» »

Za 30 dni na Ubuntu

KoKi ::

AJa kubuntu testiram, pa vidm da je tole čist mim. Nč pametnih programov ni gor, pa še dost čudno se obnaša vse skupaj.

Aja, tvoje poste berem, pa vidm da so cist mim. Nc pametnih odgvorov, pa se dost cudno se obnasas vse skupaj.
# hackable

opeter ::

Odličen primerek kvalitetne pomoči linux skupnosti, ko se komu kaj zašteka...

Zanimiv stavek. Raje ne bom komentiral. Je pa res, da nekaj stvari manjka v Linuxu, posebej če gledam z očmi Mac uporabnika.
In sicer: tista prekleta enostavnost, da lahko vse narediš s point-and-clickom. Zdownloadaš DMG datoteko, počakas da se odpakira (v najslabšem primeru moraš dvoklikniti), primeš ikono aplikacije (OK, n vseh, ampak večine) in povlečeš na disk. Dvoklik in program je nameščen. Simple as that!
Večini ljudi se fučka za konzolo. Koga briga. Garantiram vam, da so se GSM telefoni razširili ravno zaradi GUI vmesnika in ne zaradi telefoniranja.

Pa uporabno programje: dokler ni komercialnih aplikacija za Linux le ta nima možnosti, da se razširi. :\
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Quikee ::

Je pa res, da nekaj stvari manjka v Linuxu, posebej če gledam z očmi Mac uporabnika.
In sicer: tista prekleta enostavnost, da lahko vse narediš s point-and-clickom. Zdownloadaš DMG datoteko, počakas da se odpakira (v najslabšem primeru moraš dvoklikniti), primeš ikono aplikacije (OK, n vseh, ampak večine) in povlečeš na disk. Dvoklik in program je nameščen. Simple as that!


Apple si to lahko privošči, ker si program vedno zraven vlači še vse svoje odvisne knjižnice v tem paketu (sub-optimalna rešitev imho in potencialno nevarna) ali pa so knjižnice, ki jih program uporablja del standardnega sistema in se ne spreminjajo dosti (oz. so vedno kompatibilne za nazaj). Tega na linuxu ne boš doživel, ker se ABI popularnih knjižnic lahko spreminja zelo hitro.

Večina distribucij ima tak ali drugačen repository sistem - samo vpišeš kaj hočeš/iščeš in inštaliraš. Bolj simpl ne gre IMHO. Drugače pa obstaja tudi klik!, ki pa je bolj podoben Apple-ovi rešitvi.

Jst ::

Linux programi so by users for users. In nas "boli k.", če imate probleme. Raje ena vrstica, ki naredi isto, kot 15 klikov.

Ja, mi, linux uporabniki, smo prasci!
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Pithlit ::

PARTyZAN: My bad... hvala. Od kar Cedega obstaja sem bil prepričan, da so glavni developerji forkal od winex, nardil Cedega in je winex posledično zamrl. Oh ja... vsak dan človek nekaj novega izve.

opeter: Za Ubuntu sicer ne vem (sem pa skoraj 100% ziher da dela - Synaptic)... vem pa da ta click-to-instal povsem zgledno deluje v Vector Linux-u (vlapt-get), ter povsem painless variante v Gentoo - Porthole (GTK), Kuroo (qt) in portageMaster (java). Tudi pipnit ti ne treba konzole. Če si pa samo malček above average uporabnik pa zelo hitro pogruntaš, da je konzola tista pika na I, ki drugje manjka. Žena recimo z veseljem uporablja konzolo, ko opazi, da je njen komp počasnejši in da poraba CPU že čudno dolgo časa ostaja sumljivo visoka (top in kill offending process). Kljub temu, da je povprečni uporabnik _NIKOLI_ ne resetira kompa (za razliko od "naprednih" win uporabnikov).

Jst: LOL sej ni treba bit ekstemist.
Life is as complicated as we make it...

Vlady ::

No, sem šel mal na Wikipedio pogledat, da te razsvetljim:


Za pol iger spljoh prvič slišim, večina pa je itak bednih. Dobrih je ene 5-8 iger, pa še to vsaka za svojo konzolo. Torej bi moral kupiti vsaj 5 različnih konzol? a-a. Itak pa se vseh konzol ne dobi povsod, če pa se, pa igre iščeš kot nor. Tu seveda odpade nakup preko interneta.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

Jaka83 ::

Kako veš da je večina bednih, če si pa za večino šele zdaj slišal. Pol si še jasnoviden za po vrhu ... boy I wish I had your life. :)) s kančkom sarkazma.

