» »

Znane specifikacije Ubuntu 7.04 Feisty Fawn

Znane specifikacije Ubuntu 7.04 Feisty Fawn

digg.com - Na Launchpadu so že objavljeni cilji, ki jih nameravajo razvijalci Ubuntuja doseči do nove izdaje, ki bi naj videla luč dneva nekje aprila naslednjega leta. Med potrjene cilje spada lažja konfiguracija omrežja, takoj delujoče 3D-namizje z implementacijo Compiz ali Beryl, lažja namestitev manjkajočih kodekov in še kaj. Celoten seznam je na voljo tukaj.

Bomo dobili več kot enakopravno konkurenco Visti?

129 komentarjev

«
1
2 3

medobear ::

Tega direkt 3d namizja se zelo veselim, saj sem po treh fresh installih edgyja in zaporednih inštalacijah dokončno obupal nad berylom :S

Wega ::

Meni pa je še najbolj v oči padel nov driver device maneger. PA mogoče bi lahko še malo pospešili sam zagon.
Kakorkoli preljuba ženka je uspešno prestala preskok iz Windows/Microsoft office/IE na Ubuntu/Open office/firefox in nič je ni bolelo. Naslednji korak bo preštelacija še na računalnikih predrage mi dece, ćeprav me pa tam skrbi saj sta življensko odvisni od mesindžerja, kakšen amesinger ki bi se pod ubuntijem povezal z "tapravim" pa najbrž ne obstaja? Drugi čvekalniki ITAK ne pridejo v upoštev.

Skratka, modna muha ali ne, tale Ubuntu je ravno pravšnji za nas malce starejše, ki se nam ne da več previseti dneve za PCjem in eksperimentirati, pa vendarle še ne gre za čisti Mcdonald-hamburger proizvod.
Wega,
lep, postaven, pameten
in skromen.

camx ::

Wega a to ti rabi klient za MSN messengerja v Ubuntuju? Po defaultu je inštaliran Gaim, lahko si namestiš še aMSN, Kopete, pa še malo morje drugih je.

M.B. ::

Kopete pa gaim se brez težav povežeta, amsn tudi zgleda podobno. Večji problem, je ker MSN igre ne delujejo, pa kaki mežiki pa treski pa ostale "nujno pomembne" stvari.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

linuxdady ::

Amsn 0.96 deluje v vseh distribucijah, povezava s katerim koli drugim odjemalcem MSN je popolna, videz pa se lahko poljubno prilagaja s pomočjo številnih oblekic. Drugi odjemalec, (moja 22-letna hčerka prisega na tega), ki zelo ustrezno nadomešča MSN messengerja, pa je Mercury. Tudi ta deluje v vseh distribucijah, saj je javanski program. Gaim deluje zelo dobro, vendar je zelo špartansko oblikovan, Kopete pa je v KDE 3.5.5 hudo hroščat. Mnogo novega prinaša tudi Kmess 1.5.
Seznam s tem še ni dokončan, tako da boste verjetno našli za vsakogar nekaj.

mercho ::

Kopete je zlo dober nadomestek za načičkan msn messenger.

@_mAx: tud jst sem imel precej problemov z nastavitvijo beryla (aixgl) na kubuntu, na koncu pa sem namestil xgl in beryl po teh navodilih in mi zdej deluje super :) no, upam da se ne bo kaj sesulo v kratkem :D

acerAspire ::

Kakšna je razlika med ubuntu in kubuntu? Ubuntu mi je znan.

christooss ::

Je to prava pot za ubuntu?

Itak, da nekaterim manjkajo mežiki igre in smajliji. Mogoče je to prava pot, da se vzgoji otroka. Uporabljaj GAIM ali pa si brez MSNja >:D

EDIT: AcerAspire Ubuntu uporablja GNOME Kubuntu pa KDE
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

Zgodovina sprememb…

linuxdady ::

acerAspire:
Ubuntu ima namizje GNOME, Kubuntu KDE, Xubuntu xfce, edubuntu ima poudarek na izobraževalnih programih.....

linuxdady ::

christooss:
Puritanstvo v zvezi z gonilniki za strojno opremo je samo sebi namen. Če hočeš, da ti bo Nvidia ali ATI kartica delovala kot je treba in da boš to, kar si kupil, lahko tudi v celoti uporabljal, pač potrebuješ neprosti gonilnik. Če hočeš v celoti ostati deviški, pa kupi računalnik z Intelovo kartico. Kupiti ATI ali Nvidio in ju poganjati z odprtokodnimi gonilniki je pa, oprosti pisavi, bebavo. Nekako tako, kot če bi se s Porchejem vozil po kozjih stezicah.

Wega ::

Uh, hvala. Mogoče pa res, christooss, imaš prav čeprav sta pravzaprav smajlije, mežikce in tiste cukrarije prerasli, bolj me (je) skrbi(ela) kompatibilnost z web kamerco, pa pošiljanjem datotek, pa te reči. In ker cenim tvoje mnenje - tudi z ubuntu.si grem jutri v napad.
Tule ne gre več za kakšen poseben protest ali princip proti windows ali kaj podobnega ampak pač za hm... eee, protest in princip.
Gre za to, da je zadela postala nevzdržna: ta velka še zna malo sama naštimat to in ono, tamala pa je že čisto nebogljeno računalniško dete. Če jima bo vse fancy super duper prinešeno na pladenjčku jima bodo sive ceklice posušene počasi odpadle česar pa ne bi želel. Pa tudi denarja nimam več za nove verzije OS in pisarne. No, saj OS še niti ni bil tako drag, vse ostalo pa je že pregrešno.
Če ne bo novih otrok, ki bi jim morda vsaj malce približal še kaj drugega kot fastfood, bar realyt show in messinger kdo bo pa skrbel za prihajajoče open source programje? In upam, da bodo razni christoossi imeli še potrplenje pojasnjevati in pojasnjevati in pojasnjevati tudi njim.
Jaz sem pa že malce star.
Wega,
lep, postaven, pameten
in skromen.

