» »

Windows Mobile 6.5 prihaja

Windows Mobile 6.5 prihaja

Predogled Windows Mobile 6.5

vir: CNet
Microsoft - Microsoft je včeraj na uradni predstavitvi pokazal, kako bo izgledala nova različica njihovega operacijskega sistema Windows Mobile. Najbolj oglaševana novost različice 6.5 je seveda sveže izšel My Phone, brezplačna storitev, ki omogoča izdelavo varnostne kopije podatkov na mobilniku na internetu in avtomatsko sinhronizacijo. Druga novost bo Windows Marketplace, ki bo glavno vozlišče za iskanje, brskanje in kupovanje aplikacij za telefon, nekakšen konkurent App Storu. Prenos novih programov bo mogoč z interneta ali pa kakšnega drugega računalnika. Izboljšan bo Internet Explorer Mobile, ki bo osnovan na pogonu IE7 s podporo za Flash in JavaScript, saj bo vseboval vrsto drobnih novosti: zumiranje, drobtine za navigacijo itn. Najbolj opazna novost pa bo nov uporabniški vmesnik, ki bo - tako pravijo - prijaznejši prstom in ljudem (finger friendly and people-centric). Prve telefone z novo različico pričakujemo v drugi polovici letošnjega leta.

50 komentarjev

«
1
2

M-XXXX ::

Predvidevam da update zdajšnjih telefonov ne bo mogoče?

al3n ::

tudi mene to zanima?

Tody ::

ja me zanima če so res naredil kej boljši, ker tole kar majo zdej je polom... me sploh zanima kako je zgledala verzija 1 :S

Mikrohard ::

Če bodo res vključili vse našteto in da bo to tudi normalno delujoče, bo to kar lep korak naprej. Kar se pa tiče nadgrajevanja... do sedaj so za vse HTCje prišli ven neuradni romi z novim WM. Je pa vprašanje, kako zahteven bo ta nov sistem. Je pa zanimivo, kako se v ključnih funkcijah vsi zgledujejo po iphone OS-u :)

mtosev ::

a bojo iz 6.0 in 6.1 free nadgradnje?
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

pingo76 ::

To pa res zgleda čedno.

opeter ::

Je pa zanimivo, kako se v ključnih funkcijah vsi zgledujejo po iphone OS-u :)


Ja, vse je črno-belo (glej zgornji taskbar) razen ikon aplikacij.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

BoBr ::

Dvomim da bo brezplačna nadgradnja. Še z 6.0 > 6.1 je prava redkost. Saj veste je treba nove telefone prodat/kupit :)
Also known as "Intel-aš".

darkolord ::

Jest sem eno varjanto WM 6.5 že probal.

Nadgradnja bo brezplačna, če se bo le kdo lotil izdelave ROMa. Za praktično vse kolikor toliko spodobne HTCjeve telefone bo 6.5 na voljo vsaj v neuradnih (ampak nič slabših) ROMih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Looooooka ::

skor vsak windows phone ma neko svojo neuradno skupino kjer delajo rome...ni HTC edina stvar na trziscu...tko da ne bi smel bit nobenih problemov z upgrejdom.
In again....kaj je iphone novega izumil, da je zdej vse kopiranje?
Oh wait...NIC.Crno barvo si mel na voljo v temah za starejse verzije predn je iphone sploh obstajal.Tele ikone v krogu pa spet bl spominjajo na htc interface kot iphone.

darkolord ::

ni HTC edina stvar na trziscu...
Kera stvar pa je še? :) Okej, Omnia od Samsunga... Pa kakšen mičken proizvajalec (MWg...)

c00L3r ::

Bolj je telefon popularen večja je verjetnost, da bo prišel rom z WinMo 6.5 ven. Skoraj sem prepričan da bo na voljo za HTC Touch (več modelov), Samsung Omnia, SE X1, in še kakšni, ki so bolj popularni v ZDA.

Zdaj komaj vidim!!! Se lahko v 1 temi o mobilnih telefonih ne kregamo o iPhone-u?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: c00L3r ()

techfreak :) ::

Tole je tema o WM in bi se lahko o tem pogovarjali ...