Kaj pol govoriš, da bi rad RPGje igral, če pa jih sploh ne poznaš. Priznam, tud jaz jih večino s tistega spiska nisem igral, ampak zato ne govorim, da so bedne. In ja, še enkrat povdarjam, če bi igre zares plačeval, bi prekleto premislil, katero boš kupil, ker tako, ko jih požanješ na travniku ti je itak vseeno in se lahko preseravaš kaj boš igral in si izbirčen glede tega, kje boš igre poganjal. Kot sem razbral iz tvojega posta, ti je pri konzolah ključnega pomena, da lahko nekaj spiratiziraš ... pove več kot dovolj o tebi. Seveda zdaj lahko odgovoriš, da si igre kupuješ SAM s SVOJIM denarjem, kar pa oba veva, da ni res.

jype ::

Vlady> Tu seveda odpade nakup preko interneta.

A to je nek tvoj specifičen hendikep?

christooss ::

Mr.Stein žal ne(no namesti jo ampak ni nastavljena kot default java engine). Problematična je že nameščena gcj 1.4.x in moraš po namestitvi jave pognat ukaz sudo update-alternatives --config java
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

BigWhale ::

> Vlady> Tu seveda odpade nakup preko interneta.
> A to je nek tvoj specifičen hendikep?

Ja, mogoce nima interneta! Halooo!

opeter ::

Ja, mogoce nima interneta! Halooo!

Kaj pa šola, knjižnica, fakulteta (če sploh študira), delovno mesto, razne javne e-hiše, e-točke?
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

BigWhale ::

Izvoli opeter, kancek sarkazma. ;>

madviper ::

Da se vrnemo mal na temo!
Jaz sem šaltal z WinXP na Ubuntu Linux brez problemov. Sedaj mi je crkno prenosnik (hardware pač) in sem spet na WinXP (bratova kišta) in prav pogrešam Linux. Pa čeprav uporabljam Windows od verzije 3.1 naprej (v šoli, doma, v službi, na faksu...), nisem imel nobenih problemov z prestopom na Linux. Vsak problem ki se je pojavil, je imel rešitev s pomočjo Google-a (celo wireless z eksterno mrežno na usb vodilu).
Tud v DOS-u smo uporabljali konzolo, pa se takrat ni noben pritoževal nad njo. Men je velik lažje vtipkat vrstico al pa dve ukaza v konzoli, kot pa n-krat kliknit next in pol še restart.
Ampak to je spet samo moj pogled na stvar. Ne moreš pa reč da je neka stvar za en drek, kr teb ne odgovarja (to je primitiven način razmišljanja).
Za igranje iger razmišljam da bi nabavil katero od konzol, ker se mi zdi neumno nadgrajevat računalnik vsako leto, sam za to da bom lahk igral nove igre, čeprav lahk delam na 4 leta starem računalniko vse ostalo. Ampak to je že off-topic.

Lp, madviper

Edit: Typo
I'd like to do something crazy!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: madviper ()

Vlady ::

Ok, malo sem se igral po ubuntuju in zadeva zgleda na prvi vtis kar ok, oz. s tako zadevo je lahko zadovoljen kaka babica, dedek, stric in kak uporabnik, ki uporablja računalnik za mail, chat in surf-the-net. Stvari sem sprobaval v WM, tako da ne morem govoriti glede podpore hard-ware-u. No inštalirati itak ne morem v native, ker mi pač linux še ne zazna RAID particije, oz. imam preveč nov RAID kontroler za linux, da bi deloval.