desperados ::

glede programja sploh ni problemov še najman z msn jaz že kake 2 leti uporabljam mercury to še predno sem presedlal na linux

z predvajanjem filmov, glasbe je zelo dobro poskrbljeno

edino OOffice bi rabil še kako prenovo in odstranitev kakega hrošča ampak to le za kake specifične M$ funkcije

saj z časom se bo vse porihtalo

aha kupil sem si prenosnika z intel grafiko:D

Zgodovina sprememb…

M.B. ::

Za otroke je fajn stvar tudi gcompris, in pa ktuberling, al pa kaki blinKen.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

christooss ::

linuxdady ravno puritanstvo je pripeljalo GNU/Linux tja kjer je. Seveda je potem nastalo Open Source gibanje, ki ne sledi moralnim pravilom Free Software Fundationa. Ampak brez FSF ne bi mogli uporabljat Ubuntu ipd. Borba na področju grafičnih gonlnikov je še ena zadnjih front, ki jih mora FSF dobit. In kot piše v linkanem članku s vključevanjem le teh se bitke ne dobi.

Priznam, da moj računalnik ne teče povsem na prosti programski opremi uporabljam Nelegalne Nvidia driverje ampak vseeno lahko upozarjam na nekatere probleme.

EDIT: Laptop, ki ga bom kupil v soboto bo pa izgleda (glej novico glede JAVE) popolnoma Free (intel grafika) :) Končno
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

Zgodovina sprememb…

keber ::

Moje želje:
- naj že enkrat poštimajo login screen, da bo vsaj nekako zgledal
- naj se sistem ob zagonu live CD-ja ne preklopi na maksimalno možno ločljivost, ki jo podpira monitor (kar pri mojem 17" trinitronu pomeni 2048x1536 pikslov 8-O
- naj nehajo z idiotizmom, da so po defaultu skrite vse datoteke, ki niso v /home direktoriju
- naj dajo možnost logina root (ne pa da se gremo skrivalnice)
- naj poštimajo grub, da ob vsakem večjem updateu sistema ne zbriše vnosa za Windowse :\
- da poštimajo adept, da bo res solidno laufal, ne pa tipkanje nekih ključev v konzolo, pa potem ročno dodajanje v neko datoteko, na koncu pa vidiš, da sploh ne dela (lesena žlica je bolj napredna.press)
- naj uštimajo upodabljanje truetype pisav, ker trenutno je katastrofa
- naj zaboga že enkrat naredijo GUI za pppoe ;( (da zalaufaš internet moraš tipkat v konzolo, mislim, kretenizem prve vrste)
... pa še bi se precej našlo, ampak tole na hitro iz glave

Dokler vse to ni poštimano, Ubuntu ni niti približno konkurenca Windows XP, o Visti pa naj raje ne sanja.

Ah ja, pa dist-upgrade naj malo pazijo na odvisnosti paketov, pri 6.06 in 6.10 sem imel ogromno problemov. Ampak to jim ne zamerim toliko, vsaj tukaj je krepko pred Windowsi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: keber ()

christooss ::

Hm tretje točke ne zastopim. Katere datoteke pa so skrite. Razen conf datoteke v HOME.

Glede adepta nevem ampak Synaptic, ki je default v Ubuntuju omogoča GUI dodajanje repozitorijev. apt-get in aptitude sta vseeno hitrejša. Skupaj s sources.list delata šarke varke ;) Res je da mora novinec zaštekat koncept. Ampak enako je bilo, ko si se prvič srečal z Winsi.

Ostale točke so pa popolnoma smiselne. Keber če nisi spremljal tudi Microsoft ne zna sprogramirat, da bi namestitveni program zaznal druge OSje.

Največji manjko, ki ga pa jst vidim je pa odsotnost X.org GUI urejevalnika. Nekaj se je že delal ampak več pa nevem.

Popolnoma offtopic offwar a mi lahko eden na kratko razloži razliko med Win pisavami in *nix pisavami. Oz kaj vas tolk moti. Bi blo fin kakšen screenshot in obrazložitev. Hvala
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

Pesimist ::

Nej se transgejming not vgradijo. Dozaj mi se ni ratalo tega usposobit sicer sem probal samo enrkat ze dolgo nazaj ko se je lih preimenovalo. Ah ja sej res negre ker je komerc :\

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pesimist ()

Pesimist ::

btw. kaj pa je z Linspire narobe al je hardcore linuxasem ko menijo da mora bit vse tesko spet pre easy ratal in ga popluvajo?

keber ::

Ko odpreš Konqueror v 6.10 so vse mape v / skrite, razen /home. Saj se da ukrepat, če veš zakaj se sploh gre (priznam, najprej sem pobrskal po forumih), ampak smiselno pa tole ni.

>>> Res je da mora novinec zaštekat koncept. Ampak enako je bilo, ko si se prvič srečal z Winsi.
S prvim stavkom se strinjam. Z drugim ne. Kaj je bilo enako, ko sem se srečal z Winsi?
Sicer pa ni možno tole malo bolj narediti bolj uporabniku prijazno? Namreč dodajanje repozitorijev? Zakaj vsepovsod eno samo tipkanje? Komu na čast?