Nisem Apple fanboy, čeprav uporabljam njihove produkte. Če bi bil vsak iPod uporabnik Apple fanboy bi imeli na svetu zelo veliko Apple fanboyev.

Ni alfa in omega itd. ampak očitno nekaj že je, če se vsi zgledujejo po njem. Sem vsekakor pripravljen zamenjati tako računalnik kot telefon za kaj drugega, ampak zaenkrat imam to.

Ko bom naslednjič kupoval telefon bom pa zelo verjetno pogledal WM telefone, ker se mi zdijo kakšnih HTCji kar dobri.

Dr_M ::

Tale WM 6.5 bo lahko sel na vsak novejsi telefon. Nadgradnja seveda je mogoca. Vprasanje je, samo ce bo posamezni proizvajalec to podpru.
Za HTC sem 100% da bo (vsi njihovi WM 5.0 so dobili moznost nadgradnje na 6.0 in kasneje na 6.1), za ostale pa nebi mogu trdit. Sploh za samsungovo Omnio ne. Se pa da predelat iz drugih telefonov, tako da se ne bojim, da bi ostal brez WM 6.5 :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

CWIZO ::

Zakaj nebi za Omnio in druge dobil? Po čem to sklepaš? Sam imam Omnio pa bi mi blo zlo qul, če bi lahko zadevo nadgradil. Ker zdejšnji WM so brez dodatnih aplikacij neuporabni če nimaš staylusa skoz zravn (no je pa res da je virtualna miška na omnii odlično nadomestilo, vsaj zame) ...
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

Dr_M ::

Zato ker je samsung bedn in ze z manjsimi nadgradnjami tako serje, da kr glava pece. Kaj bo sele z WM 6.5.
Slovenija se zdej nima uradne nadgradnje, cist tako mimogrede.
Se dobro da imamo neuradne nadgradnje >:D
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

roberto1 ::

lp

Vedno znova me osupne, da takoj ko izide novica ali o WM ali o Androidu ali o Symbianu, se zmeraj najde nekdo ki smeti temo z Iphone dogodivšćinami. To je zdaj že evidenten kompleks manjvrednosti ali kako:). Iphone je dober telefon, ni se treba vedno znova branit, nobeden ni rekel da je za k..., zato let it go:)

Jaz se bom raje osredotočil na komentar članka:) Upal sem da bo Microsoft končno kaj postoril s tem svojim os-om, ki je v verziji 6 in 6.1 zelo user in finger non-friendly. Tole izgleda že malo boljše, nujno je da se postori kaj za boljše upravljanje s prsti, sa je stylus so-90's. Vse pove dejstvo, da nova Omnia HD ne leti več na WM, temveč na Symbianu. Upam da bo 7-ka korak naprej in da se bo wm lahko kosal z drugimi os-i:)

lp
Someday never comes!

Dr_M ::

se pove dejstvo, da nova Omnia HD ne leti več na WM, temveč na Symbianu.


Kar je velik korak nazaj.

Jest na omnii skoraj ne uporabljam stylusa oz ga samo doma... Prakticno vse se da nardit s prsti, razn ce imas klobase namesto prstov >:D
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

roberto1 ::

se pove dejstvo, da nova Omnia HD ne leti več na WM, temveč na Symbianu.


Kar je velik korak nazaj.

Jest na omnii skoraj ne uporabljam stylusa oz ga samo doma... Praktično vse se da nardit s prsti, razn ce imas klobase namesto prstov >:D


hmm...o stylusu pri Omnii ne bi izgubljal besed, ker ne verjamem da si kdo želi da bi mu zraven telefona tisti obesek visel:d. Verjamem da lahko nekatere stvari nardiš s prsti, več kot polovico pa ne, ali pa si zelo netipičen uporabnik. Poizkušaj recimo skrolat med mejli s prsti oz. nohti v Outlooku (miška ne velja za touchscreen) ali pa karkoli nastavit na windows odzadaj ....sem uporabljal zadevo:). Če si inštaliraš 3rd party programe lahko dosti teh zadev rešiš, ampak ti programi niso zastonj, tako da je spet uporabnik na minusu:)