Stvari, ki so mi všeč:
-pri update-anju, vleče več kot en update naenkrat dol, kar vso zadevo pohitri na maximum. Zanimivo in uporabno :) Tudi update je user friendly in cleotna operacija je zelo enostavna. Samo klikneš install updates in počakaš. No enako je tudi v winsih. Prav tako, OS poskrbi za inštalacijo nivih update-ov in se samemu uporabniku ni treba tolči skozi konzolo, da vse deluje. Prvič da sem v linux-u doživel popolnoma avtomatsko inštalacijo z samo enim klikom. :D
-naslednja stvar ki mi je še zelo všeč, je ta, da so particije in diski predstavljeni kot enote kot v winsih in ne kot ena mapa tam sredi nevem česa. (To velja za grafični vmesnik). Če gre človek na menu "mesta" in ptoem "računalnik", se mu odpre okno, kjer so nanizane enote ala floppy, cd-rom in diski (oz. particije), kar zelo olajša delo z enotami, saj veš kje je kaj. Prav tako mi je všeč funkcija pripenjanja in odpenjanja enot - prej je človek za to moral laufati poseben manager, da ni bilo treba na roke klofati po konzoli.
-spreminjanje resolucije. V vseh do sedaj sprobanih distribucijah sem se moral pretolči preko sistemskih menijev in gesel, tu pa je sedaj lepo dodana hitra opcija "nastavitve-sistem-spremeni ločljivost". Hitro in enostavno. Prav tako so podobne zadeve v istem meniju, kar zelo poenostavi nastavljanje opcij in sistema.
-"shut-down" meni, ki je narejen tako kot v winsih - enostavno in všečno.
-add/remove :D Tu lahko rečem samo čestitke tistemu, ki je tole naredu. Edino kar mi nivšeč je to, da imaš na voljo tam samo neke "standardne" programe. Všečna pa je pestrost programov (na izbiro ima človek več programov za isto stvar - torej izbereš sebi najbolj promernega).
-dokumentacija, ki je napisana na kratko in jedrnato in še posebej razumljivo za kakega neukega človeka.

Stvari ki mi niso všeč:
-ni uporabnih programov. Torej, če rabi človek kak program rabiš imeti kar dobro pipico v internetm ker če ne si mrzel. Bogi tisti z 56k povezavo >:D No tudi vseeno, mora človek še vse potegniti dol in vse posebej inštalirati, kar se mi zdi še vedno dokaj bedno, ker pri določenih distribucijah, lahko že ob namestitvi sistema naložim večino uporabnih programov in se potem samo ukvarjam še z update-i.
-kje hudiča je podpora cirilici??? :\ Internet strani v cirilici zgledajo kot egipčanski hieroglifi. 8-O Pri jezikovni podpori mi javlja nek error, ko naštimam podporo za cirilico, pa mi še vedno ne dela. Je tu kaka fora al člvoek rabi čarobno palčko, da ti zadeva dela?
-update traja preklemano dolgo. Dol potegne hitro, inštalacija pa traja in traja...
-zagon sistema traja nekam dolgo
-ni podpore za moj RAID kontroler
-včasih čudni prevodi. Dostikrat dobim občutek, kot da so tale ubuntu prevajali iz kakega svahilija ali nekaj podobnega.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

PARTyZAN ::

Hja, to da distribucija ni nabloatana z vsemi moznimi aplikacijami, ki jih potem nikoli ne rabis je IMO prednost. Sicer imas pa se neke modificirane verzija ubuntuja, (ubuntu pro se mi zdi) ki ima na DVDju ogromno aplikacij ze zraven.

Podpora cirilici? Men je delal out of the box. Dokaz (kubuntu edgy):



Japonscina:



Glede updatanja ... imas mogoce presvoh PC? Pri meni namescanje prenesenih paketov ne traja toliko, no. Nevem, odvisno od stvari, ki jo namesca/posodablja. Tudi sistem se mi zboota v podobnem casu kot kaksni XPji, recimo.

Prevodi? Nimam pojma, ne uporabljam slovenscine :P

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

Vlady ::

Ej ne vem, sem gledal, na nekaterih straneh mi je sicirlica delala, na nekaterih ne. Prav tako ne morem pisati v cirilici nikjer.

Prešvoh komp? Ne vem če. Imam VM, notri ima linux 1GB RAM-a in 128MB VRAM-a. 8GB disk in to je to.

Aja, pa kje hudiča člvoek zamenja monitor v ubuntuju. Sicer tam je opcija za hitro nastavljanje resolucije, samo meni da samo 1024*768 največ, ker imam kao generic monitor.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

PARTyZAN ::

v kubuntu:

k menu > System Settings > Monitor & Display zavihek Hardware



Za gnome naj ti pa en ubuntujas pove :).