>>> Keber če nisi spremljal tudi Microsoft ne zna sprogramirat, da bi namestitveni program zaznal druge OSje.
Nepomembno. Zakaj pa ob večji posodobitvi grub ohrani vse ostale nastavitve (čas prikaza menija, barve ...), le Windows odstrani iz seznama? A se gredo iste umazane igre kot Microsoft? Če je to tako, potem je to sramota.:\

>>> kratko razloži razliko med Win pisavami in *nix pisavami.
Windowsove so pač precej lepše. Pa to ni toliko važno, upodabljanje je precej bolj kvalitetno, sploh antialiasing od MS (Cleartype). Sploh, ko veš, kako dejansko mora izgledati Arial, Times New Roman in Curier New. Se je pa stanje s 6.10 verzijo vidno popravilo. Screenshot pa naj da kdo drug, ne mislim šaltat na Linux zdajle, se bliža tabla Панчево 500 m. |O

Quikee ::

Ko odpreš Konqueror v 6.10 so vse mape v / skrite, razen /home. Saj se da ukrepat, če veš zakaj se sploh gre (priznam, najprej sem pobrskal po forumih), ampak smiselno pa tole ni.

Huh? Torej so vse mape bile stila ".dev", ".etc", ... ? Drugače se jih ne da skrit (razen, da jih Konq. ne prikaže).

S prvim stavkom se strinjam. Z drugim ne. Kaj je bilo enako, ko sem se srečal z Winsi?
Sicer pa ni možno tole malo bolj narediti bolj uporabniku prijazno? Namreč dodajanje repozitorijev? Zakaj vsepovsod eno samo tipkanje? Komu na čast?


Uporabi Synaptic za božjo voljo.

Nepomembno. Zakaj pa ob večji posodobitvi grub ohrani vse ostale nastavitve (čas prikaza menija, barve ...), le Windows odstrani iz seznama? A se gredo iste umazane igre kot Microsoft? Če je to tako, potem je to sramota.:\

Hmm.. meni čist lepo ohrani Windows v seznamu. Je pa res, da zbriše vse kaj ročno dopišem.

Windowsove so pač precej lepše. Pa to ni toliko važno, upodabljanje je precej bolj kvalitetno, sploh antialiasing od MS (Cleartype). Sploh, ko veš, kako dejansko mora izgledati Arial, Times New Roman in Curier New. Se je pa stanje s 6.10 verzijo vidno popravilo. Screenshot pa naj da kdo drug, ne mislim šaltat na Linux zdajle, se bliža tabla Панчево 500 m.

Meni so bli fonti v Ubuntu tudi čudni, ko si navajen na Windows fonte. Samo sem se jih prav tako navadil in se mi zdijo zdaj čisto OK. Sicer pa maš na repositorijih pakete, ki ti instalirajo MS fonte. ClearType pa meni tako ali tako nikoli ni ugajal.

christooss ::

Hja Keber ti uporabljaš Kubuntu oz. si ga. Jst uporabljam Ubuntu. Pač se pri Canonicalu trudijo, da bi KDEju namenili enako denarja in časa kot Ubuntuju ampak v praksi...

V Synapticu ti pač dodaš kljukice pred uradnimi vendar po defaultu izključenimi repozitoriji in buf že lahko namestiš Opero itd. Adept se mi zdi proti Synaptico trenutno še nemore konkurirat. Vem da je v Hoaryju adept omogočal samo iskanje datotek in nič več.

Mogoče ena bedna vendar ravno v temle času je frend prešaltal na Ubuntu ker je tam veliko boljš vse uštimano.

U bistvu nevem katero distribucijo ti laufaš. V Kubuntuju (se mi zdi) obstaja kpppoconf. In po govoricah je to GUI program za pppoe povezave

V nautilusu nobena datoteka ni skrita. Razen tiste s pikco pred imenam. Izgleda so v Konquerju vžgali Windows sceno ko moraš za dostop do Program Files datotek nevem kolkrat kliknit, če res hočeš urejati. In sploh se mi ne zdi to slabo. Pač geek to izklopi novega uporabnika računalnika pa rahlo ustavi pred rasfakancijo sistema. Itak lahko to rešiš tudi na ta način, da pač ne daš uporabniku ustreznih pravic.

Hm a si mogoče Winse obvladal takoj ko si se prvič srečal z njimi?
Zakaj je nebo modro? Da imamo lahko sladoled Modro Nebo

BaRtMaN ::

Novosti se mi zdijo precej obetavne!

keber: GRUB bo na novo zgeneriral cel del datoteke do konca vrstice ### END DEBIAN AUTOMAGIC KERNELS LIST, tako da imej vnos za Windowse po tej vrstici. To sicer pomeni, da bodo Winsi v Grubu na zadnjem mestu v meniju ampak PgDown deluje!

Phoebus ::

Keber: kot root nimaš _KAJ_ delat v xih. resno. Če bi _RES_ rad zalaufal kak posamezen program kot root (govorim za gnome, ne kde) pa "gksu ime_programa"

Kar se tiče TT pisay, antialiasinga ipd ipd ipd. Pisave so _IDENTIČNE_ kot v windows, antialiasing tudi deluje zelo zelo dobro. V debianu se paketu z microsoftovimi pisavami reče "msttcorefonts", sicer pa v gnome okolju v nautilusu v location bar napiši "fonts:///" in boš imel spisek vseh pisav. Noter dobesedno skopiraj vse ki jih želiš namestiti in ob naslednjem restartu okenskega vmesnika boš imel vse te pisave na voljo. Za KDE ne vem, ga ne uporabljam, ampak vsekakor ima kak enostaven način.