Kar se tiče Omnie HD in wm - oni že vedo zakaj so to nardili:)

lp
Someday never comes!

darkolord ::

Kar se tiče Omnie HD in wm - oni že vedo zakaj so to nardili:)
Ja, da userji kupijo nov telefon, k pride novejši Symbian

pecorin ::

Ja, da userji kupijo nov telefon, k pride novejši Symbian


seveda. saj bodo takrat ze naprednejse funkcije, ki jih stari hardware ne podpira.


ali je pri telefonih drugace kot pri windows in pcjih?

darkolord ::

ali je pri telefonih drugace kot pri windows in pcjih?
Povečini ja. Vsake toliko časa je sicer kakšen HW preskok (višja resolucija, 3D pospeševanje), ampak vmes so pa nove verzije OSov, ki jih nekje proizvajalci hočejo precej dobro izkoristit

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Mavrik ::

No no... kaj takega boš pa že moral bolj argumentirat a ne? :)
The truth is rarely pure and never simple.

darkolord ::

ModriZob™?

PNG ::


In again....kaj je iphone novega izumil, da je zdej vse kopiranje?


Oh, kako si neumen! Izumil je prodati zastarelo igračo za 2 minimalni slovenski plači. To pa je ogromno, mar ne?

Zakaj bi bila pa zastarela? Zaenkrat še noben telefon na trgu nima tako dobrega multi touch vmesnika. Kateri telefoni še imajo AppStore in iTunes Store (ali kaj podobnega)?


LGji in Nokije in SEji ne potrebujejo skropucala od itunes softwara (ne, nikoli v življenju še nisem delal s tako slabo spisanim softwareom - se zatika, za prenos ene pesmi požre cele sistemske resorse itd...), tako da sem prodal svojega ipoda samo in zgolj zaradi itunes. To je za mene negativno, da MORAŠ uporabljati za njihove zastarele izdelke skropucala od softwara takšnega kalibra.

Dalje, telefon je zastarel, ker ko je izšel ni imel : spodobe kamere, spodobnega fotoaparata, MMSov (oh moj bog, saj še zdaj ne morem verjeti), gps, wlan pa še kaj - vse kar so zame OSNOVNE funkcije modernega telefona (fak, še nokia 6220 classic ali nekaj takega ima to).

Vse kar je iphone imel je preprost uporabniški vmesnik in ogromen ekran - pri čemer je ogromen ekran direktno namenjen mulariji in decom, da se lahko špilajo igrice in preprost vmesnik za informacijsko nepismene. Jaz nisem ne eno ne drugo in applovi izdelki so zame žalitev, če bi jih bil primoran uporabljati bi se raje odpovedal informacijski tehnologiji v celoti, saj bi se ob rabi njihovih izdelkov počutil konstantno podcenjenega.

Seveda večini to paše. Iz očitnih razlogov.

EDIT: Aja, pa bluetooth še! Tako osnovna funkcija, da se mi zdi samoumevna od leta mojega rojstva (pretiravam, samo nekateri bodo mogoče razumeli to, večina pa, spet, ne).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: PNG ()

bluefish ::

evo, Mavrik, pa imaš utemeljitev glede funkcij.

Mavrik ::

Škoda da je pol trditev v postu napačnih.
The truth is rarely pure and never simple.

darkolord ::

Njegova edina uporabnost je povezava z headsetom.


Ah. Pri normalnih telefonih lahko Bluetooth uporabljaš za:
- headset
- poslušanje glasbe (stereo)
- sinhronizacijo s PCjem
- izmenjava podatkov z ostalimi mobilnimi napravami
- priklop dodatnih naprav (tipkovnica, GPS(!),...)
- modem

techfreak :) ::

Zakaj bi preko bluetootha poslušal glasbo? Če poslušaš preko kabla dobiš boljšo kvaliteto ...
Kdo pa še sinhronizira telefon s PCjem preko bluetootha? Aja, sorry, sem pozabil da tvoj WM telefon nima MobileMe.
Pošiljanje podatkov z ostalimi mobilnimi napravami? Never done that.
Ja, mobilniki so sigurno primerni za tipkovnice. HD ekran še zraven pa lahko igrce igraš.
Kaj si naj na 3G/WLAN/EDGE/GPRS telefonu pomagam z modemom?