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

Vlady ::

Mah sej sm se že z xorg.conf poigral :) Na srečo deluje. :)
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

Jaka83 ::

Kater RAID kontroller pa imaš. Vedi, da v Linuxu je softraid v igri, če imaš nvidiin čipset. Preprosto ob particioniranju narediš dve enaki particiji in rečeš, da je to RAID, ostalo naredi sistem sam. Seveda moraš v BIOSu izklopit RAID funkcijo, ker ti drugače nobenega diska ne najde. In če bi hotel imet dual boot z RAID-om tudi ne bo šlo, ker ti bojo Windowsi zahteval vklopljen RAID kontroler, Linux pa pač ne, ker ima softraid. Bi moral pogledat na seznam podprtih kontrolerjev, če imaš kaj dodatnega, da bi videl, če mogoče lahko laufaš preko kontrolerja in da Linux vidi RAID polje kot en disk.

Quikee ::

RAID od Nvidie in nekaterih podobnih software RAID kontrolerov lahko usposobiš z dmraid. Linux-ov software RAID (MD) je nekaj čisto drugega, saj lahko povežeš v RAID praktično katero koli napravo (SATA, ATA, USB ključ, NFS,...) ne glede, če kontroler podpira RAID ali ne.

Vlady ::

Ja in kje ob ištalaciji imaš dmraid??? :\ To vem, da obstajajo neki ti programi, samo kako to med inštalacijo usposobit? To je tak, kot včasih, kot si za winse 95 (ali dos) kupil cd-rom, in dobil driver na cd-ju. Mislm, kako češ potem inštalirat? Tu je isto, rad bi nekaj nekam inštaliral, kjer še ni nič naštimano. Da pa naštimaš, pa moraš verjetno imeti že gor sistem, da prideš do konzole. No meni osebno se ne da preko text mode inštalirat linux-a.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

MrStein ::

Katere web strani v cirilici ne delajo ?
To je pogosto tudi problem web strani samih.

dmraid ni po defaultu v skoraj nobeni distribuciji, kolikor vem. Ne vem zakaj. Treba jim je težit. ("Zakaj bi to podprli, če pa noben ne zahteva ?")

Quikee, NFS ne gre v RAID. Niti teoretično ;)

Če kaj res ne dela, bug prijavit.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

BigWhale ::

DRBD je prakticno NFS v raidu... ;>

Vlady ::

Torej nimam pogojev, da usposobim? :\
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

Jaka83 ::

Seveda da jih imaš, samo se moraš odločit, ali ti je bolj pomemben RAID v Win ali RAID v Nix. Ponavadi pa boot sektorja ne daješ v RAID, vsaj tako imam v spominu, ko sem s tem eksperimentiral kakšno leto nazaj.

MrStein ::

"DRBD is a block device"
NFS je file system.
Jabolka.
Hruške.


Jaka83, če boot ni na RAID, potem imaš en lep sistem, ki ti v primeru padca enega diska lepo stoji na mizi in nabira prah.


Vlady:
Samo klikneš install updates in počakaš. No enako je tudi v winsih.

Niti slučajno. V ubuntu ti updata vse instalirane program (razen izjem), v Windows pa le core OS (razen izjem).
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

Jaka83 ::

MrStein: Naj bom bolj natančen - najbrž Vlady hoče RAID0 in ne RAID1, tako da je v njegovem primeru tako kot sem napisal. Mirror pa itak, da daš vse na RAID, pri Stripe te pa prav opozori ene desetkrat.

zee ::

iz RAID1 lahko bootaš brez problema.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

WarpedGone ::

evo, sm na openSuse kakšna dva mesca. Zgledal je fino vse skup, navadu sm se na fičerje in izgled, da par reči ne dela etc.

zmd-updater sm vrgu dol ze neki casa nazaj, ker mi je nabijal cpu na 100% in edin nasvet ku sm ga nasu na netu je bil uporablaj opensuse-updater. pustmo, da ta podpira le patchanje, upgradeov paketov pa ne. Stvar je delala na videz ok, dokler ni zadnic bil en security patch, ohinsploh nujen, ki je neki pedenal kernel. Zahteval je reboot, kjer sm opazu, da je zginila moznost 'OpenSuse varni zagon', je le še ena izbira z nazivom kernela. OK, ni kriticno. Par dni zatem mi opensuse-updater začne kazat klicaj - No sources.