Kaj si se še pritoževal? Ne spomnem se točno :)

Glej, ljudje smo po eni strani hecni. Stvari nam ne delajo in potem rečemo "to je slabo narejeno", "to pa ne dela kot v windows". Če bi dal svojemu bratu inštalirat windowse, poštimat particije na zunanjem disku in po možnosti še kaj potweekat windowse, bi bil to zanj enak zalogaj kot če bi mu dal Ubuntu. V bistvu bi bilo težje. Torej, vsake stvari se je treba _NAUČITI_.

Če znaš vozit avto, še ne pomeni da znaš vozit motor (like goldWinga). In ko boš šel v ovinek, se probal prijez za balanco in odslajdat, boš končal v bolnici. So zajebali razvijalci motorja? Ali ti, ki nisi vedel kako se pelje z motorjem v ovinek?

Kar se tiče PPPoeconf-a. Obstaja malo morje krafičnih programov. Poznam naprimer kppp (nisem ziher a dela na ADSL) v KDE [kde kot si najbrž opazil ne uporabljam].

Kar se tiče prepisanega gruba, se mi še ni zgodilo da bi mi sistem "pozabil dat gor grub", ali ga celo izbrisal. Pa ne, mi ne manjka izkušenj z distroti. Predlog: vsakič ko menjaš jedro, napiši grub-install /dev/hda [oz. naprava na katero gre grub].

Kaj "imajo še za poštimat"? :) Sam sem sicer uporabnik Debiana, ampak sem šel prejšnji teden izprobat ubuntu. Prižgem, počakam 5 minut imam živi linux. Pritisnem install in čez nekaj časa (povedal sem kake particije hočem in šel naprej delat tako da nisem sledil času), me je čakal zbootan Ubuntu z vsem nastavljenim. Wireless mi je delal in se mi ni blo treba ukvarjat s firmwarom, drajverji, ipd. Res je, za optimalen užitek sem moral naložiti še ATI zaprtokoden drajver. In lahko rečem, da tako lepe instalacije res nisem videl že dolgo. MAndrake in podobni te preveč maltretirajo, tukaj je res fajn. Prižgeš, če ti je všeč rečeš "install" in to je to.

Phoebus ::

Aja, kar se tiče maksimalne resolucije ob zagonu, je pa smešno :-)
Zakaj misliš da tega nima microsoft? Ker jim je težko prebrat Plug'n Play? Ali ker so pomislili da to ne gre, in da raje nastavijo na SVGA ob bootu, pol pa si naštimaš sam po želji?

Tako...da sploh lahko kaj naštimaš, ker na monitorju, na katerem piše out of sync, ne moreš kej dost štimat resolucije ;)

64202 ::

Saj lahko daš winse tudi pred ### BEGIN..., pa bojo na začetku (in ne bojo se zbrisal). Sicer pa to vse jasno piše v menu.lst.
I am NaN, I am a free man!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 64202 ()

nastyboy ::

Glede maksimalne resolucije- mene je to tudi motilo... Zakaj? Ker sem imel ikono insall čez pol ekrana.. ok si rečem bom že pol naštimal resolucijo, kliknem na install ikono... in kaj me je čakalo na naslednjem koraku nastavljanje raznih parametrov .. gumba za naprej(next) se sploh videl ni.. glede na to da sem se takrat prvič lotu instalacije Ubuntuja sem mislu da jaz kaj narobe delam..OK ugotovim da verjetno del slike manjka. uporabim TAB.. kliknem enter in gremo korak dlje... spet neka nastavitev cez cel ekran-zdi se mi da zemljepisna lega, spet ni gumba naprej (next) tokrat TAB ni več deloval... po pol ure sem sele ugotovil na kak nacin lahko premakneš okno (neki v zvezi z F8).. tolk o tej resoluciji ... je kar boljše če bi ti dalo že od začetka v največjo resolucijo. in bi dejansko vidu celo okno... lahko pa da sem preprosto mel smolo...

jlpktnst ::

Phoebus se sicer strinjam z večino kar si napisal - tudi to da folk jokca ko nekaj ni identično ko v winsih. Je pa ena mala razlika. Ker imamo gui to pomeni da mora uprabnik nekako odkrit vse kar mu gui ponuja brez pretiranega učenja. "discoverability" se mi zdi da je to ja?

Pač ko je kak zelo preprost task in sploh ni logično urejeno.

Primer iz osebne prakse: debian etch - kde - kpowersave - odprem, hoče da nastavim nek helper app. mu moram dat root geslo. in ta zadeva kao nastavi prave permissione za helper app. seveda se ne zgodi čisto nič in nič ne dela. vse po starem "by hand". še ko permissione na roko nastavim kot je treba zadeva sploh ne dela tega kar trdi da dela. Žalost. Zakaj potem imam nek fancy gui in nastavitve če se itak sploh ne obnašajo kot je treba.