Ziga Dolhar ::

> Zakaj bi preko bluetootha poslušal glasbo? Če poslušaš preko kabla dobiš boljšo kvaliteto ...

Fundamentally boljšo kvaliteto na jaki kvaliteti zvočnika in brez ozadnih šumov ... Plus, prenos preko BT je digitaln, če sem mal "tečn".

> Kdo pa še sinhronizira telefon s PCjem preko bluetootha? Aja, sorry, sem pozabil da tvoj WM telefon nima MobileMe.

MobileMe je " Microsoft Exchange for the rest of you". Pravi carji uporabljamo slednjega. Na WM, Symbianu ... no, z enim updejtom firmwera je tudi iPhone začel se pogovarjat z Exchangeom. Do takrat bi bil zame, ako bi ga imel, totalno useless.

> Pošiljanje podatkov z ostalimi mobilnimi napravami? Never done that.

Potemtakem je iPhone ravno pravi telefon zate.
https://dolhar.si/

techfreak :) ::

Za Exchange potrebuješ svoj server ... vsi pa niso zaposleni v večjih podjetjih. In takim je MobileMe pisan na kožo ... 5 klikov (mogoče malo več) in že si gor. In vsakdo lahko to uporablja.

Čeprav s slovensko kreditno kartico ne moreš kupiti tega ... zato pa MobileMe ponujajo po večini Apple trgovin pri nas.

darkolord ::

Kaj si naj na 3G/WLAN/EDGE/GPRS telefonu pomagam z modemom?
Telefon (no, vsaj normalni) lahko dela kot modem za prenosni računalnik.

Zakaj bi preko bluetootha poslušal glasbo?
Ker lahko.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

filip007 ::

Vizualno izgleda dobro samo to ni to...hexagon ne reši nič...samo še manj ikon spravijo v eno vrsto.

Windows Mobile je super za norčke, ki radi nastavljajo...ali poslovnim uporabnikom je verjetno všeč tak GSM.

Recimo greš nekam v naravo...stran od sveta tam ti bolj malo pomaga Internet Sharing in recimo tipka za pomoč, kaj lahko še vse nastavljaš...:))

642MHz Omnija zgleda, da ni zadosti...bo treba imet Dual Core 3GHz.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

Ziga Dolhar ::

Za Exchange potrebuješ svoj server ... vsi pa niso zaposleni v večjih podjetjih. In takim je MobileMe pisan na kožo ... 5 klikov (mogoče malo več) in že si gor. In vsakdo lahko to uporablja.


Maš polno Exchange hostingov.
https://dolhar.si/

techfreak :) ::

Prihaja konkurenca Nokia in WM telefonom ... http://www.gsmarena.com/sony_ericsson_i...

Verjetno bo ta telefon imel tudi vmesnik, ki podpira upravljanje s prsti.

d0rK ::

What? Tmle tocno pise da bo uporabljal Symbian. Torej?


Vmesnik ki podpira prste je star kot zemlja. Multitouch je nov. In ja, verjetno ga bo podpiral.

techfreak :) ::

Saj nisem rekel, da nima Symbiana. Samo če je OS multitouch ... potem mora tudi telefon biti. In zaenkrat še Nokia kolikor vem ni nič takšnega najavila.

para! ::

IIRC je nek proizvajalec (ki ni Apple) nekaj časa nazaj "predstavil" multitouch ekran s force feedbackom ob pritiskanju. Se motim?
Death before dishonor!

techfreak :) ::

IIRC je nek proizvajalec (ki ni Apple) nekaj časa nazaj "predstavil" multitouch ekran s force feedbackom ob pritiskanju. Se motim?