Ja kam so pa sli? Grerm v yast, katalogi so notr. Ok, jih dodam na novo, vse gre ok, grem na Update, mi pokaže seznam novih paketov (brez opisa kaj je spremenjeno), dam Sprejmi - in nič. Okno zgine, kot da sm kliknu prekliči. Nobenega sporočila o napak, nič.

Kaj je namen mojega posta? Razočaranost nad to zadevo. ISTO se mi je dogajalo še vsakič ko se poskusu presedlat na linkux. Vsakič je stvar nekak na pol delala, vedno je blo kaj kar ni delalo ampak sm stisnu zobe, ajd, bomo drugič naštelal. Nato pa je tekom nekaj dni vse skup čezdalje bol crkovalo. Pa sm delal kot običn juzer, kvečjemu namestil kakšen paket - preko temu namenjenega sistema seveda.

Ne vem kaj bom naredu. Pač ne bom več nadgrajeval sistema in nameščal novih stvari. Dokler bom zdržal tkole bo šlo, pol pa ...

Edit: Ja, prepričan sem da je napaka nekje u eni config skripti. Trivijalna. Ampak js hočm stvar UPORABLJAT in ne nonstop šraufat da dela. Js se hočn z avtom vozit, ne pa vsak ga pol ure šraufat.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

kriko1 ::

WarpedOne: Uporabljaj smart. Imel sem opensuse updater in je delalo brez problema, razlog pri tebi je mogoče da uporabljaš kake 3d party vire (jenghel sem imel jaz, ki mi je spremenil delovanje sistema v negativno stran)?

glej link v mojem podpisu.

Quikee ::

MrStein: mas prav - mislil sem NBD in ne NFS.

poweroff ::

Jaz imam še najboljše izkušnje z Ubuntujem. Dejansko - ko dela, dela. In pri Ubuntuju dela hitro, brez "konzolnih trikov".

Sem se pa naučil še nekaj. Če kakšna stvar še ne dela, je vredno poiskusit čez nekaj mesecev. Pri Linuxu se stvari spreminjajo z veliko hitrostjo. Razvoj definitivno ni tako počasen kot pri Windows.

Dosti fino se mi tudi zdi, da se je Ubuntu pričel povezovati z Linspireom, ki je komercialna distribucija. To bo šele naskok na dekstop... ali si free-free, ali pa plačaš nekaj malega in dobiš kodeke, fonte itd. out-of the-box.
sudo poweroff

christooss ::

Matthai kokr sm jst razumel boš plačeval samo za plačljive stvari. Kodeki se v feistyju itak sami naložijo flash pa ostale zaprte stvari bodo pa zastonj. CNR je zastonj že kr nekej časa. No če bodo uvedl igre na tem portalu pol bo pa veselo. Dokler bodo pa ponujal stvari, ki so itak v repozitorijih nej pa grejo nekam >:D

Itak bo sistem prišel po defaultu brez closed sranja. Ok bodo za winmodemi driverji ampak grafičnih pa to pa ne bo. Cko da boš mogel vseeno na stran CNR in pol tm naklikat. Nevem koliko je hitrš je pa fino za reklamo.

Kdor hoče po defaultu kodeke in ostalo pa naj sproba Mint Linux
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

Jst ::

Kdor hoče vse out-of-the-box naj si kupi Dellovega prenosnika. Bo še preveč out-of-the-box, verjemite mi.

:)
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Cokolesnik ::

Če imaš mobilnik ali PDA, ki v programski opremi za komunikacijo naprava-računalnik podpira sinhronizacijo z Outlookom, kako to rešiš z Linuxom? Zanima me postopek, ne navajanje razlogov, zakaj bi to sploh počel.
Uporabniki naj pred pisanjem sporočil uporabljajo iskalnik www.google.com.
Čokolešnik ne vsebuje nobenih aditivov, konzervansov ali umetnih barvil.