Ma sicer je velik napredek :P Samo še vedno pa so problemi no. Recimo to - da določenih stvari ni vključenih potem pa lahko dodajaš repozitorije na pamet. Kdo bo to znal naredit? Preden sploh najdeš na netu kaj hudiča moreš naredit... Enostavno nekdo ki pride ravno not to težko sam odkrije. Ni poanta GUI da je fancy ampak ravno to da se da samo iz pogleda na gui najt večino možnosti ki jih ponuja.

linuxdady ::

christooss:

Razlika med win in*nix pisavami je pač očitna.
Tudi pri tem pa pri Ubuntu niso ravno dosledni. Bytecode interpreter, ki vsebuje nekatere patentirane rešitve, je privzeto vključen, obenem pa je vključeno tudi glajenje pisav, kar da najslabši možen izgled pisav. Kako izgledajo Truetype pisave z vključenim bytecode interpreterjem in izključenim glajenjem pa lahko vidiš na moji povezavi. (pisave so Agfa, ne Microsoft, ammpak to ni bistveno.)

mrpiagg ::

Bomo dobili več kot enakopravno konkurenco Visti?

Khm .. sam tok ..

Sem instaliral RC Visto na prenosnika (64bit in 32bit), in na se dve popolnoma razlicne masine in ... zadeva je delala .. ves hardware je bil instaliran brez da bi mogu stikat po sistemu ali po netu ...

Sem instaliral vsesorte Linux distrote prav tako na prenosnika in na druge masine ... khm .. zadeva je sicer delala, ampak povsod me je namesto GUI pricakal crn ekran, da sem potem mogu plezat po configu X-a in in nekak ustimov grafiko. Da o ostalih zadevah, ki so v masinah sploh ne govorim, ker pol stvari sploh ni delalo (niti po kar nekaj matranja).

Linux se bo mogu spustit nejprej na nivo drajverjev, ce bo zelel kdaj biti zlo resna konkurenca winsom, ker najbolj od vsega me pa razpizdi, da se morem ubadat s takimi bedarijami, da poslihtam HW predn sploh lahko zacnem normalno delat. In se ne bi rekel, ce bi blo to dva tri klike stran, kar je obicajno v windows svetu (ce te ne jebejo bilijovi bugi al pa slabo napisan drajvr :|). Takih juzrjev, ki nimajo pojma kje in kaj iskat, kaj sele kako v linuxu/winsih ustelat HW je mnogo mnogo in tiste Linux zgubi takoj. Po drugi strani pa potem "zvijo" od tega tisti, ki majo mal vec pojma in, ki se uspesno duvajo v svetu biznisa ...


No pa se to ... vidm da vsi nekej govorite koko je linux fensi pa namizje pa to (kot da je to glavno pri celem sistemu) ...

Vista:
http://www.flexbeta.net/images/vista_build_5342/7.JPG
http://www.stardock.com/brad/pdc1.jpg

Linux KDE 3.5:
http://www.kde.org/screenshots/images/3.5/09-kmail.png
http://www.kde.org/screenshots/images/3.3/snapshot4.png

Mislm ce je pa KDE leps od Vista GUI poj pa tud ne vem no ... za moje pojme je bilijov dizajn precej bolj speglan (barvno in oblikovno) in logicen

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mrpiagg ()

smash ::

mrpiagg: se popolnoma strinjam..že zdavnaj bi prešel na linux če ne bi blo zajebavanja z driverji, sploh za grafiko

keber ::

Phoebus, tipični zagovornik Linuxa, poslušaj naslednje:
Če kdo misli, da bo Linux kdaj ujel Windows, naj se vse stvari tako poštima, kot sem napisal na začetku.
- glede skritih datotek: saj lepo da so skrite, ampak v Windowsih jih preprosto prikažeš, ker te opozori. Tukaj pa nimaš najmanjšega pojma, kaj je narobe. A je napisat obvestilo res tako težko, pa mogoče še kako navodilo za odpravo tega? Konkurenca zna, Linux caplja.
- glede Synaptica: a je kje v menijih? Je kje sploh napisan v standardnem namizju? Povezava do njega? Ne? Hvala lepa, če niti tega ne zmorejo. Povprečen uporabnik ne bo stikal po forumih, kje in kako se naredi to in ono, ampak fliknil LIVE CD v koš in še naprej uporabljal bolj uporabne in konsistentne Windowse.
- Ne mi govorit, da obstaja kupe GUI programov za pppoe (kppp to ni, preizkušeno). V defaultni istalaciji programa ni, kar je sramota. Še vedno ga niti sam nimam, zanimivo, nihče ga ni trenutno niti priporočil, očitno je glede tega cela štala. Da od vseh stotin milijonov, ki jih ima Shuttleworth, ne more par sto dolarjev nameniti enemu geeku, da naredi en prijazen GUI za povezovanje do interneta, potem Zbogom in hvala za vse ribe.:\
- Zagovarjaš maksimalno resolucijo pri zagonu Live CD-ja. A ti res ne veš, kaj je resolucija 2048x1536 na 17 inčnem CRT-ju? A to je tebi najbolj uporabno?
- Potem glede gruba: Zakaj so te stvari včasih delale normalno, danes ne več? In spet moram za odpravo tega stikati po nekih zelo težko dosegljivih datotekah (iz uporabnikovega stališča) in prebrati okoli 15 forumov z 150 temami. GUI je zgleda prekleta in prepovedana beseda, kar se tiče nastavljanja sistema v Linuxu.
- uporabnik root: Ne meni govorit, da človek ne sme biti prijavljen kot root. Če jaz tako hočem, potem naj tudi dela (saj ne da bi ga uporabljal vsakodnevno, ampak ko imaš kupe nastavitev poštimat, je to precej bolj udobno). Da predstavnik odprte kode in svobodnega programiranja tako zabaše dostop do root uporabnika, je to enako Microsoftu pri skrivanju svojih specifikacij dokumentov. Ampak Microsoft je zloben, uničimo ga, ter slava Linuxu, pa če je treba drek žret. Mislim, otroci ...
- za fonte sem pa že zapisal: ko bo Arial zgledal kot Arial in Courier New kot Courier New ter Times New Roman kot Times New Roman. Zagreti Linuxaši sicer menijo, da je to stvar navade, ampak dokaj verna predstavitev je v Windowsih, ne v Linuxu. Sploh, ko vklopiš glajenje pisav.

