»

Zla koda v grafičnih procesorjih

Slashdot - Z razvojem grafičnih procesorjev do te mere, da lahko z njimi obdelujemo kakršnekoli podatke (GPGPU), se povečuje tudi možnost njihove uporabe za skrivanje zle kode in uporabo zmogljivosti grafičnih procesorjev v botnetih, ugotavljajo raziskovalci v članku GPU-Assisted Malware.

Z uporabo prevajalnikov, kot je Nvidiin CUDA, se mora le majhen del izvršilne kode izvajati v centralnem procesorju in domovati v centralnem pomnilniku. Tipično gre za odsek kode z navodili za kopiranje v grafični pomnilnik in zagon sekvence za dekodiranje, medtem ko je vsa ostala koda prevedena in izvedena v grafičnem procesorju. GPU in CPU si po potrebi podajata nadzor nad podatki. Program lahko ima tudi ustrezne podprograme za različne vrste grafičnih kartic - samo s podporo za Nvidia CUDA in ustrezni AMD-jev SDK je moč zajeti praktično celoten trg.

Tradicionalni pripomočki za lovljenje zle kode so optimizirani za platformo IA-32, mnogo slabše pa se odrežejo pri iskanju izvajajoče se kode v grafičnem...

6 komentarjev

Velik minus za Nvidio v zadnjem kvartalu

TG Daily - Nvidia je v torek objavila finančne rezultate za fiskalno četrtletje, ki se je končalo 25. januarja 2009, s čimer so končali fiskalno leto 2009. Izidi niso preveč vzpodbudni, saj so se prihodki zmanjšali za 60 odstotkov z lanskih 1,2 milijarde dolarjev na 481 milijonov dolarjev. Hkrati je izpuhtel tudi dobiček, saj so v četrtletju pridelali 148 milijonov dolarjev minusa, ki se je zajedel v celoletni rezultat, ki znaša 30 milijonov dolarjevi izgube (leto prej pa 798 milijonov dolarjev dobička). Izvršni direktor Jen-Hsun Huang je bil v svoji izjavi seveda spravljiv in je dejal, da je za podjetjem sicer izjemno težko leto, a hkrati eno najbolj inovativnih. Dan po objavi rezultatov so Nvidiine delnice potonile za 13 odstotkov.

16 komentarjev

Intel povečuje tržni delež

X-Bit Labs - Raziskava podjetja J.P. Morgan Securities nakazuje, da bo Intel v zadnjem letošnjem četrtletju nižji od pričakovane prodaje navkljub povečal svoj tržni delež napram AMD-ju. Ocenjujejo, da se bo ta v OEM-segmentu povzpel z avgustovskih 80 odstotkov na 82 odstotkov, kar je predvsem posledica sodelovanja z Dellom in Hewlett-Packardom, dodajajo. Tako ima 97 % vseh Dellovih in 67 % vseh HP-jevih računalnikov vgrajene Intelove procesorje, kar se na trgu zelo pozna, saj gre za največja izdelovalca oz. sestavljalca računalnikov, ki obvladujeta kar tretjino trga. Omeniti velja, da raziskava ne pokriva celotnega trga, temveč le prenosnike, netbooke in strežnike, ne pa naprimer računalnikov Lenovo za podjetja ipd.

4 komentarji

Prvi 45 nm AMD čipi že na policah

bit-tech.net - Čeprav so te police elektronske, naj bi bil nakup že možen in to skorajda dva tedna pred uradnim izidom, ki naj bi bil 13. novembra. Na žalost pa so omenjeni primerki strežniške variante, torej Opteroni, namizni procesorji pa naj bi sledili enkrat okrog novega leta.

