» »

Varnost tiskalnikov

Varnost tiskalnikov

Schneier.com - Bruce Schneier na svojem blogu piše o varnosti tiskalnikov. Na BlackHat konferenci v Las Vegasu je bilo namreč eno izmed predavanj posvečeno tudi varnosti tiskalnikov.

Sodobni tiskalniki so namreč v vseh pogledih čedalje bolj podobni računalnikom. Nekateri imajo trde diske, kjer se lahko shranjujejo kopije natisnjenih dokumentov (in te kopije je mogoče kasneje rekonstruirati), na njih tečejo prilagojeni Windows ali Linux operacijski sistemi, spletni strežniki in drugi omrežni servisi. In seveda - tiskalniki so lahko tudi varnostno ranljivi.

Schneier in Brendan O'Connor, ki je na Black Hat-u predaval o varnosti tiskalnikov zato predlagata, da na tiskalnike začnemo gledati kot na strežnike in delovne postaje - predvsem iz varnostnega vidika.

V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da bodo naši tiskalniki postali distribucijski centri nelegalnih vsebin, ali pa se bodo kopije naših dokumentov znašle v nepravih rokah. Lahko pa se nam zgodi še kakšna neokusna šala, podobna tisti, ki je doletela študente Swarthmore Collegea aprila leta 2002. Nekdo je namreč napisal program, ki je pri tiskanju cenzuriral določene besede. V natisnjenih dokumentih se je na mestu teh besed pojavil prazen prostor.

In kaj če bi se nekega dne v vaših dokumentih slike pričele tiskati zrcalno?

18 komentarjev

globoko grlo ::

moj hp je zgleda že okužen, mi ene zadeve začne printat šele sredi lista, ostalo pa po bobnu grrrr

Looooooka ::

al se pa odlocmo da bomo kupval starejse verzije dokler ne nehajo iz printerjev delat racunalnike...ce ne naj kr se na scanner dajo windowse...pa pol se na kamero...

Gandalfar ::

na kameri jih ze imas

igy pop ::

Ja res je da sedanji printerji zmeraj bolj postajajo podobni delovnim postajam ali serverjem.Mašine imajo svoje procesorje, naložene razlicne sisteme(večina je linux)ampak so tudi dobro varovani. Teh strojev je v Sloveniji prodanih že kar nekaj,ampak da bi prišlo do zlorabe še nisem čul.Me pa res zanima kako bi lahko poškodoval ali kakorkoli zlorabill sistem na samem stroju?Da bi stroj začel delati zrcalne slike me nebi bilo tako strah,kot pa če bi nekdo dobival moje podatke na mail katere sem jaz dal printat.Danes imajo printerji možnost pošiljanja emaila direkt iz printerja(multifunkcijske mašine)na različne lokacije in tega se ljudje ne zavedajo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: igy pop ()

m0LN4r ::

uporabljajte pisalni stroj oz. bakrorez za tiskanje in ni bog da bi se okužili z virusom edino če ne boste meli prepiha.
https://www.youtube.com/user/m0LN4r

Good Guy ::

dej mi enga hpja pa ti shekam naso....:D :D
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

igy pop ::

Dam ti mrežnega HP-ja pa mi sheki protokole!

Good Guy ::

čaki probavam z epsonom.. konzolo sm že najdu>:D >:D
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

igy pop ::

cakam,cakam...........ne gre ha.:D :D

lymph ::

Kaj pa varnost toasterjev?
"Belief is immune to counter example."

C_maniak ::

čez par let bo tema tud o tem. :> pa o shekani lethal zobni ščetki.

poweroff ::

Nekje sem zasledil, da je nekdo na printer z embedded Windowsi naložil P2P in sharal filme. Sicer ni bila pedofilija, ampak si predstavljate, da v firmo nemeka dne uleti policija, da nekdo od zaposlenih razpečuje pedofilijo???
sudo poweroff

Roadkill ::

"Defcon 14 is taking place right now in Las Vegas. You know it's serious when you see things like an IPV6 enabled refrigerator with an IP address of 1337:sec:badd:a22:DEF:C012::14."

http://www.defcon.org/html/defcon-14/dc...

"Last but not least, a live, on-stage demonstration will take place: the authors will attempt to saw a woman in half, and then try to check their beer inventory and fridge temperature across the continent with the aid of the world's first IPv6-enabled refrigerator add-on device! The demo will show a discovery and port scan of the appliance via the Internet (found at this v6 IP -> 1337:sec:badd:a22:DEF:C012::14), followed by authentication, remote administration, and an SMS message sent to the speaker's mobile phone. Welcome to the v6-pack!!"

:D
Ü

jype ::

Ne potrebujes embedded windows. Dovolj je, da zna PostScript. Obstaja povsem funkcionalen spletni streznik, napisan v level 2 PostScriptu.

VolkD ::

Hja no, pa saj fotokopirni stroji so že zdavnaj "pametni". Kar poskusite na kakem novejšem barvnem fotokopircu razmnožiti zelenca za 100$ !!
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

C_maniak ::

pa tud nekateri printerji jih naj ne bi tiskali, ne?

Pithlit ::

OT: hud dnar, k rabi zaščito pred fotokopiranjem... Fotokopiran tolar (pa euro pa še dost druzga dnara) te sam v čuzo spravi.

Le zakaj je ena od osnovnih (no... pravzaprav edina) svetovnih valut tudi ena najlažjih za ponarejanje...

Drugač me pa bolj kot printer pa hladilnik in toaster skrbi kdaj se bo kdo lotu kak avto shekat...
Life is as complicated as we make it...

nevone ::

:P Bwahhhhahahaha ... Veliki Brat in Joker definitivno na delu ... Bwahhhhahahaha :P

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

So mobilni telefoni prisluškovalne naprave? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
5816256 (14510) Macketina
»

TrackMeNot

Oddelek: Novice / Zasebnost
142812 (2202) Jst
»

Izsleden prvi Skype klic

Oddelek: Novice / Zasebnost
165889 (4371) nokia6310
»

Domače branje: "Schneier, Bruce. 2003. Beyond Fear. New York: Copernicus Books."

Oddelek: Novice / Domače branje
113263 (3027) para!
»

MS060-40 kaže zobe

Oddelek: Novice / Varnost
213385 (2402) poweroff

Več podobnih tem