In potem se nekdo sprašuje, le bomo dobili enakopravno konkurenco Visti. Ne ne, Linuxu na splošno manjka še mnogo do nje. Mnogo mnogo in migetajoča okna to ne bodo odpravila. Glede uporabniške prijaznosti in konsistentnosti pa je Linux tako zadaj, da raje ne primerjam, kateri Windowsi bi to bili. :8)

Sicer pa tukaj omenjam samo specifične napake za Ubuntu/Kubuntu, drugih glede Linuxa se raje nisem lotil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: keber ()

mercutio ::

mrpiagg:

Druga slika od Viste je malo stara, se ti ne zdi (PDC!!!)?

poweroff ::

keber:
- naj že enkrat poštimajo login screen, da bo vsaj nekako zgledal
Stvar osebnih preferenc, ampek meni izgleda zelo v redu.

- naj nehajo z idiotizmom, da so po defaultu skrite vse datoteke, ki niso v /home direktoriju
Tega ne štekam. Skrite?

- naj dajo možnost logina root (ne pa da se gremo skrivalnice)
You are sodoer. Č eveč kaj to pomeni, boš videl, da je zadeva že poštimana.

- naj poštimajo grub, da ob vsakem večjem updateu sistema ne zbriše vnosa za Windowse
Še nikoli naletel na ta problem. Res je pa, da Ubuntu vedno da sebe na default OS.

- da poštimajo adept, da bo res solidno laufal, ne pa tipkanje nekih ključev v konzolo, pa potem ročno dodajanje v neko datoteko, na koncu pa vidiš, da sploh ne dela (lesena žlica je bolj napredna.press)
Synaptic?

- naj uštimajo upodabljanje truetype pisav, ker trenutno je katastrofa
Namestitev dodatnih pisav skozi Automatix2?

- naj zaboga že enkrat naredijo GUI za pppoe ;( (da zalaufaš internet moraš tipkat v konzolo, mislim, kretenizem prve vrste)
True. Pa lahko bi naredili tudi network profile manager.
sudo poweroff

mercutio ::

keber:
"Glede uporabniške prijaznosti in konsistentnosti pa je Linux tako zadaj, da raje ne primerjam, kateri Windowsi bi to bili."

Da pa nekdo Visto daje za zgled konsistence je pa že višek. Pa toliko žolča je bilo izlito okoli tega na internetu. Pa da ne bo kdo rekel, da sem linux fanboy, ampak kar me pri Visti najbolj moti je nekonsistentnost (različna postavitev gumbov za back-forward, največkrat še nelogična, barvne nekonsistence, različna postavitev search polja v Windows programih, po novem eni programi imajo menu, drugi spet ne, ikone so malo uspeli porihtat, ampak še vedno je kje tako, da kar glava boli, ...).

keber ::

Matthai: Lepo čitaj prejšne poste.

Glede login screena: če je tebi osebno v redu, da so widgeti malo večji malo manjši, pisave sem in tja, potem po želji (default instalacija 6.06 in 6.10). No, Suse 6.4 je imel precej lepše narejeno.;)

Ne mi omenjat Synaptic. V original distribuciji ga ni, niti ni omenjen.

sudo-nje je precej tečno, ko hočeš narediti malo več sistemskih sprememb. Ne rečem da je root skrit za kako nastavitvijo, da je pa dobesedno zakopan, zabetoniran in zašvasan, je pa neumnost. A svoboda upravljanja ni koristna?

mercutio: vse kar omenjaš, je še vedno svetlobna leta bolje od Linuxa. Recimo samo način inštalacije programov, kjer je Linux v osnovi še vedno pri MS-DOS 3.0 :\.

poweroff ::

Način inštalacije programov? LOL!

V Windows: poiščeš ime programa, dovnloadaš setup paket, zaženeš, next, net, next, včasih se še kaj usuje, ker zahteva kakšne knjižnice ali pa je installer slabo napisan, zadeva se zapiše v register in potem je zadeva kao inštalirana. Kao, ker nekateri prigrami hočejo laufati ali biti inštalirani v admin načinu in če niso potem javljajo neke čudne napake (primer: SPSS). Deinštalacija je pa sploh problem, ker je treba počitstiti register, kar veliko programov ne zna. Zato imamo potem "registry cleanerje". In ko pride nova verzija ali popravek? Hja, potem ponovimo postopek, s tem, da moramo za popravek sami izvedeti.

V Ubuntu/Debian distrotih: poiščeš ime programa (paketa) in če ga slučajno ni v privzetih "skladiščih", si dodaš skladišče, ki paket vsebuje v svoj seznam privzetih skladišč. To lahko sicer storiš tudi v konzoli, se da pa enostavno s Synapticom naklikati.
Izbereš ime paketa in rečeš "namesti". Sistem sam poišče ustrezno verzijo paketa za tvoj sistem, ga prenese iz interneta in namesti ter skonfigurira. To je to.
Deinšalacija - rečeš "odstrani" in zadeva se odstrani. Imaš dva načina odstranitve, eden program (paket) samo odstrani), drugi pa tudi počisti vse config datoteke.
Kaj pa nove verzije/popravki? Ko le-te pridejo uporabnik od updatu sistema dobi obvestilo, da so naslednji paketi posodobljeni, reče OK in naemstijo se posodobive.

