporabo (do branja s kamero oz. RFIDjev). Po drugi strani veliko takih neumnosti čez lužo močno zaživi zaradi interesov/moči kapitala.
LordPero

darkolord ::

Tle je precej drugačen koncept kot pri QRCode. Dejansko je informacij res samo za 13 bajtov - en ID, preostale podatke pa nato telefon potegne prek interneta.

Prednost tega je seveda v tem, da količina s tagom povezanih informacij ni omejena, poleg tega je zaznavanje mnogo mnogo boljše - Tag lahko sprintam s crappy printerjem, zmečkam papir, to pofotkam, prikažem na ekranu in ga lahko iz enega čudnega kota, brez da bi blo popolnoma fokusirano še vedno preberem s telefonom z 1mpix kamero in odrsano lečo. S tistega thumbnaila v novici se da brez težav prebrat Tag. O čem takem lahko pri QR samo sanjaš.

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

exploit v knjižnici

Oddelek: Informacijska varnost
366467 (5720) poweroff
»

Microsoft prenavlja črtno kodo

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
93523 (2998) darkolord
»

Črtne kode beremo že 35 let

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
306504 (5348) opeter
»

Kaj je to UPC/EAN Code

Oddelek: Pomoč in nasveti
103251 (2904) No Can Do
»

256 GB na A4 listu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Diski
779931 (6742) ender

Več podobnih tem