BlackBerry iz RIMa? Samo tisti force feedback je slabše kot pa da ga ne bi bilo.

die_hart ::

Vsi se pogovarjate o HTCjih in ifonih, mene pa zanima ali bo tole delovalo na HPju. Sicer še uporabljam predpotopni WM 5, pa razmišljam o nadgradnji. Pa še nekaj me zanima, kaj so to ROMi?

Tody ::

Samsung omnia ima tresenje ko pritisneš kako tipko ali pri igricah... ampak to še zdaleč ni nevem kako oh in sploh... ko se boste nehal kregat kako dobr je iphone boste pa vidl da je vse v marketingu in črnem puliju.

Ma$terM|nd ::

Upam da bo šlo na mojo Omnio

krneki0001 ::

Uradno je za moj dlančnik zunaj samo VM5. Uporabljam pa verzijo VM6.1. Torej bodo skuhali rome tudi z VM6.5 takoj ko bodo prišli ven malo bolj množično.

Se že veselim svojega HX4700, ko bo na njem laufal VM6.5.

Seto ::

Vizualno izgleda dobro samo to ni to...hexagon ne reši nič...samo še manj ikon spravijo v eno vrsto.

Windows Mobile je super za norčke, ki radi nastavljajo...ali poslovnim uporabnikom je verjetno všeč tak GSM.

Recimo greš nekam v naravo...stran od sveta tam ti bolj malo pomaga Internet Sharing in recimo tipka za pomoč, kaj lahko še vse nastavljaš...:))

642MHz Omnija zgleda, da ni zadosti...bo treba imet Dual Core 3GHz.


Se strinjam glede hexagona, da stvari ne izboljša kaj dosti. Itak je glavni problem odzivnost in počasnost delovanja. Od tele prenove jaz ne pričakujem dosti in mislim, da bo šele Windows 7 nekoliko bolj konkretno spremenjen. Če se spomnimo, so med 6 in 6.1 razlike dokaj minimalne, pa smo tudi pričakovali polno novosti.

darkolord ::

Vsi se pogovarjate o HTCjih in ifonih, mene pa zanima ali bo tole delovalo na HPju.
Precej velika verjetnost je, da je tvoj HP izdelal kak drug proizvajalec (tudi HTC)

Dr_M ::

Windows Mobile je super za norčke, ki radi nastavljajo...


Ubistvu se da kar hitro vse nastavit, ni veliko. Je pa to kvecjemu prednost, da si nastavis po lastnih zeljah in potrebah.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

madviper ::

Pobrisano vse kar se veže na iPhone. Debate teče strogo o WM 6.5 in ničemer drugemu. Primerjave z Apple so prepovedane, kr ne znate obdržat debate na nivoju!
Ne morete primerjat iPhone in WM, ker vsak cilja svojo tržno nišo. Konc debate o tem!
I'd like to do something crazy!

FireSnake ::


Za HTC sem 100% da bo (vsi njihovi WM 5.0 so dobili moznost nadgradnje na 6.0 in kasneje na 6.1), za ostale pa nebi mogu trdit.


Spet eden, ki govori kar tja v 3 dni. Daj mi pokazi uradno nadgradnjo iz 5 na 6 za HTC P3600, prosim.

Ti olajsam delo in ti povem, da ne obstaja?

Ce ne bi bilo XDA developers, bi se zdaj imel na telefonu petko.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: FireSnake ()

Dr_M ::

Spet eden, ki govori kar tja v 3 dni. Daj mi pokazi uradno nadgradnjo iz 5 na 6 za HTC P3600, prosim.


Na HTC strani je bila nadgradnja za 6.0.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Začel se je Google I/O - Android

Oddelek: Novice / Android
2912990 (10531) Marat
»

Googlova prireditev začasno odpovedana, malha novosti poka po šivih (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Android
7116874 (12904) PrimozR
»

Windows mobile 7 pred uradno predstavitvijo na MWC

Oddelek: Novice / Windows Mobile
307293 (6545) Lonsarg
»

C64 emulator za iPhone spet prepovedan, obilica novosti z Androidom

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
73841 (3258) urke710
»

Worldwide Developers Conference 2008 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
6713637 (7715) infiniteLoop

Več podobnih tem