Tako. Taka so dejstva. Oprosti, ampak res ne veš o čem pišeš.
sudo poweroff

poweroff ::

Keber: če hočeš narediti veš sistemskih sprememb pa rečeš sudo su, ali zaženeš "administratorsko konzolo".
sudo poweroff

mercutio ::

keber:

"vse kar omenjaš, je še vedno svetlobna leta bolje od Linuxa. Recimo samo način inštalacije programov, kjer je Linux v osnovi še vedno pri MS-DOS 3.0."

To si ti samo misliš. Govoriti tako na pamet o nekih svetlobnih letih napredka pa je, oprosti, fanovsko. Pa še definiraj mi, kaj si mislil z "v osnovi". Pri osnovni inštalaciji Suseta dobiš Yast, ki se lahko komot meri z Windows varianto.

keber ::

Matthai: in če slučajno tega dotičnega programa ni nikjer v repozitorijih? Včasih ne iščem samo iger s kartami (no, pravzaprav nikoli). Potem smo pa tam. >:D
Potem je pa Next, Next, Next čisto v redu. :D

Ne mi z Yast, pa apt-get pa ne vem čim. Kako enostavno inštalirati program, ki ni v repozitorijih? Evo, ne moreš. In sem v linuxu že 6 let pa pol in od takrat se glede tega ni zgodilo nič. Ampak res nič. Nobene interoperabilnosti med distribucijami. In če se vam linux geekom zdi apt-get alfa in omega, je to za povprečnega Windows userja navadna traparija. In ravno zaradi tega ima Windows še vedno svojih 90+ procentov in jih bo imel še dolgo dolgo.

Sicer pa je dovolj dejstvo, kako "enostavna" je recimo nadgradnja amaroKa na Kubuntuju:

wget http://people.ubuntu.com/~jriddell/kubu...
sudo apt-key add kubuntu-packages-jriddell-key.gpg

You will get a message "OK" (you may also get a warning about no ultimately trusted keys found).
Apt source:

* deb http://kubuntu.org/packages/amarok-144 edgy main


Heh, enostavno, da ni kaj. Mislim, ne me hecat. Naj eden tole razloži povprečnemu windows uporabniku, ki komaj zna klikat. To je nadgradnja, tipkanje v konzolo. Bedarija. 5% deleža med uporabniki. To je sedanjost in tudi prihodnost linuxa. Žal.

ank ::

keber, če se v šestih letih nisi naučil uporabljati linuxa potem res ni za tebe. Idi raje nazaj na windowse. Ali pa izberi vsaj drugo distribucijo če te sudo pri ubuntuju in apt-get pri distribucijah na osnovi debiana tako moti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ank ()

camx ::

kleber:
- Synaptic je v osnovni inštalaciji Ubuntuja
- root je zabetoniran in ne vem še kaj vse.... wtf?
System -> Administration -> Login Screen Setup >
Security Tab -> Security -> Allow root to login with GDM (Checked)
- kdo je pa reku da moreš amarok updejtat iz drugih repositorijev? A 1.4.3 verzija je pa povna bugov in ti manjka točno nek feature ki ga ima 1.4.4 ne?

Sicer pa debata z nekimi win-zealoti je brezvezna ker če ne drugo, vam bo razlog da je linux najslabša stvar na svetu to da je privzeta tema rjave in ne modre barve.

mercutio ::

keber: s tabo je brez veze imet debato, ker ne vidiš dlje od svojega vrtička, na katerem očitno kraljujejo Windowsi. Poglej si malo komentarje pri temi "Leopard proti Visti", kjer je debata argumentirana in dopušča možnost dobrih alternativ, ne pa kot ti, ki vse kar diši po Linuxu spljuvaš, pa še pri tem se potem izkaže, da gre bolj za tvoje nepoznavanje kot pa za resne omejitve.

keber ::

Saj jaz linux znam (sem se v 6 letih dosti naučil), kaj pa onih 90 %, ki so omenjeni v najpomembnejšem bugu Ubuntuja? ;). Za odpravo tega hrošča bo treba tudi v Windows svet pogledat, kako je tam kaj urejeno.

>>> Synaptic je v osnovni inštalaciji Ubuntuja
Zakaj pa ni defaulten, če je pa tako oh in sploh?

>>> root je zabetoniran in ne vem še kaj vse.... wtf?
Tega v Kubuntuju ni. Se je bilo treba prebiti po forumih

>>> A 1.4.3 verzija je pa povna bugov in ti manjka točno nek feature ki ga ima 1.4.4 ne?
A sem to vprašal? Beri zgoraj še enkrat. Gre se za princip upgradanja. Ki ni vedno tako enostaven, kot nekateri tukaj sanjajo. Ampak ne, raje je treba po meni pljuvat. Dejstev geekovski linuxaši ne prenašajo, to je znano.

Glejte, linux momčad: linux ni najboljša stvar na svetu. Sicer bi se ji drastično dvigal delež med uporabniki, tako kot se Firefoxu dviga. Pa se linuxu ne. Jaz sem realist, je pa znano, da če zagretemu linuxašu vržeš takole nekaj dejstev, te začnejo obkladati z "pejd nazaj na hroščati windows".:D

Ne grem, dam mu priložnost, vendar zame ni vse zlato, kar se sveti. Sicer pa mi tudi windows ni oh in sploh, ampak vseeno je uporabniško v splošnem veliko boljši. To pa je dejstvo, pa če se tukalje na glavo obrnete.

keber ::

Mercutio:
kaj sem spljuval?
A so tiste točke z začetka članka zate pljuvanje?
A je argumentirano podajanje bugov in čudnih featurjev zate pljuvanje?