Zgodovina sprememb…

Roadkill ::

Ü

Jst ::

Na mobilnik ali PDA naloži linux :) hehe
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

poweroff ::

Seveda, končnemu uporabniku je vseeno, če mora klikniti CNR in malce počakati da se zadeve naložijo. Za podjetja je pa pomembno, da dela out-of-the-box. To, da sta se obe podjetji pričeli povezovati je zato super rešitev.
sudo poweroff

Looney ::

Katera je najbolj primerna grafična za Ubuntu + beryl?
"#define QUESTION ((bb) || !(bb)) - Shakespeare."

jype ::

Tista, ki ima odprte gonilnike. Trenutno nobena, razen Intel 950, ki je strašansko šibka (ni primerna za nič drugega kot mobilne naprave, pravzaprav).

NVidia linux gonilniki načeloma delujejo "bolje".

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jype ()

Jst ::

Iz osebnih izkušenj ti lahko samo svetujem, da se izogibaš ATIja, kot da ima SARS. Intel GMA950 dela kar v redu. Pa nvidiine kartice so tudi kar v redu podprte. Se vsaj *da* driverje inštalirat. (ja, saj vem, da pri Ati karticah tudi, a v Suse je za nvidio potreben en klik, za Atijeve pa živčni zlom - če nisi na kakšnih pomirjevalih, ala helexih)


---

(sam uporabljam večinoma Suse, zato ti ne morem povedati kaj je najbolj primerno za Ubuntu, a vendar bi rekel, da ni večjih razllik)
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Looney ::

Torej nVidia. Hvala.:)

Edit: Oziroma očitno ne bo nič z dodatno grafiko...
The textolite of the ASUS P4S8L mainboard is not rectangular because of the limited space inside. The board is based on the SiS651 (SiS651 + SiS962) and has quite advanced capabilities. It supports Celeron/Pentium 4 up to 533 MHz FSB, up to DDR333 (note that there are two memory slots, in contrast to many other boards with only one slot), USB 2.0, FireWire (with the external PHY controller Realtek 8801B), Fast Ethernet (up to 100 Mbit/s, on the external Broadcom 4401 chip), 6-channel audio (AC'97 codec ALC650). There is no AGP, and owners of the Pundit will have to go with the integrated SiS315 core which can't boast of its 3D at all. On the other hand, there is its chip-companion SiS301 for the TV-out and digital DVI interface for connecting LCD monitors or the like (this is an addition to the standard analog-out to monitor). Finally, exotic peripherals (PCMCIA, flash card reader) are supported by the ENE CB710Q chip.


Ni feeeeeer...:'( :'( :'(
"#define QUESTION ((bb) || !(bb)) - Shakespeare."

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Looney ()

zee ::

še en glas za Nvidijino grafično kartico. Beryl dela prav fletno tudi na Intelovi GMA950.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

jype ::

zee> Beryl dela prav fletno tudi na Intelovi GMA950.

Žal pri "delovnih" ločljivostih (1600x1200, 1920x1200) bolj počasi :)

kriko1 ::

@looney: ali tale sis ima sploh OGL pospeševanje?

Looney ::

Pojma nimam. Verjetno ne.:8)

Verjetno ne obstaja nobena druga možnost priklopa dodatne grafične, če matična nima slota za to, kajne?:(
"#define QUESTION ((bb) || !(bb)) - Shakespeare."

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Looney ()

zee ::

moj prenosnik podpira največ 1024x768, tako za več res ne morem trditi, dela bp.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

kriko1 ::

Looney, poženi recimo tuxracer da vidimo.

Daedalus ::


Verjetno ne obstaja nobena druga možnost priklopa dodatne grafične, če matična nima slota za to, kajne?:(


Če maš vsaj 1 PCI, pol je možno dodati grafično. Sicer so grafične na PCI pregovorno bolj boge, sam boljše od onega SiS integrirane jade pa so vseeno0:)
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

kriko1 ::

In kje boš dobil grafično na PCI, ki bo sposobna poganjati beryl vsaj na 1024x768?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD Quad FX Platform (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
558095 (6099) Brane2
»

Xbox 360

Oddelek: Strojna oprema
161487 (1101) klemen22
»

Radeoni 9800 XT in 9600 XT razkriti

Oddelek: Novice / Grafične kartice
232650 (2650) freejack
»

Ati 9500 ali 9600

Oddelek: Kaj kupiti
101759 (1623) boštjan
»

Znane specifikacije KT600 čipovja

Oddelek: Novice / Matične plošče
91798 (1798) nodes

Več podobnih tem