A tako zgoden nakup Shanghaia vas bo seveda stal precej, saj je cena Opterona 8384, sicer precej zmogljivega primerka nove družine, ki bije pri 2,7 GHz in ima porabe le 75 W (kar je malo za štirijedrnika), kar 2350 dolarjev (približno 1850 €) na kos. A v primerjavi z Barcelono (trenutni, 65 nm Opteroni) prinese kar trikrat več drugonivojskega predpomnilnika (namesto dveh ima sedaj 6 MB), izboljšave v samem jedru pa so tudi omogočile, da procesor na cikel opravi več dela, skupaj pa naj bi to prineslo kar 20% več zmogljivosti v primerjavi z Barcelono enake frekvence.

Poleg tega bodo novi procesorji sposobni povezovanja s 3. verzijo HyperTransport standarda, matične plošče (in s tem celotni sistemi) z enako podporo pa...

38 komentarjev

AMD in Intel uspešnejša od nVidie

CNet - Predvčerajšnjim smo poročali o tržnih deležih na procesorskem področju in ugotovili, da je AMD nazadoval. Danes si poglejmo rezultate vojne za premoč pri grafičnih procesorjih (GPU), kjer so razmere povsem drugačne. GPU-sektor ekonomskega upočasnjevanja sploh ni beležil, saj smo bili v tretjem kvartalu priče največjemu povečanju povpraševanja v zgodovini (odstotkovno gledano). Proizvajalci so tako razposlali več kot 111 milijonov grafičnih procesorjev, kar je za 22 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in 18 odstotkov več kot v drugem četrtletju letos. V primerjavi s situacijo pred letom dni sta se okrepila Intel (s 33,4 na 49,4 %) in AMD (s 17,0 na 20,9 %), medtem ko je nVidia izgubila 6,4 %. Več o tem.

11 komentarjev

Intel izpodrival AMD

X-Bit Labs - O finančni krizi in bojda neizbežni recesiji čivkajo že vrabci na vejah, zategadelj je ravno pravi čas, da pogledamo tržna deleža procesorskih velikanov. Intel je lahko s tretjim letošnjim četrtletjem bistveno bolj zadovoljen, saj se je njegov tržni delež povzpel na zavidljivih 81,2 odstotka, kar je največ v zadnjih treh letih. Nasprotno je AMD-ju v jadra pihal manj ugoden veter, saj je njihov kos pogače upadel na vsega 17,7 %, kar je prav tako najnižja vrednost v zadnjih treh letih. Medaljo za udeležbo dobi tudi VIA, ki obvladuje 1,1 % tržišča.

V tretjem četrtletju letos se je prvikrat primerilo, da so pošiljke mikroprocesorjev za mobilne naprave presegle tiste, namenjene namiznim računalnikom, kar je najverjetneje posledica povečanega povpraševanja po netbookih in ultra poceni računalnikih (ULCPC). AMD-jev slab rezultat gre bržkone na račun šibke prisotnosti v tem segmentu. Kljub temu pa je AMD na področju strežnikov svojo prisotnost okrepil, kar niti ni tako slabo, saj se...

29 komentarjev

Stanje na trgu grafičnih procesorjev

Slo-Tech - JPR je objavil analizo trga grafičnih procesorjev v drugegem četrtletju letošnjega leta. V primerjavi s prvim četrtletjem je bilo v drugem prodanih za slabega pol odstotka manj grafičnih procesorjev. Največji tržni delež je pripadel Intelu, saj je bilo z njegovim logotipom opremljenih 47,3% grafičnih procesorjev. Sledita mu nVidia s 31,4%in AMD z 18,1%. VIA v navezi s S3 je izgubila 6,6 % delež napram tistemu v drugem četrtletju lanskega leta, oziroma kar 84 odstotkov svojega deleža in tako pristala na petem mestu, saj je z 1,9 % deleža pred njo še SiS.

Na trgu grafičnih procesorjev za prenosne računalnike je največji, 57,1 odstotni, delež pravtako pripadel Intelu, ki mu sledita nVidia in AMD s 23,6% oziroma 17,9% tržnim deležem.

Več o tem si preberite na Jon Peddie Reseach.

39 komentarjev