Ker če so tiste točke z začetka članka za nekatere izmed vas normalno stanje linuxa, sem krepko zaskrbljen. Kajti M$ bo potemtakem vladal do konca vesolja. In to ni dobro.

mercutio ::

keber:
"kaj sem spljuval?
A so tiste točke z začetka članka zate pljuvanje?
A je argumentirano podajanje bugov in čudnih featurjev zate pljuvanje?"

Sem ti že napisal, da so ti večino točk ovrgli kot neresnične. Kaj ti še ni jasno?

ank ::

keber: če boš ti na nekem forumu, ki z ubuntu distribucijo nima veze opisoval "težave", ki jih imaš z ubuntujem se tudi ne bo nič spremenilo. Napiši jih raje tam kjer bojo za to zvedeli tisti, ki ubuntu razvijajo. Ali pa celo sam kaj popravi. To možnost imaš. Ali pa kot sem že napisal zamenjaj distribucijo za kakšno kjer je to drugače rešeno. Če te pa drugačni način dela kot pa je v windowsih moti potem pa linux res ni za tebe. Linux nikoli ne bo isti kot windows. In to je dobro.

aks_! ::

keber: Synaptic je privzeti upravitelj paketov v Ubuntuju (torej namizje GNOME), v Kubuntuju pa je to Adept Manager (za namizje KDE). Synaptica, po moje, privzeto ne bodo dali v Kubuntu, ker uporablja GTK+ In ne Qt.

Sem pa sam navdušen uporabnik Ubuntuja 6.10. Vsake pol leta dobim sistem, z najnovejšimi različicami programov, če pa rebim novejšo različico programa že prej, pa si poiščem kakšen repozitorij, ki le-to vsebuje ali pa paket deb. Dosti paketov je tudi "backportanih" iz novejših različic v starejše. Varnostni popravki pa so itak prenešeni v update. Je pa problem, če programa ni v repozitorijih ali pa nima narejenega paketa deb (sicer jih je takih bolj malo, na mojem računalniku npr. ni nameščen niti eden tak). Tukaj bi se najbrž dalo še kaj postoriti, izmisliti kak način namestitve in ga združiti z apt-get/dpkg.

keber ::

>>> Sem ti že napisal, da so ti večino točk ovrgli kot neresnične. Kaj ti še ni jasno?
Neresnične? Potem se meni verjetno blede, ko vidim astronomsko ločljivost ob zagonu z LIVE-cd-ja? Ko mi grub briše Windows XP vnos? Ko je login screen poln napačno postavljenih widgetov in pisav? Ko Arial font ne zgleda tako kot po specifikacijah? Da ni GUI-ja za vstop v internet za tiste, ki pač imamo ADSL? Da login root ni zlahka dostopen? Da skriva vse sistemske datoteke brez obrazložila?

Pa najbrž moram biti res kreten, da se mi zdi konzola nazadnjaška za nastavljanje tega in onega. :\

Daj no, saj nisem z Lune padel. :\

@ank:
Vse te težave letijo izključno in samo na ubuntu/kubuntu. Vsega ostalega sploh nisem omenjal. Pa je tega še ohoho.

>>> Napiši jih raje tam kjer bojo za to zvedeli tisti, ki ubuntu razvijajo.
Ko berem ubuntu/kubuntu forume, so očitno razvijalci že zelo dobro seznanjeni z vsem tem.

>>> Ali pa celo sam kaj popravi. To možnost imaš.
Odlično. Razloži to moji mami kot uporabniku. :(

>>> Ali pa kot sem že napisal zamenjaj distribucijo za kakšno kjer je to drugače rešeno.
Niso to stvari, ki bi me odvračale od Ubuntuja (no, Kubuntuja, isto sranje, drugo pakovanje), opozarjam na napake. Očitno to v linuxaški skupnosti ni dovoljeno, oziroma je celo strogo prepovedano.

>>> Linux nikoli ne bo isti kot windows. In to je dobro.
Vse res, ampak omenjal sem napake. Če to niso napake, potem sem jaz papež. Tukaj se pa eni obnašate, kot da Ubuntu nima prav nobene napake. In ker se upam dvomit v to deviškost linuxa, me eni zato še popljuvate.

sebastjanp ::

Ubuntu rules pa rečte kar hočete. Če pa je potrebno malce v konzolo pa sploh ni tak problem saj je toliko forumov, wiki-jev, blogov in ostalih spletnih strani, ki ti omogočajo copy+paste rešitev vsakega problema.
Do sedaj sem še vse rešil le driver za Canonovo pixmo IP300 sem moral kupiti, kar pa je sramota za Canon.
------------>"Divide et Impera...<-------------
---------------> www.ubuntu.si <---------------
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Windows 7 z namestitvenimi USB ključi? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
12613944 (10317) MrStein
»

[Audacity] Težave z zajemanjem zvoka

Oddelek: Programska oprema
401687 (1391) CCfly
»

Ubuntu izdal okvarjen popravek

Oddelek: Novice / Varnost
474254 (2791) Matevžk
»

Izšel Ubuntu 6.06 LTS (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
10213900 (11402) Jaka83
»

Kritična napaka v Ubuntu 5.10 Breezy (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Varnost
11712471 (9761) 64202

Več podobnih tem